MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

"VREMEPLOV" - KOMENTARI NA TEME SA FEJSBUK PROFILA O. GAVRILA







KOMENTARI NA "VREMEPLOV" :




Sam naslov VREMEPLOV je mističan kao i sve sto je vezano za dragog nam o. Gavrila. Na prvi pogled izgleda kao da o. Gavrilo putuje kroz vreme, a u stvari verujem da za njega vreme ne postoji od trenutka kada je postao monah. Kao što se vidi na fotografijama njegov vremeplov počinje sa Presvetom Majkom Božjom i zavrsava se sa Presvetom Majkom Božjom Lepavinskom. Dok mu neprestana Isusova Molitva ispunjava svaki trenutak do molitve pred Čudotvornom Ikonom Presvete Majke Božje Lepavinske. Kada sam jednom razgovaro sa o. Gavrilom dok je bio u banji na rehabilitaciji od veoma ozbiljne operacije rakao mi je da se ništa ne menja za njega bio on u Manastiru ili u banji. Duhovno je uvek u svom manastiru, a ako hoće može se naći i na Svetoj Gori, a i kod nas u našim domovima preko Radija Blagovesti. Visokoprepodobni Arhimandrit Gavrilo je 13 godina bio na Svetoj Gori, rasadniku najvećih i poslednjih staraca naše Crkve, i uzeo na sebe podvig na podvig. Spustio se na naš nivo uzevši u ruke kompjuter, koga mnogi još uvek smatraju nepominjačkom spravicom, i u džungli svakojakih dušepogubnih informacija čini sve što je u njegovoj moći da nam svima pomogne.  Zato večno hvala Visokoprepodnom Arhimandritu Gavrilu (Vučkoviću) Lepavinskom od nas, a neka ga Bog bogato nagradi večnim Carstvom Nebeskim i svim nebozemnim blagodatima i darovima.
Svako Dobro

Mr Vladimir Srbljak
 
*  *  * *

Pomaže Bog dragi oče Gavrilo, blagoslovite
Hvala Vam od srca za sve što stalno,stalno...stražite nad nama grešnim.Pojma nemam a neću ni da mislim šta bi od mene bilo da nije Izvora Čiste vode Lepavinske i Vaših pouka, poruka i saveta- ostadoh slijepa kod očiju do života.A sad tek vidim koja ljepota i mogu da zaboravim i hranu i piće -a na sajt i Vaše profile kao po parče hleba trčimo kao gladni i žedni i samo jedni druge obaveštavamo-šta sad ima i šta ste već novog nam za" hranu spremili".Ovo moram da vam napišem i osećam tako stvarno ali Vas molim da oprostite meni grešnoj i na svim pogreškama koje tokom pisanja postoje sve je od  STRAHOPOŠTOVANJA i nekog uzbuđenja kao na ispitu u školi.Svako dobro od Gospoda Vam želim! Pozdrav Vama, bratstvu i Mitropolitu Jovanu- koji Vam blagoslovi ovaj način MISIONARSKOG rada a sve na korist i spasenje nas grešnih.

Stana Meseldzija

*  *  * *

Mi iz ove doline duboko ispod Neba toliko smo mali da kada bi nas Gospod opet posetio morao bih se dobro zagledati kako bi nas uspeo videti. Jurimo svaki u svom smeru, bez svrhe i cilja. Kada i nadjemo neku svrhu, ako je predaleka brzo je uništavamo, jer put ka njoj nam neretko nedozvoljava dovoljno samougađanja. Iz naše doline odakle je pogled ka Nebu pomracen zatamnjenim paučinama dolazi ipak do izražaja milosrđe Gospoda koji nam šalje nit i šansu da se izvučemo. Iznenada nam sa Svete Gore dolazi otac Gavrilo, Hilandarac, koji s vremenom pronalazi i stvara spasonosne idejne tvorevine, kao sto je Pravoslavna Virtuelna mreža koja doprinosi razvoju života u našoj duhovnoj pomračenoj svesti. Tako se oformila naša duhovna zajednica, koja nekako uspeva iz doline proniknuti do Svetlosti. Otac Gavrilo neumorno pokušava da nas uz naše svakodnevne životne obaveze na topao i usrdan način približi i usperi ka Gospodu. Međutim, podvig kojeg otac Gavrilo tom prilikom izdržava radi nas po težini je jednak samouništenju. 
 
Još nisam otkrio kako otac to sve uspeva, jer iskušenja su mu siguno velika, a duhovne snage za to je potrebno u izobilju. Potrebna je neprekidna zahvalnost lepavinske duhovne zajednice koja treba da pruži Ocu Gavrilu dar dostojan njegovom trudu.
 
Shvatamo da isto kao sto smo mi zavoleli našu dolinu u kojoj živimo ispod Neba za koje je naše srce čvrsto vezano, tako je i naš otac Gavrilo svoje srce vezao i usmerio u jednom drugom smeru, mi ka dolini, a on ka Gori, zavoleo je i srce svoje vezao za Svetu Goru. Otac se kod nas oseća kao stranac jer mi ne znamo biti pravi domaćini. Sigurno mu je teško biti odvojen od svoje kuće, od doma, od tog zemaljskog raja kojeg je pronašao na Svetoj Gori. 
 
Gde god da se otac Gavrilo pojavi, njegova smirenost izaziva čuđenje naroda, svuda je dobro došao, svuda je dobro primljen, ali i dalje mu nedostaje sjaj njegove hilandarske kelije, njegovo svetogorsko duhovno detinjstvo i duhovno uzrastanje uz čudotvornu hilandarsku Ikonu. Svi ti momenti su i dalje na Svetoj Gori. Voleo bi da otac ponovo poseti Svetu Goru, da se ponovo rodi tamo i ponovo doživi njena polja, mirisno cveće i radosti, voleo bih da pronađe sve one uspomene koje je ostavio tamo svojoj i našoj Presvetoj Bogorodici na čuvanje. 

Nenad Badovinac

 
*  *  * *
 
Pomaze Bog o.Gavrilo, blagoslovite!
Danas su pune tri sedmice kako sam u Bogradu, nisam planirala da cu toliko ostati ali znate kako se u narodu kaze "Covjek snije a Bog odredjuje", e tako i ja ostadoh onoliko koliko sam trebala a ne koliko sam planirala.
 
Procitavsi teme i komentare  sa Vaseg fejsbuk profila koji ste nazvali "VREMEPLOV", razmisljajuci o procitanom zaista  "vrijeme plovi" a u ova danasnja vremena svi konstatujemo da nam sve vise nedostaje tog vremena jer nikako da ga stignemo i da obavimo sve sto smo sebi dali u zadatak. Sta se to zapravo desava sa "vremenom", ili bolje receno s nama koji smo sve vise i vise u trci za istim.Naravno da ne treba biti mnogo mudar i pametan pa akljuciti da  smo zapravo sami sebe doveli u takvu situaciju jer smo sve vise vezani za pogresno, a ne za ono sto je najbitnije tj., spasenje duse i zivot vjecni. Dragi o.Gavrilo dio Vaseg zivotnog "vremeplova" prezentiranog ranog koroz fejsbuk profil dozivljavam i kao "Vremeplov" svih nas koji  smo na bilo koji nacin ucestovali u njemu jer nas podsjeca koliko smo se duhovno obogatili u proteklom vremenu, a to i jeste Vasa  zelja i krajnji cilj. Zato nas ponovo podsjecate ovim "VREMEPLOVOM", sto bi se reklo da se ne "zaboravimo". Neizmjerno Vam zahvaljujem i zelim Vam svako dobro od Gospoda i Presvete Bogorodice.

