MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

DIJABETES OŠTEĆUJE SVE ORGANE



 Terapijom i zdravim životnim navikama šećerna bolest može da se drži pod kontrolom. Najbolji lek je pravilna ishrana




o.Gavrilo
OKO 630.000 ljudi, ili 8,4 odsto ukupne populacije u Srbiji, ima dijabetes. Od tog broja, 78.000 obolelih je na terapiji insulinom, a 552.000 uzima tablete za smanjenje šećera u krvi. Stručnjaci upozoravaju da dijabetes ima razmere pandemije, a među obolelima je sve više žena starijih od 40 godina i dece.

Ova bolest može da dovede do teških posledice po zdravlje, ali redovnom terapijom, odgovarajućom ishranom i fizičkom aktivnošću, može da se drži pod kontrolom.

- Pravilna ishrana za dijabetičare je lek broj jedan, pa tek onda dolaze fizička aktivnost i lekovi - kaže za „Novosti“ dr Danijela Karamarković, internista, specijalista ishrane.

Zašto je i kada hrana lek? Zato što kao i svaki lek mora da ima svoju dozu, sastav i vreme uzimanja. Osobe obolele od šećerne bolesti moraju da imaju tri glavna obroka i dve užine dnevno. Treba da jedu integraln hleb, jer on sporije podiže šećer u krvi, a dobra zamena za hleb su i integralni pirinač, makarone, i krompir koji treba povremeno uzimati. Savetuje se, takođe, konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda - dve porcije dnevno, ali je najbolje da to bude jogurt sa malim procentom masti, ili jedna porcija mladog sira.

Skinuti sa insulina
Do sada je program u bolnici „Merkur“ koristilo 35.759 osiguranika RFZO - od toga 33.152 insulin zavisnih i 2.607 osoba obolelih od dijabetesa na terapiji tabletama. Rezultati su, kažu lekari, zavidni: kod 3,24 odsto pacijenata je isključena insulinska terapija, kod 70 odsto poboljšana glikoregulacija, a kod jedne četvrtine korigovana doza insulina.

- Na jelovniku treba da budu zastupljene sve vrste posnog mesa, očišćenog od vidljivih masti pre kuvanja - objašnjava naša sagovornica, inače vođa projekta „Hrana - lek u dijabetesu“ koji se primenjuje u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji, gde se dijabetičari upućuju na rehabilitaciju. - Kuvanje je najzdraviji način pripremanja hrane, i zato je najbolje jesti posno kuvano meso, nikako prženo ili pohovano.

Dr Karamarković kaže da za deset dana u „Merkuru“, gde se jelovnik priprema po najnovijim preporukama američke asocijacije za dijabetes, pacijent izgubi oko 700 grama telesne mase uz redovnu fizičku aktivnost i pravilan režim ishrane. A, kod 70 odsto se poboljša glikoregulacija.

Dijabetičari bi trebalo da izbegavaju suvomesnate proizvode, a unose više povrća i voća. Jedino povrće koje sadrži šećer su mahunarke, cvekla i šargarepa, zato njih treba jesti umereno, ne više od jedne kutlače. Preporučuje se pun tanjir salate, kao i tvrdo voće, koje treba uzimati kao voćnu užinu. Pravilo zdrave ishrane kad je količina u pitanju je pojesti pun tanjir i nikada ne dosipati hranu.

- Nije tačno da dijabetičari ne smeju da jedu čokoladu i kolače - kaže dr Karamarković. - Čokolada može da se jede u količini od 20 grama jednom ili dva puta nedeljno. Mogu da se zaslade i kolačima, ali onim integralnim. Cilj pravilne ishrane je da sa što manjom dozom leka ili insulina imamo idealni nivo šećera u krvi, a nekada je za to, na početku bolesti, dovoljna samo pravilna ishrana.

