MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

LIKOVI MONAHA I





  B U D I T E    S V E T L O S T     S V E T U 
                 





o.Gavrilo Na poslušanje, monahinja čuva ovce. Fotografija je snimljena u Rumuniji.



Natasa Ilic Milovac Kao da je nacrtano rukom vrhunskog umetnika. Divna slika.



 


 
o.Gavrilo Monasi na poslušanje, berba masline. Fotografija je snimljena u Grčkoj.



Natasa Ilic Milovac Iako uvidjam da je poslusanje vazno za sve ne mogu a da ne primetim razlicitost boja i veselost koja vlada slikom.





o.Gavrilo poslušanje. Fotografija je snimljena u Poljskoj.



Aleksandra Dragutinovic
imam nekoliko prijatelja iz Poljske koji su veoma aktivni u pravoslavnoj zajednici u Bjalistoku... imala sam priliku da se sretnem sa episkom Savom (ne mitropolitom Savom, da budem preciznija)...





o.Gavrilo Monah na poslušanje. Fotografija je snimljena u Poljskoj.



Lokalni Superheroj
Da nema kombajna bilo bi super. Kombajn BAŠ kvari sliku



Saša Lazić Motorizacija u punom djelovanju...zašto ne koristit što nam Bog dao...



Petar Milenković
Isti ovakav KLASS u mom krajujoš uvek je u funkciji. Za njime nema da pronikne pšenično zrno. Vije i trebi za medalju. mana mu je što diže prašinu.



Veljko Korvin Koković
Deus ex machina.



Stana Meseldzija Treba i kombajn znati koristiti-svetlost svetu -BAŠ U SVEMU! Nema poslova koje ne umiju raditi-ako ne znaju nauče-eto primera za sve kako se može kad hoće i ima LJUBAV, STRPLJENJE i još molitve za sve nas !Slava Bogu za sve!



Dragana Jugovic O klasje moje ispod golih brda,
Moj crni hljebe, krvlju poštrapani,
Ko mi te štedi, ko li mi te brani
Od gladnih tica, moja muko tvrda?

Skoro će žetva... Jedro zrnje zrije...
U suncu trepti moje rodno selo.
No mutni oblak pritiska mi čelo,
I u dno duše grom pada i bije.

Aleksa Šantić




o.Gavrilo Monahinja na poslušanje , Fotografija je snimljena u Latviji.



Marica Radonjic ‎..Zlatne ruke.....:)



Nenad Gajic
dje ona bila kad smo mi bili maco



Marica Radonjic ‎..Nije to iz Lepavine,to je Latvia.....prelepa slika....monahinje rame uz rame sa muskarcima,pune ljubavi i strpljenja a bome i vicnosti!!!:)



Nenad Gajic ne sumnjam u to



Stana Meseldzija Kako to stručno i smireno obavlja plemenita ruka -i zaštitne rukavice za nježne ruke-uz Božiju pomoć sve može.Hvala Bogu !



 


o.Gavrilo kafica . Fotografija je snimljena u Srbiji



Aleksandra Gvozdenac Mati Ana,igumanija manastira Cokesina!



Saša Lazić U hladnim danima malo da zagrije...



Bojana Srbljak A šta sa onima koji ne piju kafu...možda bi mogao čaj :)



Andreja Miljic
e da je meni sad popiti jednu domacu bilo bi super odmah bi me prosla glava :)



Goran Petrovic
Ima kod Mati Ane i domace a Bogami i crnog vina.
Cokesinski kraj poznat po vinogradarstvu.


Stana Meseldzija Kako sigurno i s dosta ljubavi nosi kaficu a možda i čaja -s toplinom i ljubavi na licu-hvala Bogu za sve!
 






o.Gavrilo Monah na poslušanje. Fotografija je snimljena u Poljskoj



Saša Lazić Rad i red...



Bojana Srbljak Treba održavati voćnjak da bi voćka dala ploda: kositi travu, orezivati, prskati od biljnih vaši...slično je i sa našom dušom, koja ne može da da duhovna roda, ako iz nje prvo ne počupamo korov. Što kaže brat Saša, neprestan rad i rad...






o.Gavrilo Monasi na poslušanje. Fotografija je snimljena u Poljskoj



Saša Lazić Mnogo uspomena mi navire, sjećanja...



Bojana Srbljak Ovo nije ni malo lako poslušanje. Svako na svom odkosu, livada nepregledna, a treba prevrnuti ovo seno da se osuši i sa druge strane, i to ručno bez savremene mašinerije...i ovo je samo lakši deo posla u poređenju sa onim što sledi. Slično su mi prolazili svi letnji raspusti na selu :)


Petar Milenković Mislim da monasi pribiraju seno za baliranje, jer ovo je mašinski košeno. Da je ručno otkosi bi bili deblji.



Mirjana Jovicic Blagodarim o.Gavrilo za lepu sliku.Seća me na detinjstvo, kad se radilo ručno.Do 23 sata noću bismo mati i ja plele kući od ječma, koji je jako rodio, " kurjuke" za vezivanje snopova.Ujutro u 02 sata smo odlazile na veliku njivu(taljigama), sve povezale, sadenule u krstine.Osećala sam, pored slatkog umora i ponos, kad bi posao bio završen.Uprezali smo riđu i kretale kući(5km) polako.Taj put bih kao beba - prespavala.

Dragana Jugovic Čar prirode...Zelenilo , život oko tebe, miris pokošenog sijena, pokoja bubica i cvrčak...Podsjeća na moje selo ...



Natasa Ilic Milovac Opet nas Oce podsecate na poslusanje i svedoci smo mnogim poslusanjima monaha na slikama. Zaista uvek znate sta je za nas dobro. Hvala.





STARAC PORFIRIJE GOVORI DRUGIMA O HRISTU

o.Gavrilo Starac Porfirije bi rekao: „Ne govorim o Hristu, osim ukoliko to drugi ne žele, osim ukoliko to oni ne traže.“

Starac bi to rekao, ne zbog svog ega, već zbog njegovog poštovanja prema slobodi svakog pojedinca.

Dalje bi objasnio: „Molim se za te ljude, čak ću za njih i čuda činiti, ali im neću govoriti. Želim da se njihove duše otvore i da oni to traže od mene.“

Ljudi bi govorili, naročito omladina: „Ovo je prvi put da vidimo sveštenika koji nam ništa ne govori o Bogu.“

Kada mu se jedna mlada djevojka usprotivila zbog toga, Starac joj je rekao: „Molim te, dijete moje, da me pogrešno ne razumiješ zbog čega ne govorim o Hristu. Ne činim to iz nepoštovanja, već naprotiv, iz poštovanja, zato što ni sa kim ne govorim o vjerskim stvarima osim ukoliko oni to od mene ne traže.“

Osoba, tražeći da nešto čuje, sluša to svojom voljom. A početnicima bi Starac dao da slijede veoma lako duhovno pravilo, kako bi bio siguran da će ga ispuniti sa radošću.

Novakovic Savija Duska Ko je u prilici da procta knjigu o starcu Porfiriju,nece se pokajati!Kazace mu se sve sto mu je bilo nejasno u zivotu!



o.Gavrilo Stavite samo svoje komentare na postavljenu temu i na fotografiju.



Diana Đorđević
Ko trazi taj i nadje,ko kuca otvorice mu se...:)



Vladislava Vasic Thiel
Veoma mudro.



Vera Culum
Ko ceca taj i doceka.



Saša Lazić Starac Porfirije je velikan duhovnosti i znao je točno zašto ne govori o Hristu i kada treba kome šta reći...nepogrešivo rasuđivanje puno duhovnog iskustva...



Bojana Srbljak Tako istinito....jer džabe nekom pričati o duhovnosti, ako niste na istoj "duhovnoj frekfenciji."



Dimitrije Komadara ‎"Osoba, tražeći da nešto čuje, sluša to svojom voljom..."... kako je ovo poucno i velika istina!



Milan Andja Puric Divan je Gospod u Svetima Svojim! Kakav je to bio duhovni gorostas! Prvi put sam o njemu čitala u knjiz i "Suze za svet".



Natasa Ilic Milovac Velika mudrost! Slava mu.
 

 



o.Gavrilo Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012 Zavejao sneg na Svetoj Gori



o.Gavrilo Tog jutra sada pada sneg širom poluostrva Atos.

Πυκνή χιονόπτωση, με προβλήματα στις μετακινήσεις, παρατηρείται σε υψόμετρα πάνω από 300 μέτρα, ενώ πριν από λίγο «το έστρωσε» και στο λιμάνι της Δάφνης!
Uglavnom oblačno vreme, sa problemima kretanja, posmatrano na visinama iznad 300 metara, samo "asfaltiran" i luke Dafni!

Ivana Senic Oce kako ste uspjeli nauciti ove hijeroglife;)



o.Gavrilo Jedan pobožni monah kazivao mi je sledeće: "Da li smo upitali Presvetu Bogorodicu, Koja je Čuvarka, Gospodarica i Vladičica ovih brda, želi li Ona da se na Svetoj Gori pojave putevi, automobili, mašine i buka, i da u ovoj monaškoj državi postoji birokratska vlast? Da li je moguće da ovim stvarima zapostavljamo Presvetu Bogorodicu i sva ona obećanja koja je Ona dala Svetoj Gori?"


o.Gavrilo Sestro, 13 godina živeo sam na Sv.Gori od toga jednu godinu sa monasima grcima u Bjelojezerskoj Keliji tako da sam po nešto i naučio da čitam i govorim ne upotpunosti ali prilčno tako da sam i Sv.Liturgiju služio na grčkom.



Natasa Ilic Milovac Vrlo neobicna slika za Svetu Goru. Zime ima i tamo gde je nije skoro bilo. Ima li odgovora na pitanja monaha?


 



Natasa Ilic Milovac Svecani momenat, tola i nadahnjujuca slika.Oprostite, topla i nadahnjujuca. Sve je tu za proslavljanje Boga.



 

Fotografija je snimljena u Rumuniji

Dunja Neda Pomaže Bog,Oče!Veoma lepa fotografija.Gde god vršili svoje poslušanje,monasi su uvek svetlost svetu.Oni verno ispunjavaju reči Božije i pronose ih,i rečima,i delom po svetu.Oni su ta svetlost koja nam obasjava put Gospodnji.Hvala Vam,Oče i svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke! Amin! Bože daj!


