MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Za bolje pamćenje, jedi više ribe



 
Konzumiranje ribe čuva mozak od starenja i pomaže pamćenje, tvrde stručnjaci.

 

o.Gavrilo
Na osnovu brojnih istraživanja holandskih istraživača zaključeno je da osobe koje jedu više od 200 grama ribe nedeljno imaju više šansi da sačuvaju funkcije mozga i mogu se pohvaliti boljim pamćenjem.

Riba pomaže moždane funkcije "hraneći" ih zdravim mastima koje pomažu borbu protiv sastojaka iz namirnica koje ugrožavaju zdravlje srca, krvnih sudova i mozga.

Slabiji rad mozga izazivaju namirnice poput margarina, putera i masnih sireva. Stručnjaci tvrde da loše masti doprinose začepljenju arterija i da je slabljenje funkcija mozga verovatno posledica oštećenja krvnih sudova u mozgu.

Stručnjaci često ukazuju i na činjenicu da meso ribe, pored omega-3 masnih kiselina, sadrži i antioksidanse koji štite mozak, od kojih je najdelotvorniji selen.

Kako da izaberete svežu ribu, pogledajte OVDE.

(MONDO)
Stana Meseldzija
Zato maloj dečici za razvoj daje se riblje ulje u zrncima.
 
 
(ova tema ima 3133 posete)



Kako izabrati ribu? 
 
 
 

 
Kada kupujete ribu, prvo na šta treba da obratite pažnju su oči, kada je riba sveža, oči su bistre i ispupčene, a kako vreme odmiče, postaju sve mutnije i ravnije.
01. jul 2012. 


o.Gavrilo
Riba bi na jelovniku trebalo da se nađe barem dva puta nedeljno. Najbolji recepti su oni jednostavni, bez previše začina i, naravno, bez prženja u dubokom ulju. Ali, najvažnije od svega je da znate da izaberete svežu ribu. Da bismo vam olakšali taj zadatak, MONDO je obišao Zemunsku pijacu i savete potražio na licu mesta - u ribarnicama.

Sveža riba ima prirodni "metalik" sjaj, i izgleda "čisto". Telo ribe treba da bude čvrsto na dodir, slobodno je "bocnite" prstom, ako se meso vraća u prvobitni položaj, riba je sveža.

Zaposleni u jednoj od brojnih ribarnica na pijaci u Zemunu kažu da je riba sigurno sveža ako ima "ljigu", odnosno sluz. Dakle ako ima dosta sluzi kada rukom pređete preko ribe, možete biti sigurni da je riba sveža.

Proverite i škrge, one treba da budu intenzivne crvene boje, kažu u drugoj ribarnici. Što riba duže stoji, boja škrga postaje zagasitija i poprima boju cigle.

Dakle za dobar ručak ili romantičnu večeru uz sveće bitni su dobar izgled i bistre oči... a da, i crvene škrge.

(MONDO)
Mirjana Milutinovic
HVALA OCE stvarno ovo nisam znala ali je jako bitno i uvek sam pitovala dali je sveza naravno daje svakom prodavcu da proda i odgovor se zne za zdravlje jesam znela daje jako lekovita
Milenković Petar
Pomoz Bog, oče blagoslovi ili izbriši ovaj komentar. Evo jednog jednostavnog recepta za ribu: Sitnu belu ribu očistiti. Opaliti upaljačem list koprive sa obe strane (da uništi pecalice da se nebi ožarili). Potom list koprive umočiti u vodu i posoliti. Odmah potom uviti sitnu belu ribu (girice) u koprivu i peći na roštilju. Riba je pečena kad joj oči ispadnu. Ja i moja deca velimo da je jako ukusno.
Mirjana Bosancic
hvala , eto nesto sam naucila
o.Gavrilo
Hvala brate Petre na receptu koji ste nam postavili probaćemo.
Mirjana Bosancic
duze ne kupujem pastrumku odkako mi je trgovkinja rekla da joj daju miseve da tako brzo naraste , mozda je i laz ali ja to iz posvesti ne mogu izbrisati , ostale jedem meni sin napeca rijecnih klenova, skobalja,itd
Saša Lazić
...dobar izgled i bistre oči :))
 
 
(ova tema ima 2929 posete)
 

Pročitano: 2917 puta