MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

OTAC GAVRILO NA RADIO SLOVO LJUBVE




<<<<  KLIKNI I POSLUŠAJ


Arhimandrit Gavrilo iguman manastira Lepavina poznat je po angažmanu preko interneta i brojnim fejsbuk prijateljima. U emisiji ćemo čuti kako je jedan Svetogorac okupio toliku virtualnu porodicu; govori o razlici između fejsbuk prijatelja i duhovnika; o značaju interneta u savremenoj komunikaciji.

U emisiji MALA CRKVA razgovor sa arhimandritom Gavrilom o modernim tehnologijama:

* Koja je razlika između fejsbuk prijatelja i duhovnika;
* Kako Otac pronalazi teme za razgovore sa svojim virtualnim sabesednicima,
* Koliko je važno da sveštenici i monasi budu sa svojom pastvom u komunikaciji i preko interenta.

RADIO SLOVOLJUBVE >>>  http://www.slovoljubve.com/emisije/mala-crkva-31-avgust-2011


CD U IZDANJU MANASTIRA LEPAVINA

 
 
























KOMENTARI NA EMISIJU:


Lana Vasovic Pomaže Bog, Oče. Veliki komplimenti za održani interviju u večerašnjoj emisiji. Jezgrovito, profesionalno, tečno, poučno...Sigurna sam da, ako i postoji neko ko još nije čuo za lepavinski sajt, ili za FB profil o. Gavrila, poslije ovog intervjua nije mogao a da ne poželi da potraži o. Gavrila na internetu.


Jovan Hrnjakovic
Podrska oce Gavrilo u duhovnom radu



Milanka Pandurevic
Pomaze Bog Oce Gavrilo!Oce Blagoslovite....upravo zavrsi se vas interviju na Radio Slovo Ljubve pa odlucismo da se javimo i da vam prenesemo nase utiske. Emisija nas je odusevila imali smo osecaj kao da smo u tom momentu bili u Lepavini a to i jesmo iako je to bilo samo preko radi talasa dragi Oce uvek i gde god vas cujemo u nama svima se oseca velika radost koja je neopisiva .Drago nam je da vas imamo i da smo mi taj dio te virutalne porodice , zelimo da se zahvalimo na objasnjenjima koja ste dali u ovoj emisiji i ....nadam se da cemo vas i ubuduce povremeno cuti na talasima radia Slovo Ljubve i naravo najvise sto nam je radost ovih dana donijelo je opet pocetak novog ciklusa na Radio blagovesti..Oce mnogo su nam nedostajale u ovim poslednjim mesecima vase molitve ,pouke i vas Blagoslov koji smo dobivali i koji nas je snazio i krepio za svaki novi dan ,,,,

Яна Суворова Слава Богу за все !!!



Dragica Mamić
Pomaže Bog,Oče Gavrilo, blagoslovite! Slava Bogu da Vas imamo kao svjetlost, na ovom "sajber nebu",da nas obasjavate i grijete toplinom i ljubavlju, kojom Gospod daruje samo velike ljude.Daće Bog Oče, da ćemo svi skupa, voditi više računa o dušama našim i kako rekoste u večerašnjoj emisiji, bar jednom godišnje, ići na duševni pregled, jer mi kao pala bića teško možemo razumjeti život ovaj ovozemaljski, bez duhovnog vođenja. Ako redovno idemo na zdravstveni pregled i vodimo računa o tjelesnom zdravlju, zašto ne posvetimo pažnju i dušama našim, koje stradaju pri mnogobrojnim iskušenjima.Da se izborimo sa tim iskušenjima, nema boljeg mjesta od naše Svete Pravoslavne Crkve i kako reče moj parohijski sveštenik u jednoj propovijedi :"Naša Sveta Crkva je bolnica u kojoj svako Milošću Božijom nađe ono što traži, samo treba da dođe i povjeruje da duša postoji i da je ranjiva."