Bojana Srbljak Svi smo kao rukohvat ovog raznobojnog cveća - neki je cvet lepši od drugog, neki mirisniji, neki sa trnjem, neki sa listovima, ali zajedno čine baš lep buket.






o.Gavrilo Monah o. Teofan lepavinski



Vladislava Vasic Thiel Otac Gavrilo dobro raspalio kadionicu pa se otac Teofan skoro i nevidi od dima, ali bitno je da se čuje kada čita Apostole i Žitje svetih. :)



Natasa Ilic Milovac Ja bih rekla da nije od dima nego od predivne svetlosti koja ulazi u manastir uvek na cudesan nacin. Svako dobro svim dragim monasima u manastiru Lepavina.



Saša Lazić Otac Teofan uz svoje dragocjene dušekorisne knjige...



o.Gavrilo Nije to dim iz kadionice, već refleksija od sunčanih zraka kroz prozore crkve. Savetujem da, kad stavljate komentare na fotografije, prvo procenite šta je šta i razmislite šta znači kad se kaže: "ovaj posebno zrači duhovnošću", "kod ovog se vide znaci svetosti za života", "kod ovoga sam bio (ili bila) i sve vidi, prozorljiv 100%", "ovaj kad pročita molitve, odmah se ozdravi", itd. Takve pohvale mogu samo da donesu iskušenje onima o kojima se govori. Svi znamo za ikonu Lestvica, po poukama sv. Jovana Lestvičnika, na kojoj su prikazani usponi, ali i padovi monaha kroz monaški život. Od pada je siguran jedino onaj monah koji se uspeo na zadnji stepenik i koga je ruka Gospodnja već primila da ga uvede u nebeske dvorove, koje je zaslužio za života.

Božana Kovačević Pomaže Bog oče Gavrilo. Ovaj vaš komentar me podsjeti na riječi jednog monaha:" Na žalost i ja sam grešnik. Samo vi kada griješite, griješite amaterski a ja profesionalno."



Slavica Radjevic Otac Teofan , dragi monasi iz manastira Lepavina !



Smilja Mihajlovic Bog blagoslovio oca Teofana. U par navrata sam s njim uživo razgovarala, i to je jedan monah koji rečima dušu leči!!!!!

 



o.Gavrilo o.Kozma + o.Luka + o Jakov , Fotografija je snimljena u Crnoj Gori



Vladislava Vasic Thiel Izgleda mi kao da su se sakrili od jakog sunca. :)



Natasa Ilic Milovac Vrlo su odlucni, kao da cuvaju strazu i cekaju nekog.






o.Gavrilo Jeromonah Joakim (Nikolaidis) 1895 - 22 septembar 1950.



Saša Lazić Mislim da je brada o. Joakima do zemlje ili mi se samo čini...



Bojana Srbljak Gledajući kako sveštenici skraćuju svoju bradu i ne mogavši da podnese taj modernistički duh, koji je zahvatio pravoslavnu crkvu u Americi, (gde je boravio pre odlaska na Sv. Goru) on se molio Presvetoj Bogorodici da mu Ona podari dugu bradu i kosu. I Presveta je uslišila njegovu molitvu...



Natasa Ilic Milovac Oce, veceras je emisija bila prelepa. Savrseno pojanje. Jos uvek me nosi. Molim Vas da postavite linkove do poanja koje Ste pustili u emisiji. Hvala unapred.



Nenad Badovinac Osim brade sta god da je verom zamolio Presvetu Bogorodicu, Ona bi mu uslisila molitve...



Mirjana Jovicic Blagodarim o.Gavrilo, za ovu fotografiju. Njom ste me podstakli da pročitam celo žitije Joakima Nikolaidisa.Ceo Njegov život je pun pouka, dostojan velikog poštovanja i divljenja.Prosto je griota ne pročitati, a čim se ukuca ime i prezime, pojavi se divno pripremljeno i to iz man.Lepavina.






o.Gavrilo Monasi na poslušanje , Fotografija je snimljena u Rusiji



Ana Mamic
Koja je ovo divota Bozja !!!



Smilja Mihajlovic stvarno je ovo divota Božija i dar Božiji!!!!!



Mirjana Jovicic Blagodarim o.Gavrilo za ovu lepu fotografiju.Blejim k'o hipnotisana, jer toliko volim vodu i ribolov. Mnogo me podseća na >Dunav, pa zanemarih temu: Monaško poslušanje, svetlost svetu...Prvi apostoli behu ribari, ribu prvi Hrišćani crtaše po pesku...


Saša Lazić Lovci na ljude u lovu na ribe...



Natasa Ilic Milovac Kako je divan manastir iza njih. Rekla bih da ce ovi monasi imati veliki zadatak da dopune trpezu za, verujem, veliki broj monaa u ovako velikom manastiru. Po bogatstvu se vidi da je ruski. Svaki deo slike, i manastir, i jezero i mnasi u ribolovu kao da su oduvek tu bili zajedno da sluze i proslavljaju Boga.


Snezana Bosnjakovic
Bas kao nekad u vreme kad je Isus Sin Boziji hodao zemljom !



Nenad Badovinac
Idu prema nama, nose nam manastirski blagoslov.



Vladislava Vasic Thiel
Oni koji loviše ribu postaše lovci na duše ljudske i tako je do danas. Danas monasi svojim životom svjedoče život u Hristu i spasavajući sebe spasavaju i nas.



Dinko Blagojevic
A dogodi se kada se narod sleže k njemu da sluša riječ Božiju i on stajaše kraj Genisaretskog jezera,
I vidje dvije lađe gdje stoje ukraj jezera, a ribari bijahu izišli iz njih i ispirahu mreže.
I uđe u jednu lađu, koja bijaše Simonova, i z...amoli ga da odmakne malo od obale; i sjede i učaše narod iz lađe.
A kad presta govoriti, reče Simonu: Hajde na dubinu i bacite mreže svoje za lov.
I odgovarajući Simon reče mu: Učitelju, svu noć smo se trudili, i ništa ne uhvatismo; ali na tvoju riječ baciću mrežu.
I učinivši to uloviše veliko mnoštvo riba, te im se mreža poče cijepati.

Jevanđelje po Luki 5:1-6



o.Gavrilo Monah na poslušanje , Fotografija je snimljena u Rusiji



Vladimir Cvetković
Viđ pekara našeg :-) svaka čast. Njam, njam. Još kada ih sprema pravednik sa neprekidnom molitvom u srcu onda su slađi i od meda :-)



o.Gavrilo Sveži kolači filovani marmeladom.



Stoja Zizanovic Al su lepi , res peceni bas kako ja volim :) A monah je dusica divna , ,mila , blazena :)



Tankosava Damjanovic O, oče, ovi biskviti se sigurno spremaju za slavu manastirsku!? Puni plehovi slatkiša, pa mirisni, ali, pekara čista, uredna, ko monaška duša...A monah, nasmejan, ni malo umoran, pun ljubavi. To krasi monaštvo. Oni, iako su stalno u poslušanju, gde neprekidno nešto rade, valjda zbog molitava, ne vidiš im umor, već samo toplinu, toplinu, kojom zrače. Zato, mi, kad ostanemo na trpezi ljubavi, što god da jedemo u manastiru, uvek se čudimo kako je ukusno i lepo. A, da nije ovog osmeha na fotografiji, sve bi izgledalo drugačije...Ali, nije...

Svetlana Ležaić Ljubav, poslušanje - radost. ♥



Zdenka Vasić
njam :)



Milena Spasojevic Zoranovic
Tako bi voljela da radim sa ovim monahom .:)



Marica Radonjic ‎..Svi su isti,kao da ih je neko merio,molitva,post i poslusanje su blagoslov...i pravljeni sa ljubavlju i osmehom!!!:)



Saša Lazić Do mene mirišu tople...



Aleksandra Dimitrijevic A joj kolaci! Kakvi su lepi, i ja bi se ovako smesila da drzim toliki veliki plek sa toliko kolacima u ruci! To je lepo poslusanje...samo ja sigurno ne bih bila tako mrsava ko ovaj monah da pecem toliko kolaca...:-))))




o.Gavrilo Monahinja - mati Angelina , Fotografija je snimljena u Srbiji



Božana Kovačević Angelina- po meni najljepše ime. Moja mama je Angelina :)



Miljan Kocanović Mati Angelina iz manastira Sv. Dimitrija u Divljani kod Bele Palanke





ATEISTA I MEDVED

o.Gavrilo Ponekad je potrebno da se malo nasmejemo. Jeromonah Serafim (Turland) je na svom fejsbuk profilu objavio jedan tekst, koji sam odlučio da podelim sa vama.

Na mom blogu „Opet i opet u miru...“ obično ne objavljujem šaljive tekstove. (Nemojte me pogrešno razumeti, volim šale. Čak sam nekoliko puta objavio tekstove koje sam smatrao veoma duhovitim.) Ovaj tekst je izuzetak iz nekoliko jednostavnih razloga.

Prvi razlog je da imam tzv. ateiste u porodici. Uvek me je zbunjivalo to što oni svake godine slave Božić; čak i govore „srećan Božić“. Žao mi je što moram reći, ali čak i Jevreji priznaju da osoba ne može da slavi Božić ako nije hrišćanin. Kao ovaj ateista iz priče, oni čak govore: „O, moj Bože!“ Sada, pre nego što ateisti, vikanci i druge okultističke grupe počnu da mi šalju „edukativne“ mejlove, poručujem: uštedite svoje vreme i energiju. Ja sam pravoslavni hrišćanin. Ja uređujem ovaj sajt, postavljam tekstove koji mi se dopadaju – ne učestvujem u raspravama. Ako vam se ne dopada ono što ste pročitali – idemo dalje.

Drugi razlog zbog kojeg sam odlučio da objavim ovaj tekst je taj što sam u poslednje vreme pronašao brojne fotografije pravoslavnih monaha sa medvedima. Ove fotografije me asociraju na sv. Serafima Sarovskog i njegovog medveda. Kada ih gledam, osećam se prijatno i lepo.

Hej, nisam vam obećao duboke, intelektualne razloge zbog kojih sam objavio ovu priču. Kao što sam i rekao, ponekad nam je potrebno malo smeha.

A sada... priča...

Šetao jedan ateista šumom.

„Kakvo predivno drveće! Kakve moćne reke! Kakve divne životinje!“, govorio je u sebi.

I dok je tako šetao pored reke začuo je šuštanje u žbunju. Okrenuo se da pogleda šta bi to moglo biti. Video je grizlija visokog oko sedam stopa kako trči ka njemu. Potrčao je koliko ga noge nose. Osvrtao se i video kako ga medved sustiže.

