MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA POSTAVLJENE TEME SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CDXXXV)



Bebe trebaju da svaju s mamama do treće godine

o.Gavrilo Rezultati kontroverznog pedijatrijskog istraživanja pokazuju da se bebe koje spavaju same u prve tri godine života teže vezuju za majke, a to uzrokuje oštećenja u razvoju mozga.
Bebe treba da spavaju sa majkama bar dok ne napune tri godine. Kontroverzan savet dolazi od pedijatra koji je otkrio da su bebe stare dva dana koje su stavljene u krevetac, spavale lošije od onih koje su spavale na grudima svojih majki. Srca beba koje su lošije spavale su bila izložena većem stresu.

Kada dete spava samo, teže mu je da se poveže sa majkom, a štete su višestruke- oštećenja na mozgu tokom razvoja vode ka poremećajima u ponašanju kada ta ista deca odrastu.

Doktor Nils Bergman sa univerziteta Kejptaun u Južnoj Africi kaže da bi novorođenčad za optimalan razvoj trebalo da spavaju na grudima majki prvih nekoliko nedelja života. Takođe, u maminom krevetu bi trebalo da ostanu do treće, pa čak i četvrte godine.

Analizirano je 16 novorođenčadi koja su spavala na majčinim grudima, a onda i u krevecu. Srce bebe je pod trostruko većim stresom kada spava sama. Izvor: BLIC 28.10.2011.

Goran Mihajlovic Ja sam to oce Gavrilo znao oduvek beba je u majcinom stomaku slusala njene otkucaje srca i zato kad je majka privije na grudi beba cuje nesto poznato i to je umiruje. Hvala Vam oce Gavrilo na ovom tekstu.



Božana Kovačević
Imam 38 godina i kad god mogu,iskoristim priliku da se smotuljam pored mame i zaspim. Mnogima ce ovo zvucati cudno ali nema mi nista lepse od toga.



Natasa Ilic Milovac Apsolutna istina. Nista nije lepse od toga da spavate pored bebe ili malog deteta, slusate ga kako dise, mirisete kozu i kosu. Deci je do tri godine jako potrebno da budu uz roditelje i to im daje sigurnost i samopouzdanje. Nekako kao da im...See more


Petar Milenković
Blago svakom ko sme da zaspe pored deteta. Ja se plašim samog sebe. Zaspu tako deca pored mene, a ja kao na trnju da sam, bojeći se da u snu (Bože sačuvaj) ne povredim taj majušni život...



Milena Nikolić
da je bebi najbolje pored majke, a i oca, ne trebaju nikakva istrazivanja. E sad, sasvim je druga stvar sto je opsti trend da se bebe odmah odvajaju od majki, da na vreme pocnu da uce da budu samostalne.Kao da za to nece imati vremena, i kao da ih zivot tome nece neuciti. ne znam samo cemu roditi dete i potom ga lisavati topline i blizine koja mu je toliko neophodna, Kao i svakom od nas uostalom.


Natasa Ilic Milovac Ma kakvi brate da povredite dete. Sve je to Bog uredio da se budimo i cuvamo ih kad treba. Do sada sigurno nisi cuo da je iko povredio dete pdok su spavali zajedno. Samo se opusti i uzivajte i ti i deca.



Novakovic Savija Duska
Bravo Natasa!Ja imam pozitivna iskustva ,jer su moja deca dugo spavala sa nama!Pa cak i posle desete godine,dogadjalo se da pozele,nikad im nismo branili!Naprotiv ,uzivali smo i mi i oni!



Gloria Kremenovic
Sjajno , napokon i zvanicno dokazano, obozavam da djeca spavaju sa mnom, uvijek sam bila zagovornik ove teorije, najljepse je spavati sa malim ljepotanima,prava uzivancija...



