MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Lečimo se svim i svačim, a dovoljan je i cvrkut ptica



Koristimo lekove, suplemente, pomoćna lekovita sredstva, zdravu i manje zdravu hranu, makrobiotiku, drevne istočnjačke trikove, trčimo na traci, vežbamo pilates - ukratko, lečimo se svim i svačim. A zaboravljamo ono najosnovnije, potekli smo iz prirode i samo je potrebno da se sa njom ponovo združimo.
 
Kada ste poslednji put hodali bosi ne razmišljajući o prehladi, krpeljima, bubama... 
 
Dokazi ukazuju da je izlaganje prirodi ključno za zdravlje i dobro raspoloženje. Alo, naša kultura pati od ozbiljnog poremećaja - deficita prirodnog okruženja - životinja, biljaka i divljine. A upravo je dodir s prirodnom važan za održavanje zdravlja. 
 
"Priroda ima lekovita svojstva koje u svom ubrzanom modernom životnom stilu obično ignorišemo i zaboravljamo", rekao je jedan od naučnika koji je učestvovao u studiji. 
 
Termin, "Nature Deficit Disorder" (deficit prirodnog okruženja), prvi je osmislio Ričard Lov u knjizi "Poslednje dete šuma: Spasavanje naše dece od deficita prirode". Ovo je prva knjiga koja analizira istraživanja koja ukazuju da je direktno izlaganje prirodi bitno za zdrav razvoj u detinjstvu i za fizičko i emocionalno zdravlje dece i odraslih. 
 
Gojaznost, poremećaj pažnje i depresija dovode se u direktnu vezu s nedostatkom prirode. U SAD-u je nastao i novi pokret "Ne ostavljajmo ni jedno dete u zatvorenom" kojem je cilj razviti ljubav prema prirodi među decom od osam do 12 godina. Osim što će vreme provedeno u prirodi poboljšati njihovo fizičko i psihološko zdravlje, smatra se da će tako postati i svesniji o potrebi zaštite životne sredine. 
 
Doktor Čarls Svensons sa Psihološkog fakulteta Univerziteta u Njujorku istraživao je kako bi gubitak od samo dva i po kilograma uticao na psihičko i fizičko zdravlje. Učesnici istraživanja su i posle tako skromnog gubitka kilaže imali manje depresivnih i teskobnih misli i veći osećaj vitalnosti. Ove rezultate većina ljudi bi mogla lako da postigne samo da je malo češće u prirodi. 
 
Da bi se opustili i počeli da zapažaju i uživaju u detaljima prirode kao što je muzika ptica ili vetar u krošnjama, stanovnicima velikih gradova treba oko tri dana s najmanje četiri sata koje će provesti u prirodi. "Njuzvik" je objavio mišljenje doktora Endrjua Veila koji kaže: "Naše telo nije dizajnirano za moderno postindustrijsko okruženje. Sedalački način života u zatvorenom, industrijski prerađena hrana i nikad veća zatrpanost informacijama i stimulansima utiču negativno na telo. Javlja se depresija, smanjena fizička aktivnost i preterano konzumiranje nezdrave hrane, a to je tek početak priče". 
 
Osim toga, fizička aktivnost koja se obavlja u prirodi ne utiče samo na mišiće. Prizori kojima smo okruženi u prirodi, na primer dok se penjemo na planinu, toliko nas očaraju da ignorišemo umor mišića. A to se nikad neće dogodi u teretani.

Vukasin Momcilovic
Pomaze Bog. Na zalost priroda ne placa struju, hranu, ostale troskove za koje jedva da ima para. Ne radi se o laznoj skromnosti ili neskromnosti vec o cinjenicnom stanju.
Snjezana Savkovic-Ponjavic
Tako je Oče Gavrilo, a kako to našoj djeci da dokažemo.Kad oni prate moderne trendove.Ja to uvek govorim,Bog i prirodna ishrana i zdrav duh su naj veći lekari duši. A današnji moderan svet samo veruje u jogu,teretanu i ostale gluposti, za mene su to gluposti na koje troše novac, a imaju besplatnu rekreaciju u prirodi.
Velibor Milivojević
STARAC PORFIRIJE KAVSOKALIVIT


PODVIŽNIK LjUBAVI - PROZORLjIVI ČUDOTVORAC





MONAH AGAPIJE - BOŽANSKI OGANj KOJI JE STARAC PORFIRIJE ZAPALIO U MOME SRCU





O lekovima





- Starče, često uzimam lekove, pa me grize savest kad vidim da vi ni kafu ne pijete.


- Već sam ti jedanput rekao: kada se hrišćanin sa poverenjem prepusti Gospodu, On umiruje njegov unutrašnji organizam. To ima za rezultat da njegovi telesni organi i žlezde funkcionišu pravilno, a to opet ima za posledicu zdravlje, tako da čoveka ništa više ne uznemirava.


Greh, naime, kao i uznemirenost i sebičnost, prouzrokuje čas povećanje, čas smanjenje hormona, a posledica je bolest.


Organizam i sam zna šta je pravilno. Ide srednjim putem i svoje hormone izlučuje mirno i spokojno. Navešću jedan primer. Kada sam imao čir, lekar mi je dao lek Zantac. Čim sam ga uzeo, svi bolovi su uminuli. Aaa..., velim ja, ovo nije dobro. Izazvaće mi neku drugu štetu u organizmu. Više ga nisam uzimao. Radije sam trpeo bol.


Starac se stade raspitivati za nekog brata koga je poznavao.


- Starče - odgovorih mu - on uveče ne može da zaspi, pa je prisiljen da uzima čas Stedon, čas Tranxen da bi kako zaspao.


- Reci mu da dođe da me poseti ovde ili da mi telefonira.
Snjezana Savkovic-Ponjavic
Lijep tekst,rekoh ja Bog je lekar nad lekarima,.+
Milenković Petar
Pomoz Bog, o.blagoslovi: blaženo počivšem patrijarhu Pavlu u mladosti, lekari odrediše još nekoliko meseci života, a on životom po Božijoj volji i u prirodi, zabezeknu medicinu.
Nenad Badovinac
Čovek pripada majci prirodi, koja brine o svom detetu. Ko brine o detetu kada on pobegne od majke...
Stoja Zizanovic
Nenade tako ste to lepo rekli :)
 
 
(ova tema ima 2583 posete)

Pročitano: 3929 puta