MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDESNA ISCJELJENJA - MANJINSKI MOZAIK NA HRT






 ČUDESNA ISCJELJENJA

U manastiru Lepavina nedaleko od Koprivnice, koji datira još iz 16. stoljeća, nalazi se čudotvorna ikona Presevete Bogorodice Lepavinske. Pripisuju joj se iscjeliteljske moći, kao i vodi koja izvire ispod crkve.
 
O čudesnim iscjeljenjima i osobnim doživljajima svjedoče neki od mnogobrojnih vjernika koji su posjetili manastir. Inače, manastir Lepavina poznat je i po čuvanju vrijednih starih evanđelja iz 13. i 14. stoljeća, kao i po širenju duhovnosti preko interneta koje redovito obavlja iguman Gavrilo.

Realizatorica: Martina Miljković
Snimatelj: Damir Sobota
Novinarka: Sanja Kos-Bojanić

Izvor: http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=407&cHash=f459e39e29

SVEDOČANSTVO O ISCELENJU U MANASTIRU LEPAVINA

Pomaže Bog,oče Gavrilo,
moram da Vam se javim u ime cijelog autobusa koji je danas bio u Lepavini.Svi su puni utisaka i dobila sam za poslušanje od njih da Vam napišem ovu poruku. Gospođa Anđelka Đukić koja je putovala s nama moli da ostane zapisano.
 
Prije mjesec dana Anđelkina unuka je posjetila Lepavinu i po povratku baki je pričala kako joj je bilo prelijepo i kako je Vaš manastir sveto mjesto.Gospođi Anđelki je donijela knjigu u Čudima Lepavinske Bogorodice a Anđelka ju je pročitala osam puta i donijela odluku da i ona posjeti Lepavinu.Postila je i spremila se za pričešće a uoči puta 3.6. ujutro u 2 sata dobila je jake bolove i kao da ju je nešto gušilo i osjećala je jaku nemoć.Rekla nam je da je čvrsto odlučila da dođe i pričesti se,makar i umrla kako nam je rekla.
 
Sa komšinicom koja joj je pomogla došla je do autobusa i jutros smo krenuli.Vidjelo se da je Anđelka jako slaba,usput je povraćala,nekoliko puta morali smo stati da bi predahnula,povratila i imala je nezdravo sivo-crnu boju i moram reći da smo se svi za nju uplašili.
 
Iz autobusa je jedva izašla,Borka i Dijana spustile su je do manastira jer je rekla hoće da se pokloni Lepavinskoj Bogodiodici makar umrla.
 
I eto poklonila se...prisustovala Liturgiji,osvećenju i molitvi i kaže da joj je bol koji joj je pritiskao grudi jednostvano kao izletio iz grudi a žljezda koja je bila veličine kao manja mandarina nestala sa grla.Dirnuta je Vasom pažnjom,molitvom i svime što je doživjela i želi da ovo njeno svjedočenje ostane zabilježeno jer je ona kako smatra preživjela zahvaljujuči Lepavinskoj svetinji.
 
Puna utisaka i smirenja koje svako od nas nosi sa sobom iz Lepavine pozdravljam Vas i još jednom hvala i pozdrav za svo bratstvo,
 
Mira i svi Banjalučani koji su danas imali sreću da budu u Lepavini
Praznik silaska Svetog Duha na apostole – Pedesetnica 3. juna 2012. godine



Poštovani oče Gavrilo,
 
Obradovali ste me svojim pismom i ukazivanjem na emisiju HRT o manastiru Lepavini i čudotvornoj ikoni Bogorodice Lepavinske. Sa pažnjom sam pogledao snimak te emisije i smatram da je vrlo upečatljivo pokazala dubinu vere onih koji dolaze na poklonjenje.