Draginja Savic
da,zaista..Veliko vam hvala..iz licnog iskustva znam da su mnoge majke u zabludi kada se postavi pitanje da li dete treba da spava sa majkom ili samo,da bi se vec od rodjenja ucilo samostalnosti,kojoj ce svakako vrlo lako da se nauci kada za to dodje vreme..ja sam morala sama da trazim odgovr na to pitanje,a evo sada je to dokazano i naucno,onako kako je mnogima od nas potrebno da bi bili sigurni da radimo ispravnu stvar,iako je samo po sebi normalno da je majka detetu najpotrebnija bas u tom ranom detinjstvu,kada ono treba da se navikava na sve oko sebe,a da se pri tom oseca sigurno i zasticeno..

Saša Lazić I malo lane je stalno uz majčine noge dok ne stasa...



Svetlana Ležaić
Pomaže Bog, kad se samo setim kako su bili slatki dok spavaju kod nas, a i kasnije kada dotrče ujutru u naš krevet. Mazili smo se i veselili.
Uvek sam bila protiv da dete spava u posebnoj sobi, taj američki način me je užasavao. Detetu je ...See more


Braco Topic
da postovani oce Gavrilo ali u tom slucaju bi mame radjale svake pete ili seste godine sto znaci ca bi izmedju isidore i andjele oko dvadeset godina razlike a ne petipol godina s postovanjem



Dragan Dino Vlajic
eto nasa jednogodisnja devojcica cesto se budi u toku noci jer spava sama u krevecu.i primetila sam kada spava pored nas u krevetu spava duze ujutru a i mi sa njom.jos jedan dokaz da im je neophodna roditeljska neznost,ljubav i toplina.inace prvih mesec ipo dana uopste nije htela da spava u krevetc nego pored nas.zamislite kakav osecaj imaju bebe.


Slavica Radjevic Da,beba je devet meseci,sa majkom,u toplom,najlepsem mestu na svetu, dok se ne rodi,a onda,krevetic,i zamislite odvojena soba?



Izabela Knezevic
Dragi nas oce Gavrilo,koliko ste vi u pravu!!! Suze su mi posle na oci kad sam to procitala. . .moja djeca su odrasla sada,a koliko sam zeljela da moja mala djeca spavaju samnom.



Dijana Đekić Pomaže Bog oče Gavrilo.Moja djevojčica ima 2 godine i spava samnom, nikada neće da zaspi bez mene,smatram da to puno znači za dijete,ta nježnost ,toplina i ljubav puno znače djetetu



Snezana Zecevic
Pomaze Bog oce Gavrilo... Imam troje dece,cerka cetiri god.sin tri god i sin godinu dana,svo troje spavaju samnom,mada najmladji nekad spava u krevecu,ali ujutro u pet sati,prelazi kod nas u krevetu,,svo troje su do pet meseci spavali na mojim grudima..Nikad ne zaspe sami uvek moram ja ili moj suprug da legne pored njih...


Dijana Knezevic
Sa postovanjem ocu Gavrilu i svima vama koji imate pravo na svoje misljenje,kao i sama na svoje vlastito pa bih i da se izrazim povodom toga ..ja se ne slazem sa tim da su djeca drugacija od one djece koja spavaju sama u krevetcu a ne sa roditeljima,Ja imam djevojcicu ima dve god i spava u krevetcu od prvog dana i ne mislim da je manje volim od vas sa kojima djeca spavaju sa vama...postujem svaciji stav ali smatram da i roditelji trebaju odmor i da bebi uopste nije lose u njenom krevetcu u cistoj posteljini - valjda zato i postoje krevetici - i da ako spava sa roditeljima da je to neki prevelik dokaz ljubavi...postoje osobe koje imaju zdravstvenih problema i nisu u mogucnosti da bebe spavaju sa majkom...ja i moja djevojcica smo jako vezane i ne mislim da radim nista pogrsno ako ne spava sa mnom i muzem svejedno je volimo beskonacno,djeca su najveci blagoslov ...svako dobro svima

Suzana Preradović Ja mislim da nije baš dobro ni za natalitet da djeca ovako dugo spavaju sa roditeljima. I ovako nas je stigla bijela kuga.



