MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Šuga opet među Beograđanima!



Tokom 2011. godine čak 22 odsto više obolelih od "bolesti prljavih ruku". Najviše prijava na Paliluli i u Zemunu, najviše obolelih između 25 i 59 godina.
09. oktobar 2012.

o.Gavrilo
Prošle godine u Beogradu je registrovano 943 obolelih od šuge. Poznato je da je šuga pokazatelj niskog životnog standarda i zdravstvene kulture, a u Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da obolevanje od ove zarazne bolesti u 2011. godini beleži porast od 22 odsto u odnosu na prethodnu.

Lekari upozoravaju da broj inficiranih ovom bolešću, koja se prenosi prljavim rukama, opasno zabrinjava i apeluju na građane i zdravstvene radnike da redovno peru ruke.

Najviše obolelih ima između 25 i 59 godina, a u rizičnu grupu spadaju i deca od pet do devet godina.

Zabeleženo je i 17 slučajeva ove bolesti kod beba mlađih od godinu dana. Najviše zaraženih prošle godine bilo je u oktobru i novembru, pišu "Novosti."

Direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, dr Aleksandar Adamović, kaže da je šuga, koju izaziva parazit šugarac, veoma zarazno, "porodično" oboljenje.

"Dovoljno je da se jedan član zarazi, pre ili kasnije će se svi u zajednici inficirati", priča Adamović. "To je infektivna bolest i ako uđe u kolektiv, brzo se širi. Jak osećaj svraba uglavnom se javlja noću jer, kad se mi pokrijemo, šugarcu bude toplo, pa krene da šeta i pravi smetnje. Ako se odmah ne leči nastaju komplikacije zbog češanja i oštećenja kože."

istraživanje je pokazalo da svaka četvrta odrasla osoba ne pere redovno ruke po ulasku u kuću, pre jela i posle upotrebe toaleta, a skoro svaki drugi se ne tušira više od tri puta nedeljno, dok samo 41 odsto više od jednom dnevno pere zube.

Stanovnici boljeg materijalnog stanja češće primenjuju istraživane higijenske postupke, a žene su revnosnije u održavanju higijene nego muškarci.

Od šuge najčešće obolevaju deca, mada se može javiti i kod odraslih osoba. Dr Adamović napominje da to nije bolest samo neurednih ljudi, već da je mogu dobiti i oni koji vode računa o higijeni, ako dođu u kontakt za zaraženom osobom ili predmetom.

"Imali smo ove godine četiri slučaja i najčešće se pojavljuje na početku školske godine. Šuga se brzo prenosi i zato je važno da budemo u svakom trenutku pažljivi. Apsolutno cela porodica mora na dezinfekciju, ako se jedan član zarazi. Mora se iskuvati posteljina i sve se mora izribati", kaže za list dr Adamović.

Obavezno je pranje ruku pod mlazom tekuće vode, ali nikako ne treba brisati ruke istim peškirom, jer je to kao da ih nisu ni oprali ", kaže Slavica Jović iz DZ "Dr Milutin Ivković" na Paliluli.

Stručnjaci iz Savetovališta za mlade se trude da kroz radionice i predavanja deci objasne koliko je važno da održavaju ličnu higijenu. Jovićeva ističe važnost pranja ruku, ali i naglašava da u mnogim školama i dalje nema tečnog sapuna.

Šuga se najčešće javlja između prstiju, ispod pazuha, na stomaku, između butina, a kod žena i na bradavicama. Izaziva je ženka koja kopa kanaliće ispod kože, pa se javljaju ragade i crvenilo, koji jako svrbe. Ipak, postoje masti koje pomažu da se ova bolest uspešno izleči", rekla je Slavica Jović za "Novosti."

