MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MONAH SA ISCELITELJSKIM DAROM



o.Gavrilo
Smatramo da je pravo vreme (da bismo se opomenuli) da citiramo priču o jednom monahu koji je potčinio svoju volju Božjoj volji i tako našao veliki mir u svojoj duši, primajući od Boga isceliteljski dar. Mnogi bolesnici su ozdravljali i samim dodirom njegove odeće. Iz tog je razloga je imao veliki broj poštovalaca. 
 
Među njima su bila i braća monasi iz manastira, koji su bili iznenađeni delima svoga brata, jer su primećivali da se ništa posebno nije isticalo u njegovom ponašanju – niti je bio naročito asketski disciplinovan niti je strogo poštovao sve postove niti se preterano trudio da napreduje. 
 
Živeo je jednostavno kao i svi ostali.
 
Samo se jedne stvari strogo pridržavao. Sve što mu se dešavalo, prihvatao je bez pogovora i zahvaljivao Bogu za to. Ta jedna stvar ga je oličavala –potpuno se predavaoo Božjoj volji. 
Jednom prilikom, dok je lečio neke bolesnike bez ikakvih medicinskih pomagala, već samo milošću i darom Božjim, iguman manastira ga je upitao u čemu je tajna njegove terapije, jer je video da su svi koji su došli bili isceljeni.
 
- I ja sam sam iznenađen što mogu da ih isceljujem... - reče monah. - Stidim se što moj dar ima isceliteljsku moć, jer ja niti postom niti nekom drugom asketskom i monaškom vrlinom nisam dostojan takvog Božjeg dara....
 
- To je istina... – reče iguman. – I mi smo shvatili da si ti sasvim običan monah i da ne poseduješ ništa u čemu se razlikuješ od drugih otaca...
 
Ipak, iguman manastira je odlučio da po svaku cenu otkrije pravi uzrok njegovog dara isceljivanja. Vodili su duge razgovore u kojima je iguman pokušavao da sazna sve monahove vrline, nadajući se da će tako otkriti neku tajnu njegovog srca. Na igumanova pitanja, blaženi monah reče:
 
- Setio sam se nečega, u vezi sa milošću koju mi je podario Bog: neprestano se prepuštam Njegovoj volji. Nikada i ni o čemu ne razmišljam što bi bilo u suprotnosti sa Njegovom voljom. Nikada se ne plašim nepredviđenih događaja, koji bi mogli da mi pometu um ili oslabe srce. Nikada se, ni za šta, nisam požalio drugima, niti sam otkrivao svoju zabrinutost. Takođe, sve ono radosno što mi se desilo u životu, nije me uzdignulo do te mere da bi me nateralo da zatražim više nego što mi sleduje. Sve poslato od Božje ruke prihvatam podjednako, kako dobro tako i ono što je loše po mene. Ne molim se Bogu da se ostvari ono što ja želim, već želim da sve bude onako kako On hoće. Iz tog razloga, ništa posebno me ne zadovoljava, niti postoji nešto što bi moglo da me omaloduši ili zabrine, kao što me ništa ne čini srećnim osim kada je to sama Božja volja. Zato uvek u molitvama molim Boga samo za jednu stvar – da uvek bude u potpunosti Njegova volja, kako meni, tako i svim ostalim ljudima.
 
Iguman manastira je bio zadivljen njegovim rečima i pozivajući se na prethodno, upita ga:
 
- Dragi moj brate, reci mi, šta si osećao juče kada je izbio požar u manastiru? Zar ti uistinu nije bilo žao kao i ostaloj braći što je onaj bezbožnik podmetnuo požar u manastirske ostave i što je izgorelo mnogo žita? 
 
- Ne mogu da krijem – reče monah, - da me sva ta šteta naneta manastiru nije nimalo nasekirala, jer mi je navika da za sve što se dogodi, bilo tužno, bilo radosno, zahvalim Bogu za to i mirno prihvatim i jedno i drugo. Uveren sam da se to što se desilo, desilo po volji Božjoj, i samo je usmereno ka duševnom obogaćenju. I upravo zato, ne žalim i ne razmišljam o tome. Manje-više, imamo hleba i ostalo za jelo, zato što duboko verujem kako Bog može svakoga od nas da zasiti jednom mrvicom kao celim hlebom. Zato ja mirno i bez zabune živim svoj život.
 