Vasa sestra u Hristu Slavica.
 

Kliknite na fotografije za povećanje



SVETA GORA - ATONSKA




 
 
(ova tema  ima 11739 poseta )


Otac Gavrilo Sveta Gora je carstvo bez krune, Država bez vojske, Zemlja bez žena,Bogastvo bez novca, Mudrost bez škole, Kuhinja bez mesa,Molitva bez prestanka, Veza sa nebesima bez prekida, Slavopoj Hristu bez umora, Smrt bez žaljenja.



Jagoda Grahovac
Mislim da nema da nema tog slavopoja Hristu bez umora da ni nas grešni ne bih bilo.Ta veza sa nebesima bez prekida spašava nas.Moje su riječi zahvale male cijelom bratstvu i Svetoj Gori ali kad se svi sa 1 KM udružimo grešni velika je pomoć.


Jovana Čonjić
i ko jednom na nju kroci uvijek joj se vraca ,izgleda...malo parce Raja na zemlji..



Zoran Rajkovic
Mnogo mi se svidjela ova slika Svete Gore, sjetim se kad sam bio tamo prošle godine.Sjećanje je veza sa Majkom Božjom.



Biljana Ostojic Blagodarim oče Gavrilo,Slava Bogu i Presvetoj Majci Božijoj.Divan ste komentar dali .Molitva bez prestanka.



Stana Meseldzija Slava Bogu i hvala za sve! Hvala Vam oče Gavrilo za ovaj divan opis i sve što činite za nas. Presveta Bogorodica neka Vas čuva i svako dobro daruje.
 


LJiljana Botić Vilotić Слава Господу у век векова Амин.



o.Gavrilo Kliknite na na gornji link na VESTI ili kliknite na fotografiju da biste pogledali "VREMEPLOV".



Saša Lazić Vremeplov---bez protoka vremena, tu je vrijeme stalo kao u točki singularnosti, dah života teče sa Svete Gore i zahvaljujući ocu Gavrilu razlijeva se po svima nama, hvala ocu Gavrilu...



Slavica Grubjesic Kako je to lepo uradeno, sve fotografije i komentari na jednom mestu.Prelepo za gledanje,za mir u dusi. Hvala ocu Gavrilu sto taj mir i spokoj Svete gore prenosi na nas...



Biljana Ostojic Blagodarim oče Gavrilo na svi divnim fotografijama koje ste podelili sa braćom i sestrama,dosta toga smo kroz njih naučili.Presveta Majka Lepavinska podarila zdravlja i Vama i bratili manastira.Vaš trud da duhovno napredujemo je velik.Hvala na svim divnim komentarima uz slike.


Dunja Neda Pomaže Bog,oče Gavrilo! Pomaže Bog braćo i sestre! Imati ovako Velikog Duhovnika i Prosvetitelj prava je Božija blagodat.Naš otac Gavrilo je,Gospodu hvala, danonoćno budan i svojim misionarskim radom prosvećuje nas,upućuje,ispravlja u greškama i Oštro Upozorava tamo gde neprestalno grešimo - HVALA MU ! Neka nam Gospod i Presveta Majka požive u ZDRAVLJU našeg SVETOGORCA i,sada Arhimandrita Lepavinskog Manastira.AMIN! BOŽE DAJ!


Milena Puaca Blazenstvo je sve ovo gledati,udahnuti mira u svoju dusu i Bozijom pomocu podjeliti ga sa drugima na Slavu Boga. Hvala oce Gavrilo, hvala Gospodu sto nam vas dade da rukovodite sa nama na spasenje.



Bojana Popadić Pomaze Bog, oce Gavrilo! Hvala Vam na ovoj divnoj temi VREMEPLOV a i na svim ostalim, unose mir u dusu i okrepljuju i nekako mi se dusa ispuni radoscu. Uglavnom sve ih citam al bas i ne komentarisem. Bog Vam dao svako dobro i puno snage da jos dugo godina sluzite. Iako nisam bila u man. Lepavini posecujuci sajt manastira i Vas profil na fejsbuku osecam kao da jesam :) a dace Bog dragi da dodjem sa suprugom. Veliki pozdrav iz Novog Sada!


Bond James o.Gavrilo vaš rad svakako zaslužuje ovolike pohvale,verovatno i više od ovoga,a sa obzirom da ste smireni prema tome i uspešni,na koji način se "branite"od istih.



Sandra Aleksic Predivna ikona Majke Bozije,pedivne fotografije i cuvene vec prepoznatljive torbe....:)))



Milena Puaca Sve pod pokrovom i zastitom Preblazene Carice Nebeske.



Marija Sovilj Dragi Oce Gavrilo , koliko je samo truda, vremena i ljubavi ulozeno, malo je reci svaka cast i hvala, Vasa ljubav i dobrota ne poznaju granice, razlile su se po svima nama. Oprostite na nekim neprimerenim komentari ma u trenutku izlivanja emocija, jer sve ide iz srca, nekad i brzopleto, ne zamerite. Svako Vam dobro od Dragog nam Gospoda i Presvete BogorodiceLepavinskezelim. Bog Vas blagoslovio.


Sandra Aleksic Predivno.....Slava Bogu :)))



Petričević Rade
Nema ljepse blagodati nego upoznati oca Gavrila koji u sebi nosi duhovnu blagodat sa Svete Gore. Neka ga milostivi Gospod pozivi na mnogaja ljeta.



Saša Lazić
prelijepo od brata Vladimira, nadahnuto...



Jovan Hrnjakovic
Lepo kazivanje a još lepši video Sveta Gora na dlanu - zemlja monaha ispunjenje raja na zemlji - Bogorodičin vrt. Otac Gavrilo kao dobar domaćim iznosi samo što je dobro i plodotvorno, dao Bog da se ovako slažemo i u raju i da nastavimo da se družimo sa našim Svetogorcem u večnosti slaveći Boga Aliluja! + + +


Ankica Cel
Oče blagoslovite!Srećan Vam praznik. Ovo je divno, jer i mi sestre možemo duhom da posetimo Sv. Goru.



Milica Vidakovic
Divno, nemam reci!



Dunja Neda
Pomaže Bog,oče Gavrilo! Prelepo je i čuti,i videti,i pročitati.Već je i Bogomajka zavolela taj iskreni narod i Svetu Goru gde monasi svu svoju ljubav i srce otvaraju Gospodu jer On je ljubav. I pravedno je da podržavamo taj molitveni duh Presvetom Bogu i Prečasnoj Bogomajci - Sveta Gora je poverena monasima,a ne ženskom rodu, hvala Gospodu.Amin!


LJiljana Botić Vilotić
Pomaže Bog oče Gavrilo! Divno i preuzimam na svoj profil da i moji prijatelji vide ovu ljepotu.