Milena Nikolić
Hvala Bogu pa krevet i noc nisu jedino mesto i vreme kada se moze raditi na sprecavanju bele kuge :)



Darija Kragic Pajic
Slazem se potpuno da nije u redu da djeca spavaju s roditeljim..ja sam majka troje djece kcerke i dva sina..Nijedno od njih nije spavalo s nama i izrasli su u sasvim normalnu i zdravu djecu(hvala Bogu)...Dijete treba da ima svoj red i da ide na spavanje bez drame oko toga..zato postoje krevetci(u kanijem dobu i kreveti)Mislim da postoji milion nacina za pokazati neizmjernu ljubav djeci..Ja sam se sita naspavala s njima i poslije,takva odmorna potpuno im se mogla posvetiti..Druga stvar nije zdravo da dijete udise tokom noci nasa isparavanja,dah..neki od nas i puse...Zar nije ljepse u njihovom krevetu,cisto i toplo..??Postovanje svima....

Biljana Tadic u Kanadi preporucuju da bebe imaju direktni kontakt sa kozom roditelja, da bi se normalno razvijali, a nova istrazivanja dokazuju potrebu bliskosti i u slucajevima komplikovanih porodjaja doktori predlazu da majka bude dotovo nerazdvojna od bebe dok ne ojaca, koliko je to moguce, i hvala Bogu iz licnog promjera znam! Doktori su pobozni i nauka dokazuje neophodnost blizine i dodira, tako da se djeca normalno razvijaju u zdravu i kako oni zovu "socijalno inteligentnu' djecu, tj. da imaju normalan medjuljudski odnos i empatiju prema drugim....poz. ocu Gavlilu koji je u pravu! A i veca djeca treba da se maze...ljubav ne prestaje nikada...makar da se jednom dnevno zagrle i da znaju da su voljeni!

U zadnje vrijeme sve vise ima tzv. sociopata, i svi oni su imali problem nedostatka ljubavi u djetinjsvu, kao i sve ostecene licnosti, kriminalci i sl. su imali su traume u djetinjstvu sto je dokazano za Hitlera i Staljina! Temelj odgoja djece je ljubav, i to dok su jos u stomaku majke i dalje...I kada ih vaspitavate, a imate ljubav, oni se ne ljute nego slusaju, inace nikada ne treba protivrijeciti svesteniku ili monahu jer oni govore Duhom Svetim a prije ili kasnije nauka to potvrdi!

Sasa Kojovic
A tate?



Ružica Inđić Živa istina!Moje oboje dece je spavalo pored mene.Tako sam se osećala sigurnije,a i oni!!! Saša,oni očeve traže tek posle treće godine,,



Tanja Markovic
bas istina,ja imam tri sina,jedan 5godina,drugi 22mjeseca a treci 8mjeseci,skroz spavaju samnom,i nemamo nikakvih problema,sto se spavanja tice,cim su izasli iz bolnice spavali su po celu noc sva tri...



Danijela Milišić Moj sin ima 19 meseci i spava sa mnom ...imala sam osećaj da činim pravu stvar..



Zorica Stanojevic
I moja cerka je spavala samnom a i sin sada ima 9 meseci al se budi stalno.Ali ipak mislim da svaka majka treba da zna i oseca najbolje sta je nejnoj bebi potrebno.Mozda neka majka spava tvrdo i moze da povredi dete ili se neka majka boji nismo svi isti.A doktori jedni misle jedno jedni drugo.A sigurno je da majka treba da bude blizu,a moze to i da bude krevetac pored kreveta.


Dijana Aleksandar Vujović
Obostrana je to radost,melem za dušu,priča pred počinak,milovanje,poljubac i naposletku molitva dok dete doji ili pije mleko,da i ono čuje tople reči našem Ocu. Ćerkica je spavala sa mnom do druge godine a od skora je sin pored mene a devojčica kod tate da ne bude zapostavljen:-)



(ova tema ima 9739 poseta )
 

Pročitano: 4326 puta