MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

O SVETOM NIKOLAJU U HARBINU



 
o.Gavrilo
O SVETOM NIKOLI U HARBINU



Priča nam vladika Dimitrije iz Harbina sledeće: Na stanici u Harbinu nekad su Rusi stavili jednu veliku ikonu svetog Nikole, i ona je tu stajala mnogo godina. Pobožni Rusi palili su sveće pred tom ikonom pri polasku na put ili pri srećnom povratku s puta. Na Ruse ugledali se i Kinezi, pa su i oni loštovali tu ikonu i pred njom palili sveće. Kad su ruski bezbožnici uzeli železnicu u svoje ruke, oni su naredili da se ta ikona sa stanice ukloni. Međutim tome se usprotive najviše Kinezi govoreći: Šta vam smeta taj dobri starac? On tu stoji tolike godine, i mi nismo od njega videli nikakva zla. Ne damo da se on dira i uklanja. Bezbožnici se uplaše narodnog protesta i ostave ikonu na svom mestu. I tako, za čudo, neki deset godina ta je ikona stajala na stanici u Harbinu pod vlašću ruskih bezbožnika. Sveti Nikola nije se dao krenuti. To je još većma pojačalo revnost i pravoslavnih Rusa i nehrišćanskih Kineza, da tu ikonu čuvaju i da pale sveće pred njom. Posle je ta železnica prešla u ruke Japanaca, i naravno ikona je ostala na svom mestu do današnjeg dana.



U ovoj 1935. godini pak dogodilo se nešto što je još više skrenulo pažnju celog Harbina na tu ikonu. Tamo iza Harbina ima jedno brdo kraj reke Sungare. Vlasti su htele podizati tamo nešto, pa je trebalo to brdo kopati. Kopalo se dugo i mnogo. Jednoga dana igrala se deca kineska tamo pod onim brdom gde je bilo mnogo otkopano. Kopanjem brdo je bilo toliko podriveno, da je gornjim delom nadnosilo se i visilo takoreći kao neki krov. Tu se baš deca igrala, kad im se na jednom javi neki starac bele brade i reče im, da odmah odatle beže. Deca bezvoljno poslušaju starca plašeći se više njegove pojave nego čega drugog. Tek što su se deca udaljila, padne ono brdo sa strašnim treskom. Da su deca tu stajala, sva bi izginula. Kad to vide, deca jave, da je takav i takav starac tu poginuo. Kad su radnici otkopali zemlju, nisu našli starca. Nekoliko od one dece nađu se posle toga na stanici, pa kad pogledaju ikonu svetog Nikole, uzviknu: Eto, to je onaj starac što se nama javio i što nas |e oterao ispod onog brda!
Gordana Radulovic-Kovrlija
Slava svetom ocu Nikolaju u vijeke vjekova! Amin!
Miodrag Stevanovic
Moja krsna slava!
Snezana Petrovic Ex Grebic
i moja krsna slava.hvala mu sto cuva moj dom i moju decu,i neka tako ostane do veka.
Mirjana Jovicic
Blagodarim o.Gavrilo za ovu priču. Prvo osetih neku prijatnu struju pri čitanju, a onda krenuše suze.Sveti Nikola je moja devojačka slava i od malena u mojem srcu predstavlja posebnu dragocenost.Kad god se pričestim(a i danas sam), stojim dok se ne otpeva "...Blagodarimo ti..." i gledam na zid gde sjaji, nekako svečano - ikona Svetog Nikole, i kako me Svetac blago, radosno gleda...
Saša Lazić
Otac Nikolaj Mirlikijski Čudotvorac, Svete mošti prenesene u Bari u Italiju i pri samom prenosu dešavala se čuda...i do dana današnjeg...
Milena Puaca
Sveti Nikola je moja slava djevojacka a i sada kad sam udata jako lijep osjecaj.Sveti Nikola je brzopomocnik svakom ko ga pozove u pomoc u momentu potrebe za pomoc.Slava mu i hvala sto nas cuva .
Stana Meseldzija
Slava Mu i milost čuvar djece i putnika ! Hvala Oče dragi Gavrilo za sve što činite za nas !
Nikola Blagojevic
okej danas bog cuva
Jelena Tejic
Sveti oče Nikola moli Boga za nas grešne!krsna slavo moja
Mirjana Grbić
Slava i milost Sv. ocu Nikolaju ! Hvala Vam oče Gavrilo ! Živeli !!!
Ljiljana Popović
Moja devojačka krsna slava. Sveti Nikola Miriklijski, moli Goga za nas. Amin Bože daj.
Dragana Berak
Slava i milost Sv. Nikoli Mirlikijskom !!!
Zlata Bogdanovic
+++ Sveti Oče Nikola, moli Boga za nas grešne! Amin +++
Natasa Ilic Milovac
Slava i milost Svetom Nikoli Mirlikijskom! Slava Gospodu!
Vladislava Vasic Thiel
Sveti oče Nikolaje moli Bog za nas.
Verica Delova
Ja sam cesto imala problema sa kolima. Ili ih neko ogrebe na parkingu ili ja zakacim stub i slicno dok se parkiram.U rusku crkvu je donesena ikona presvete Majke Bozije Trojerucice i tada smo svi dobili malu ikonicu od ruskog oca Alekseja. Ja sam je jedno vreme nosila u novcaniku i jednom mi prodje misao kroz glavu, da je stavim iznad radija u kolima. Jednog dana taman da skrenem u jednu ulicu koja je bila toliko pregledna, nigde zive duse, ali mi nesto rece da stanem. U istom trenutku sa moje leve strane iz ulice u koju sam trebala da skrenem, odnekud se pojavi automobil. Ni danas mi nije jasno, odakle, kad je to sporedni put, nema kuca ni drvoreda, cistina. Iz nekog razloga mi je pogled pao na ikonicu i reci zahvalnosti su potekle iz mojih usta a u grudima mi se razlila nekaa Bozanska toplina. Od tada, prestale su i ogrebotine i male nezgode na kolima. Iznad ikone sam stavila vencic suvog cveca i krst sa Isusom Hrisom. Slicna situacija se ponovila par puta. Nije bila moja greska i nemarnost, ali mi je majka Bozija "rekla", stani, jer ovaj nece. I tako sada putujemo, Majka Bozija Trojerucica, Isus Hristos i ja. Oni me cuvaju a ja zahvalna iz dubine moje duse hriscanske. To nisu cuda, to brizna majka cuva cedo svoje.
Bojana Milovanovic
Spasi nas gresne Boze. Sveti oce Nikola moli Boda za nas.
 
 
(ova tema ima 4734 posete)
 
 

Pročitano: 7137 puta