MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXLXL)ZEMLJOTRES NA SVETOJ GORI

o.Gavrilo
Zemljotres na Svetoj Gori - Morske raseline

Dana 17. februara, na Svetoj Gori je ponovo zemljotres. Udari su dostigli visinu od 3 stepena Rihterove skale. Epicentar je u moru, između dva prsta poluostrva Halkidiki.
Ne smemo da zaboravimo da se Grčka nalazi u seizmički aktivnoj zoni. To može da se utvrdi i u odnosu na more. Kako tvrde seizmolozi, u severnom delu Egejskog mora nalazi se niz dubokih morskih raselina. S druge strane, samo poluostrvo Halkidiki takođe se nalazi iznad raselina, u opasnoj zoni.
Interesantno je da je poznati istraživač morskog dna Žak Iv Kusto godinama maštao da istraži morske raseline oko Svete Gore, legendarna istorijska mesta, gde je potonula Kserksova flota sa velikom količinom blaga.
Kao što je poznato, Kusto je uvek dobijao ono što je želeo. Postoje podaci o tome da je Žak Iv Kusto istražio raseline oko Svete Gore. Rezultati su bili zapanjujući. On je utvrdio da se, navodno, Sveta Gora nalazi na veoma krhkoj osnovi, tako da samo ostrvo više liči na staklenu čašu, čija stopica stoji u moru. Ove rezultate on nije mogao da objavi, jer njegova istraživanja nisu imala zvanični karakter.
Ipak, navode Kustoa donekle objašnjava drevno proročanstvo, koje se zavetno čuva na Svetoj Gori. U njemu se kaže da će u poslednjim vremenima, usled zemljotresa, Sveta Gora potonuti u more. Ostaće samo vrh, i hram Preobraženja, gde će poslednji starci odslužiti poslednju Liturgiju na ovom svetu.
Dakle, Svetu Goru okružuju pukotine i raseline. Ustvari, najveća raselina nalazi se upravo u epicentru današnjeg zemljoresa. Prema podacima iz rukopisa, flota koja je potonula, potonula je baš na ovom mestu ili, možda, nešto bliže Svetoj Gori.
U svakom slučaju, raduje podatak da ruski naučnici planiraju da istraže ovaj deo mora, nadajući se da će da pronađu podvodno blago Kserksove flote. Ako se dobije saglasnost Grčke države, ova istraživanja bi mogla da rasvetle navode Žaka Kustoa.

