MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVET KOMPJUTERA - PUTUJ IGUMANE I NEKA TE VODI RUKA BOŽJA



 Poštovana redakcijo “Sveta kompjutera“,
 
javljam Vam se potaknut reklamom sa zadnje stranice poslednjeg broja “Sveta Kompjutera” (6/2012) na kojoj ste napisali: “Putuj Igumane i neka te vodi ruka Božja...“.
 
Kao Webmaster sajta Manastira Lepavine, hteo bih da sa Vama podelim priču o ocu Gavrilu, Igumanu Manastira Lepavine, Srpskog Pravoslavnog Manastira koji se nalazi u Hrvatskoj. Otac Gavrilo je još davne 2002. godine došao na ideju da pokrene manastirski web sajt. Bila je to prva web prezentacija jednog srpskog pravoslavnog manastira. Do danas je sajt ostvario mnoge misionarske uspehe, zahvaljujući upravo retkom i jedinstvenom pozitivnom monaškom stavu prema korišćenju Internet tehnologija. Otac Gavrilo kao Iguman Manastira Lepavina, vodi organizaciju poslova u manastiru, prati svetska zbivanja u Pravoslavlju, i neprekidno ostvaruje kontakte sa Pravoslavnim vernicima iz čitavog sveta. Sve to zahvaljujući internet tehnologijama i njegovom motivu za učenjem o kompjuterskim naukama. Ove godine je navršio 68. godinu života i 51. godinu svog iskušeničkog (monaškog) staža.
 
Savladao je veliko znanje i postao vešt u svakodnevnom korišćenju kompjuterskih tehnologija, a mnoštvom svojih ideja koristi savremenu tehnologiju kao misionarski alat. Otac Gavrilo od nedavno čita “Svet kompjutera“.
 
Putovali smo autom. U jednom trenutku otac je počeo da lista: “Svet kompjutera“. Listajući stranice, otac se nasmejao videvši na zadnjoj stranici zanimljivu reklamu za GPS uređaje, sa naslovom: “Putuj Igumane i neka te vodi ruka Božja…“. Uz zajednički osmeh odlučili smo da sa Vama podelimo ovaj interesantan doživljaj.
 
U centru medijskog interesovanja otac Gavrilo je bio, kada je sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve odredio da upravo on apostolskim ždrijebom između trojice vladika izabere 45. Patrijarha Srpskog. Tako je otac Gavrilo poznat po tome što je izvukao koverat sa imenom novog Srpskog Patrijarha Irineja. Kod mladih je vrlo uvažen, s obzirom na činjenicu da je dostupan na društvenim mrežama kao i na Skype. Mnogi dnevni listovi i nedeljni časopisi su pisali o njemu kao fenomenu u Srpskoj Crkvi, i od tada mnogi u crkvi idu njegovim koracima. A za nas i dalje ostaje začetnik ideje korišćenja informacionih tehnologija u misionarske svrhe.

Reklama Putuj igumane, iz časopisa: “Svet Kompjutera” 

Cenjena redakcijo šaljem Vam nekoliko interesantnih linkova i mnogo Vas pozdravljam sa još jednim osmehom na licu kada se setim Vašeg i našeg popularnog časopisa i reklame objavljene na zadnjoj stranici: “Putuj Igumane i neka te vodi ruka Božja…
 
Linkovi:
http://www.manastir-lepavina.org
http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=5747
http://www.manastir-lepavina.org/blog
http://www.manastir-lepavina.org/stranica.php?id=3
 
Svako dobro, 
Nenad, webmaster sajta manastira Lepavine
 
*    *    *
 
Odgovor redakcije: Poštovani imenjače,
 
Jako si nas obradovao ovim pismom. Raduje nas kada otkrijemo primenu kompjutera u oblastima gde se upliv tehnologije ne ocekuje, ili se o tome malo zna. Hvala na lepim recima i predlozima.
 
Puno pozdrava tebi i ocu Gavrilu, i svako dobro,
 
Nenad Vasović
Glavni i odgovorni urednik / Editor-in-Chief

______________

Izvor:
  http://zapisi-reportaze.com/
17.07.2012.

Pročitano: 3772 puta