MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

INTERVJU ARHIMANDRITA GAVRILA MAGAZINU "STATUS"DUHOVNOST NA MREŽI 

Intervju sa arhimandritom Gavrilom (Vučkovićem) objavljen u magazinu "STATUS" br.110 za Mart/2012  . Razgovor vodio novinar Marko Nedeljković.

 


MAGAZIN "STATUS"
<<<<<KLIKNI  I  PROČITAJ >>>>>
U magazinu „Status“ od  8. marta o.g. objavljen je članak Virtuelno misionarenje u okviru rubrike Duhovnost na mreži. Kako je Crkva duhovna institucija koja uvek ide ispred vremena, potpuno je nezamislivo da u eri novih tehnologija Crkva ne iskoristi taj vaseljenski prostor, dat samo po Božijem dopuštenju, za svoju misionarsku delatnost. Arhimandrit otac Gavrilo Lepavinski smatra se  danas najaktivnijim, pa prema tome i najpoznatijim srpskim virtuelnim misionarom. Šta znači misionariti u Crkvi? Znači donositi Istinu i Reč Božiju do vernika, zagrejati njegovo srce za Gospoda u upraviti ga na Put Spasenja, jer Psalmopojac kaže: „Žedna je duša moja Boga, Boga Živoga“, a Jevanđelje:“Idite i propovodajte (Reč Božiju) po celom svetu“ . Dakle, potreba za propovedanjem Reči Božije je ista i pre i posle pojave Interneta. Jedina je razlika što se sada Reč Gospodnja, reči Svetih Otaca i ugodnika Božijih mogu da čuju na svim meridijanima za vrlo kratko vreme. I ovaj Bogom darovani i blagodatni dar Crkva treba da umnoži i umnoži...

Neki smatraju da ovaj vid misionarenja može da dovede do otuđenosti od Liturgijskog života vernika. Na to otac Gavrilo kaže: „Ni jedna od sedam Svetih Tajni ne može da se primi „virtuelno“. Tamo gde nema Svete Evharistije, Ispovesti i Pričešća, crkveni život se samo simulira. Ali, u hrišćanskom životu, međutim, veoma bitnu ulogu ima i crkvena misija, propovedanje, Reči Jevanđelja, a ta misija se može sprovoditi i na Internetu“.

Dakle, i Apostoli su išli po svemu svetu da propovedaju Reč Božiju i tako stvarali telo Crkve.  I, bez obzira što postoje kako pravi vernici, tako i oni obredni, ne stoji bojazan da će vernici stvarni liturgijski život zbog misionarenja putem interneta zameniti druženjem na raznim duhovnim forumima. Veća je verovatnoća da će neko ko možda i slučajno naiđe na neki duhovni tekst, živu propoved ili žitija Svetih, poželeti da dođe u Crkvu i da bude Pričasnih Svetih Božijih Tajni.

Upravo zbog toga otac Gavrilo i kaže: „Ne može se zanemariti činjenica da u Srbiji dva miloina građana svakodnevno koristi Internet. To je jedan od najbitnijh razloga da crkvena lica budu što prisutnija na Internetu i svedoče istinu hrišćanske vere. Mladi, i ne samo oni, dobar deo svog društvenog života ostvaruju na Internetu, a prosvećujuća i misionarska uloga crkvenih lica  je da među njima šire znanja o istinama vere, o Pravoslavlju i pravoživlju upravo da stvarno učešće u liturgijskoj zajednici ne ostane neostvareno...“.

Veliku ulogu upravo u misionarskoj delatnosti ima i ovaj intervju sa ocem Gavrilom u okviru ove rubrike čime brani i podstiče ogromnu misionarsku ulogu Crkve u svim vremenima.

Svako dobro od Gospoda!

Tankosava Damjanović

 
KOMENTARI SA FEJSBUK PROFILA O.GAVRILA


Snezana Petkovic
Pomaze Bog Oce Garilo i pomaze na sve moguce nacine i kroz ljude i kroz sva sredstva komunikacije a pogotovo tamo gde vreba opasnost od svakojakih zamki...Velika ste nam podrska i pravi primer kako covek moze dati puno vise od sebe i onda kada izgleda da je "odradio" svoje uvidi da posla tek ima i hrabro ga se prihvata pored svih svojih duznosti i godina Vi nalazite u svom hriscanskom srcu toliko strpljenja i ljubavi za svakog od nas... Tu ste kroz molitvu,kroz pouke ,kroz edukaciju...Tu ste Hvala Bogu!
Pročitano: 14731 puta