Iznenađen njegovim odgovorom, iguman je opet proveo dosta vremena u razgovoru sa monahom, pokušavajući da ga natera da mu što jasnije predstavi svoj način razmišljanja, stavove i otkrije mu svoje duševno stanje. 
 
Među odgovorima koje mu je dao skromni monah, bilo je i ovo:
 
- U svakodnevnom prepuštanju Božjoj volji, toliko sam uznapredovao u poslušnosti Njemu, da, ako bih znao unapred da je Bog odabrao da me pošalje u pakao, ne bih ništa preduzeo protiv Njega. I još vam tvrdim da, čak i kada bi bilo moguće da promenim Njegovu odluku jednim „Oče naš...“, iskreno vam kažem, ne bih se usudio da to uradim, nego bi se još istrajnije molio Bogu da izvrši ono što je On odredio za mene po Svojoj volji. I da me blagosilja kako bih ojačao i vekovima ne razmišljao ništa što bi bilo suprotno Njegovoj svetoj volji...
Na kraju, posle nešto duže pauze, reče iguman monahu:
 
- Nastavi tako, najdraži oče, nastavi tako i iskreno ispuni svoje obećanje Bogu, onako kako si to i zamislio. Ti si našao nebo iznad neba. Imaj na mu da takav dar Gospod daje samo odabranima. Ne postoje mnogi koji nikada ne brinu, a koji se uvek odupiru izazovima. To je samo onaj koji je zaštićen u životu jakim i neosvojivim zidovima i koji, uvek i u svemu, prihvata Božju volju, odnosno sve prihvata jer je poslato od Boga... Neka uvek bude Božja volja.
 
Prevod s grčkog: Brankica Bogdanović
21. 11. 2012.
 
Iz knjige „Starac Sava Utešitelj“, izd. Sveta Gora, Atina 2010. str.254-257
Izvor: http://hristospanagia3.blogspot.com/2011/05/blog-post_14.html


o.Gavrilo
Priča se ne odnosi na monaha na slici. Fotografija je izabrana kao ilustracija uz tekst.

 
Igor Lulić
tako jednostavno!
Ideal Tresor
Sveto Smirenje. Amin. Slava Gospodu!
o.Gavrilo
Priča se ne odnosi na monaha na fotografiji. Slika je izabrana kao ilustracija uz tekst.
Biljana Veleska
Zadivljujuce! <3
Vesna Milašinović
Hvala oče Gavrilo! Zadivljena sam.
Suncica Nekic
mogu li da znam ko je i gde zivi molim vas jer imam boleno dete
Dragica Vranjes
Jako poucno.
Milica Perunovic Ivanovic
Na ovom mjestu i u ovom vemene, teško je postići običan svjetovni mir, pa kako bat gore misli daje to,"tako jednostavno". Zadivljujuće je, monah je odlučio,da se povinuje isksreno Božijoj volji. Slava Bogu!
Svetlana Ležaić
Slava Bogu za sve! Trudimo se da prihvatimo volju Višnjega i smirićemo se. Mi smo kao lađa na burnom moru. Od naših želja, misli i zla život je kao uzburkano more. I normalno, čim nam se neispuni što smo naumili krivimo druge i besnimo. I eto bure koja našu lađu baca levo i desno. Kada se smirimo, i prihvatimo božiju volju, more života se smiruje, a dragi Bog nas polako vodi ka mirnoj luci. Zato za sve što se događa treba slaviti Boga. Jer molitva je jedan groš, slava Bogu deset groša.