Kada se ponovo osvrnuo, medved mu je bio sasvim blizu. U tom momentu sapleo se i pao na zemlju. Pokušao je da se pridigne, ali medved je već bio nad njim; uhvatio ga je svojom levom šapom, a desnom krenuo da ga udari. U tom momentu ateista je uzviknuo: „O, moj Bože!“

Vreme je stalo, medved se skamenio, šuma se umirila.

Jarka Svetlost zasijala je ispred ateiste i začuo se Glas sa neba: „Svih ovih godina negirao si Moje postojanje, a postojanje svake tvari pripisivao kosmičkoj slučajnosti. Da li očekuješ da ti pomognem da izađeš iz ove zablude. Da li da te od sada smatram vernikom?“

Ateista je pogledao direktno u ovu Svetlost: „Bilo bi licemerno od mene da Te sada zamolim da me smatraš hrišćaninom, ali možda možeš medveda da učiniš hrišćaninom,“ odgovorio je ateista.

„Vrlo dobro!“ rekao je Glas.

Svetlo je iščezlo. Šuma je opet zašuštala. A medved se osenio krsnim znamenjem, skupio molitveno svoje šape, poklonio se i prozborio:

„Gospode, blagoslovi ovu hranu i blagoslovi ruke koje su je stvorile, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin!“

Hvala na objavi ove priče, oče Serafime. Predlažem čitaocima ovog sajta da posete websajt oca Serafima: http://www.thediaspora.net/

Vasilije Danebohm
Izvor: http://againandagaininpeace.com/2012/01/24/bearsmonksandathiests/
Prevod s engleskog: Bojana Popović

Irina Humski Pomaže Bog oče, e baš sam se slatko nasmijala. Želim Vam ugodan dan. Blagoslovite.



Marica Radonjic ‎..O,moj Boze!!!:))Poucna prica.



LJiljana Botić Vilotić Blagoslovite oče Gavrilo! I mene ste baš nasmijali sa ovom pričom ,a to mi je ovog jutra baš bilo potrebno.Nekada se u nas useli tuga , sve bude i prođe.Hvala još jednom i želim Vam oče ugodan dan.



Branko Josipovic
ovo je stvarno i lijepa i poucna i duhovita prica,hvala...



Branislav Kapetanovic
Blagoslovite Oce ! Nadam se da nemate nista protiv sto sam ovako duhovitu i veoma interesantnu pricu dalje podijelio sa mojim prijateljima u facebook-u...Svako dobro od Hrista !



Saša Lazić Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu+++



Dragica Mamić Pomaže Bog Oče Gavgilo! Ovaj ateista iz priče je baš tvrdoglav :) medo je shvatio odmah....



Natasa Ilic Milovac Sjajna prica zaista. Hvala Oce. Pouka moze biti i da je ateista mogao da se pokaje i u poslednjem casu. Sansa nije iskoriscena.



Marko Despotovic Baš ste me nasmejali, oče.



Nikolina Skenderija Hvala oče Gavrilo....jako duhovita i poučna priča



Ivana Senic ‎:)))))))



Vladislava Vasic Thiel Duhoviti i poučno.



Milena Varagic Poucna i lepa prica'!



Lokalni Superheroj Ahahaha dobaaaar! XD XD



Dragana Berak Iako saljiva prica, ipak je poucna! Svaki ateista bi ovo trebao procitati !



Danijel Bobar Prejako..



Stana Meseldzija Kaže se " Bez nevolje nema Bogomolje" ali tvrdoglavi ateista ni tad ne popušta pre se medo uplašio i naučio šta treba! Poučno baš, hvala Vam oče dragi Gavrilo za sve!



Vukasin Momcilovic zaista jako.



Mirjana Jovicic Eh, I među ateistima ima onih koji nisu licemeri, kao što se među "vernicima" nađe i licemera. Da je taj ateista samo informativno proučio, šta Pravoslavni Hrišćanin čini kad se nađe pred "porcijom", verovatno se ne bi, u želji za spasenjem, oslonio na medinu hrišćansku dušu...Nasmejem se svaki čas, čim se setim kraja ove priče.



Ana Mamic Hvala oce Gavrilo, nasmejali ste nas a smeh je zdrav :)


 

o.Gavrilo Bratstvo ,Fotografija je snimljena u Rumuniji.



Biljana Ostojic blagodarim,veliko bratstvo



LJiljana Botić Vilotić Blagoslovite oče Gavrilo! Bratstvo na jednom putu i jednom zadatku , svi žele ići u susret Gospodu.Gospode neka bude volja tvoja ,a ne moja.



Saša Lazić Kao zvijezde na nebu...



Vladislava Vasic Thiel Vojsak Božija, Anđelski čin na zemlji.



Bojana Srbljak Svetlost koja odgoni tamu...


 


Fotografija je snimljena u Ukrajini


Marica Radonjic Bozanski orkestar!!!:)



Snjezana Trbić-Damjanović
jos samo da mogu cuti :))



Marica Radonjic ‎..Mozda Heruvimka....



Saša Lazić O radosti...



NemanjaiDanijela Mladenovic Preko profila jedne sestre u Hristu, ruskinje, slušala sam i gledala ruske monahinje kako pevaju pesmu "Oj Kosovo, Kosovo...". Oprostite ako grešim, ali mislim da je to baš ovaj božanski orkestar.



o.Gavrilo Ovo je Ukrajina ne iz Rusije



NemanjaiDanijela Mladenovic Da, u pravu ste oče. Ja sam gledala monahinje manastira Novo-Tihvinski iz Ekaterinburga koje su snimile album sa srpskim-rodoljubivim pesmama, kao znak ljubavi prema srpskom narodu. Skoro su identične, čak i sa instrumentima.


Bojana Srbljak Evo lepog poslušanja - prvo na vežbanje u svoje kelije, a onda na zajedničku probu. Ovo do sad nisam videla. I baš me oduševilo. Igumanija mora da je neka super maćuška!



Slavica Radjevic Ovo je svetlost svetu,Svetlost,kojom je Gospod obdario sveznanjem : ,,monahe,monahinje,verne učenike svoje "+++



o.Gavrilo Mladi monasi podvižnici pripremaju keliju za mesto svog podviga. Fotografija je snimljena u Rumuniji.



Saša Lazić I to izgleda jako lijepo...



Stana Meseldzija Ovakve kućice su najzdravije bez betona i armature-a njima to najdraže sve svojim rukama uraditi mogu.Hvala Bogu za sve!



Nenad Badovinac Na slavlje kad kada kuca bude zavrsena , doci ce i medo iz sume, pa i lane, jer znaju da je ovo i njihov dom, ovde ce im biti uvek otvorena vrata..



Biljana Ostojic Blagodarim oče Gavrilo na lepoj fotografiji.


Natasa Ilic Milovac Maca izgleda brani svoju prijateljicu. Brate, molitva i post je svakodnevna potreba svih, a mozete ih praktikovati i sami kod kuce. Zna Otac sta nama treba sigurna sam. Sve najbolje.



Nenad Badovinac
Ovo je sigurno neki danji rodjak lepavinskog zuce.. samo da mu je maziti se :)
Samo mi se cini da je za bar upola laksi od lepavinskog macka zuce :)


Saša Lazić U mačkama ima nešto posebno...



Slikar Gospodin otac joil kaze da ne mazimo zivotinje,,,!!!



Bojana Srbljak Jedina domaća životinja kojoj je "dozvoljeno" da uđe i u crkvu; ako bi to slučajno pokušao pas, morala bi crkva ponovo da se osvešta....tako nam je rekao jedan monah iz ruskog zagraničnog manastira Sv. Trojice u NY.
 
 


Natasa Ilic Milovac I ono pozira i smeje se. Zaista preslatko. Ne oseca strah od coveka no ljubav monaha koji ga drzi. Hvala Oce.



Miroslav Katić Dobri pastir čuva svoje stado!



Svetlana Ležaić U sigurnim rukama.



Nenad Badovinac Sav ponosan, sto je u monahovim sigurnim rukama :)



Radojka Stanimirovic Samaila Prelepo!



Stana Meseldzija Kako je divno i umiljato -da zna govoriti tako bi se zahvalilo na umilnom njegovanju -ali kaže ono maleno na svoj način.Prelijepo!



Milos Cvetkovic
E. to je lepo, ane ono pre.



Vladislava Vasic Thiel Veoma simbolnično. Dobar pastir se brine o svojim ovčicama a naročito onim malim koje još ništa ne znaju. Obostrana radost.




 

Fotografija je snimljena u Rumuniji.

Natasa Ilic Milovac Ko ovde vise uziva u ljubavi medju Bozjim stvorenjima. Savrseno. Ove fotografije me uvek jako obraduju i razneze. Hvala Oce.



Nenad Badovinac Brzina je uvek pridjev za snazne konje, ali ovaj nestasko kao da bi poleteo i odveo vas kroz par sekundi tamo gde zelite ...



Saša Lazić U Rumuniji pravi suživot..



Vladislava Vasic Thiel Prava ljubav se ne može potrošiti, ona se samo može umnožiti.Prosto se istopiš od miline gledajući kako monah voli ovo magarče.



Aleksandra Savic Grbic
Hvala Oce.  



 
Fotografija je snimljena na Svetoj Gori
o.Gavrilo Kelija Starca Pajsija svetogorca i sam starac sa jednim monahom ispred kelije.



Ivana Senic Citala sam starceve knjige,mnogo toga odlicno objasnjeno,prostim jezikom da moze svako shvatiti i kroz primjere,ne mogu bas mnogo duhovne knjige citati,ali njegove su pravao olaksanje



Anželika Mitričevič
Soglasna s vami! I я segodnя koe-čto iz ego knig čitala v internete...



NemanjaiDanijela Mladenovic Starčeva čuvena gostoprimnica pod vedrim nebom...Mnogo je njegovih pouka koje i mi mirjani svakodnevno možemo primenjivati u svom životu. Npr."Neki ljudi liče na pčelu a neki na muvu. Oni koji liče na muvu, u svakoj situaciji traže nešto loše i time se zanimaju;nigde ne vide nešto dobro. Oni koji liče na pčelu, u svemu nalaze dobro. Čovek koji ima dobre pomisli, ma šta da vidi, ma šta da mu kažeš-imaće dobru pomisao"


Ivana Tomasevic van svijeta i vremena...



Nenad Badovinac Nije proveo svetogorsko vreme razmisljajuci kako da uredi svoju keliju, nego kako da pomogne savetima, svome hriscanskom narodu.



Milena Puaca Mnogima koji su procitali bar jednu njegovu knjigu uputio je na pravi put ka Hristu.



