MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ŠABAC:SVE VIŠE POKUŠAJA SAMOUBISTVA




Šabac -- Zbog pokušaja samoubistva, na Odeljenju psihijatrije šabačke bolnice mesečno završi dvadesetak pacijenata.

Razlog sve većeg broja pokušaja suicida lekari vide u ekonomskoj i društvenoj krizi.

Najveći procenat među onima koji su pokušali samoubistvo čine osobe sa društvenim problemima, dok su pacijenti sa depresijom tek na drugom mestu.

Gotovo svakih četrdeset osam sati jedna osoba završi na trećem spratu šabačke bolnice zbog pokušaja samoubistva. Prednjači trovanje lekovima, hemijskim sredstvima i pesticidima.

“U toku mesec dana mi u našu službu primimo 10 do 15 pacijenata zbog pokušaja suicida. Nekada ta brojka ide i do 20 pokušaja suicida mesečno”, kaže Vladimir Jekić, psihijatar.

Slabost da se odupru bolu i beznađu najizraženija je kod žena, ali da na ovaj način žele da pobegnu od problema pokušavaju adolescenti i stariji. Razlog je uglavnom ekonomske prirode.

“Kada se veći broj ljudi suoči sa egzistencijalnim stešnjenjima, oni ne nalaze tako lako rešenje svojih životnih problema, pa se i broj samoubistava povećava”, kaže Vesna Vuković, neuropsihijatar.

Najveći procenat pacijenata na samoubistvo se odlučio zbog životnih problema, dok su osobe sa depresijom i poremećajima ličnosti tek na drugom mestu.

Istraživanja su pokazala da se najveći broj pokušaja suicida dogodi tokom aprila, maja, septembra i oktobra. Stručnjaci smatraju da je razlog promena u količini svetlosti, na koju su posebno osetljive depresivne osobe.

Ovi pacijenti često odbijaju lečenje, izbegavaju razgovor sa lekarima i porodicom.

“Oni se duboko stide te svoje beznadežnosti i bespomoćnosti i tog pokušaja. Oni vrlo retko pričaju o tome. Najjači im je nagon da to zaborave, a ponekad se odsele i u drugu sredinu”, kaže Snežana Opačić, psiholog – geštalt psihoterapeut.

Najvažnije pitanje za suicidnu osobu je da li želi da nestane zauvek ili dok bol ne prođe. Time se, bar nakratko, može otrgnuti od svog plana.

nedelja 25.09.2011
Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=25&nav_id=544411

 

Pročitano: 2753 puta