MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Održana Trka preživljavanja po obroncima Zlatibora



Organizacija "Vajld Serbia" je treću godinu za redom organizovala trku preživljavanja u prirodi u kojoj je učestvovalo 45 ekipa. Cilj trke je promocija prirodnih lepota Srbije i zdravog načina života.
 
o.Gavrilo
U trci preživljavanja je učestvovalo 45 ekipa, koje su stazu označenu na mapi morale da pređu za dva dana. Na početku puno poleta, snage i volje, a na kraju - umor, spavanje na suncu i livadi. Između je 70 pređenih kilometara zlatiborskim vrletima, samo uz mapu, nož, kresivo i po pola litra vode.

Prva ekipa sedela je kraj vatre, u jaknama, koje, kako kažu, nisu dovoljne za noćnu temperaturu od 5-6 stepeni Celzijusa, a hranili su se onim što su našli tokom dana - bobicama i kupinama. Druga ekipa odmarala se nedaleko od manastira Dubrava, a, kako kažu, imali su više sreće i jaču hranu - krompir.

"Dobili smo krompir od jednog dečaka, tu na planini. Pitao je baku i dao nam, jer je video koliko smo iscrpljeni. Danas smo prešli tridesetak kilometara, ovde noćimo, i nastavljamo u zoru", kaže Miloš Batrićević.

Učesnici pre početka trke nisu imali pojma kuda će se kretati

Teren je pre početka takmičenja nepoznat članovima ekipa, a kako kažu, uzdaju se samo u sposobnost snalaženja i izdržljive nogu, i to naviknute na hodanje šumom i "džombama".

Da vredi truda, i da je lepo, potvrđuje pobednička ekipa "Sinovi šume". "Posle 70 kilometara, osećaj je divan, bilo je teško, ali vredi. Lepo je sve ono što smo videli - najlepši izlazak Sunca, nad Uvcem i kanjonom."

"Imamo terenska vozila za praćenje, motorole kojima proveravamo gde su ekipe, da li je neka možda zastala zbog povrede, i odmah reagujemo", kaže Ivan Nastić, iz valjevske organizacije za promociju prirodnih lepota Srbije "Vajld Serbia".

A kad dođe noć odmor i grejanje kraj logorske vatre

On je istakao da su na kontrolnim tačkama, takođe, raspoređeni ljudi koji prate kretanje ekipa, a u centralnom delu terena koji se obilazi su i ekipe Hitne pomoći.

Ekipe iz čitave Srbije, sa 120 učesnika, tokom dvodnevne avanture su zbrajale bodove za brzinu i snalaženje u prirodi. Ipak, uz zvanične, pobednici su gotovo svi - jer su pobedili divljinu.

. Wild Serbia Srbija Trka preživljavanja Valjevo Zlatibor Putovanje
Sasa Bjelosevic
Ovo je prava milina kako je bilo na Svetoj Gori od Sv.Ane do vrha Atosa pa nazad do Velike Lavre.
Saša Lazić
Tu je potreban jak duh...
 
 
(ova tema ima 2322 posete)

Pročitano: 3782 puta