Jovan Hrnjakovic Nema ko nije pohvalno reagovao na duhoovne knjige oca Pajsija, hvala Bogu pored sreću se i ljudi koji su o.Pajsija upoznali ili samo uzeli blagoslov, stvarno je svako srećan koje bar čuo za Svetogorca Pajsija i neku njegovu +++++



Natasa Ilic Milovac I ovde su otvorene knjige i vode se korisni duhovni razgovori.



Ολγα Αθανασιαδου elder paisios



Mirjana Jovicic Starac Pajsije je jednom prilikom rekao:"Deca se moraju prihvatiti sa dobrim, jer u današnjoj deci postoji mnogo egoizma i ona uopšte ne reaguju na prekore. Ako počnemo da ih grdimo, njihove duše će se istog časa ispuniti pomislima.Ne mogu da razumeju da ih prekorevamo zbog njihovog dobra i zato što ih volimo...Neophodno je da decu"povežemo" sa Bogom i da u njima razvijamo svest da je neophodno da čine dobro."


Jovan Hrnjakovic Otac koji ljubi +++



Saša Lazić Sretnik monah jer uči od velikana podvižništva..



Stana Meseldzija Kako je divna-makar trošna ali je najbogatija-tu je veliki Božiji izabranik i Svetogorac Pajsije molio se i živeo.



Dragana Berak Slava Bogu sto smo imali ovakvog monaha svetogorca Starca Pajsija! Citala sam knjige starca Pajsija, mnogo korisnih stvari objasnjehin na jednostavan i prirodan nacin, uvijek mogu iznova da ih citam i svaki put pronadjem nesto korisno. Starac Pajsije me odusevljava !





o.Gavrilo Jeromonah Nikolaj i monahinja Melanija
Fotografija je snimljena u Rusiji.


Nenad Badovinac nesto nam zeli reci, ali ga nazalost ne razumijemo...



Milena Puaca Koliko radosti u ovim djecijim likovima a davno su bili djeca.

 



o.Gavrilo Otac Sava studenički za koga mnogi govore da je prozorljiv, inače u njemu toliko ljubavi ima da se to veoma retko sreće.



Zorica Simeunović Moj dragi otac Sava.



Jovana Čonjić Stubovi srpske duhovnosti



Zorica Simeunović O, Presveta Vladičice moja, Djevo Bogorodice, Carice neba i zemlje, usliši vapaj moje duše i grešnu molitvu moju, koju Ti prinosim za oca moga duhovnoga, mnogostradalnog slugu Tvoga Savu. Budi mu večno Saputnica, u svako vreme budi uz njega, štiti ga sa svetim Anđelima. Ukrepi ga, bdi, čuvaj ga dok spava i teši ga dok plače; Bodri ga u očajanju, izbavi ga od nevolja...


Saša Lazić Znam još jednog takvog...



Jovan Hrnjakovic Što je otac Avakum bio u manastiru Slanci, to je otac Sava u manastiru Studenica - ljubav je prava reč oče Gavrilo, smeran monah +++



Nikola Kostira
da,da. O. Sava studenicki je veliki svetionik crkve u danasnje vreme. toplo preporucujem svima koji su u prilici a imaju potrebu da porazgovaraju sa duhovnikom da to ucine sa O. Savom. on subotom dolazi u kraljevo u duhovni centar izmedju 12-14h. ne znam kako i kada prima u manastiru Studenica.


Milena Madzar Ljubav prema Bogu i prema ljudima,vidi mu se na ocima,ali se i vidi koliko ga postuju duhovna ceda koja se i ovdje javljaju i imaju veliku zahvalu i ljubav,a i razumijem ih imam i ja moga Oca Savu iz Manastira Krupe kojeg veoma volim,postujem i cjenim.


Nenad Badovinac Otac naš Nebeski, sve nam je dao i Svoju Crkvu i Duhovnike. Nećemo pred Njim imati izgovor za naša loša dela.



Sladjana Brnjilovic Licno sam upoznala oca LJUBAVI IMA I KAD besedu PRICA svako moze sebe da prepozna ,imamo mi slava BOGU duhovnika ,otac STEFAN iz velike remete oca JOVANA Fruska gora je puna nasih monaha igumana sa puno ljubavi de te docekuju ko majka uplakano dete.BOZE CUVAJ NAM NASI PASTIRI OCI.


Mirjana Savić
Poslušanje, samo poslušanje svom duhovniku je put spasenja. Slatko li je, sveto li je shvatate tek kad se vaš duhovnik preseli Gospodu.



Natasa Ilic Milovac Moj dragi Oce, ono sto ste Vi uradili za mene, to je otac Sava za mog supruga. Hvala Vam obojici do Neba. Hvala Bogu sto nam je dao takve ucitelje.



Stana Meseldzija I dok ovako smireno razmišlja i tad se Bogu moli za nas sve!To kao da mi govori:budite dobri, molite se , verujte, u crkvu idite postite i Bogougodnim životom živite!



Slavica Radjevic Gospode Bože naš,koji si pravi Put , Istina i Život! Slava Ti i Hvala ,za sve verne Tebi .+



Dimitrije Komadara Eh otac Sava uvijek pocne price i besjede od Adama i Eve i drveta poznanja dobra i zla ... ali uvijek. Jako ga je zanimljivo slusati...!
 






o.Gavrilo Jerođakon o. Vasilije, sabrat lepavinski, na poslušanju.



Nenad Badovinac Neumorni otac Vasilije, ponekad se pitam, otkuda mu toliko fizičke snage za naporne zadatke koje postavlja preda se.



Saša Lazić Otac Vasilije izvršava naređenje...



Zeljko Jovisic prelepo



Jelena Kovac Drva da ugreju kelije, a molitva da ugreje srca!



Dragoslav Lovre Poslušanje je jače od molitve!!!



Petar Milenković Ko je jednom išao da sprema drva, zna da nakon nekog vremena sama duša zaište molitvu. I tako molitva po molitva, Psalm po Psalm, Tropar... i gle drva spremljena da neznaš ni kad si pre počeo da radiš, niti kad si pre završio. Ko ne veruje neka proba.


Natasa Ilic Milovac Kao da vidim dragog rodjaka. Sigurno su obaveze velike, jer posla ima a vas je cetvorica.



Milanka Pandurevic Otac Vasilije na jednom od mnogih svojih radnih zadataka tj.poslusanja...



Mirjana Jovicic O.Vasilije je univerzalni kad su poslušanja u pitanju: od igle do lokomotive. Da zatreba i avion bi vozio lepo i lako, kao što neguje prelepo lepavinsko cveće - uverena sam. Neka ga Gospod i Bogorodica Lepavinska čuvaju u kreposti, zdravlju i radosti na mnogaja leta.


 



o.Gavrilo Monahinja na poslušanje. Fotografija je snimljena u Rusiji.



o.Gavrilo Vredna shimonahinja koja se trudi na manastirskom poslušanju, 12 puta pobegla iz nenačkog zarobleništva.



Nenad Badovinac ‎... ona doista zna sta je sloboda.



Dragana Berak Slava Bogu sto joj je dao snagu da pobjegne od zlikovaca, to je moc Isusove molitve...



Slavica Milicevic Pavlovic
Oce Gavrilo, sta god da kazem malo je, kako bih volela da mi Gospod da bar malo njihovog dostojnog trpljenja!



SDS VelS
Dok sve više mladih i zdravih prezire rad,ili mjerka kakvu državnu službu gdje se lagodno živi na tuđi račun, monasi i u svojim poznim godinama rade, proizvode, a konzumiraju najnužnije.



Saša Lazić Pobjegla i našla Utvrdu...



Natasa Ilic Milovac Upravo sam pomislila kako nije postedela sebe ni u njenim godinama, sa stapom i iskrivljenih ledja. Kolika je volja, kolika vera, kolika ljubav! Mi mozemo samo da ucimo.



Mirjana Jovicic Mnogo je truda, trpljenja prinudnih položaja, umora i molitve potrebno, kad se zemlja obrađuje,ali je veliko blaženstvo, kad pred smiraj dana pogled baciš na "svojih ruku delo", zahvališ Gospodu što ti je dodao snage...Transferom se ta vrsta trpljenja ugradjuje u karakter i približava nas Tvorcu, na našem putu prema večnosti...


 



o.Gavrilo Manastirski život. Fotografija je snimljena u Bugarskoj



Milena Madzar Bog,Molitva,priroda i rad,oslobodjenje ovozemaljskih briga,Manastirki zivot je djelic Raja na zemlji,uz iskusenja naravno.



Nenad Badovinac Manastirski zivot.. neprekidno okopavanje cveca, ali i trnja.



Vlado Rade Bjelica Povremeni fizicki rad je exstra sa psihu,nije bas isto ko dizanje tegova,ovdje se jos i osjecas korisnim i zamaras se. :)



Sladjana Brnjilovic Nije lak monaski zivot ko ni bracni al BOG daje milost da se izdrzi .Ugledajmo se a ne samo se divimo i prazne komentare .



Mirjana Jovicic Kako je lepa fotografija - kao da podvlači da je čistim dušama sve čisto, lepo i dobro.


 


o.Gavrilo Monahinja i lane . Fotografija je snimljena u Rumuniji.



Vera Aleksić ♥ + ♥



Suzana Arbutina
Kakva ljubav zrachi... prelepo za dushu i ochi...



Darko Grubić
sigurnost i spokoj u naučju monahinje



Đorđe Marinković
Pomaže Bog.Slika je stvarno prelepa.Sve nekako odiše mirom i spokojstvom.A i lane je stvarno preslatko.



Zeljko Jovisic prelepa slika ja neznam stvarno dali ima nesto umiljatije i neznije od laneta



Brigid B Gavin ♥ ♥ ♥ ! Glory be to God!



Marijana Stevanović Ljubav..neprolazna,vecna..



Nenad Badovinac Monahinja zahvaljuje komentarom ljudima u kuci: "hvala vam za ovaj predivan poklon manastiru. Cuvacemo lane kao da jeo sestrinstva manastira"



Nada Kovacevic Babic
Po uzoru sv. Gerasima!!!!!!!!!



Dragana Berak I Sv. Serafima Sarovskog...



Milica Ogrizovic slika je kao iz neke bajke predivna je



 

o.Gavrilo Sveta Gora Atonska, monah bere jabuke.



Ivana Senic Svijeze neprskane:)



Božana Kovačević Eh, to su prave jabuke a ne ove lakirane koje mi u EU kupujemo, čak ih ni crvi neće.



Božana Kovačević Brate Radomire, dopuštate li mogućnost da to monah bere jabuke u manastirskom voćnjaku?