Prevod sa ruskog: Tankosava Damjanović
Ivana Senic
Oce a sta mislite zbog cega se to bas desava na svetoj gori ako se izuzme naucni aspekt,sa vjerske strane gledano.Nista se ne desava zbog volje Bozije
NemanjaiDanijela Mladenovic
Da li smo dovoljno zreli hrišćani da kažemo "Maran Ata"- Dođi Gospode? Samo da nam Gospod da vremena za pokajanje i da se osvestimo ko smo, gde smo i zašto smo stvoreni.
Mirjana Bosancic
mozda je i neki znak !
Marko Kondić
Prvo požar u Hilandaru, evo sad i zemljotres... Gospod nas opominje... Na Svetoj Gori se ništa ne dešava slučajno.
Bojana Srbljak
Po predanju prvi zemljotres na Sv. Gori zabeležen je onda kada je Presveta Majka Božija kročila na tlo Atonskog poluostrva. Tada se zemlja strašno zatresla. Od tog potresa kip lažnog boga pao je u more. Postoje pisani podaci da su manastiri Sv. Gore često stradali od zemljotresa kao recimo kula manastira Vatoped u XV veku, a i sam ruski manastir, 1905. godine. Po nekim naučnim istraživanjima na svakih 50 godina moguće je da jak zemljotres potrese ovo područeje , jer kako u tekstu piše Grčka se nalazi u seizmički aktivnoj zoni.
Petar Milenković
Pomoz Bog: Poslednja vremena niko do Gospoda nezna. Utvrđenja koja su se uzdizala ka nebu i za koje su njihovi bezbožni tvorci tvrdili da su ,,besmrtna i neuništiva" danas su gomila praha i pepela, a Sv.Gora koja na, kako reče staklenoj čaši stoji, još uvek odoleva. Čudni su putevi Gospodnji, Njemu slava i hvala va vek!!!
Bojana Srbljak
Ali se slažem da ništa ne biva bez volje Božije!
Miroslav Katić
Paraklis Preobrazenja Gospodnjeg i datum mog rodjenja. Zelja mi je posetiti Vrh Atosa. Miroslav, eparhija sremska
Ljiljana Sindjelic Nikolic
A kad se odsluži posleodnja Liturgija, hoćemo li biti spremni za ono što dolazi....koristite vreme jer su dani zli. Hvala Ocu Gavrilu što nas podstiče na revnost i Tankosavi što se trudi i prevodi.
Jasmina Djordjevic
Molite se glasno, da vas dobri Gospod cuje i sacuva.
Saša Lazić
Onako kako je otprorokovano tako mora i da bude...
Mirjana Jovicic
Blagodarim o.Gavrilo za ovaj tekst koji doživljavam kao podsticaj da se istraje u neprestanoj molitvi, crkveno-svetotajinskom životu, dobrodetelji, milosrđu, praštanju - smireno uvek, jer Gospod je svugde i na svakom mestu i ništa se od Njega ne može sakriti.
Dinko Blagojevic
Bog ce svakako sve rijesiti kako je najbolje! Nije nase da brinemo ni o manjim stvarima od ovih.
Marica Radonjic
..kada cujete za zemljotrese i ratove..pocetak je kraja,negde procitah,neka mi Bog oprosti sto uopste komentarisem...ali,urezalo mi se da nece ostati kamen na kamenu pre drugog dolaska....a mi se ne staramo i nepripremljeni.Ako takvu jednu tvorevinu ususkanu molitvama i savrsenim redom moze da uzdrma Bozja sila,jer sve biva po njegovom dopustenju,sta li tek nas ocekuje,otvrdelih srca,punih bezakonja,zlobe..udaljenih od blagodati Bozje!!!::::??!!Kad nestane stida,nestace i sveta!!..a mi najmanje na smrt pomisljamo mada se svakodnevno sa njom srecemo.Prva ja.
Željko Jelača
nemoze se fizicki mnogo postici,nprm kako icu u crkvu ??? hram je u nama,gledajte da se u srcu i dusi uskladimo ...ako ti je srce prljavo dzaba tebi i po Jerusalimu hodati,al si u Jerusalimu kad ti je srce cisto ,to je jednako znaci tamo si ako razumijete braco ..pozz Bog s namama i medju nama
o.Gavrilo
Izvorni link odakle je preuzet prevođeni tekst: http://www.isihazm.ru/?id=384&iid=993
Stana Meseldzija
Gospode Bože spasi Svetu Goru i sve molitvenike Božije!Spasi Bože nas grešne!AMIN!
Marica Radonjic
...lepo...hvala.oce igumane...zanimljiv link...molim se da bude i dusekorisan!!!Blagoslovite.
Tankosava Damjanovic
Svi zemljotresi u današnje vreme,a i ranije, pa i ovaj na Svetoj Gori jesu opomena za grehe naše i dopuštenje Božije. Međutim, zemljotres po proročanstvu, koji će da se zbude u poslednjim vremenima na Svetoj Gori, kako mi se čini, nije više opomena, već Sud Božiji, koji se čak završava poslednjom Liturgijom. To može čak i da raduje, jer ako kod Drugog dolaska Gospoda Isusa Hrista, kada ćemo svi da vaskrsnemo, (samo neko će otići u vaskrsenje živih, a neko u vaskrsenje mrtvih),ako, dakle, Gospod u tim trenucima dopušta služenje Svete Liturgije, zar taj odlazak za one koji će u Carstvo Nebesko nije velika radost? Oprostite, ali ja sam tako protumačila ovo proročanstvo, koje se zavetno čuva na Svetoj Gori. Dakle, po Otkrovenju Jovanovom Gospod ponovo dolazi kad budu poslednja vremena, vaskrsava svoju tvorevinu, ljude, a za to vreme, opet po proročanstvu, teče Sveta Liturgija na vrhu Atonske Gore u hramu Preobraženja, dok dolina plača prestaje da postoji, pa tako i Sveta Gora, opet po proročanstvu, biva potopljena u more, koje stvori Gospod Svedržitelj. Da da Svemilostivi Gospod da se svi mi, u ovoj duhovnoj parohiji oca Gavrila, zajedno sa ocem Gavrilom i svima za koje se molimo, sretnemo u Carstvu Nebeskom! Amin! Bože, daj!
Nenad Badovinac
..i zvezde sa neba ce popadati!
Sanja Knežević
...A mnoštvo monaha sa Svete Gore će naći mjesto u Srbiji...Tako kažu Sveti u svojim vizijama...
Dragica Djuricic
Molimo se, dragi moj narode, Bogu Svevišnjem, više nego ikad do sada, nemamo puno vremena !dok smo na zemlji, činimo sve ono što je Bogu ugodno!Bože naš pomilujnas grešne!
Stana Meseldzija
AMIN BOŽE DAJ ! Sestro Tankosava , to bi bila velika radost!
Nebojsa Peulic
❤NIJE NA NAMA DA BAS SVE ZNAMO CUDNI SU PUTEVI GOSPODNJI
Mira Dukic
BOG VAS BLAGOSLOVIO ,OCE GAVRILO, SVE VASE CLANOVE I NARAVNO VERNIKE!!! KAKO RECE PATRIJARH PAVLE BUDIMO LJUDI...LJUBITE BLIZNJEF SVOG ,KAO SEBE SAMOG. LJUBAV CE POBEDITI ,JA U TO CVRSTO VERUJEM.AMIN BOZE DAJ SVIMA PA I MOJOJ PORODICI I MENI.
Radojka Savić
Pomaze Bog oce Gavrilo! Interesantan tekst,kako god mi razmisljali obicni smo i slabi ljudi na kraju uvijek se dode do zakljucka da je sve Bozija volja.
Mirjana Ivljanin
zar tako veliko stradanje na mestu gde se najvise uznose molitve :(

Pročitano: 5593 puta