Vesna Jovanovic Pomaže Bog, oče Gavrilo, blagoslovite! Divno je obrazloženo i s Vaše strane objašnjenje o postavljenim pitanjima i temama koje ste u ovako kratkoj eimsiji sažeto uspeli da odgovorite i date konkretne odgovore. Sjajno! Tako je uvek kada Duh Sveti obitava u nama, baš kao i u priči o slušaocu s drugog kontinenta koji nije razumeo reči molitve, ali osetio blagodatnu silu koja je delovala kroz moljenje. Neka bi dao Bog, da molitvama Presvete Bogorodice lepavinske još dugo, dugo godina budete sa nama kao "svetionik na gori" i Vašim molitvama i blagoslovom izmolite blagoslov ogrehovljenom rodu ljudskom. Živeli na mnogaja ljeta!

Tankosava Damjanović Radio Slovo Ljubve slušam kad god mi to prilike dozvoljavaju. Mnogo me obradovala emisija „Mala Crkva“ u okviru koje pratim  kako sestra Ljiljana Sinđelić-Nikolić fantastično vodi razgovor sa Arhimandritom Gavrilom Lepavinskim  o širenju Reči Božije preko najnovijih tehnologija. Retki su duhovnici, koji ulažu ovoliki trud  da Reč Božija dopre širom zemljine kugle, do svih ljudi, čija je duša žedna Boga Živoga. Sestra Ljiljana je tako znalački vodila ovaj razgovor da smo od oca Gavrila, dakle preko skajpa, saznali nasušne pouke. Iteresantno je koliko se otac Gavrilo prvo opirao uticaju novih tehnologija, ne želeći da mu išta remeti molitveni mir, ali, kako otac kaže, kada je saslušao akademika Dimitrija Stefanovića, a kako je već imao blagoslov Mitropolita Jovana, kreće u misionarsku misiju, shvativši da se upravo preko tih istih tehnologija Reč Božija čuje najdalje, i da stiže, ako je neko pošalje, potrebitima na svim meridijanima. Sada se ocu Gavrilu javljaju ljudi sa svih kontinenata, imaju, dakle, velike duhovne potrebe, a mnogi od njih nemaju ni crkvu u svojoj blizini, ni gde da se Bogu pomole, ni kome da se ispovede, ni gde da se pričeste. Zato je za njih i za mnoge otac Gavrilo budan  gotovo 24 časa, razgovara, daje pouke, čita molitve, grdi i to sve sa nepresušnom  Ljubavlju Hristovom.

Ova emisija je zaista izuzetna i da da Bog da se redovno emituje sa nekim novim temama, a tema ima ne zna im se broja, a duša žedna, žedna, žedna...AMIN! 

Mr Vladimir Srbljak (razgovor putem Skajpa)  Velika je milost Božja prema nama grešnima što nam je vekovima darovao da slušamo duhovne pouke  mnogih staraca naše Svete Pravoslavne Crkve.  Većina od njih su poslušanja radi napustili svoju milu Svetu Goru da bi sastradavali zajedno sa narodom, duhovno ih poučavali i vodili ka Carstvu Nebeskom. Visokoprepodobni  Arhimandrit Gavrilo (Vučković) iguman Manastira Lepavina, ugledajući se na njih, je uvideo mogućnosti koje moderna tehnologija pruža i na najbolji način je koristi u službi kako naše Svete Srpske Pravoslavne Crkve tako i Vaseljenske. Slušajući njegove duhovne pouke preko radia Slovoljubve sasvim je jasno kolika je prednost brze moderne komunikacije u širenju dušekorisnih informacija. Njegov pregled obuhvata početak njegovog misionarskog rada od običnih ištampanih verskih listića koje je sam hodom raznosio narodu do ultra brzih programa kao kao što su Skype i Facebook. Razgovori koji su vođeni preko ovih programa su sačuvani u dve knjige o. Gavrila nazvane Duhovni Razgovori. Ovim je o.Gavrilo postavio osnovu i dao primer Vaseljenskoj Crkvi kako se na pravi način može iskoristi moderna tehnologija u misionarske svrhe. Dodatno, njegove duhovne pouke preko Slovoljubve se dotiču srži Pravoslavlja i nose izvornu blagodat Svete Gore koju je on gajio za svojih 50 godina monaškog života. Ovim kratkim komentarom želim da iskažem zahvalnost o.Gavrilu za njegov trud.  A iskreno se nadam da će Slovoljubve i naša Crkva zamoliti o.Gavrila da svake nedelje učestvuje na programu Slovoljubve i da daje svoje duhovne pouke na različite teme koje su veoma bitne za sadašnjost i budućnost svog Pravoslavlja i vernog naroda, a pogotovo naše Srpske Pravoslavne Crkve.