Skd Izvor Pariz
Od igumana Gavrila nemozemo nista ocekivati sem usrdne molitve Gospodu Isusu Hristu , divnih besjeda i tekstova ali i fogografija o monaskom zivotu .Ko je spreman nek uci !Dragoslav



Slavica Grubjesic
Bas su lepo rodile, milina gledati ih...



Slobodan Novakovic
gde god vidis lepo mesto ti drvo posadi.. a ono ce tebe plodom da nagradi..!



Dragana Berak Prvo on nije pop nego monah i drugo ne krade, nego bere jabuke u manstirskom vocnjaku....



Mirjana Jovicic Al su rodile jonatanke! Morali su podupirati rodne grane, da se pod teretom ne slome, jer treba i sledeće godine rod da donesu.



 

o.Gavrilo Monahovo mini prevozno srestvo.



Saša Lazić Rajska ljepota...



Ana Mamic Izuzetne su Vam ove fotografije sto objavljujete:)



Mirna Javer A kao što točak ide za točkom, tako istinit post ide za istinitom nadom.
Stana Meseldzija Ali u divnoj zelenoj okolini i drugo prevozno sredstvo bi remetilo ovu ljepotu, miris i čistotu.Sve s ljubavlju i plemenitim radom ovakva ljepota može se ostvariti.Slava Bogu za sve.


Dragana Paunovic
milina i za oko i za dusu



Sofche Pavloska
Najprirodnije je ovo prevozno sredstvo.....



o.Gavrilo Nije potrebno gorivo niti zagađuje ekologiju.



Sofche Pavloska Jeste zaradi toga i zaradi druzejnje sa tom prijatelskom dusom,,......tom zivotnom daje nam druzejnje da nismo same.....da ne hvata stravi..... Ali u divnoj zelenoj okolini i drugo prevozno sredstvo bi remetilo ovu ljepotu, miris i čistotu.Sve s ljubavlju i plemenitim radom ovakva ljepota može se ostvariti.Slava Bogu za sve.


 


Marica Radonjic ‎...Smirenje!!!:)



Dražen Novković
Prelepo!



Vesna Đorđević
Kako je Adamu bilo lepo ...pre pada.



Milena Madzar Ajoj prekrasnooo,bas me nasmijalo'



Slavica Ilic-Tirado
Gde je ovo slikano, vidim ima dosta slika sa medvedima I vukovima, tako nesto se ne vidja svaki dan



Dario Misuric Sta je tu prelepo?Međed za stolom?



Dinko Blagojevic Savrseno!



Nenad Badovinac Medina pristojnost je na prvom mestu.. zna on da je gost za ovim stolom :)



Aleksandra Saška Gordić Sklad, mir, savrsenstvo.



Suzana Nikolic SA PITOMIM LJUDIMA I DIVLJA ZIVOTINJA JE MIRNA



Dragana Stojanovic Neverovatno...a istinito!Meda ni malo nije zbunjen u novom drustvu.Izgleda vrlo pristojno za stolom.Monasi uzivaju u drustvu nesvakidasnjeg gosta,:)



Saša Lazić Došli se malo zagrijat iako medo treba nešto za rashladit...



NemanjaiDanijela Mladenovic Oče dobri, mogu da Vam kažem da ove fotografije produbljuju naše saznanje o sopstvenom nesavršenstvu, o jačini greha koji je duboko u nama.



Sandra Lazarevic
KAKO JE MEDA LEP



Ivana Senic Ova mi je slika super,medo kao pravi covjek sjedi za stolom:)))))



Maja Lazarevic
MEDA JE NAJLEPSI.  MEDA JE BAS PAMETAN I DOBAR



Smilja Mihajlovic
Ako je čovjek milostiv onda je i životinja prema njemu milostiva, a životinja najbolje osjeti tko je dobar a tko loš.



Ljubinka Vukovic Biga
Ja se ipak divim smirenju ovih ljudi oko mede, divno zaista!



Zeljko Jovisic
tu je i meda ...



Vesna Calic
preljepo vaspitanje od rodenja



Dragana Berak Blagodarim oce za ove divne slike... Bez rijeci sam...



Dunja Neda Pomaže Bog,Oče!Prelepa fotografija!Neka ljubav,mir i razumevanje zavlada svetom!Amin!Bože daj!



Diana Đorđević Zanimljivo kad gledam medveda,koliko smirenja se vidi u ocima:)



Mihajlovic Sinis
a bas je dobro.kako sedi tako mirno sa njima neverovatno



Dalibor Kostic
Darinka xaxaxa,kakav je meda u cudu...



Yuhym Kud 
Англійською поки ще не володію, пишу на ''общепонятном''. Вы помните ''АзБукиВеди''? Ненадо ''Аз'' и ''Бук'' и ''Ведь'', их лучшим другом есть медведь .



 


o.Gavrilo Monah i medved



Silvana Ceca Salibasic
Jao,predivno!!



Stana Meseldzija Prelijepo- i



Tanja Djordjevic
Divno!!!!



Dražen Novković
Jednom recju: Velicanstveno!



Miljana Prijovic
dusaaaaa



NemanjaiDanijela Mladenovic Kao u Edemskom vrtu-nema straha, nema predrasuda, nema agresivnosti...samo Ljubav, koja useljena u čista i smirena srca pravi neraskidivo jedinstvo čitave tvorevine, čoveka i drugih živih bića. Ovakvi ljudi, kao ovaj monah, smiravaju se pred prirodom a priroda im uzvraća pravim čudima.(tj.za nas je čudo a za ovog monaha je ovo što vidimo na slici sasvim normalno, tj.prirodno)


Drago Savcic dva d ruga , išla šumom dva druga, na putu ih iznenada sretme medved ,jedan se dade u bjegstvo uspuza se na drvo visoko a drugi se baci na zemlju ,napravise da je mrtav. medved mu priđe i prinjuši ga i otide . silazi drug sa drveta i pita ga , štati ono šapnu medo, . rakao mije dasu loši oni drugovi što u opasnosti napuštaju svoje drugove.


Tankosava Damjanovic Neverovatan mir i ljubav na ovoj fotografiji vladaju između ova dva Božija stvorenja, čoveka i medveda. Čovek-monah pun ljubavi Božije, topline u očima, molitve, sa neizrecivom ljubavlju i osmehom grli medveda, koji mu sa svoje strane, samo instiktom životinjskim, uzvraća ljubav istom merom. Očigledno je da meda ne samo da oseća da je voljen, već i da je zaštićen, ali i da je spreman da svakoga trenutka zaštiti svoga druga i gospodara. Oče, ovo je jedna od najlepših fotografija koja svedoči kako je bilo u Rajskom naselju pre čovekovog pada u greh.

Natasa Malinovic preobrazen covek i priroda...



Nataša Saraginova
jel on ili lici,na novog macenika monaha postradanog u Siriji:



Nenad Badovinac Medo ne pusta svog ljubimca..



Aleksandra Saška Gordić Pomaze Bog, blagoslovite oće Gavrilo, kako vlada prijateljstvo izmedju medvjeda i monaha, mislimda samo ljudi cista srca i duse mogu da nadju ovakav unutrasnji mir i nadju sklad sa sobom i sa divljom zivotinjom, sve je ovo Bozija volja.


Suzana Nikolic
POTPUNO I OBOSTRANO POVERENJE I ISKRENO PRIJATELJSVO



Milosav Vulic
ovako će da bude svugdje uskoro...:))  predivna fotka



Dragana Stojanovic Meda je, cini se, smiren i spokojan a monah srecan i zadovoljan.:) Bravo za obojicu...:)



Saša Lazić Kao braća zagrljeni..



Ivana Senic jel ovo stvarno???



o.Gavrilo jest stvarno!!!



Ivana Senic velicanstveno je,nevjerovatno!



Milica Obradović Milky
Tera suze radosnice na oci!! :D Slava Bogu!



Snjezana Iles
Prelijepa fotografija!!!



 


 

o.Gavrilo Sveta Gora Atonska, monah i rotkva



Jelena Kovac Meni je ličilo na cveklu. Šta se od ovoga sprema (videla sam nešto slično u nekom Ruskom filmu), ali mnooogo manje izdanje. Slava Bogu, za veliku bratiju veliki i plod. Nek ih sve sačuva Majka Božija!



Marko Dejic
‎"Zašto bilje krije usta a pokazuje plodove?" -"Da bi čovek pogledao u njih i video svoje nesavršenstvo."



Ljubomir Krajnovic
zbog takvih pravednika bog i nas ostale trpi



Svetlana Ležaić Gde je molitva tu su plodovi veliki.



Atanasije Antonijevic deda i repa



Mirjana Jovicic Blagodarim o.Gavrilo za ovu sliku i odmah molim praštajte, na šta me podseti.Pošto nisam odmah prepoznala povrće, koje monah s ponosom drži, setila sam se vica: Srbin putovao vozom sa Amerom i još nekim strancima, pa su se od duga puta počeli hvaliti, ko od njih u domovini ima krupnije voće.Imali su kod sebe reprezentativne primerke, a Srbin izvadio paradajz, pa reko da je to naša ribizla.


Nenad Badovinac Atonske svete knjige unistavaju sve duhovne neciste sile.. a ova atomska rotkva unistava svojim vitaminima sve viruse koji napadaju atonske monahe..



Dragana Stojanovic King sajz rotkva! Vrlo neobicna fotografija za nas koji zivimo u svetu.:)



Zeljko Kecman ovo nije gmo ćista priroda dar od boga



Milja Despotovic
Savrsene slike.Pozelim da sam tamo



Ivana Senic Oce Gavrilo,ovo su Vam najbolje slike...



o.Gavrilo Serijal fotografija iz monaške svakodnevnice, zahvaljujući ovoj savremenoj tehnologiji što nam je to omogućila da je svet posao u malom.




 


o.Gavrilo Sveta Gora Atonska, man. Filotej monah nosi lubenicu.



Nenad Badovinac Bice iz nje iscjedjen obilan vocni sok.



Stana Meseldzija Hvala Bogu za sve , a kako uspevaju tako velike da uzrastu!



Dragana Stojanovic Potpuno prirodan Bogom dan rod.Molitvom isprosen...



Saša Lazić Ta lubenica ljubavlju zalivana i suzama molitvenim...

 
 


Slikar Gospodin prelepo



Nenad Badovinac Nakon visesatnog srednjivanja i manikiranja, ljubimci su bili spremni za fotografisanje.



Bojana Popadić prelepo! slava Bogu



Stana Meseldzija Kako su svi zadovoljni i radosni!Hvala Bogu za sve!