Viktor Stanojević
Pomaže Bog oče Gavrilo!
Oče možete li pojasniti deo gde se govori o agijazmi Svetog Atanasija, šta je agijazma? (10:35 u video klipu)


Milena Puaca
Lijepo ... Slava Bogu.



o.Gavrilo Izvor odakle izvire voda lekovita osvećena voda, ovde je po osnivaču man. Velike Lavre osnivaču man. prepod. Atanasija Atonskog.



Steva Karapandžin Baš tako!



Natasa Ilic Milovac
Pogled u svetinju, u vecnost! Divan film, kao da sam bila tamo kroz reci i sliku. Hvala Oce!




 
SVETA GORA , DUHOVNI SAVET
(ova tema ima 3790 poseta )


o.Gavrilo Sv. Gora, po duhovni savet kod starca, tu su i mačke prisluškuju.



Dunja Neda Kao da cela priroda sluša



Milena Madzar Eh ti savjeti su nam kao vazduh,a ti savjeti nisu samo za danas nego za cijeli zivot,kad god mi je tesko ja se sijetim rijeci moga Duhovnika i prosto se osjecam kao da me nesto izdignulo na povrsinu i dalo mi snagu da idem dalje.Jer to su rijeci Gospoda Boga koje nam izgovara posrijednik Boziji.


o.Gavrilo Sv. Gora, kod starca po duhovni savet ,ovaj brat mogao je da ima košulju sa dugim rukavima u znak poštovanje prema starcu sad je došao ovako drugi put može da se dogodi da dođe u kratkim pantalonama, u ono vreme kad sam ja bio na Sv. Gori ondašnji starci nisu dozvoljavali da se tako ide po tom svetom mestu, kad pogledamo fotografije Starca Pajsija nijednu fotografiju nećemo videti da kod starca tako dolazili hodočasnici ne samo kod starca nego ni po Sv. Gori.

Slobodan Grujić Mace stvarno kao da prisluskuju :) kad vec zive na Svetoj Gori mora da i kod njih postoji neka hijerarhija a ove imaju poslusanje da prisluskuju :)



o.Gavrilo Ma, brate Slobodane zar ne primećuješ kako obadve naćulili uši da čuju i prisluškuju šta starac govori kao da su se specijalizirale za prisluškivanje.



Slobodan Grujić Daa :) bas su u toj pozi :) ma nema sta kad je covek duhovan sve oko njega se preobrazava od zemaljskog u nebesko.



Borislav Brezicanin
pa sta to znaci oce.ko se opustio u ovom slucaju mirjani sto dolaze u papucama i kratkim rukavima ili monasi sto ih pustaju da tako dolaze.trebao je neko da mu kaze ako nezna .ali ako i malo poznaje pravoslavlje treba da zna da i u parohijskoj crkvi treba postovanja a kamoli na svetoj gori.dobar savet moze da da i duhovnik/paroh/ako cemo ga poslusati.ne osudjujem nikoga ali svako treba da podje od sebe,da poslusa savete i da ih primeni.

Nenad Badovinac jedna maca naculila usi da cuje savete, a druga maca vec spava od svakodnevnih saveta vec je glava boli. njoj verovatno nijedan savet ne pomaze, vec samo gde ima koja ribica da se pojede :)



o.Gavrilo Brate Borislave starac i ne primećuje da je ovaj njegov pacijent u majci sa kratkim rukavima, ali za Sv. Goru to je pomalo neobično, mislim da u zilotskom manastiru Esfigmenu da ne bi ga ni u manastirskoj porti pustili.



Jovan Hrnjakovic Pa sve krece od postovanja i poslusanja, Lepi komentari... pogotovo Milene i brata Nenada. Hvala oce Gavrilo na predivnoj seriji slika sa Svete Gore i objasnjenja istih, voleo bih da se ovo nastavi, pa da ih spojim sve u jedan album, ako blagoslovite + + +


Saša Lazić E sad još kada bi se i svi ti savjeti primjenili u životu onda bi to bio pun pogodak...ove mace su dostigle potrebno-- a to je smirenje, vidi se da su dugo u manastiru...;) Pa kod starca Pajsija su i žabe govorile i pred krst dolazile u šumi, slušale ga, a tko zna kakvih još čuda se dešavalo neobjavljenih...ali uz oca Gavrila sve ćemo mi čuti i naučit...samo strpljivo i trpljivo!!


Biljana Ostojic Dragi oče Gavrilo,blagodarim za fotografiju.Pravila u manastiru se trebaju poštovati,da ne bi dolazolo do još gorih situacija,Starac Pajsije je bio u pravu o kodeksu oblačenja.Što se tiče ovih maca,i one mi daluju poslušno,ko pravi đaci sede i slušaju,čak i one znaju za red.Divan je i predlog brata Jovana o albumu...da nama i sledećim generacijama bude na korist.Bog vam podario svako dobro i bratiji manastira.


Tanja Cvetanovic Stojanovic u danasnje tesko vreme toliko su nam svima potrebni duhovni saveti i da je srece da mozemo svi otici kod nekog starca po duhovni savet.,sve bi nam lepse i lakse u ovom zivotu bilo,jer dusa uvek tezi da se duhovno razvija cak i onda kada toga nismo ni svesni.


Sanja Pasalic Samardzic svida mi se



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo !Sretni su oni vjernici koji imaju svog duhovnika. Ti duhovni savjeti zlata vrijede ko hoće da ih ispoštuje . Rečeno je : Ko traži naćiće. Ko kuca otvoriće mu se.



Milena Puaca Mislim da u sustini provodimo svoju volju pogotovo zene sto se tice oblacenja ,a sve je bitno na putu spasenja. Tesko je odbaciti navike ali se moramo truditi da cujem glas Gospoda.Vidimo kako su i zivotinje sabranei slusaju.


Natasa Ilic Milovac Zaista mace slusaju, zamislite koliko su mudrosti i molitava zivotinje na Svetoj Gori cule i videle, a s obzirom da su im i cula osetljivija koliko cuda su one osetile. Zato su sve i tako smirene i poslusne.



Jovan Hrnjakovic Ima jedna istinita anegdota o starcu koji je poslao ucenika da utisa zabe jer su bucne i nemoze da se sluzi sluzba od njih, i ucenik je otisao do zaba i rekao im: moj starac vam veli da prekinete kreketanja da moze da se vrsi bdenije, a zabe ce njemu: reci ti starcu da smo mi zavrsili i bdenije i sve sluzbe jos malo. Sto kaze jedan veliki bogomoljac ,, Hvala Bogu da nas je stvorio kao ljude, da nismo zabe i da krekecemo u kanalu ,, + + +
 

* * *
MONASI SA SVOJOM FARMOM
(ova tema ima 7174 poseta )


o.Gavrilo Lepa i neobična fotografija, monasi sa svojim kućnim ljubimcima.



Vedrana Vidić
Super :)



Ivana Inovan
predivna slika :))



Nikola Petrovic
prelepo....



Stanislava Stankovic Jovanovic
Bas lijepa slika



Aleksandra Zivkovic
‎:D Ha,ha... ajde kokoske i nekao, ali krava nije bas pozeljan kucni ljubimac. Kao domaca zivotinja da



Gordana Stanojevic
prelepa slicica.....



Milena Puaca Radost sa ljubimcima.



Dunja Neda Lepa slika



Tijana Miljkovic a vidi se da su srecni i monasi i ljubimci :)



Slobodan Grujić Ovo je mnogo,mnogo lepo :)



o.Gavrilo I interesantno, kako monasi vole životinje i životinje monahe vidi se po fotografiji kako među njima odiše poseban duhovni mir, Rajski mir.



