MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

REALNOST VIRTUELNA, A GRIJESI STVARNIProfesor Moskovske duhovne akademije A. I. Osipov

Svake godine u podmoskovskom gradu Dubnu održava se veoma interesantno predavanje - konferencija “Nauka. Filozofij. Religija”. Na ovoj konferenciji učestvuju filozofi, naučnici i teolozi iz cijelog svijeta. Ove godine tema konferencije je bila: “Čovjek u svijetu tehnike: izazov XXI vijeka”.

Kao i prošle godine, otvaranje konferencije započeo je uvodnim izlaganjem profesor Moskovske duhovne akademije Aleksej Ilič Osipov. Poznati teolog je izrazio zabrinutost zato što naučno-tehnička dostignuća mogu izgubiti ljudsku kontrolu, a čovječanstvo se može naći na rubu propasti. “Čovjek koji je stvorio ovu civilizaciju, na koju je potrošio mnogo snage i mnogo pokolenja, kao konačni rezultat je stvorio ono sa čime više ne može da se bori, a to je progres. Najuspješnijim vijekom čovječanstva, što se tiče progresa, smatra se XX vijek, a XXI vijek nam obećava nešto strašno. Velika je mogućnost da će čovječanstvo iščeznuti već sredinom XXI vijeka”, smatra on.

Po mišljenju profesora Osipova, “fatalna greška je bilo to što je čovjek pošao putem tri “s”, tri Hristova iskušenja: slastoljublja, srebroljublja, slavoljublja”!

 U svom izlaganju profesor Filozofskog instituta RAN, doktor filozofskih nauka Andrej Pavlenko, istakao je da savremeno čovječanstvo prelazi sa realne stvarnosti na njenu konstrukciju, kako ”na fizičkom nivou tako i u filozofskom pogledu”, a izazove ove nove stvarnosti tek treba shvatiti.

Direktor Objedinjenog instituta nuklearnih istraživanja, akademik RAN Viktor Matvejev, u svom izlaganju je rekao da dominantnu ulogu u svemiru i njegovom energetskom balansu ima “tamna energija”, koja prirodi nije jasna. “U isto vrijeme ne vidimo prisutnost antimaterije u svemiru i ne možemo to objasniti. Zato (nauka) poziva da svi utičemo na ljudski svijet u velikoj mjeri. Savremena nauka razumije da na veliki broj pitanja nije moguće dati odgovor”, kazao je poznati fizičar.
 
 
Rad konferencije u Domu međunarodnih savetovanja Objedinjenog instituta nuklearnih istraživanja

Prvi dan konferencije pokazao se kao vrlo informativan, posebno za ljude iz humanističkih znanosti, koji su zaboravili i školske lekcije iz fizike. Nastupajući na konferenciji, fizičari Objedinjenog instituta nuklearnih istraživanja govorili su o poslednjim dostignućima kompjuterske tehnologije, fizike i astronomije, “ali gdje možeš saznati kako je Božiji svijet uređen?”, glasno je pitao neko od učesnika konferencije.

Poslije je došlo vrijeme za filozofiju. U svojim izvještajima učesnici filozofske sekcije obrazlagali su o tome da li je tehnika i njen odnos sa stvarnošću u potpunosti neutralan sistem ili je “poslednja karika u Božanskom planu stvaranja”.

Zatim riječ je predata teolozima. ”Sada je vrijeme burnog naučno-tehnološkog razvoja i vrijeme sve jačeg sukoba između dobra i zla. Misija savremenog pravoslavnog bogoslovlja često se sastoji u tom, ne poričući razvoj ljudske inteligencije i kreativnosti, da ukaže ljudima, “motorima” zemlje, na nebeski ideal - preobraženje’’, rekao je u svom izlaganju sveštenik Oleg Murikov, predavač na MDA i PSTGU. Po njegovom mišljenju, tehnološki progres mogao bi postati “Nojeva barka, sredstvo za spas ljudi, ali na žalost kad pogledate modernu civilizaciju, taj razvoj podsjeća nas na priču o izgradnji Vavilonske kule”.