Posebno su iskazana dirljiva svedočenja osoba koje su doživela isceljenje blagodaću Bogorodice Lepavinske i pijenjem vode sa manastirskog studenca. Nije li ova voda, poslužena uz lepo manastirsko vino pre toliko vekova, bila povod da na počecima trajanja Manastira nastane ona maštovita legenda o princezi iz doma princa Ernsta, koja je predložila kako da se zove manastir, izgovorivši ove reči: „Kada ovako lepo vino imate, neka bude i manastiru vašem ime Lepavino“? Vino je ostalo u imenu manastira, a voda i dalje isceljuje one koji sa verom u srcu dolaze i nadaju se višnjoj pomoći. Vi to najbolje znate da ovo nije nikakva retkost što je pokazano u spomenutoj emisiji da se događaju isceliteljska čudotvorstva u manastiru Lepavini, jer ste bili svedok brojnih ozdravljenja tokom godina koje ste proveli u obnovljenom bratstvu. O tome ste i sami pisali iznoseći brojne primere Bogorodičinog darivanja zdravlja ljudima zapalim često u teške bolesti i stanje beznađa. Nada je ipak postojala za njih, jer su verovali. O tome svedoče i zapisi u Lepavinskom letopisu u kome se navode slikoviti primeri isceljenja tokom 18. veka. Sve to govori o neprekidnom trajanju dodira zemaljskog i nebeskog prožimanja u duhovnom središtu kao što je Lepavina i o neposrednim znacima božanske milosti prema ljudima u nevolji. U najvećoj nadi da će tako i ostati, sa najvećim poštovanjem prema Vama i lepavinskom bratstvu,
 
prof. Tomislav Jovanović,
u Beogradu, 23.05.2012
 
*  *  *  


Praviti televizijsku emisiju dokumentarnog tipa o čudima vjere predstavlja izazov, ali nosi i opasnost da se izgubi mjera između suštinske priče o čudu vjere i forme vizuelnog predstavljanja.  U  emisiji Manjinski mozaik  Hrvatske radiotelevizije, emitovanoj 19.5.2012., posvećenoj ovog puta srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj i  manastiru Lepavini  nađena je dobra mjera, a formalni aspekt je podređen suštinskom. “Čudesna iscjeljenja” naslov je pomenute  emisije. Sam naslov emisije je s jedne strane intrigantan, s druge strane klasičan i pristaje emisiji koja prikazuje jedan manastir.  Pošto ovo nije prvi put da se u Manjinskom mozaiku prikazuje manastir Lepavina, već unaprijed u najavi emisije pobuđena je radoznalost  na koji će način biti varirana temu o manastiru Lepavini.   Ovaj put u emisiji prikazan je  manastir Lepavina prije svega  kao sveto mjesto gdje se događaju čudesna iscjeljenja,  a  u pozadinskom planu  je  činjenica da se radi o jednom kulturnom i vjerskom toposu posebno vezanom  za srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj. To ispunjavanju bitnog okvira jedne emisije posvećene nacionalnim manjinama uopšte ne smeta,  jer  bez potrebe za naglašenim i ponavljanim akcentuiranjem pripadnosti manastira vjerskoj kulturi pravoslavnih Srba,  gledalac dobija, koliko je to moguće u nekih 15 minuta programa  obuhvatan prikaz   o  univerzalnom  fenomenu vjerskog čuda iscjeljenja  u odori  kultnog kolorita jedne  manjine. To ovoj emisiji daje poseban kvalitet i  prepoznatljivo mjesto u mozaiku ostalih emisija o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj.