Slobodan Grujić Da,eto Carstvo Bozije je tu medju nama.



Nenad Badovinac ‎... i mir i sloga. kod nas u svetu bi vec pas jurio ove macke, a i domace zivotinje bi se razbjezale od straha prema ljudima. verovatno bi se na ovoj fotografiji da je snimana u svetu videla samo sjeno i ambar!



SDS VelS
Monasima, a i svim ljudima koji se prema životinjama odnose kao prema Božijim stvorenjima koja imaju svoju funkciju u Tvorevini biva uzvraćena pažnja i ljubav. Tu harmoniju možete vidjeti kod našeg svakog domaćina, ali ne kod bećara i neradnika kod kojih se životinje zlopate...
 
 
Saša Lazić vrlo, vrlo lijepo i toplo, ma kao u raju...

 

Milanka Pandurevic E kad bi mi imali bar polovinu te ljubavi sto imaju ovi monasi, ovde u svetu kolko bi nam bilo ljepse i lakse ziveti zajedno ..........



Marietta Stivic
Prelepa slika.....................​...nemam rjeci!!!! ♥



Milkica Stanarevic Zaista prelepo ! Nemam reči na ovaj sklad i ovu divnu ljubav monaha i prelepih životinja.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Preljepo.Ljubav čini čuda.



Jagoda Grahovac Monasi sa svojim ljubimcima sa puno ljubavi kao majke i očevi s djecom.



Dragica Mamić Jako lijep osjećaj gledati ovu fotografiju i na njoj potpun sklad. Monasi, koji poštuju Zakon Božiji, da žive u zajednici sa Bogom i ostalim živim bićima, svjesni razuma koji im je darovan da budu i odgovorni za odnose u toj zajednici sa Stvoriteljem.Ova divna stvorenja, na pažnju i ljubav uzvraćaju poslušnošću.Savršenstvo, koje na žalost rijetko imamo priliku vidjeti......Hvala Oče Gavrilo!


Natasa Ilic Milovac Kakva radost na slici! I monaha i zivotinja ali i nas. Evo smejem se i placem u isto vreme od pogleda na sliku. Predivno!
Ovo je mozda prva slika gde su monasi nasmejani sto svedoci o njihovom posebnom odnosu sa ljubimcima. Slika osvaja.


Miša Mihailović
Fotografija je tako ziva i plemenita. Imam utisak kao da gledam film.



Vladislava Vasic Thiel Kao da je Vitlejemska pećina. Ljudi i životinje svi se raduju i slave Gospoda koji je sve stvorio.



Danijela Marinković Divno...



Violeta Angelovska
Radosna fotografija vo Slava na Boga.



Dusica Zivojinovic Prelepa slika, evo sta je ljubav!

 

* * *
JEDNA OD SVETOGORSKIH KELIJA
(ova tema ima 3811 poseta )


o.Gavrilo Sv. Gora, ovako izgleda jedna od svetogorskih kelija sa ckvicom posvećena nekom svetitelju i po tom svetitelju se Kelija i zove, u zajednici po pravilu ne mogu više od pet monaha sa svojim starcem da bude u zajednici.


Biljana Ostojic Dragi oče Gavrilo blagodarim na fotografiji,lepota Božija,sve lepo uređeno,baštica ,staklenik,ispred ove crkvice mora da je vinova loza.Sve odiše jednom skromnošću.A pored svega duhovni mir.


o.Gavrilo Ovo što vidite to je bašta za povrće a to što vam se čini da je vinova loza to su kolci i pritke za paradajz i boraniju, ovaj grm što se vidi ispred to je smokva, ove mule to je prevozno sredstvo jer do ovog mesta ne može nikakvo vozilo da prilazi, tako da bratija ove kelije oslobođeni su stavke za gorivo.


Natasa Ilic Milovac Savrseno. Uklopilo se u okolinu kao da je oduvek tu stajalo. Mnogo je lepo, ljupko, mirno i savrseno. Hvala.

 Postavih je na desktop, evo vec neko vreme mi po neka slika iz Vremeplova krasi ekran i hrani dusu. Hvala.

Dragan Dakić Oslobođeni su stavke za gorivo i svih ostalih briga. Slobodni od briga slobodni su i od svake oskudice



Milena Madzar Ajoj,predivno'sve sto je potrebno na jednom mijestu.



Dunja Neda Pomaže Bog oče Gavrilo! Fotografija je zaista lepa, a i svedočnstvo je monaškog života.Uz pravu veru i molitvu im ništa nije nesavladivo.Hvala Oče i svako dobro od Gospoda.
 
 

Saša Lazić ali kada se čovjek zamisli ja bih tako nečemu dao 5 zvjezdica a ne kojekakvim "luksuznim" hotelima...



Dusica Zivojinovic bas je lepo rekla sestra Natasa, ove slike iz Vremeplova, krase ekran i hrane dusu!

 
* * *
SV.GORA, STARAC AVGUSTIN U KUHINJI
(ova tema ima 12311 poseta )


o.Gavrilo Sv.Gora o. Avgustin nešto priprema za jelo.



Natasa Ilic Milovac Tradicionalno i zivotno. Zaista lepa fotografija.



Dunja Neda Lepa fotografija
 

 
Danijel Bobar E, a kako je tek ukusno..nije isto jesti u manastiru i svome domu, znate na sta mislim...
 


Saša Lazić
‎;) otac Marko...



Milena Puaca Bice to ukusan obrok je je utkana i ljubav.



Miloš Lalatović
Oce Gavrilo,sve fotografije koje postavljate su mnogo lijepe.Unose toplinu i ispunjavaju nas prijatnim osjecanjima.



Dusica Zivojinovic da, brate Milose, prelepe su fotografije, unose toplinu i ispunjavaju nas ljubavlju i prijatnim osecanjima. Lepo je videti, kako monasi kuvaju na pravoj vatri, ova vatra, bas greje dusu.

 
* * *
MONASI SADE VRT
(ova tema ima 1163 poseta )


o.Gavrilo Sv. Gora, monasi sade vrt.



Milena Puaca Plodna zemlja i vrijedan rad donosi plodove.



Natasa Ilic Milovac Sta to sade sa toliko razmaka? Verujem da ovde svi plodovi visestruko radjaju jer se Bog priziva za svaki udisaj. +++



Darko Grubić
Slatke lubenice



Dunja Neda Zaista lepa fotografija.Svaki monah zna svoj posao.Hvala Oče!
 


Saša Lazić vrijedne ruke i bez kukanja...




* * *
SVETA GORA, MONAH
(ova tema ima 2687 poseta )


o.Gavrilo Sv.Gora, Monah plete brojanice.



Milena Madzar Bicu iskrena,kako bih voljela da imam jednu takvu Brojanicu.



Jovan Hrnjakovic veliki blagosov! + + +



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Monah plete brojanice i izgovara molitve upućene Gospodu.



Milena Puaca Misli sa Bogom.



o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 1.870 puta, od čega je 1,39% povratne iformacije. za sada ima 4 komentara.