Slava Bogu za sve!
Aleksandar Milojevic
Slava Tebje Gospodi!!! Slava Tebje +++
Branka Krneta
Slava i hvala Bogu za sve.
Rada Adamovic
Najveći dar što se može dobiti od Gospoda,potčiniti svoju volju Božjoj volji je nagrada da može lečiti narod Božji.Nama sujetnim i gordim je jako teško doći do te stepenice a verujem da bi je mnogi želeli.Hvala ti Gospode na svemu.
Marica Radonjic
..Neka bude volja Tvoja,na zemlji i na nebu i hleb nas nasusni daj nam danas..Nista ne biva bez Bozjeg dopustenjani dobro ni zlo.Krasan primer za jacanje u veri.
Dragica Mamić
Pomaže Bog o.Gavrilo,blagoslovite! Slava Bogu da postoje ovakvi sljedbenici Riječi Božije, na korist nama svima. Zbog sujete i gordosti obično niti vidimo, niti čujemo što Gospod želi od nas. Često izmislimo mnogo razloga da se ne prepustimo Volji Njegovoj...Blago onom ko i dobro i nevolju prihvati kao Dar Božiji, jer od Njega sve dolazi.
Dunja Neda
Hvala oče Gavrilo na izuzetno lepoj pouci koju ste nam i ovoga puta izdvojili.Slava Bogu,i sada, i uvek,i u sve vekove vekova!Amin! Bože milostivi podari nama grešnima, po mudrosti svojoj ,smirenje i trpljenje,opraštanje i skrušenost u svim danima našega života,amin!
Sandra Radovancev
Onome, ko ima cilj veći od sveta,svet ne može ništa.
o.Gavrilo
Ova priča nije iz sadašnjeg vremena, nego je iz knjige "Iliotropion ili o poznanju volje Božje i o saglasnosti volje ljudske sa njom", koju je 1714. godine objavio sv. Jovan Maksimović, arhiepiskop černjigovski i mitropolit tobolski (inače predak sv. Jovana Šangajskog).
Ankica Cel
Kako sam daleko od tog stanja. Verujem Gospode, pomozi mom neverju, jer sam puna strepnje i samovolje. Često sam tužna zbog vlastitog stanja. Ali, opet se nadam da blagodaću Božjom se zadobija taj mir. Srećan praznik dragi oče Gavrilo!
Anastasija Hristic
Gospode pomiluj i oprosti !
Mirjana Jovicic
Blagodarim o.Gavrilo, itekako smo uhvaćeni na (ne)delu, da umesto blagodarenja Bogu za sve, češće kukamo i hvatamo se za glavu, žalostimo se u borbi sa životnom burom.Tako se udaljavamo od Gospoda pa lakše upadamo u zamke zloga i sami postajemo rđavi.
Dalibor Pejicic
Gospode pomozite mome ocu da ozdravi od opake bolesti
Očuvanje Vere
Oče Gavrilo svaka čast na ovom postavljanju..Zajedno u Hristu!
Gorana Jocic Badivuk
STARAC SAVA (PSKOVO-PECERSKI) "GOSPODE, TI SI ZIVOT MOJ" divna knjiga,skoro sam je procitala,preporucujem svima.
Zorica Kracun Cosovic
Mir Boziji sa nama braco...<:-)
Gordana Janičić Ex Milovanov
Brate Bobane, prica je iz 1714.g! Nisi pazljivo citao ;)
Vera Babic Djordjevic
Eeh muko moja ,ja nisam dostojna milosti Bozije ,uvek brinem....Gospode pomozi i oprosti...podari nam vise ovakvih sluga kakav je ovaj monah
Živojin Babić
Lijepo je rečeno(Oče naš- kako je na nebu, tako na zemlji.) Naše je to da prihvatimo.
Saša Lazić
To znači imati vjeru kao zrno goruščino...
BoZi BO Zii BoZi
odusevljena sam <3
Jasmina Djordjevic
Eh, brate moj, dobo je imati i jednoga koji zna i ume Bozjoj volji da se prepusti, hvala ti. Hvala i onom ko mi je omogucio da procitam, tako sam se uzradovala.
Natasa Ilic Milovac
Poucan primer i poucna prica. Hvala Oce. Monah na slici zagledan u klip kukuruza tako da sam pomislila da mu je i svako zrno kukuruza molitva kao na brojanici.
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Neka bude volja Tvoja Gospode ! Divno ko je to naučio?Čovjek čitav život treba da izgrađuje duhovnost u sebi.
Olja Prodanovic
Otac Kozma..
 

