MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

NA DAN SV. VELIKOMUČENICE JEFIMIJE MITROPOLIT JOVAN SLUŽIO U MANASTIRU LEPAVINI



U subotu, 29. septembra 2012. godine, na dan spomena svete velikomučenice Jefimije, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Jovan služio je u manastiru Lepavini Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira, i jerođakona Vasilija (Srbljana), sabrata lepavinske svete obitelji. Vernike koji su se pripremili za Svetu Tajnu pričešća ispovedali su jerej Radovan Dimitrić, paroh koprivnički, i  umirovljeni prota Vasilije Marčetić iz Banjaluke. 
 
 
 
 
U svojoj besedi, izgovorenoj pred hodočasnicima iz Banjaluke i Minhena, Visokopreosvećeni Mitropolit Jovan je govorio o smislu hrišćanskog proslavljanja Časnog Krsta Gospodnjeg. „Ovo su još praznični dani, posle velikog Gospodnjeg praznika Krstovdana, kada dominira crkvena pesma: Krstu Tvome poklanjamo se, Vladiko, i sveto Vaskrsenje Tvoje pevamo i slavimo. Kakav je smisao tog iznošenja Časnog Krsta pred vernike, da klanjajući se i celivajući Časni Krst Gospodnji proslavljaju Njegovo sveto Vaskrsenje, Koji je za nas Put, istina i Život? Naš je konačni cilj i naša vera u sveopšte vaskrsenje i život budućeg veka. Ovaj veliki praznik je Crkva ustanovila kad su car Konstantin i njegova sveta majka Jelena pronašli Krst Gospodnji, na kome je Gospod bio razapet. Ostala je velika svetinja u Crkvi, posebno kad se kao uspomena na to pronalaženje Krst podizao i pokazivao narodu, koji se klanjao Gospodu Hristu blagodareći za Njegovu golgotsku Žrtvu. I (pritom) su verni pevali „Gospodi pomiluj, Gospodi pomiluj, Gospodi pomiluj!“ Tako (je) i dan-danas uoči Krstovdana na bdeniju, kad podižemo Časni Krst i pokazujemo vernima i u molitvama se obraćamo Bogu, klanjajući se Njegovom svetom  Vaskrsenju, koje je pokazao kao veliku ljubav prema rodu ljudskom...“ 
 
U besedi je Mitropolit Jovan pozdravio ikonopisca i slikara Nikolaja Muhina, člana Ruske akademije, koji je u četvrtak došao u manastir  Lepavinu radi postavljanja novoizrađenih i ikonopisanih đakonskih  dveri na ikonostas. „Sa velikom radošću pozdravljamo našeg dragog Nikolaja Muhina, našeg ikonografa koji je naslikao ove ikone na carskim dverima, kao i na đakonskim dverima: sv. Arhangela Mihaila i sv. arhiđakona i prvomučenika Stefana. Radujemo se da to doživljavamo sa vama, našim poklonicima iz Banjaluke i Republike Srpske, i svima vama koji dolazite u ovu svetinju, manastir Lepavinu, da se danas Bogu pomolimo i da Bogu blagodarimo...“
 
 
Zajedno sa Nikolajem Muhinom, u manastir Lepavinu su stigle i monahinje iz Rusije: mati Tihona iz Tolgskog manastira, gde su izrađeni okviri za ikonu sv. Arhangela Mihaila na severnim i sv. arhiđakona i prvomučenika Stefana na južnim dverima, te mati Nona iz Spaso-Jakovljevskog Dimitrijevog manastira (u gradu Rostovu, Jaroslavska oblast). Ruske monahinje su obavile restauraciju ikone Presvete Bogorodice Iverske.
 
 
Posle posluženja u manastirskoj porti, ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske molitve za zdravlje hodočasnika iz Banjaluke i Minhena čitao je otac Gavrilo. 
 
 
Potom su svi vernici pozvani na trpezu ljubavi u manastirsku trpezariju, gde im se posle ručka još jedanput obratio Mitropolit Jovan. Na trpezi ljubavi su bili i gosti iz Rusije.  
 



<<<  KLIKNI
 
 

Pročitano: 7305 puta