Alexander Krylov Horošaя kartina. Dobraя.



Danijela Todorovic čitava farma :) kao Nojeva barka :) .... slava Ti Gospode ! :) ♥



Dragana Stojanovic Divno! Kakav sklad?!...Ma ljubav je to....



Alla Kachusova Очень мило.



Tamara Konakova
Куда же человеку без братьев наших меньших! Замечательно!



Marina Silaeva
Супер!!! Спасибо за фотку!!! Это огромный белый шар на весах...



Marijana Stevanović u raju su sve zivotinje bile u ljubavi..



Elena Markova
Замечательная фотография.))



Zeljka Kovacevic-Pozderovic
prelijepo ,svi srećni zadovoljni i skromni



Jovana Čonjić Svak svoju zivotinjicu drzi..dobri su..svi ovako zajedno



Vlado Rade Bjelica svak po jednog ljubimca :))



Radmila Jakovljevic Andjel BOZIJI



Vasil Dimitrov прекрасно ,истински монаси и БОГ да ги благослови.



Budisa Vesna Vukica ‎+++



Filipa Moreira adorei



Natali Korostilj sklad u svakom pogledu,,,,,,raj za oci.....



Dejan Novakovic GAJA BRE,GDE OVO NADJE ? IZGLEDAJU MI KAO NEKI ODMETNICI ! BOŽE OPROSTI . . .



Natalia Chernobrovina-Cazacu
Замечательная фотография!



Viktor Strebkov
Ноев ковчег.



Nebojša Neno Verić monasi uvijek sa svojim stadom...



Andreas Jungbluth preslatki pas !!!



Fotinija Luca Monasi i Bozija stvorenja ,zivotinje daju ljudima nesto sto ne mogu ni djeca ni prijatelji,mada ih ne mogu zamijeniti,jarence sa ovakvom sarom ne vidjeh a retriver je velika maza,tvrdoglavko i voljela bih nesto vise saznati gdje je ovo snimljeno ,javite se ako zelite...



Aleksandar Stošić prelepo..predivno..



Dragana Digeo Radovic predivno,,,nemogu se nagledati.....



Dragana Jugovic
Pomaže Bog. Prelijepa fotografija, izmamila je jedan veliki osmijeh na mom licu i potvrdila odavno poznatu činjenicu da je za sreću potrebno malo ....



 




o.Gavrilo Monah i malo lane



Stana Meseldzija Kako je divno!Hvala Bogu , hvala Vam oče dragi Gavrilo za sve divne fotografije !Dušu hrane!



Dragana Stojanovic Radost i zadovoljstvo za monaha, i toplo pribeziste za bambija.:)



Saša Lazić I uz njega će odrastati...



Alexander Krylov Čistыe duši.


 

o.Gavrilo Monah i jarić (Rumunija)



Dragan Jaric
ispravka,ja sam Jaric a ovo je jare



o.Gavrilo duhovito!



Nenad Badovinac I mali jaric voli biti u okruzenju topline.



Dragana Stojanovic Druzenje na pomolu...:)



 



o.Gavrilo Monah sa sivim medićima



Danijela Todorovic
jaooo :) kao sveti Serafim ♥ ... slava ti Gospode!



Slavica Radjevic Kada je po volji Gospoda milog,onda je medo srećan da se nasloni na monaha,....Velika je Slava Tvoja Bože.+



Dragan Jaric eto,lakse je sa medjedima nego sa narodom. Bogu,hvala da nas iko razumije.



Bojana Popadić medvedici osete ljubav!!! :)



Dragana Stojanovic Divno!...Kakvo drustvo...:)


 


o.Gavrilo Monahinja Ilarija (Rusija)



Jovan Hrnjakovic Slava Bogu! +++



Nenad Badovinac Monahinja je sigurno ovaj buket cveća namenila jednoj od ikona Presvete Bogorodice, zaštitnici Rusije.



Saša Lazić Ili je mati dobila buket od nekog svog čeda...



Slavica Radjevic Velika je slava Tvoja Gospode,svugde si ,u pogledu,duši umu . +


 


o.Gavrilo Monah i medvedić



Brane Hrkalovic
OVO TI JE BRTE LICKI MEDO



Pierre André Pappalardo The kid, the bear and the monk.



Svetlana Ležaić Meda za poneti♥



Mirjana Bosancic
ovo nije toliko strasno, bio je jedan monah na sv.Gori koji je zivio u svojoj keliji sa zmijama samo ih pomazi one se smotaju na njegovu seciju itd ... od posjetilaca ko bih to vidio sokira se aaaa al eto velika je ljubav Bozija , one osete ko ih voli ...


Bond James
hrabrost,velika ljudska vrlina



Saša Lazić Samo da medvedić ne pokuša ovo i za godinu...



Bojana Popadić predivnoooooooo e slava ti Gospode mili



Ana Sretenovic
‎:D



Nina Stojanovic
Kako je sladak! ...Dok ne poraste...



 

o.Gavrilo Monah i vuk (Srbija)



Predrag Borojevic
prelepa slika



Tatjana Pobulic
Nazalost nisu vise zajedno



Dusan Bojic tatjana sto nisu vise zajedno?



Jovan Hrnjakovic Čovoke je čoveku od uvek bio vuk, a vuk vuku nikad čovek jer ne menja ćud :) harmonija sa Bogom je rezultirala harmonijom sa prirodom ..što potvrćuje ova slika. Povratak Bogu i prirodi +++



Jelena Mikicevic ‎... i na kraju su mu uzeli vucicu... toliko o "dobroti" ljudi !



לואיז כהן gledala sam to!Oteli su mu vuka!Taj čovek je primer pravog iskrenog vernika,i čiste duše..Vuk je osetio vibru iz njega



Pierre André Pappalardo The monk and the wolf.



Dragana Jugovic Neukrotivo ,čak i zvjer se povinuje, smiruje i razumije.



Nenad Badovinac Sloboda..



Božana Kovačević Amvrosije i Alfa :) predivno



Bojana Srbljak Ako je ovaj vuk pripitomljen i ako je navikao na život sa monahom, biće mnogo teško vratiti ga u divljinu...Pitanje je da li bi se snašao da lovi i preživi.



Dragana Paunovic prelepo,



Gordana Rančić
A ŠTA SU UOPŠTE OBJAVLjIVALI ..ETO ŠTA SU NAPRAVILI.NIJE TREBALO DA TALASAJU O TOME I BILI BI JOŠ ZAJEDNO.



Robert Dudukovic
Iguman Amvrosije...manastir Kovilje..

Stefan Živanović Da, ali mu je Vladika pismeno zabranio da nastavi da živi u zajednici sa životinjama, jer, navodno, narušava ugled crkvi i monaštvu. Mislim da je baš suprotno, ali šta je tu je, mora se poslušati!

Rajka Božić ne razumijem iz kojih razloga zabraniti takav način života,pa nije nikoga ugrozio.......svatko normalan neće zamjeriti ,čak štovise gledat ce sa simpatijama u takav sklad .....čovjeka i prirode...meni osobno je to nešto SAVRŠENO.......rado bi da cijeli svijet živi u skladu ,a ne u ovolikoj mržnji!
 



o.Gavrilo Monah sa medvedićima



Zaklina Mancic
Bog pomogao! Kao da su psići a ne medvedići, kolika je moć ljubavi i smirenja!

Jovica Jovanovic gde je monah? pardon!

o.Gavrilo između ova dva medvedića!!!



Mladen Antić
Oče, gde je ovo slikano?

Zeljko Jovisic lepi su medvedici nema sta , samo dali im je verovati kad narastu



o.Gavrilo Uz fotografiju nema nikakvih podataka, pretpostavljam da je nastala u Rusiji.



Mladen Antić
Hvala vam na odgovoru. Oduševljen sam fotografijom!!!

Jelena Stojanovic preslatko!!!!!!

Marija Gasic Gajic O,Bože,kako je lepo! Moj mali sin se slično ponaša :)
(Slično monahu i slično medvedićima :))) )

Bojana Srbljak E baš lepa fotografija...ovaj monah me podsetio na Sv. Serafima Sarovskog, koji je u jednom medvedu pronašao sebi prijatelja. Jednom kada su mu došle monahinje iz jednog manastira u posetu,pojavio se medved na njihovo zaprepašćenje. Sv. Serafim mu je rekao: Miša, uplašio si naše goste, sad idi u šumu i donesi nešto čime bi ih poslužio...i medved se nakon dva sata vrati sa najčistijim medom.

Tatjana Pobulic Mene je ovo podsetilo na igumana Amvrosija iz manastira Kovilje koji je morao da se rastane sa svojom vucicom Alfom. I to po odluci vladike Hrizostoma prebacena iz svog prirodnog habitata u azil koji se nalazi u Djurdjevu. Totalno na kraj srca!

Bugarin Milica Mnogo lep prizor, monah se opusteno igra sa medvedicima...

Jelena Kovac Mi u ovog monaha gledamo kao u oca, a medvedići gledaju u njega kao u majku. Eto šta je jačina ljubavi! Slava Gospodu!



Gorgi Tane
v iiiiiiiiiii vidi go ti nego

Miroslav Mican Micanovic Mnogo je zvanih al malo odabranih slava Bogu.

Don Gruja prelepo uz Bozji blagoslov!!!!!!!

Milos Vukomanovic Prelepoo

Panda Rizoska Kolku e golema mokta na ljubovta . Slava TEbje Gospodi, Slava Tebje

Nenad Badovinac Sloboda..



Saša Lazić Razigrani...



Bojana Stamenkovic Sjajno :)

Mirjana Jovicic Blagodarim dragi o.Gavrilo, za sve ove dragocene i lepe fotografije.Praštajte što ne stignem na mnoge komentar da dam.
MONAH SA MEDVEDIĆIMA
Dva mečeta mala, za igru stasala. Borilačke veštine, baš im igre fine.Dosadili mami, našli druga sami. Drug je malo veći, al neće uteći. Pred naletom "jačeg" u travu će leći. U vis dići ruke, "predaja" bez bruke.Dok se dvoje hrvu, jedno meče sudi, budno borbu prati. Za "fair play" se trudi. Ličnu grešku svaku, šapom on naplati. Sretni su svi troje. Igra život krasi. Al'kad se oglasi iz šume im mati? Sačuvaj i spasi, igra će prestati...Čije srce ima detinje radosti, Gospod molbe prima, grehe im oprosti.