Profesor dr Nebojša Lalić, predsednik Republičke stručne komisije za šećernu bolest, kaže da je lečenje šećerne bolesti veoma zahtevno i da pacijent mora biti edukovan na odgovarajući način. Po njegovom mišljenju, uprkos rastućem trendu i sve većim troškovima lečenja, dijabetesu se ne pridaje pažnje koliko je potrebno. Delimično zbog toga što oni koji imaju dijabetes tip 2 nisu ni svesni da ga imaju i ne traže pomoć sve dok se simptomi ne ustale. A, delom i zbog toga što se dijabetes ne beleži kao uzrok smrti u slučajevima gde je glavni uzrok smrti bila jedna od tipičnih komplikacija dijabetesa kao što su srčani i moždani udar ili insuficijencija bubrega.

Direktor Specijalne bolnice „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji dr Dejan Stanojević kaže da je svim osobama koje boluju od dijabetesa omogućen desetodnevni boravak u toj ustanovi jednom u četiri godine o trošku RFZO:

- Da bi osiguranici mogli da iskoriste pravo na besplatno lečenje u „Merkuru“ potrebno je da od izabranog lekara uzmu uput za stacionarnu produženu rehabilitaciju. Sa tim uputom se javljaju nadležnoj lekarskoj komisiji u RFZO, a potom kontaktiraju Specijalnu bolnicu „Merkur“ kako bi saznali datum dolaska. Boravak u „Merkuru“ obuhvata edukaciju, pravilan način ishrane, fizičku aktivnost, eventualno uključivanje tretmana u hiperbaričnoj komori da bi se prevenirale komplikacije ove podmukle i opasne bolesti.
Gordana Mandic
Blagoslovite oce!Radio Blagovijesti mi je nedostupan,da li se emituje ili je problem do interneta?Svako dobro
o.Gavrilo
Radio se trenutno ne emituje zbog mog otsustvovanje, nalazim se na banjsko lečenje gde ću biti do 31 jula od 1 avguste emitovaće se Radio Blagovesti.
Maša Vujanović
Imam dobru nutricionistu, meni je pomogla da se oslobodim velikog viška kg nakon trudnoće, a kaže da ima mnogo pacijenata dijabetičara .. preporuka preko koje sam došla do nje mi je rekla da je ona spasila mnoge od gojaznosti i smrtnog ishoda.
Gordana Mandic
Hvala Oce!Zelim Vam brz oporavak i svako dobro!Pomolite se za mene gresnu!
Djordje Bosnjak
Blagoslovite oče! ja sam jedan od obolelih od dijabetesa dva, koristim tablete SIOFOR 850 kao redovnu terapiju sa kojom mi se šećer u krvi kretao oko 12-15 jedinica, kada sam na internetu pronašao LEKOVITO BILJE TOŠIĆ i od kada uz redovnu terapiju koristim i njihov DIJABETIN KAPI šećer u krvi mi se smanjio na svega 6 jedinica u krvi. naravno da sam redukovao i način ishrane i tvrdim da svi koji boluju od ove gadne bolesti a ponašaju se disciplinovano mogu da dožive duboku starost. to su neka moja zapažanja koja sam htio da podelim sa svima onima koji boluju od ove iste bolesti.
Dara Bjelobrk-Ilic
Hvala vam Oce nama cija su dijeca dijabeticari savijet uvijek dobro dodje posebno od nekog s kim smo duhovno vezani svako dobro od GOSPODA
o.Gavrilo
Hvala brate Đorđe na ovoj korisnoj informaciji.
Gordana Mandic
Ako vas put nanese u Prijedor bila bih presrecna da vas ugostim u svom skromnom domu,samo mi se javite uvijek ste dobrodosli!Postoji li mogucnost da stupim u vezu s Vam preko skajpa?Svako dobro!
Alex-Monci Jelic
Oce u koje vrijeme ima sluzba u manastiru Lepavina,jel svaki dan ili samo nedeljom i na svece?
Nenad Badovinac
U današnje vreme svi boluju od neke bolesti. Gotovo da je nenormalan onaj koji ne boluje od ničega. U najmanju ruku s njim nešto nije uredu..
 
 
(ova tema ima 3218 posete)

Pročitano: 11169 puta