 Centralna okosnica oko koje se  zbiva duhovni život  u okviru ovog manastira je čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Lepavinske, nepoznatog autora, kako se kaže već na samom početku emisije. Ovaj prvobitni  aspekt manastira Lepavine izdvojen je kao tematski sadržaj emisije, kome su svi drugi elementi podređeni. Čudotvornost  Bogorodičine ikone,  posebno poštovanje Presvete Bogorodice vezano za ovaj manastir i čuda iscjeljenja koja se tu događaju, to je na određeni način tematska redukcija šire priče o manastiru Lepavini, ali ispostaviće se u emisiji kao potrebna redukcija i kao važan fokus, koji vodi  ka pravom izvoru lepavinske priče. Iscjeljenje čovjeka, njegova iskonska duhovna potreba i želja da živi cjelokupnim životom van polovičnosti, koja može nekad da se manifestuje kao oboljenje, bilo duhovno, bilo psihičko, bilo fizičko spada u centralna vjerska pitanja uopšte od pamtivijeka do današnjih dana. 

Struktura emisije je uspješno prilagođena  sadržaju tj.  pomenutoj prvobitnoj  ideji vodilji.  Iako se može steći utisak   da je riječ o klasičnom pristupu kreiranju jedne emisije ovog tipa, autentične izjave svjedoka iscjeljenja  u drugom djelu emisije daju jedan osoben  emocionalni naboj televizijskoj priči.  Danas sve rijeđe  možemo u medijima susresti  televizijskom kamerom dokumentovan primjer  iskrenog  i opšteljudskog emocionalnog izliva, kakav se u ovoj emisiji može vidjeti i osjetiti kao npr.  u izjavi  majke jednog dječaka, koja govori o čudu, a da se pritom ne stekne utisak isforsiranosti od strane autora emisije radi pojačavanja medijskog efekta u programu.  U ovoj emisiji autentične izjave o iscjeljenjima su nenametljivo ukomponovane u cjelokupni tok priče, ne djeluju patetično,  afektirano, ili kao izraz vjerske histerije.  Jednostavna i iskrena svjedočanstva vjernika kao da predstavljaju prirodni i harmoničan nastavak  izjave  Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, gospodina Jovana na početku emisije o nemogućnosti potpuno racionalnog poimanja čuda u vjerskom životu.  Upravo u izvornom iskazu „običnog“ vjernika pred kamerom postiže se jedan dokumentarnom programu potreban stepen dinamike i autentičnosti, pa tako  i u izjavi jedne majke, koja nagovještava dileme koje su je isprva mučileprije nego što će kao hodočasnica doći do manastira, kada u emisiji ukazujući na svoju kćer koju drži u naručju čujemo kako kaže s osmjehom: „...a onda je došla Marija.“ Ovakav način kreiranja emisije sa primjerenom dozom dramskog postupka, čini se sasvim opravdanim. U funkciji dramskog imperativa je i muzička podloga u emisiji. Izjave sudionika su pažljivo birane, kako po svom sadržaju, tako prateći  princip  hijerahijskog slijeda i  redaju se  nizom od crkvenih dostojanstvenika u prvom dijelu emisije, preko vjeroučiteljice, koja naglašava važnu ulogu Bogorodičine ikone u pravoslavnom svijetu  do „običnog“ vjernika u drugom djelu, koji govori o svom ličnom doživljaju čuda da bi se krug izjava upotpunio drugom tj. zadnjom izjavom arhimandrita Gavrila o njegovoj  duhovno-prosvjetnoj djelatnosti preko interneta, koja ishodi iz manastira i kadrovima manastirske internet-prezentacije  i  igumanovog naloga na društvenoj mreži „facebook“, čime se na kraju emisije zapravo otvara jedno novo poglavlje priče o manastiru Lepavini, možda za neku drugu buduću emisiju.