Ana Kirovska ‎:)))))))))prekrasno:))))))))))

Tanja Pavlovska sakam i jas edno,,,,,mnogu sakam mecinja,"imam dve",kaj dve tamu i tri :-)

Dijana Radoicic ha,ha

Bozo Markovic rjetko vidjeno ali super je videti

Dragana Stojanovic ‎:)))) Mede bas hoce da se zabavljaju.:)
 


o.Gavrilo Monah na poslušanje



Saša Lazić Svijet u malom...



Dragana Paunovic eto nam pouke,kako i mi trebamo pratiti i slusati svoga pastira.predivna fotografija

Branko Manojlovic priroda kakvu je Bog stvorio bez plastike i i hemije
 

 

o.Gavrilo Monah na poslušanje u pekari



Sasa Bjelosevic
ovoga isti otac Marko Lepavinski

NemanjaiDanijela Mladenovic Oče Gavrilo, pa i mi vizuelno okusismo sladost Lepavinske kuhinje.




Saša Lazić Kako samo lijepo sve to izgleda...



Mirjana Bosancic o.Marko ,sve mnogo lepo sprema...



Marko Dejic ‎"I hlebu rekoh: ne hraniš me ti no Onaj, ko te učini hranljivim."

 
LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu


o.Gavrilo Poslušanje



Dragoslav Lovre
Poslušanje je ključna važnost u duhovnom životu!!!



Saša Lazić Kako prate svoga pastira...



Sladjana Brnjilovic
MOZEMO DA SE UGLEDAMO NA ZIVOTINJE A MONASTVO JE NASE ANDJELI NA ZEMLJI.



Stana Meseldzija One vole svog pastira i slušaju-osjete na veće udaljenosti svojim načinom se i javljaju.Pastiru ništa nije teško za njih raditi-zadovoljstvo je nahraniti ih a milina slušati kad čupkaju travicu.Hvala Vam oče Gavrilo za sve divne fotografije.



Nenad Badovinac Monah na poslusanju, sa njima, jednom poslusnom i jednom neposlusnom..



Svetlana Ležaić Pobeže :)



Bojana Srbljak Gledajući ovu fotografiju setih se jedne priče pustinjskih otaca, a glasi: -Jednom starom pustinjaku doveli jednog đavoimenog čoveka da iz njega istera demona. Pustinjak je rekao demonu: "Izađi iz ovog Božijeg stvorenja," a demon mu je na to odgovorio: "Hoću ali mi prvo reci ko su jarci, a ko su ovce?" Pustinjak mu je odgovorio "Jarci su ljudi kao i ja, a ovce - samo Bog zna." Tada je demon uzviknuo: "Evo gledaj, ja odlazim zbog tvoje poniznosti i smirenja," i u tom trenutku napusti je čoveka.

Slikar Gospodin SREECAN SAVINDAN
 


Dragana Stojanovic Razigranost! Dinamika u pokretima...
 

LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu,monah (Rusija)


o.Gavrilo Poslušanje na manastirskom pašnjaku



Marica Radonjic ‎..Umiljenje....:)



Svetlana Lezaic ljubav



Vladislava Vasic Thiel Ruski manastiri imaju velike posjede i mnogo rade na njima, a imaju i veliku ljubav koju osjete i životinje i uzvraćaju ljubavlju i povjerenjem.



Saša Lazić Oče, moj oče...da ovo vidi otac Petar...



Stana Meseldzija Kako se umilno i pitomo naslonio na svog pazitelja jer osjeća ko ga voli i hrani.



Milena Puaca Ljubav ,velika ljubav.



Nenad Badovinac Pobednik..



 
LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu Sveta Gora Atonska pristanište Dafni

o.Gavrilo Monasi na poslušanje, uveče kreću u lov ribe bacanje mreže i ujtotro u zoru idu da ivlače mreže sa ribom koja se ulovila.



Saša Lazić Vrijedni i poslušni, puni vjere..



Marica Radonjic ‎....vrlo skladno........



Nikolina Skenderija Voda cista kao njihove monaske duse...a osmijeh...zagrije srce



Bojana Srbljak Ako je barka u sigurnim rukama, izdržaće nalet i najjačeg vetra...



Mirjana Jovicic Ove barke nisu brze kao naši rečni čamci, al im je oblik idealan za morske talase.Ako ih bude, seći će ih pod uglom 30%.Kreću u akciju sa "Pomozi Bože!, i sa blagoslovom, kao što svako poslušanje čine.Starci znaju kome će dati blagoslov za takvo poslušanje.I pored toga, sigurno bude iskušenja i doživljaja raznih - ah kad bih na te priče naišla...Volim mnogo ribolov.

 
 
 
LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu (Rusija)

o.Gavrilo Monasi na poslušanje, jutarnja muža krava.



Saša Lazić Oče da..



LJiljana Botić Vilotić Blagoslovite oče Gavrilo! Simpatična mi je ova slika ,i izazvala mi je osmjeh na licu.Vidim da monasima nijedno poslušanje nije strano.



Jovana Čonjić Za bijelu kafu :-))

 
 
 

LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu (Bugarska)

o.Gavrilo Nepunih dvadesetak kilometara južnije, kao najlepši beleg neprolaznog vremena, svoje hodočasnike, širokog srca prepunog monaške ljubavi sestrinstva, čeka Kilifarevski manastir. Da li je milost monahinja veća ili prirodna lepota šumskih predela oko svetinje mirišljavija, mogu oceniti samo oni koji osećaju raj u svom srcu. Njih tri u poznim godinama, kao da breme vremena ne nose na plećima. Od porte, konaka, do svetinje, ne zna se šta je sređenije i lepše. A igumanija Justina, prošla polovinu sedme decenije svog života, došla je u manastir kao devojčica iz manastira Lešak u Zapadnoj Makedoniji u koji je, gotovo kada je bila predškolskog uzrasta, stigla iz njenog rodnog Plaškog.
- Bila sam mala kada su mi poginuli roditelji. Jednoga dana, u crkvi u mom rodnom Plaškom, zatražila sam pomoć i imala tu sreću da me zapazi naš vladika. Sigurno da je osetio moju detinju nemoć. Moja siromašna pomajka, žena koja me je čuvala, na njegov poziv povela me je u Mitropoliju. Oh, kako se i danas sećam te svoje radosti. Dobila sam čokoladu. Vladika Sava znao je šta meni treba. Njegov blagoslov, uz Božju milost, smestio me je u (tada nisam znala) toliko daleku Makedoniju, u manastir Lešak.
Mati Justina, samo na trenutak, zastane. Pogleda negde u daljinu. Reč blago otegne, prekrsti se. Nastavlja:
- Ja sam u tom manastiru ostala više od deceniju i po. Sa ruskim monahinjama. Bilo ih je 105. Onda je rat i nas iz manastira poveo na različite strane. A taj manastir je porušen. Mene je put doveo ovde, tačnije u Veliko Trnovo, u eparhiju mitropolita Sofronija, čija je nadležnost u ratno vreme bila i Skopska eparhija.
Mati Justina, Srpkinja, pravoslavka, ostala je na ovom delu pravoslavne Bugarske. Vole je svi. Uvažavaju. Dolaze. Upravljala je mnogim manastirima i podigla mnoge konake. Deo zapisa iz jednog putopisa hodočasnika.

Saša Lazić Koje je blago skriveno iza tih naočala...



Stana Meseldzija Čvrsto, odlučno i s puno ljubavi smirenja sve rešavala uz molitve i kao sad da nas blagosiva sa ove divne fotografije.



LJiljana Botić Vilotić Blagoslovite oče Gavrilo! Nema ljepše službe nego služiti Gospodu koji ti pomaže na tom putu.Godine učine svoje ,al radost u duši koju može dati samo Gospod ih vodi naprijed .Slava Gospodu za sve.



Jovana Čonjić Eto,jos jedna Srpkinja..koliko ima ovakvih podviznica za koje mi ni ne znamo usvtari..





LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu


o.Gavrilo Manastir Pećka Partijaršija fotografija načinjena 1964 god.



Zeljko Jovisic
dali je to otac gavrilo u pozadini desno



o.Gavrilo jeste!



Vladislava Vasic Thiel Upravo na sajtu pročitala kako se živjelu u manastiru Pećka Patrijaršija u vrijeme kada je nastala ova fotografija.



o.Gavrilo Ma gde me sve nije bilo u ovih mojih 50 god. monaškog života.



Zeljko Jovisic blagodarimo za to



Vladislava Vasic Thiel Zato sada imate o čemu da pričate i da nas poučavate.



Zeljko Jovisic bas tako



o.Gavrilo A gde će me još biti za sledećih 50 godina možda opet na Sv.Goru "gde su vlasi tamo i kosti"



Vladislava Vasic Thiel Ne odustajete oče, Vaše srce je na Sv.Gori. :)



Jelena Kovac E ovo je život! Džaba svih palata i skupih automobila, visokih solitera i velikih gradova, popločanih parkova i kompjutera i svih "zlatnih kaveza". Ovako bih ja volela da živim. Slava Bogu pa ima još živih ljudi koji svedoče o ovim danima. Hvala oče Gavrilo na svim ovim prosvetljujućim fotografijama, ali ja sebe i dalje vidim kao duhovno nepismenu. Sluša Gospod svoja čeda, čuje i želju Vašu za Svetom Gorom. Blagoslovite:)


o.Gavrilo A,setih se sada setro Vladislava da na Sv.Gori neće biti misionarenje preko interneta i fesjboka.



Zeljko Jovisic mozda je i bolje tako ?



Dunja Neda Pomaže Bog,Oče! Sveta Gora,Oče traži odricanje,ali ono koje je svakom srcu milo,pa ćemo i mi svi biti sa Vama u molitvama,a Vi ćete se ponekad setiti i nas grešnika.Neka su Gospod i Presveta Majka sa Vama i neka Vam podare dug život u molitvi i zdravlju! Amin! Bože daj!


Saša Lazić Prelijepa fotografija, smirujuća...



o.Gavrilo Čovek snuje Bog ordeđuje gde ćemo živeti niti skim ćemo živiti.



Milena Puaca Bas tako oce zivotni put je nedokuciv ,utjeha je samo da se ostane na putu Hrista u ljubavi ,miru ,trpeljivosti..



Stana Meseldzija Kako su divne fotografije- makar je bilo sve to naporno i teško, rado se uvek sećamo svih tih dana.Ko bi mogao tada zamisliti da će danas na ovaj način svima nama ove fotografije biti dostupne! Hvala Vam oče dragi Gavrilo za sve !!Na mnogaja ljeta!Na mnogaja ljeta!