Natasa Ilic Milovac Divna fotografija. Vrednost svake brojanice, ikone, knjige i drugih duhovnih stvari je upravo u molitvama onih koji su ih napravili i kod kojih su stajali. Uneti takvu vrednost u kucu je zaista blagoslov.



Milanka Pandurevic U mislima sa Bogom i molitvama ... "Gospode Isuse Hriste sine Boziji pomiluj nas gresnee...starac nam pravi tako vredne brojanice....



Darko Grubić koliko su te ruke isplele brojanica, a koliko su ta usta izgovorila molitava to samo Gospod zna ni ovaj stari monah to nezna



Dunja Neda Lepa fotografija



o.Gavrilo Sestra Milena može se i naručiti po nekome ko ide na Sv.Gori iz vaše blizine, te brijanice su ovećene molitvama onih staraca koji plete brojanice jer oni dok plete te brojanice oni stalno ponavlaju umnu molitvu imati brojanice sa Sv. Gore to je veliki blagoslov jer one nisu rađene u komercijalne svrhe.
 

Saša Lazić I koristiti ju za molitvu, ne nakit...



Milena Madzar Jesu Oce sigurno veliki Blagoslov,hvala vam mnogo na odgovoru jer sam imala pogrijesno misljenje i pitala se dali zene smiju nositi Brojanice sa Sv.Gore,dace Bog da mi neko donese i da je sa radoscu i uz Molitvu nosim.
 
* * *
KAREJA , STARAC PRELISTAVA KNJIGU
(ova tema ima 3315 poseta )



o.Gavrilo Starac prelistava knjigu ili pregledava fotografije iz kakvog albuma.



o.Gavrilo Ova fotografija posećena 2.659 puta, od čega je 0,90 % povratne iformacije. Do sada nema nijedan komentar.



Natasa Ilic Milovac
Ovo lici na neku stanicu, kao da Starac udubljen u molitvu, gleda knjigu i ceka.








* * *
SV.GORA , DUHOVNI DIVAN
(ova tema ima 4919 poseta )


o.Gavrilo Sv.Gora, predah i duhovni razgovor.



Marko Popović Vidi se po licima i stavovima da su ovo dobri ljudi i da puno rade. Deluju mi neobrazovano u školama ovoga sveta, ali nikako u školi života. Ljubav i dobrota i mudrost su važni, a ne pompezne službe. Gospod i kaže da će nas po tome poznati kao Njegove učenike, ako volimo jedni druge. I nije li veća radost jedno dete koje plače i pravi galamu u crkvi jer je malo, nego ceo hor koji se dere jer hoće da ispadnu važni?
Velika je radost pobožan monah... Samo sam par puta u životu razmenio reči sa braćom monasima, ali mi je to ostalo za ceo život. Daj Bože da bude još takvih prilika.
Svima sve najbolje braćo i sestre i srećan vam današnji praznik! Amin.

Saša Lazić Da je malo prisluškivati ovaj razgovor, puno bi naučili iako se vodi u predahu, jer monasi i tada ne praznoslovljuju!!!



o.Gavrilo zamolio bi vas da ne pišete velikim slovima



Borislav Brezicanin stap koji vidimo u rukama starca dovoljno govori



o.Gavrilo Da se brani od zmija.
 


Slobodan Grujić Kad ih covek ovako pogleda na fotografili,kao da razgovaraju mislima,svojstveno Raju. -Bacuska,sta ti mislis,da se tako desi! A bacuska odgovara...



o.Gavrilo Ova fptografija je posećena 4.380 put, od čega je 1,35 % povratne iformacije. Za sada ima 7 komentara.



Milena Puaca Bezazlenost je odlika ove fotografije.



Darko Grubić ah divnih promisli i savijeta starijeg nikad dosta



Dunja Neda Lepa fotografija




* * *
MANASTIR DIONISIJAT
(ova tema ima 3434poseta )


o.Gavrilo Manastir Dionisijat, Starci
 

 
Mirjana Jovicic Manastir Dionisijat, neimara vere na delu unikat.Smešten na ogromnoj okomitoj steni, strahopoštovanje svetu a i meni.To je sam jugozapad Atonske gore, osamdeset metara pod njim je more.Odlika oduvek podvižnička strogost, molitva zajednička, lična, rad i post.Crkvica posvećena Bogorodici, u sklopu glavnog, Svetog Jovana hrama...Zaštitnica Svetogorskoj porodici, vo vekova vek u zdušnim molitvama.

Saša Lazić ‎...a sve mlađe djeluju...



Slobodan Grujić Kad sam vec pritisno, da kazem sta mi se svidja:) svidja mi se ovaj ulaz i ova apsida sa leve strane sto je obnavljaju da ne propadne.



o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 2.837 puta, od čega je 1,85 % povratne iformacije. Za sada ima 4 komentara.



Marko Branovic
bice jos komentara :D evo jednog za promenu :D



Dunja Neda Još jedna lepa pouka: Crkvica posvećena Bogorodici - zaštitnica Svetogorskoj porodici,u vekove vekova amin.



Milkica Stanarevic Baš volim videti, te mudre starce !



* * *
SVETA GORA, KAREJA
(ova tema ima 7555 poseta )


o.Gavrilo Sv.Gora, Kareja monah starac moli na brojanice umnu molitvu: Gospode Isuse Hriste pomiluj me!



Zarija Dnjeparski Gospode Isuse Hriste, Sine Bozji, pomiluj me gresnoga Duhom Svetim.



Dusan Stojkovic Lepa fotografija, upravo se vratih sa Svete Gore. Ova slika govori o tome da ceka jedan od prevoza koji upravo na ovom mestu dolaze i odlaze kao lokalni mini bus taksiji. Na umu mu je verovatno gde su do sada jer se ponekad zaborave pa kad odu do Vatopeda ili nekog od drugih manastira nema ih jako dugo ili cekaju da neko odande dobije zelju da krene ka Kareji da se ne bi vracali prazni jer kad su prazni to kosta. Prevoz do Dafne je 45 Evra od Kareje i nije bas jeftin za 15 minuta voznje u busicu koji ima slab klima uredjaj. 45 je za ceo bus, pa u tom slucaju morate da se potrudite da nadjete jos ljudi koji idu u istom pravcu i u isto vreme. Divan Konak Hilandara i jos lepsa u svetlu i radosti isposnica Svetog Save. +♥+

Pa Grci ko Grci pokusavaju, ali malo se okrenete oko sebe i pitate ljude idu li u istom pravcu i zacas nadjete 4,5 pa prilagodite sa njima vreme jer uglavnom idu na iste brodove i ondaje lakse

o.Gavrilo Au, papreno skupo taj put od Dafne do Kareje za 15 minuta izgleda da je od Beograda do Soluna jeftiji put, ne verujem da će to dugo trajati u ovoj svetskoj ekonomskoj krizi, smanjiće se taj svetogorski verski turizam.


Jovan Hrnjakovic Ovaj starac je i cuvar kelije svetog Grigiorija Sinaite (pecine gde se podvizavao) tu nisam bio al sam gledao Svetogorski dokumentarac koga je lepo napravio jedan rus poklonik, mnogo lep dokumentarac, preporucujem, a naziv je: ,, Ponovo na svetoj Gori ,, + + +


Jovana Čonjić mozda je to i neki prikriveni cilj, da se malo smanji vjerski turizam kako bi ih manje znatizeljnici ometali..



o.Gavrilo Ova fotografija posećena 4.432 puta, od čega je 1,29 % povratne iformacije. Za sada ima 7 komentara.