Uvodni dio emisije  je više orijentisan na kratak pregled istorijata manastira i čini se kao tek jedna od mnogih mogućnosti kako uvesti gledaoca u tok priče. Ipak taj uvodni dio znalački je urađen i funkcionalizovan u cilju približavanja gledaoca osnovnoj temi emisije. Uvodno dobijamo kadorve manastira Lepavine usred šumsko- livadske udoline snimane sa obronka obližnjeg brijega,  slike  idile nakon čega slijedi  cijela jedna istorijska i egzistencijalna priča, koja postepeno kulminira u suzama svjedoka iscjeljenja.   Crno-bijeli kadrovi daju uvodu istorijsku dubinu i utisak drevnosti.  Svetogorsko porijeklo osnivača manastira je pomenuto u off-u, a pri tome je manje upućenom gledaocu data dovoljna  sloboda izbora  da li će da se  aktivno zapita kako to da postoji duhovno-materijalni izraz Svete Gore u vidu jednog  manastira, koji pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi upravo na  prostoru Hrvatske, i o čemu je tu zapravo riječ, kada se pominje Sveta Gora i manastir Hilandar i koji su spletovi istorijskih okolnosti doveli do osnivanja manastira. U nastavku emisije iguman manastira, arhimandrit Gavrilo, koji je i sam Svetogorac, još jednom će podsjetiti gledaoca na svoj dolazak sa Svete Gore u manastir Lepavinu 80ih godina prošlog vijeka. Možemo možda pretpostaviti da bi gledalac mogao da se zapita otkud sve to, i otkud Svetogorac tu nedaleko od Koprivnice. U emisiji ostaje nedorečeno šta to zapravo znači i tom nedorečenošću stvara se jedna doza mistifikacije vezane za samo porijeklo manastira što je dobro sredstvo da se gledaočeva pažnja privuče.

Skoro da ništa od onoga što je od suštinske važnosti za prvobitnu ideju vodilju, a to je čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Lepavinske, u ovoj emisiji nije zaboravljeno, a i ako jeste,kritičko oko gledaoca to ne može da primjeti,  jer dobija obilje na uvid: detalje iz bogosluženja u pravoslavnom hramu manastira, može i da čuje detalje molitve sveštenika i crkvenog pojanja, a kamera hvata sa distance i prikaz svetotajinskog čina  ispovijesti vjernika.  Budno oko kamere uspjeva da uhvati i cijeli raspon hodočasničkih tipova okupljenih u manastiru i oko manastirskog izvora bez da ih ugrožava u njihovom molitvenom miru. Tu su žene u maramama, stariji vjernici, djeca, bračni parovi, pa i jedna moderna djevojka čiji je pogled skriven iza sunčanih naočala. Ona kao da je sišla sa društvene mreže i materijalizovala se tu u manastirskoj idili.  I tu imamo slobodan prostor da bez riječi saživljavajući se samo sa okom kamere  naslutimo, koji je  sve spektar duhovnih potreba i motiva, koji pokreće ljude iz Hrvatske, regiona i dalekih zemalja da traže pomoć na ovom  svetom mjestu.

Kraj emisije djeluje kao da će slijediti nastavak priče o manastiru Lepavini, jer na kraju iguman manastira nagovještava jedan drugi, u emisiji neraskriveni sloj duhovnog života vezanog za ovaj manastir, a to je duhovno-prosvjetna djelatnost u sferi interneta. Zaključujući emisiju, otvaraju se mnoga pitanja i stiče utisak kao da je mnogo toga nedorečenog ostalo, ali  to nije manjak emisije, nego dobar  medijski efekat,  koji kad je riječ o čudu, predstavlja upravo onaj medijski instrument  koji pobuđuje znatiželju gledaoca da dozna još više, ili da se i sam uputi u manastir i uživo se uvjeri u vjerodostojnost televizijske priče . Mjera neiskazanog  i neispričanog  je ono što je u izjavi Mitropolita Jovana na početku emisije nagovješteno, a to je pitanje čuda, koje se otima mogućnosti potpune racionalne spoznaje. Mjera neiskazivog  postignuta je i prikazana  ovom emisijom na razne načine. Harmoničan odnos između fenomena čuda i forme medijskog predstavljanja je uspješno uspostavljen, a jedna nacionalna i vjerska  manjina izlazi iz okvira muzejskog i pokaznog, otkriva se u punoći životnog intenziteta, a time i kao fenomen obogaćenja  šireg društva kome pripada i  jasno se prepoznaje u svojoj istorijskoj vertikali. Ova emisija nije tek jedna od emisija afirmativnog karaktera, nego zaista interesantna za pogledati.