Nenad Badovinac Otac je uistinu doživeo svet u punom smislu reči. Njegovih 50.godina monaškog života odvele su ga prema najudaljenijim i evo sada, nama najbližim prostranstvima. Otac svakodnevno u mislima može da doživi svoj monaški put. Ne mora više da putuje, dovoljno je da zažmuri i da se oduševljenjem priseti svakog pojedinačnog proživljenog dana. U slučaju da naš o.Gavrilio poželi opet nekuda da otputuje, pitanje je, da li bi ga mi pustili :) bi možda, ali samo privremeno :)


Aleksandra Dimitrijevic
Hvala dragi oce za ovu fotografiju. I ja sam vas prepoznala! E vidi se da je tezak manastirski zivot bio. Ne sedne se odmah na traktor, nego na kola i stoka mora da se dobro gaji i neguje da bi bila jaka za rad. Neznam da li bi se mi koji smo odrasli ovako u svetu i u gradu odmah snasli na selu na tim teskim poslovima i sa zivotinjama treba znati....i kopati treba znati...


Tankosava Damjanovic Ove fotografije baš imaju veliku vrednost.Eto kako se "kalio čelik"!? Tako je i naše monaštvo prošlo dug put pravog podvižništva. I ova fotografija iz daleke 1964. godine svedoči o tome. Manastir je prava obitelj. Uz neprekidne molitve za svoj narod, monaštvo obrađuje zemlju, gaji stoku, vodi pravu ekonomiju, a uz to pomaže verujućem narodu u svim njegovim potrebama, misionari svedočeći tako trnovit put ka Carstvu Nebeskom. Otac Gavrilo to svedoči i na ovoj fotografiji, a i sada, kada je, rekla bih, "žetve mnogo, a žetelaca malo".
 

Ljiljana Sindjelic Nikolic Čitam tekst o m. Glikeriji, kad slika. Iza monahinja mladi monah, ma, podseća me na nekog,na o. Gavrila. A onda me posle par dana Otac pita jesam li pogledala sliku i da li sam nekog prepoznala, pa rekoh, učinilo mi se da ste to Vi Oče. Jeste. O, baš se obradovah. Divna slika.
Mogla bi da nosi naslov "Poslušanje". Gledam smernog i dostojanstvenog o. Gavrila u Pećkoj Patrijaršiji i razmišljam koliko li je poslušanja imao tokom 50.to godišnjice monaškog života. I koje mu je bilo najdraže? I šta je činio kad mu se poslušanje nije dopadalo? Verujem da ga je i onda izvršavao.

Obradovala me slika Oče. Nekako me podstakla na razmišljanje o trudu, veri, ljubavi prema Bogu i bližnjima. To je ono na šta se ugledamo slušajući Vas i gledajući Vaš jevanđelski život. Skromna slika a mnogo reči.

Svako Vam dobro od Gospoda Oče, s. Ljiljana

LJiljana Botić Vilotić Blagoslovite oče Gavrilo! Nadam se da će Gospod dati da budete ovde sa nama.



Jovana Čonjić Lijep tekst o mati Glikeriji ste objavili na sajtu, drago mi je kad se pise i o zenskim duhovnim gorostasima..

P.S. Ja se nadam da ipak necete na Sv.Goru da odete..mozda nakratko, pa da nam se opet vratite :-)))

Dunja Neda Zaista bih volela da otac Gavrilo ostane sa nama, da nam pomaže i podiže,da nas poučava i ohrabruje i opominje gešne.Svima nama će Otac nedostajati ako nam ode na Svetu Goru,ali ćemo biti razumni i uvek imati u mislima sve ono o čemu nam je govorio i način na koji nas je upućivao na puteve u Carstvo Nebesko.Neka nam Gospod čuva našeg oca Gavrila,podari mu dug život u zdravlju i duhovmoj radosti!Amin! Bože daj!Svako dobro svim mojim sestrama i braći u Hristu!Amin!



Dragica Mamić Pomaže Bog,Oče Gavrilo! Blagoslovite! Mi smo Oče, toliko željni duhovne hrane i ljubavi koju nam pružate pa postajemo sebični i zanemarujemo želje Vaše... :) Ako vas srce vuče na Svetu Goru, Gospod će urediti da tako i bude, a opet ćemo svi biti Zajedno u Hristu. :) Nega Vam Gospod podari dobro zdravlje i dug život Oče!!!!



Vladislava Vasic Thiel Oče,neće biti misionarenja preko facebooka i interneta ali sa Svete Gore dolaze velike blagodati radi molitava Svetogorskih monaha i one djeluju moćno pa ako i odete oče,veza se neće prekunuti jer ćemo ostati zajedno u molitvi i povezani ljubavlju Hristovom koja je jača veza od bilo koje druge vidljive ili virtuelne. Zato Vam ja oče od srca želim da ako je to Vaša želja i Božija volja da idete ponovo na Svetu Goru, da tamo i odete a sa nama ćete biti u našim srcima, nadam se i mi u Vašim srcima i molitvama.

Dragica Mamić Upravo tako sestro Vladislava!



Jovana Čonjić Sve ste upravu..al se ja ipak nadam da nece da ode :-))) sta cu kad sam sebicnjak



Vladislava Vasic Thiel Ne brini Jovana poznavajući oca Gavrila on će emitovati Radio Blagovesti sa Svete Gore.




Mirjana Jovicic Blagoslovite o.Gavrilo. Lepa je i za istoriju dragocena ova fotografija...A komentari odoše kud ne treba...U cugu sam Vas poznala i setila se da:..."Već 50 leta prođe, kako manastiru pođe, za smernog iskušenika, jedno momče milog lika..." Ona izreka: "Gde su vlasi, tamo i kosti." ne dolazi u obzir kad se o Vama radi. Podsetila bih vas, i svet, da ste u Man.Lepavinu i u više od 10 000 svojih duh.čeda, ugradili mnogo više: snage, mudrosti, najbolje godine svog života i svu svoju ljubav hrišćansku...Podigli ste Lepavinsku svetinju iz mrtvila do nebeskog sjaja, a oko nje je potrebno još , i još...Iz te svetinje svima, željnima, stiže spasenije svakodnevno, zahvaljujući Vašem samopregalaštvu u Bogosluženju i primeni najsavremenijih sredstava komunikacije. Decenijama su Vaše molitve, pouke, spasavale mnogo ljudi bez obzira na naciju, rasu, pol...Vašim(Ne daj Bože!) odlaskom na Svetu Goru, Vaša duhovna čeda ž.pola bi ostala siročići.(muški bi Vas mogli posetiti).Pa molim, da se setite žena mironosuca, koje posetiše grob Isusa Hrista, dok su se svi apostoli od straha razbežali... Ali, ako krenete "turistički" u posetu, vama i nama dragoj Svetoj Gori,svi ćemo moliti za vaš sretan put, i radostan povratak.
 


LIKOVI MONAHA Sv.Gora Atonska

o.Gavrilo Uskršnja služba na Sv. Gori



Marica Radonjic
‎..Budete svetlost svetu....!!!>)



Saša Lazić Svi pjevaju u jedan glas Slavu Gospodu...



Dragana Berak
Kirie eleison....



Nenad Badovinac Pojac koji je sam, njegov glas je slabašan, ali kada se bratija skupi i kada zajedno pojaju službu, Gospod je s njima. Tako će biti uvek, sve do kraja vremena, a naravno i nakon svih vremena..



Vladislava Vasic Thiel Snaga zajedničke molitve.



Nikolina Skenderija Slava Gospodu.... predivno...toliko topline izvire iz ove slike....



Ljubica Koncar
Možemo samo da zamislimo kako bi bilo da ih i čujemo kada i sama slika prenosi oduševljenje,umiljenje i radost...



Dunja Neda Neka svetlost monaha večito sja!Amin! Bože daj!Hvala Oče!Svako Vam dobro od Gospoda!Amin!



Milena Puaca Tu su oni u zajednickom velicanju Gospoda a i Gospod je sa njima ,Boze pomozi i nama gresnim da budemo sabrani na liturgiji.



Vojislav Pajic ZEMALjSKI ANĐELI , NEBESKI LjUDI, VOJNICI CARA NEBESKOG, BAŠTOVANI ATONSKI, U VRTU PRESVETE BOGORODICE I CARICE NEBESKE

 

 

LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu

o.Gavrilo Sv. Gora Atonska Andrejvski Skit početkom XX veka monasi na poslušanje.



Zorica Radojicic
EH,kada bi smo i mi bili ovako poslusni,sa ovakvim smirenjem.....



Zlatija Djukic Perisic
Nebi bilo depresije.



Aleksandar Savija
Prosfornici :-)



NemanjaiDanijela Mladenovic Oče, koja je ovo ikona koja se vidi u pozadini, i koji svetitelj na njoj?



Saša Lazić Oče mili, da sam i ja poslušniji i vredniji kao što su ova naša braća, razumio bih odmah svaku Vašu riječ od zadnjeg boravka u manastiru Lepavini i odmah ne bi bilo brige...Hvala i Slava Gospodu našemu Isusu Hristu i Presvetoj Vladičici našoj Bogorodici Lepavinskoj, hvala Vama oče a meni oprostite na mojoj duhovnoj nezrelosti...


Saša Lazić I oče, pitali ste jel supruga pomaže, pa eto kako ste i rekli, pomaže:) vrijedno kao braća monasi na slici...



LJiljana Botić Vilotić Kada vidjeh ovo , slika me podsjeti na mog malog sina Nemanju koji mi se sa oduševljenjem pridruži da i on umjesi tjesto .A divno to radi sa onim svojim malim ručicama,kao da mi i on pomogne.Mamin anđelak.
 


 


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu


o.Gavrilo Hilandarski monasi jerom. Kirilo i momah Jovan



Smilja Mihajlovic
Bog ih blagoslovio oče Gavrilo!!!!!



Dragomir Malic
Sa ocem Kirilom sam pricao prije par mijeseci,kada sam bio u Hilandaru i veoma je mudar,mali covijek ali VELIKI duhovnik!

 

Vladislava Vasic Thiel Prekinuti u nekom sigurno bogougodnom razgovoru,za tren su okrenuli lica prema kameri nekog hodočasnika,koji je poželio da uspomenu sa Svete Gore ponese i u srcu ali i u svojoj kamer, kako bi nama,koji ne možemo tamo otići ispričao priču o Svetoj Gori i monasima koji žive na ovom parčetu Zemlje i svjetle odatle kao upaljene svijeće u tami, kao svetionici koji pokazuje put brodovima i brodarima.



KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU

Pročitano: 32740 puta