MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

HODOČASNICI IZ MINHENA, BRČKOG I SKOPLJA U MANASTIRU LEPAVINI




U subotu, 30. juna 2012. godine, na dan svetih mučenika Manuila, Savela i Ismaila, manastir Lepavinu su posetile hodočasničke grupe iz Minhena (Nemačka), Brčkog (RS) i Skoplja (Makedonija). Svetu liturgiju su služili arhimandrit Gavrilo (Vučković), nastojatelj manastira, protojerej-stavrofor Branko Đurić, paroh u Brčkom, i jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske svete obitelji. Vernike je ispovedao jerej Radovan Dimitrić, paroh u Koprivnici.
 


Pripremivši se postom i ispovešću, većina pristiglih hodočasnika je prišla Svetoj Čaši da primi Svete Hristove Tajne. 
 


 Prota Branko je održao pastirsku besedu, u kojoj je govorio o ljubavi koju verna čeda nalaze u majčinskom krilu svoje Svete Crkve. „Danas, u ovaj dan, dođosmo svojoj majci, dođosmo svojoj Srpskoj Crkvi da se dragom Bogu pomolimo. Kome bi, draga braćo i sestre, došla djeca ako ne svojoj majci? Gdje bi to djeca bila sigurna ako ne kod svoje majke? Zato danas i dođosmo ovdje, svojoj Majci, da joj kažemo svu svoju tugu i jad, da joj kažemo svoju bol i da je molimo da bude sa nama, da iz duše i srca zavapimo: O, Majko Crkvo, budi sa svojom djecom kao i uvijek i čuvaj svoju napaćenu djecu… Naša Majka, Sveta Crkva, putuje sa svojom djecom jedan dug put, koji je prešao već preko dvije hiljade godina. Putuje, i sa djecom svojom boluje, plače, raduje se… Ona na svom putu poručuje život vječni, ona je Majka koja poručuje ljubav, koja uči svoju djecu da vole i da se Bogu mole…“    

 Posle posluženja u manastirskoj porti, moleban za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitao je o. Gavrilo. Usledila je zajednička trpeza ljubavi u manastirskoj trpezariji, na koju su bili pozvani svi prisutni hodočasnici i vernici.      



<<<  KLIKNI
BESEDA PROTOJEREJ-STAVROFORA BRANKA ĐURIĆA U MANASTIRU LEPAVINA


 
  



 


 

Pročitano: 3402 puta