Radomir Vučić
, 22.5.2012. u Beogradu

*  *  *

VAISTINU HRISTOS VASKRSE!
 
Upravo sam odgledala prilog na HRT.Dobro,klasično i profesionalno urađena emisija i hvala Bogu neka su  je emitovali,a sad je za očekivati jos više gužve,to jest posjeta iz Hrvatske.I moram reći da sam se iznenadila kad sam vidjela  Vašu izjavu,pošto vidim godinama da nam bježite od kamere.Izjava  je lijepo prenesena.
 
Nadam se da ste svi dobro.Hoćete li ići u Mlječanicu ovih dana.Dugo nisam bila i baš smo pričali Biljana,montažerka i ja o Vama prošle sedmice.Voljeli bi porodično doći i ako se  bude moglo javićemo vam se.
 
Hvala za Blagoslov i puno Vas svi pozdravljavamo,


Mira

*  *  * 

Pomaže Bog Oče!
Odslušala sam emisiju i evo kraktkog komentara;
 
Izuzetno lepa emisija, celovita. Sve je urađeno sa merom, informativno, slikovito i dušekorisno.  Odlično uklopljeno ono što ste Oče Govorili o internetu, skajpu i koliko je to važno za komunikaciju sa ljudima, naročito mladima. Hvala Oče na Vašem trudu. 

Svako Vam dobro od Gospoda,
s. Ljiljana , 
Blagoslovite

*  *  *
  
Pomaže Bog, oče blagoslovite.
 
Hvala Vam na poslatom linku. Ovo je jedno divno svedočanstvo  o  svetinji lepavinskoj i čudotvornoj ikoni Presvete Majke Božije, kojoj mnogi dolaze da se poklone. Svako sa sopstvenim brigama i problemima, ali sa verom i nadom da će mu Presveta Bogomajka pomoći. I Ona pomaže.
 
Mi smo deo tog velikog broja ljudi koji su jednom došli, osetili blagodat ovog svetog mesta. I kome se rado vraćamo.
Bila sam u mnogim manastirima, poklonila se mnogim setinjama, ali uvek kažem da je Lepavina posebna. U ovom manastiru čovek se ne oseća kao gost. Već kao da se sa dugog puta vratim domu, među one koje voli, i koji njega vole, oseća pripadnost, mir, ljubav, radost...isto što posvedoči jedna poklonica iz ove emisije.
 
Manastir Lepavina nije samo deo lepavinske doline, okružen šumom, skriven od pogleda.On na jedan čudesan način postaje deo svakoga čoveka, koji sve njegove blagodati prima u dušu i srce, i nosi ih sa sobom u svet, ma otkuda došao...
 
Oprostite i svako dobro.


sestra Bojana

* * *


Pomaže Bog, oče, blagoslovite! Srećan Praznik Vaznesenja Gospodnjeg!

Današnji Praznik nam svedoči da se svaki čovek, ako živi vrlinskim životom, može da uznese na nebo, kao što se naš Gospod Isus Hristos na današnji veliki Praznik uznese kod Svog Oca Nebeskog.
Ova emisija je pre svega od strane autora sačinjena ne samo visoko profesionalno, već sa neizmernom ljubavlju prema čoveku kao tvorevini Božijoj. Tako čovek, koji nikada nije bio u manastiru Lepavini, ili možda ni u jednoj svetinji, kroz ovu emisiju može da oseti veličinu Svetinje, blagodat Svetinje, moć Svetinje, smisao postojanja Svetinje, s jedne strane prisustvom Čudotvorne ikone Majke Božije Lepavinske i Njenog majčinskog zastupništva pred Gospodom, a s druge strane, manastir Lepavinu može da doživi kao svoj dom u kome uvek ima neko najdraži da te dočeka, da te pouči i okrepi, i da se za tebe pomoli pred Bogomajkom i Gospodom. 