Suzana Preradović
Još od malena se plašim mraka, pa i sada u odraslim godinama. Jedino me Isusova molitva i to glasno izrečena puno puta smiri u naletu tog straha od ne znam ni ja čega. Ne vjerujem da ovaj starac ima problema sa strahom od mraka...


o.Gavrilo Sestra Suzana to su blaženi starci koji se mole za ceo svet, ovaj starac koji ga vidimo na ovoj fotografiji to je  omolitveni starac.



o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 5.398 puta, od toga je 1.48% povratne iformacije. Za sada ima 10 komentara.



Milkica Stanarevic Da nam ovoga svetogorskog starca, dragi Gospod Bog, poživi na mnogaja, mnogaja leta, u dobrom zdravlju i krepkosti !!! Slava Mu i hvala !!!
I sam pogled na starca smiruje i odmah daje neku snagu i jakost !


Vladislava Vasic Thiel Hvala oče što nas,koji ne možemo posjetiti Svetu Goru upoznajete sa njenom predivnom prirodom, stanovnicima, našim divnim monasima i načinom života na Svetoj Gori. Mnogo sam naučila čitajuči Vaše komentare i gledajući slike koje postavljte. Svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Bogorodice želim.Neka Gospod i Presveta Bogorodica čuvaju Svetogorske monahe.


Dunja Neda Amin! Bože daj!
 


* * *
SVETA GORA, PRIRODA
(ova tema ima 889 poseta )


o.Gavrilo Sv.Gora, priroda.



Jovana Čonjić lijepo! masline,kamenjari,more..

 

Slobodan Grujić ‎...plodna zemlja,cvece -sve na jednom mestu. :)



Darko Grubić tu su negdje cvrčci sa svojom zahvalom pjesmom Gospodu na ovoj životnoj ljepoti






* * *
SVETOGORSKO CVEĆE
(ova tema ima 985 poseta )


o.Gavrilo Sv.Gora, svetogorsko cveće.


 
Milena Puaca Cvijece je predivno,dobro njegovano



Dunja Neda Lepa fotografija.

 

 




* * *
EGEJSKO MORE
(ova tema ima 5270 poseta )


o.Gavrilo Sv.Gora. Jegejsko more, ribarska barka.



Emilija Romic kako divno ova slika odjekuje večnošću sa Gospodom..



Jovana Čonjić mirno more, mir sa slike zraci..suton..


 
o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 4.330 puta, od čega je 1,27% povratne informacije. Za sada ima 2 komentara.



Saša Lazić Kao da oslikava lik monahove duše...smireno i puno svjetla!!!



Slobodan Grujić ‎,,...I duh Boziji dizase se nad vodom. I rece Bog: neka bude svjetlost. I bi svjetlost..." Post.1,1-2



Dunja Neda Monasima nije teško ni poraniti,ni odocniti.Uvek su spremni za molitvu i rad,ali i uz šalu svoje vernike oraspoložiti.
 

 
 

 * * *
MANASTIR IVERON
(ova tema ima 4564 posete )


o.Gavrilo Manastir Iveron, saksija ispred paraklisa čudotvone ikone Presvete Bogorodice Iverske.
 


Jovan Hrnjakovic Najlepše mesto, a mislim i najsverije na Atosu, ovde sam oče Gavrilo celivao obalu - pristanište neznajući ništa...tek sam posle čuo da su na tom mestu kročile stope Prečiste Presvete Bogorodice sa apostolima i Vaskrslim Lazarom prijateljem Gospodnjim, tu su je dočekali kao caricu tadašnji meštani (pagani) i dala je Sveta Maka Božija obećanje na tom mestu da će biti zaštitnica da kraja veka, Sveta Gora je posle pripala monasima i pripada će dok je Ikona Presveta Bogorodice Iverske tu na Atosu, a posebno je i čudesno žitije svete Ikone Bogorodice Iverske + + +


Biljana Ostojic Blagodarim dragi oče Gavrilo,čak i cveće oseća lepotu molitve i ljubavi pa od toga ovoliko poraslo.Slava Bogu na svemu što nam daje.Hvala i bratu Jovanu da divnom komentaru.


Slobodan Grujić Čuveno manastirsko cveće Hortenzija,nikad veću nisam video,mislim da ni nema veća.Nema šta ovo sve na slici je carski kako i dolikuje Carici neba i zemlje.


Jovan Hrnjakovic Nema na čemu sejo Biljana, Hvala Majci Božijoj koja me je grešnog udostojila da kročim na ovo sveto mesto, Posebnu ljubav imam prema najsvetijoj ikoni Svete Gore Atonske Iverskoj Bogorodici Vratarici da nas Njene molitve sačuvaju i spasu u ove dane, amin + + +


Mirjana Jovicic Blagodarim za lepu sliku, a lik Bogorodice Iverske i Bogorodice Lepavinske mi je uvek svež, u molitvama mojim, iako sam samo zrno peska među ovozemaljskim grešnicima.Dosta je brat Jovan upamtio od žitija ovog manastira, a ono što je poneo u...See more


Nenad Badovinac sva živa bića žele ugoditi Čudotvornoj Ikoni, tako se i ovaj cvet trudi da u letnjem delu godine pruži svoj najveći doprinos, da ulepša izvana ovaj Paraklis koji je iznutra ukrašen čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Iverske.


o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 4.120 puta, od čega je 1,72 povratne informacije. Za sada ima 8 komentara.



Diana Đorđević Preljepo:)



Milena Puaca Ikona Preblazene Carice Iverske cuva svaki nas dom ,nasu porodicu.Slava joj.



Zorica Spika
Predivno...a kako se zove ova biljka?



Milena Puaca Hrizantema ima roze cvijetove ,ako se zaljeva sa vodom u kojoj je otopljen plavi kamen cvijeta plavo.



Jovan Hrnjakovic Eno gore komentara brata Slobodana tu pise kako se zove cvece + + +



Vladislava Vasic Thiel Sveta Bogorodice moli Boga za nas!
 

* * *
MANASTIR PANTELEJMON
(ova tema ima 2566 poseta )


o.Gavrilo Manastir Pantelejmon, ruski iskušenik, fotografija načinjena 1917 god.
 


Nenad Badovinac umetnost je bogougodno zaposliti obe ruke da rade po poslušanju. Ali još veća je umetnost zaposliti bogougodno i misli i srce. Ovom ruskom iskušeniku to nije bilo teško s obzirom na okruženje Svete Gore u kojem se nalazio..


o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 2.011puta, od čega je 1,34% potvrdne informacije. Za sada ima 1 komentar.



Mirjana Jovicic Blagodarim oče Gavrilo za fot.ovog mladog, smirenog i utvrđenog u veri, Baćuške- monaha, koja budi uspomene i na istorijske događaje u Rusiji 1917.god.Ne ponovili se nikad više...A manastir Sv.Pantelejmona, na jugozapadnoj strani Svete Gore, uz samu morsku obalu, sa veličanstvenim, višespratnim građevinama - svedok je nekadašnje imperijalne moći carske Rusije. Ali: "...istorija se ponavlja, pa preporod Pravoslavlja, trudba naša, radost svima - i Srbima i Rusima."