Zorica Zeljkovic
(razgovor putem Skajpa)  Blagoslovite Oče, hvala na obavještenju da Vas Gospod čuva na mnoga ljeta. Ako mogu da Vam se obratim?
Oče hvala Vam za link koji ste mi poslali, duhovno sam se preporodila poslije slušanja. Dovoljno je čuti Vaš glas, poslije kojega osjećam smiraj u svojoj duši što mi je bilo prijeko potrebno jutros. Bog Vas blagoslovio Oče.

Nenad Badovinac Predivno. Mozemo li nekako potpisati peticiju da zelimo jos intervjua gde Vi gostujete.. uz svu nasu skromnost, svih nas koliko nas ovde ima, možemo reći da bi bili zadovoljni sa Vaša dva nastupa sedmično, ili makar jednim nedeljnim intervjuom, kako bih Vas i dalje mogli slušati.. Veliku zahvalnost Vama Oče, kao i urednicima Radio Slovoljubve..



Radovan Dimitrić
(razgovor putem Skajpa) Svaka čast, oče! Da Vas Bog poživi još dugo godina na igumanskom tronu lepavinskom! Na mnogaja ljeta!
o.Gavrilo: Hvala oče Radovane, neka i tebe Gospod i Presveta Bogorodica nagrade za sva dobra koje činiš za lepavinsku svetinju.


 
Marijana Gavrić  (razgovor putem Skajpa) Zahvaljujem se Ocu Gavrilu za  obavijest putem skajpa  da se ukljucim u slusanje emisije "Mala Crkva" radio "Slovo Ljubve". Svaka Vasa rijec je  zrno mudrosti i realnosti. srdacan pozdrav sa  Ozrena.

Bojana Srbljak Ovaj razgovor odaje ustisak odlično osmišljenog uvoda u još interesantnije emisije urednice i voditeljke Ljiljane Sinđelić Nikolić, u kojima bi otac Gavrilo bio glavni gost, spreman da da duhovničke savete i odgovori na mnoge nedoumuce i pitanja verujućih ljudi. Zahvaljujem ocu Gavrilu i gospođi Ljiljani Sinđelić Nikolić na ovom, veoma lepom intevjuu, željno očekujući nove...Možda će i oni jednog dana biti objedinjeni i ukoričeni :)


Stana Meseldzija Hvala i slava Bogu za sve! Neka Vas Bog čuva i Presveta Bogorodica oče dragi Gavrilo.Veoma stručno , kratko i jasno baš sve na korist svima dragi oče Vi nas uvek nekim novim divnim načinom o veri i svemu poučavate.Na mnogaja ljeta, na mnogaja ljeta...!



Mirjana Jovicic Blagoslovite o.Gavrilo, nadam se da nije kasno za komentar(nije lenjivitis moj uzrok). Blagodarim za sve što izgovoriste uživo, preko skajpa za narod koji sluša "Malu crkvu". Toliko mnoštvo informacija, pouka, nepogrešivo, bez jedne suvišne reči, kao mladi, čestiti postdiplomac koji brani doktorsku disertaciju...Vaše kazivanje nije još jedan u nizu bisera kojima nas sve koji Vas slušamo, sa dna (zemaljskog) usmeravate ka Nebeskoj svetlosti. Ovog puta bih Vašu "reč" ili Vaše životno delo uporedila sa dijamantom koji brusi najtvrđi čelik i sebe samog. Samopregornim izvršavanjem date Vam poslušnosti misionarenja u virtuelnom svetu, uz svesrdnu pomoć Vaše manastirske bratije i bliskih saradnika, transformisali ste i sebe od postojećeg u moguće - do savršenstva i mnoge iz mislenog haosa i spoticanja po "mraku" izveli na svetli put Bogopoznanja, pomažući im da uzrastu u veri. Uverena sam da u Vašoj ličnoj transformaciji ( u stavki "moguće") ima još kapaciteta za spas sveta...pa velim: Hrabro kucajte i otvaraće Vam se sva vrata blagočestivih domaćina kao što je G-đa Ljiljana Sinđelić Nikolić, urednik i voditelj "Male crkve".

 

Pročitano: 6216 puta