(MONDO, foto ilustracija: Guliver/Getty Images)
Dragana Jovanic
bice suge svuda kako je krenulo,jer od nekud mora da krene:(zalosno ali istinito..
o.Gavrilo
I to baš iz Beograda
Jelena Popovic
Diivno....
Dusan Terzic
Kada se radi o nečemu što je u populaciji prisutno u tako malom procentu (manje od promila-hiljadu na milion ipo stanovnika) besmisleno je govoriti o procentualnom pomaku. Osnovna statistika. Par stotina više, ko zna zašto, neka grupa, itd. A mnogi ljudi ovde u bg nemaju kuće, pretrpano je.. Al drugde nema posla.. Ne sudite tako brzo..
Tankosava Damjanovic
Nije iz Beograda krenula šuga, već informacija. U svakom mestu postoje nehigijenska naselja, ali su se u Beogradu pozabavili ovom pojavom, došli do podataka i objavili ih. Sasvim profesionalno i korektno...
Nenad Badovinac
Porast od 22% je veoma puno i potrebno je brzo reagovati da se zaraza suzbije. Žalosno je ako se niko do sada nije pozabavio ovom pojavom, osim ovako - informativno. To je veoma neprofesionalno i nekorektno prema ostalim građanima kojima se povećao rizik od zaraze.
Dunja Neda
Blagodarim oče Gavrilo.Svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke,amin.Bože daj!
Natasa Ilic Milovac
Postali smo, na zalost, vrlo nemaran narod. Smeca je sve vise na ulicama, pored puteva, svuda. Takav odnos prema prirodi govori i o odnosu prema higijeni. Bojim se da je i briga o higijeni sve gora pa me ne cude ovakvi podaci. Mislim da kada covek ima "red" u dusi ima potrebu i za redom u kuci, oko kuce, u prirodi, svuda. Potrebno je vise raditi na podizanju nivoa zdravstvenog savetovanja, nivoa higijene, ocuvanju zivotne sredine i na kraju nivoa osvescenosti u veri, jer nam je sve od Boga dato.
Tankosava Damjanovic
Ako se oglasio Gradski zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja Palilula, Zavod za kožne bolesti, i objavljeni rezultati brojnih istraživanja, brate Nenade, šta je ovde neprofesionalno i nekorektno - izuzev tvog zaključka? Zar to što su ti pacijenti profesionalno lečeni u ovim ustanovama i statistički korektno obrađeni? Upravo obrnuto, jer, odakle rezultati sredstvima javnog informisanja, da pacijente niko nije lečio i da sve to neko nije statistički obradio?
Nenad Badovinac
Sestro Tankosava, ponavljam svoje reči: "žalosno je ako se niko nije pozabavio ovom pojavom osim informativno". Nekorektno je prema ostalim građanima da niko nije poduzeo nikakve mere zaštite npr. nema tečnog sapuna u školama, pa se zaraza lako širi među đacima, zatim u tekstu stoji: "istraživanje je pokazalo da svaka četvrta odrasla osoba ne pere redovno ruke po ulasku u kuću, pre jela i posle upotrebe toaleta, a skoro svaki drugi se ne tušira više od tri puta nedeljno, dok samo 41 odsto više od jednom dnevno pere zube. ", očito je potrebno više educirati decu u školama, a i odrasle. Drugim rečima hoću da kažem da je neprofesionalno ostati samo na informacijama, bez dodatne akcije suzbijanja zaraze. U bolnici se ne suzbija uzrok zaraze već samo posledica, a uzrok zaraze treba tražiti na drugim mestima.
Diana Đorđević
Beograd i Srbija i svi tzv srbi treba da kleknu na koljena i da se pokaju,svako treba pojedinacno da mijenja sebe i da odsjece sve prste na rukama i nogama...sto u prevodu znaci odreci se svojih strasti.
Saša Lazić
Pranje ruku je od pamtivjeka pominjano kao obaveza...
Tankosava Damjanovic
ČOVEK GLEDA NA LICE, A BOG NA SRCE
(Sveti Jovan Kronštatski).
 
 
(ova tema ima 4734 posete)

Pročitano: 5454 puta