Veliki interes učesnika konferencije, koji su u velikom broju koristili laptop ili i-pod, izazvala je diskusija o moralnim principima ponašanja virtuelne realnosti i opasnosti od novih grijeha koji ulaze u naš život pojavom kompjutera. Kao što je navedeno u izvještaju sekretara Akademskog savjeta Moskovske duhovne akademije  igumana Adriana (Pašina), “u virtuelnoj realnosti mogu se učiniti stvarni grijehovi”.

Predstavnici 25 obrazovnih i naučno-istraživačkih instituta okupili su se na konferenciji u Dubnu

U svom izlaganju “Gubitak odgovornosti”, sveštenik Stefan Domusci obratio se prisutnima sa već stalnim problemom mrežne anonimnosti. Po njegovom mišljenju, mogućnost “bezličnog života” u mreži omogućava osobi da osjeti ukus neodgovornosti i popustljivosti koju on poslije pokazuje i u ličnom i u društvenom životu.

Stalni učesnik konferencije “Nauka. Filozofija. Religija.”, prorektor Kijevske duhovne akademije arhimandrit Kliment (Becerja), podsjetio je na obavezu odgovornog ponašanja u mreži. Drugi gost iz Ukrajine, predavač na Kijevskoj duhovnoj akademiji i predavač Kijevskog nacionalnog univerziteta Artur Rodina nazvao je opasnim tendenciju da se širi pogled na svet postmoderne percepcije svijeta, koji podjednako negira i vrijednost naučnog napretka i ekskluzivnu istinu hrišćanstva. “U današnje vrijeme teško je naći mjesto gdje bi pravoslavci, ateisti i ljudi još neopredeljeni u svom pogledu na svijet mogli razgovarati o raznim pitanjima pokušavajući da shvate gledišta drugih i da zamisle svoj pogled na svijet. Pravoslavci se okupljaju za svojim okruglim stolovima i seminarima, a ateisti za svojim”.

Problemu bioetike bila je posvećena konferencija u Dubnu prošle godine, ali i ove. Razlog za spor teologa i naučnika bio je taj da li je embrion dio majke ili pojedinačno biće, i u kojem uzrastu postaje osoba. Jedan od učesnika podsjetio je na rezultate medicinskih istraživanja prema kojim se duša u djeteta pojavljuje istovremeno sa razvojem protoka krvi u moždanoj kori.

“Nauka  piznaje dušu?”, pitao je iznenađeno  Aleksej Ilič Osipov.
Rad konferencije


Između ostalih naučnih pitanja na konferenciji su razgovarali i o mogućnosti stvaranja vremeplova. Izgleda da i sam događaj može poslužiti kao dokaz postojanja vremeplova: kada u zdanje sovjetske gradnje sa enterijerom koji izgleda nepromenjeno bar od sredine 70-ih godina, iznenada uđe mladi sveštenik u mantiji sa krstom na grudima i i-phonom u reci nevoljno se zapitaš: iz kojeg vremena je ova slika? Sveštenik izgleda kao agent koji je poslat vremeplovom kako bi sovjetskim naučnicima propovijedao Hrista, a možda čak lično i Lavrentinu Pavloviču Beriji, osnivaču i kustosu nuklearnog projekta.

Ovogodišnja konferencija se odvijala 10-11. novembra u kući međunarodnih skupova u gradu nauke Dubnu. U organizaciji su učestvovali: Fond Andreja Prvozvanog, Centar nacionalne slave, MGU i Filozofski institut RAN. Nadamo se da će se sada već tradicionalno sastajanje na ovom mjestu nastaviti i u budućnosti!

Prijevod s ruskog: S. A.
29. 11. 2011.


Izvor: http://www.pravmir.ru/realnost-%e2%80%93-virtualnaya-a-grexi-%e2%80%93-nastoyashhie/
 

Pročitano: 3676 puta