MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

HRVATSKA: DVA SAMOUBISTVA DNEVNOZagreb -- Prema podacima o broju samoubistava, u Hrvatskoj se u proseku svakog dana ubiju dve osobe, a dvostruko je više žena od muškaraca samoubica.
 
Većina onih koji dignu ruku na sebe su stariji od 50 godina.
 
Kako su preneli hrvatski mediji, prošle godine je 777 osoba izvršilo samoubistvo, a 615 je pokušalo da to učini, ali nije uspelo.
 
"U Hrvatskoj, baš kao i u drugim evropskim zemljama, najviše je samoubistava u maju", kaže psihijatar dr Špiro Janović, rukovodilac Centra za psihoedukaciju KBC Zagreb. 
 
Iako nema čvrstih pokazatelja zašto je to tako, doktor Janović kaže kako se veruje da je moguće da sunce polako podiže raspoloženje, izlazi se iz teške depresije i čovek onda ima dovoljno snage da to i sprovede. 
 
On dodaje da prava istina o razlozima samoubistava ostaje skrivena, pa različiti stručnjaci imaju i različit pristup tumačenju uzroka samoubistava. 
 
No, premda broj samoubistava u Hrvatskoj ili opada ili stagnira proteklih pet godina, psihijatri, ipak, nisu zadovoljni prevencijom ove vrste nasilne smrti. Tvrde da se može više i bolje, jer je čak osam od 10 osoba koje počine samoubistva to nekome najavilo. Zapravo se radi o pozivu za pomoć, ali ona retko bude pružena, pa samoubice dovrše ono što su najavile. 
 
Stručnjaci smatraju da samoubistva nije samo psihijatrijski već i javnozdravstveni problem, s obzirom na to da ga mogu podstaći neki dogadjaji na poslu, kod kuće ili, pak, alkoholizam.

Četvrtak 29.09.2011 | 11:36
Izvor: http://www.b92.net

Pročitano: 1906 puta