Sama pojava Arhimandrita oca Gavrila, igumana manastira u emisiji je tako dostojno predstavljena, baš kao što i dolikuje njegovoj ličnosti i kao što otac to i jeste - naumorni pastir Božiji. Otac Gavrilo nam i nakon 27 godina služenja ovoj Svetinji i uznošenja molitava pred Presvetom Bogorodicom Lepavinskom, i danas prenosi blagodati i blagoslove iz Hilandara, sa Svete Gore Atonske, poručujući da svetinje i Božiji poslanici i služe da bi narod Božiji, dakle, svi koji traže Boga Živoga, imali gde da dođu, imali kod koga da dođu, da potraže utehu i da se pomole Bogu za sebe i svoje bližnje. 

Upućivanje Mitropolita Jovana na molitve i svedočenje o brojnim isceljenjima po iskrenim molitvama pred Čudotvornom ikonom Majke Božije, kao i svedočenje isceljenih vernika i od, za medicinu, neizlečivih slučajeva, nikoga ne samo da ne ostavlja ravnodušnim, već svima otvara duhovne oči i želju da što pre potraži istinski Put, a Sam Gospod kaže: „Ja sam Put, Istina i Život“.

A mi se molimo da Gospod nagradi sve koji ovu dušekorisnu emisiju stvoriše i preko koje poručiše vernom narodu da je Gospod milostiv i da uvek po veri našoj istinski pomaže. Svi su oni misionari Boga Živoga. 

Oče Gavrilo, hvala Vam što nas i na ovaj način, i uvek podsećate na potrebu za umnoženjem talanata, koje nam Gospod darova, kao i na Ljubav Božiju nepresušnu. 

Svako dobro od Vaskrslog Gospoda!

Tankosava Damjanović, 
u Beogradu, 24.05.2012.


