MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLjENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXLXVIII)



 
Dr Katarina Mitrović, internista, savetuje idealnu ishranu tokom predtstojećeg božićnog posta čišćenja
PEČURKE, PIRINAČ I BRUSNICA OBAVEZNI DOK POSTITE

o.Gavrilo Organizam se postom pročisti od masnoća i štetnih materija. Dok traje post ishrana se uravnoteži, odnosno jedemo kvalitetniju i manje masnu hranu – kaže dr Katarina Mitrović, internista.

Pred dolazeći božićni post, uz doktorkinu pomoć, napravili smo kratak pregled namirnica koje obavezno treba jesti, kao i onih koje treba izbegavati kako bi i tokom promene ishrane organizam ostao zdrav, a vaga, uprkos povećanom unosu testa i slatkiša, ostala na istom podeoku.

Koje biljne namirnice treba konzumirati?
- Ovaj zimski post je komplikovaniji od letnjeg, ali moramo da se trudimo da jedemo sve ono što sadrži mnogo vitamina. Paprike i kupus su puni vitamina C. Kupus nije skup a veoma je zdrav, pa je idealan za post. Masline, isto tako, treba često konzumirati. Osim toga, preporučuje se jedna čaša crnog vina dnevno jer pročišćava organizam. Ta čaša crnog vina jako je važna za krvne sudove.

Koje žitarice se preporučuju?
- Žitarice se preporučuju u ishrani u što većoj meri, a naročito ovas, ječam, raž. Njih je najbolje jesti za doručak. Preporuka je, takodje, da se što češće unosi sve što sadrži brusnice. Idealni su posni kolači sa brusnicama.

Šta jesti na pauzi na poslu dok postimo? Kako da „premostimo“ do ručka?
- Ne treba premošćavati. Obrok treba da bude potpun. Najbolje je na poslu jesti neko voće. Treba obilno doručkovati, a za ručak obavezno jesti nešto kuvano. Za vreme posta nije dobro što se unosi mnogo testa, jer ono goji.

Da li ipak postoji nešto što možemo neograničeno da jedemo?
- To je definitivno voće, i to najviše jabuke, pomorandže i mandarine. Ovaj savet se, medjutim, ne odnosi na banane, ali ni na groždje jer je jako slatko. Na to naročito treba da paze dijabetičari, koji uostalom ne treba ni da budu na postu. Osim njih, svi hronični bolesnici koji imaju problem sa ishranom ne treba da poste. Sa druge strane, za one koji imaju problem sa krvnim pritiskom post je jako dobar, jer se jede manje slano i masno.

Kako da odredjenim namirnicama prilagodimo organizam na post?
- Opet se vraćam na testo, koje je svakako teže svarljivo i koje treba na početku posta izbegavati, kao i pasulj i grašak. Početak posta je šok za organizam.

Kako da ublažimo taj šok?
- Osim ribe, treba jesti pečurke. One su idealne jer su voluminoznije, a ne nadimaju. U kasnijem periodu pasulj može da bude jedan dobar obrok za vreme posta. Riba je obavezna dva puta nedeljno i kada nije post, pa bi uz nju i pečuruke mogli lagano da se navikavamo na posniju hranu.
Koji organ je na najvećom „dobitku“ od posta?
- Osim za krvne sudove, post je veoma dobar za jetru i bubrege, pod uslovom da ne jedemo mnogo slano. O dobrobiti za srce da i ne govorimo!

Pivac Gordana Oce Gavrilo Vama i bratiji manastira Lepavina i svim pravoslavnim vernicima srecan i Bogom blagosloven Bozicni post da nam bude na zdravlje i spasenje duse i tela!



Ankica Lazic
Pozdravljam dragu doktorku Katarinu :)



Igor Kokanović O.Gavrilo blagoslovite i dozvolite da pitam. Obzirom da se u gornjem tekstu preporučuje i čaša crnog vina svaki dan, zamolio bih Vas da nas posavetujete da li je to blagosloveno, obzirom da se crnim vinom pričešćujemo. Hvala Vam !


Jovan Hrnjakovic
‎,,Ko posti dusu gosti,, lep strucan savet Dr Katarine.Postoji pravilo posta i treba ga se svaki vernik pridrzavati* jedino da duhovnik - svestenik ,razresi zbog bolesti ili neceg drugog.+



Ana Mamic
Pomaze Bog! Srecano i na zdravlje i spasenje svima koji poste! Smatram da je duhovni post mnogo vazniji i tezi zbog raznih iskusenja sa kojima se svakodnevno susrecemo i problema koje imamo u porodici, skoli, na poslu u drzavi.Zato nam je molitva kao duhovna hrana veoma vazna.Sto se tice ishrane smatram da hrana nikome ne sme da bude problem ili jos gore razlog stalnog razmisljanja kako cu i sta cu da jedem. Danas ima toliko toga da se kupi, smo treba volja i malo umeca da se spremi obrok.

Saša Lazić Eto, sve nam i medicina kaže i potvrđuje što nam već rekao otac Gavrilo...



Biljana Bagić
Sta predlazete onima koji pate od celijaklije?



Dunja Neda Svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke!Amin! Bože daj!Hvala Vam,Oče.



Donka Krumov
Hvala mnogo svaki savet je od koristi.



Igor Kokanović O.Gavrilo blagoslovite i dozvolite da pitam. Obzirom da se u gornjem tekstu preporučuje i čaša crnog vina svaki dan, zamolio bih Vas da nas posavetujete da li je to blagosloveno, obzirom da crno vino služi i za pričest ? Hvala Vam !




 

Pročitano: 5134 puta