Jovan Hrnjakovic Sveto mesto i mirna luka spasenja gde je monahovao poznati starac Siluan + + +



Mirjana Jovicic I Jeromonah Antima, Hrista radi jurodivi, koji se zamonašio u Simonopetri, a lutao po celoj Svetoj Gori, je uvek dolazio u man.Sv.Pantelejmona i Bogosluženje redovno pratio, skriven od amvona.



Jovan Hrnjakovic To su duhovni gorostasi, jedan u 400 godina da se rodi, blago majkama takvih jer posluzise Bogu i rodu + + +


* * *
MANASTIR GRIGORIJAT
(ova tema ima 1938 poseta )


o.Gavrilo Manastir Gigorijat, monasi i hodočasnici na poslušanje.



Milena Puaca Mnogo radosti donosi poslusanje koje dobiju hodocasnici.



Vladislava Vasic Thiel Svi su radosni i monasi i hodočasnici.






* * *
VELIKA LAVRA
(ova tema ima 2175 poseta )


o.Gavrilo Ispod slike piše: The olives of the Gret- Lavra 100 x 120


 
Mirjana Jovicic Blagoslovite o.Gavrilo: ne bih nikad očekivala umetničku sliku, osim ikona na Svetoj Gori, ali asocijacije koje probudi mi razbiše predrasude.Ovaj umetnik nije zakopao talant od Boga mu dat.Manastir na krajnjem jugu Atonskog poluostrva - Velika Lavra, majka svetogorskih manastira, star skoro 11 vekova, ukrašava slika maslina...Ko god je pogleda, verovatno se seti Hristove besede na gori, pa ako je zaboravio otvoriće Sveto pismo, naći u Jevanđelju po Mateju 5-tu glavu i podsetiti se.Ili će otići sutra u crkvu, pa čuti uživo svih 9 Blažena i divan Vaskrsni tropar glas 4:"Svjetluju voskresenija propovjed ot angela uvjedjevše Gospodnji učenici..."U tim Blaženima je sav osnov Hrišćanske etike, a u Crkvi je objedinjeno silom i blagodaću Svete Trojice sve: stvaranje, stradanje i spasenje.

Nenad Badovinac njihova krošnja zaranja duboko u morsku vodu u pozadini, kao kada otac Gavrilo posle molitve uzme svežanj bosiljka i zaroni ga u posvećenu vodu kojom poškropi sve prisutne na molitvi pred ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske..
 

Natasa Ilic Milovac Mene je isto asocirala na Maslinsku goru. Verujem da je i monah kada je ovekovecio svojom rukom ovaj prizor mislio na nju.




* * *
IGUMAN MANASTIRA HILANDAR , ARHIMANDRIT METODIJE
(ova tema ima 9696 poseta )


o.Gavrilo Iguman Metodije man. Hilendara



Cvija Simić Milićević
Pomaže Bog o.Gavrilo,oprostite, šta označava ovo mesto gde stoji iguman Metodije



o.Gavrilo Znači igumanski toron.



Dunja Neda
Pomaže Bog oče Gavrilo! Zahvaljujem Vam što nas kroz " Vremeplov " vodite kroz prošlost svih velikih Molitvenika,svetogorskih,i​ kroz sadašnjost koja nam postaje bliska. Njegova Svetost,Iguman Mnastira Hilendara Arhimandrit Metodije izgleda smireno i skromno kao i svakii brižni molitvenik za svoj narod.Svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Mjke da nam poživite u zdravlju još dugo,vodite nas i poučavate.Amin! Bože daj!

Nenad Badovinac Predvodi 38 hilandarskih monaha i nerazdvojno ih okuplja u jednu svetogorsku obitelj..



Viktor Stanojević
Pomaže Bog oče Gavrilo! Pomaže Bog draga braćo i sestre!
Molimo Boga i Oca Gospoda našeg Isusa Hrista za nastojatelja svete obitelji Hilandarske, i za sve nastojatelje pravoslavnih obitelji, za svu braću našu i za sve sveštenike i đakone pravoslavne. Da žive u miru, zdravo i časno, i da pravilno upravljaju rečju Istine.

Marko Popović Iguman Metodije je završio elektrotehnički fakultet u Beogradu, odličnu školu, i mogao je da se zaposli na dobrim mestima i ovde i u inostranstvu, ali je odabrao da bude običan monah... Zato ga cenim.



o.Gavrilo Kao što se hilandarski monasi mole za sav svet i za sve nas, svoj rod, tako su i oni sa svojim igumanom o. Metodijem u našim molitvama. Na slici je iguman hilandarski u tronu, a pri uvođenju u tron je izgovorio besedu na grčkom. Od mnogih sam čuo pitanje gde se može čuti ta beseda ili barem pročitati na srpskom jeziku, jer se radi o činu koji ima važnost ne samo za Hilandar i Svetu Goru, nego i za celu Srpsku crkvu. Nisam znao šta njima da odgovorim, znam samo da je u izveštaju o uvođenju u tron pisalo da je beseda na grčkom trajala 45 minuta.

Radomir Vucic Zaista bi mnogo značilo da besjedu hilandarskog igumana možemo pročitati na srpskom jeziku, ali i činjenica da je besjeda na grčkom izgovorena govori nešto.



Slobodan Grujić
U školi su nas učili da se iguman Hilandara smatra da je proiguman jer je igumanija Presveta Bogorodica ikonom svojom Trojeručicom kako se i pokazala,možda mora u administraciji u Kreji da se piše iguman,a da li je još uvek običaj da se zove proiguman? Čini mi se da je i u drugim manastirima tako,ispravite me ako grešim,a u Hilandaru se i čudom pokazalo.Naravno da je otac Metodije iguman,ali da li se još govori u kontekstu proigumana?

Dusan Stojkovic
Otac Metodije je prvi posle Svetog Save koji je i svog oca zamonasio i predvidjena mu je sjajna buducnost



o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 8986 puta, od čega je 1,04 % povratne informacije. Do sada ima 12 komentara.



Natasa Ilic Milovac Iguman Otac Metodije je cini se mlad, ozbiljan i mudar covek a Bog ga je odabrao za veliki posao i velika dela. Volela bih cuti besedu ili procitati.



Dragan Andjelkovic otac iguman je bio u vranje



Vladislava Vasic Thiel Pomozi Gospode i Sveta Naša Bogorodice našem ocu Metodiju da pravilno vodi svoju i našu obitelj, da je učvrst i uveća i zaštiti ga milošću Tvojom i molitvama Svete Bogorodice.
 

* * *
JUTARNJE SUNCE NA SVETOJ GORI
(ova tema ima 1320 poseta )


o.Gavrilo Sv.Gora, jutarnji zraci sunca nad jegjsko more.



Jasna Djekic
Predivno.



Adila Herrendörfer kad je ovako prelepo na fotografiji,kako li je tek uzivo to doziveti..



Milena Puaca Lijepo.



Nenad Badovinac Sunce je sa svetih ikona Majčice Bogorodice pokupilo tako sjajne nijanse svih živih boja..



Milijana Milivojevic Bog stvori ljepotu



o.Gavrilo Zamolio bi vas da ne pišete velikim slovima.