KOMENTARI SA FEJSBUK PROFILA O.GAVRILA

Sonja Kustudic
prelijepo je <3
Sasa Milosevic
Gde se moze pogedati emisija?
Saša Lazić
Kako otac uvijek kaže, iscjeljenja se dešavaju po vjeri, uvijek ih ima, ali to Gospod odluči, neće to kao po narudžbi pića u kafiću, jednom dođeš po čašu sreće i zdravlja i ajmo dalje po starom...treba se i čovjek mjenjat i od sebe nešto dati na duhovnu korist, težit ka prakticiranju vjere, a ne obredu. No, kada otac drži besjedu poslije Svete Liturgije i uči nas svi slušaju ui crkvi, ni muha se ne čuje, a srce radosno igra...još kada bi se doslovno i odradilo što otac savjetuje, nebi iscjeljenja ni trebala...
Stana Meseldzija
Slava Bogu i hvala za sve! Gledajući i slušajući-suze same su potekle, zbog radosti i svih uzbuđenja u duši za sva iscelenja i samo požrtvovanje oca Gavrila i bratstva.Sve po Božijem promislu i hvala Bogu da takvu Svetinju imamo i da sve savjete i pouke oca Gavrila slušamo i više će iscelenja i spasenja biti.
Miljan Spuzvabob Justtoocool
otac Gavrilo simpatican covjek skorz :D
Milena Madzar
Divna emisija,bas me dirnula,hvala Bogu i Bogorodici sto postoje ovakvi Manastiri i Duhovnici za spasenje ljudskih dusa.
Milanka Pandurevic
Slava i hvala dragom Bogu za sve i Presvetoj Djevi Bogorodici Lepavinskoj za njenje molitve sto ih upucuje za nas gresnike pred prestolom njenjog sina ....
Branka Krneta
Vera, nada, ljubav. Slava i hvala Bogu .Slava i hvala nasoj zastupnici, Precistoj Bogorodici Lepavinskoj. Koliko topline u vasem radu ima oce Gavrilo svako dobro od Gospoda zelim vama i bratiji, neka vas cuva Majka Bozija i svi Sveti. Amin.
Zlata Bogdanovic
Ja sam uverena u to! +++
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Lijepa emisija i svjedočanstvo vjernika. Gospod je rekao : Sve je moguće onome ko vjeruje.
NemanjaiDanijela Mladenovic
Velika je naša radost oče, od kako stupismo u kontakt sa Vama a preko Vas i sa Presvetom Bogorodicom Lepavinskom. I mi smo svedoci pomoći Majke Božje, a posredstvom vaših molitava, za našeg sina Gavrila. Bog da vas sačuva od svakog iskušenja i podari Vam radost nebesku, mir duševnih sila...Nema reči za sve samo jedna neopisiva lepota u srcu sazdana na Hristovoj sili i Ljubavi.
Đorđević Diana
Hvala Bogu,i presvetoj Bogorodici i svim Svetima te sve sto sam trazila cijeli zivot ja nadjo u Lepavini.
Dunja Neda
Pomaže Bog,oče GavriloPomaže Bog bratiji Manastira! Pomaže Bog braćo i sestre! Divno je gledati ovako lepu Svetinju koja se podigla iz ruševina,koja je zajedno sa svojom Bratijom govorila kroz vekove i patnje.Hvala Gospodu i Presvetoj Majci da su svojom ljubavlju vratili sluge svoje u prelepi hram i pružili ruku Isceljnja svima onima koji dušom i srcem u tu Svetinju dođu.Hvala Vam oče Gavrilo što nas upućujete po volji Božijoj na puteve Gospodnje.Svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke,amin.Bože daj! Slava Bogu i sada,i uvek,i u sve vekovevekova! Amin!
Nenad Badovinac
Hodočasnici doživeli čudotvorstvo Presvete Bogorodice Lepavinske. Pred kamerama ne znaju objasniti šta se dogodilo, teško im je opisati doživljeno čudo, znaju da nešto postoji, osećaju, ali rečima ne znaju opisati čudo koje su doživeli.
Zlata Bogdanovic
Sve je ovo divno čuti i videti! Ja sam posećivala manastir više puta. Pre dve godine u Beogradu me zaustavila dvojice novinara iz Ilustrovane politike, gde su mi postavili pitanje "Šta mislite o pravoslavlju"? Dala sam im intervju o mom mišljenju, jer sam vernik i navela manastir Lepavinu i pričala o Ćudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Lepavinske, od koje sam osetila isceliteljsku moć. Preporučila sam da ljudi idu tamo da vide i uvere se u te moje navode. +++
Zlata Bogdanovic
... oprostite na grešci (Ć = Čudotvornoj) +++
Natasa Ilic Milovac
Odlicna emisija. Podelih je sa prijateljima. Veceras mi je bas trebalo da na kratko posetim svetinju makar i ovako. Hvala Oce. Slava Bogu. Svaki put kazem isto - nema osobe koja je bila u manastiru Lepavini a da je svetinja nije dotakla a Majka Bozja joj pomogla.
Maja Ex Raicevic
Bog Vas blagoslovio Oče Gavrilo!
Bojan Pucar
Ovo je samo mali dio onoga što običan čovjek može da osjeti i doživi. Poziv svim hrišćanima da posjete majku Božiju Lepavinsku, kako bi im srca pjevala u sve dane života!
Rouz Krstic
Hvala za priliku da vidimo i dozivimo bar delic onoga sto ova svetinja pruza
 
Saša Lazić
To je najmanje što se moglo reći, ali da se dva dana priča o manastiru ne može se ispričati sve i dovoljno..
Natasa Ilic Milovac
Bog je dao da se sve vise cuje iprica o manastiru i Majci Bozjoj Lepavinskoj.

Pročitano: 47038 puta