Zeljko Kecman
i ovaj monah isceljuje bilje na slici stabiljka se osušila a na vrhu listovi i plod zeleni zreli odličan izbor oče gavrilo
Svetlana Ležaić
Slava Bogu za sve! Trudimo se da prihvatimo volju Višnjega i smirićemo se. Mi smo kao lađa na burnom moru. Od naših želja, misli i zla život je kao uzburkano more. I normalno, čim nam se neispuni što smo naumili krivimo druge i besnimo. I eto bure koja našu lađu baca levo i desno. Kada se smirimo, i prihvatimo božiju volju, more života se smiruje, a dragi Bog nas polako vodi ka mirnoj luci. Zato za sve što se događa treba slaviti Boga. Jer molitva je jedan groš, slava Bogu deset groša.Slava Bogu za sve!
Vladislava Vasic Thiel
Blaoslovite oče Gavrilo. Koliko jednostavno izgleda kada se kaže dovoljno se samo prepustiti volji Božijoj, a kolko to nama teško pada. Pošto mi imamo svoje rasuđivanje o našoj sreći koje najčešće nije dobro za nas.Negdje u potaji i ako kažemo "neka bude volja Tvoja"... mi priželjkujemo da bude u stvari po našim željama, odnosno da bude volja naša. Zaista je predivno prepustiti se Božijoj volji i ne očajavati. Mislim da je to pitanje naše vjere. Što je vjera jača, jača je naša poslušnost i naše smirenje, samim tim i blagodat koju nam Bog daje je veća.Da to nije nimalo jednostavno vidi se iz ove priče. Svi, pa čak i iguman manastira nije mogao lako da dokuči tajnu blagodati date mu od Boga. "Blaženi siromašni duhom jer je njihovo Carstvo Nebesko"...Što jednostavnije to teže, ali samo do jednog momenata. Kada jednom očovjek osjeti slatkoću Božije blagodati više je ne želi izgubiti po cijenu bilo kave druge nagrade. Zato se trebamo moliti Gospodu da nam da "duh skrušen" kako se kaže u Psalmu i jaku vjeru. Neka nam Gospod oprosti naša bezakonja i naše želje i neka uvijek bude volja Božija a nikada volja naša i da se uvijek oslanjamo na Gospda a nikada na naš razum. Neka nam u tim nastojanjima budu na pomoći sve Sile Nebeske Bestjelesne na čelu sa Vojvodom Nebeskim Arhangelom Mihailom.Amin.
Ivan Zelić
Tako jednostavno, tako istinito, a opet tako teško za ostvariti u svom životu...
Dunja Neda
Slava Bogu,i sada,i uvek, i u sve vekove vekova,amin.Svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke,amin,Bože daj!
Tatjana Kremenovic
"Iznenađen njegovim odgovorom, iguman je opet proveo dosta vremena u razgovoru sa monahom, pokušavajući da ga natera da mu što jasnije predstavi svoj način razmišljanja, stavove i otkrije mu svoje duševno stanje."
Tatjana Kremenovic
Pa ovako i mene interesuje nacin razmisljanja monaha i duhovnih ljudi,da i ja nesto naucim...Mislim kao sto je ovaj iguman ispitivao nacin razmisljanja ovog monaha...A zaista ovo o brigama je posebna tema, ne znam kako monasi i duhovni ljudi se odnose prema ovome...Ima li ih dosta koji se ne brinu...Jer zaista da se ne bi prihvatile te pomisli brige treba biti duhovno jak.
Tatjana Kremenovic
A ne pise u tekstu o isceliteljskom daru monaha,a naziv teksta je :Monah sa isceliteljskim darom.Da li je to ovaj monah?
 
(ova tema ima 7676 posete)

Pročitano: 39943 puta