Dragoslav Balcak
Ovo je zaista predivno



Tanja Cvetanovic Stojanovic n
ikad lepsi izlazak sunca nisam videla.preeeelepo!!!!!



Slobodan Grujić Sije more velokoje i prostranoje,tamo gadi,ihže njest čisla,životnaja malaja s velikimi.Tamo korabli preplavajut,zmii sej,jegože sozdal jesi rugatisja jemu.Vsja k Tebje čajut dati pišču im vo blago vremja. psalam 103.


Mirjana Jovicic Blagodarim dragi oče Gavrilo za ovako divnu fotografiju i mogućnost da se uveća.Učinilo mi se onako malo, kao beživotan prostor. A Gospod stvori Sunce, vodu, vazduh, ribe, ptice -sve, pa na kraju čoveka, da u tome uživa...Kad sam ugledala čamac, shvatih da još ima ljudi, koji se uklapaju u savršeni Božanski domostroj i čuvaju njegov smisao.


Milkica Stanarevic lepog li prizora, o ove letnje dane ...



Jovana Čonjić kakva fotografija..ne znam ni sta bi smisleno iskomentarisala
 
 

Saša Lazić Na ovu sliku ne mogu komentirati jer šta god bih rekao, malo je...



Milanka Pandurevic Predivnog pogleda i predivne slike .....



Darko Grubić Gospod obasjava put ribaru, on mu je putovođa



Dunja Neda Izuzetno lepa fotografija



Natasa Ilic Milovac Zlati se more, zlati se sunce, zlati se nasa Majka Trojerucica. Sve se zlati na Svetoj Gori. Slika me je odmah asocirala na Cudotvornu ikonu Majke Bozje Trojerucice, nase svetinje, nase utehe, nase srece.
 


* * *
KAREJA
(ova tema ima 10186 poseta )

o.Gavrilo Kareja, svetogorska crvena sitna ruža.



Cvija Simić Milićević Prelepe ruže još lepše videti krst na vratima



Nenad Badovinac rastu pa padaju, šire se na sve moguće strane, idu prema tlu, dole su njihove bele sestrice..



Mirjana Jovicic Vekovna mudrost Kareje, Sunce odavde greje, i sitna crvena ruža lepotom duši radost pruža.Bezbroj trnova čuva lepotu.Ko se okreće grehovnom životu - bol ga čeka za veki-veka.


Slobodan Grujić Za ovu ružu bi se pre moglo reći -Rodila!


 
Milkica Stanarevic Ova ružica je prelepa, prebogata ...



Stana Meseldzija Bože dragi koja ljepota-kako divno nas miluju i hrane svojom ljepotom.Hvala oče dragi Gavrilo za sve ove predivne fotografije.



Jovica Gajin Molitvenim trudom i zalaganjem oca Nikodima, Posnica Svetog Save u Kareji je mjesto koje odise nevjerovatnom blagodanoscu!!!!!!!!!!
Gospod, kome hvala i slava na vijek vijekova, me udostojio da uvjerim u to!!!!!!!!!!!!


o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 5.240 puta, od čega je 1,32% povratne iformacije. Za sada ima 8 komentara.



Dunja Neda Pomaže Bog,Oče! Zaista prelepa fotografija.Hvala Vam oče Gavrilo.Hvala Gospdu na velikoj milosti Njegovoj.Amin!
 


Saša Lazić melem za dušu...



o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 10.001 puta, od čega je 0,98% povratne iformacije. Za sada ima 11 komentara.



Natasa Ilic Milovac Divna ruza, prosto mirise i sa slike. Prizor je tako skladan i zraci cistotom i lepotom. Zaista prelepo. Hvala Oce.



Dusica Zivojinovic prelepe ruzicem rasprostiru se po celom zidu, i one hoce da pokazu kako im prija u vrtu Presvete Bogorodice!
 
 

* * *
MANASTIR SIMONOPETRA
(ova tema ima 835 poseta )

o.Gavrilo Manastir Simonopetra, razgovor između starog i mladog monaha, konsultiraju se oko nečega.



Milena Puaca Boze daj da smo i mi ovako poslusni i sa ljubavi i postaovanjem prema strijima da ne brzamo da oslusnemo sto nam je reci ili sutati.



Zarija Dnjeparski Možda se konsultuju u vezi toga, kako u procepu izmedju dve stene najlepše niče cveće



Nenad Badovinac u samo nekoliko reči stari monah će predočiti mladom kako treba nešto napraviti ili ispraviti, većinu stvari će mu objasniti i pokazati svojim delima..



Saša Lazić konzultiranja su uvijek dobrodošla...



Darko Grubić Uz molitvu Gospodnju sve će ti biti lakše.



Dunja Neda Poslušnost u manastiru je važna kao i molitva



Natasa Ilic Milovac Koliko mudrosti je Bog dao starcima na Svetoj Gori i ona se prenosi sa starca na mladog monaha, a onda i mladji stekne mudrost uveca je i prenosi dalje. Iz generacije u generaciju. Veciti izvor, vecita hrana za sve nas male. Hvala Bogu.
 

* * *
FLORA I FAUNA ATOSA
(ova tema ima 1448 poseta )


o.Gavrilo Prirodne lepote Sv. Gore.



Goran Stojanovski vrlo lepo, Oce Gavrilo



Milena Puaca Da umijemo lice svoje ,operemo ruke ,da se napijemo, udahnemo u sebe Gospoda.



Nenad Badovinac što lepo miriše oče..



Mirjana Jovicic Blagodarim za divnu sliku oče Gavrilo: Sa visova Svete Gore, žure vode čak u more.Napajaju usput bilje, zveri, ljude - Gospod brine, da je za sve bude.Čujem divno šapće žubor, od prizora nesta umor.



Slobodan Grujić Na gorah stanut vodi.Posilajaj istočniki v debrjeh,posredje gor proidut vodi.Napajajut vsja zvjeri seljnija,ždut onagri v žaždu svoju.Na tih ptici nebesnija privitajut,ot sredi kamenija dadjat glas.Napajajaj gori ot previsprenih svojih,ot ploda djel tvojih nasititsja zemlja.Nasitjacja dreva poljskaja, kedri livanstii,ihže jesi nasadil. Sije more velikoje i prostranoje,tamo gadi,ihže njest čisla,životnaja malaja s velikimi.Vsja k Tebje čajut,dati pišču im vo blago vremja.

Saša Lazić Nema kraja ljepotama...



Natasa Ilic Milovac Lepota koja krepi i dusu i telo. Divno li je moliti se na ovakvom mestu.




(ova tema ima 5116 poseta )


o.Gavrilo Prirodne lepote Sv. Gore.



Biljana Savic Cvijanovic Bog je veliki i milostiv. Šta nam je sve dao, a mi i kod očiju slijepi i kod ušiju gluvi......



Milena Puaca Ovo je ljepota .



Jovanka Isakov Prelepo je .



Nenad Badovinac već kada čovek ne zna da uživa u ovim čudima prirode, to sigurno na pametniji način rade životinjice, koje sigurno uživaju u ovim predelima.



o.Gavrilo ako možete promenite slova u mala



Jovanka Isakov Prelepo oče Gavrilo , hvala Vam .



Tanja Cvetanovic Stojanovic sta sve nase oci jos nisu videle,hvala Oce Gavrilo sto nam pruzate mogucnost da bar preko fotografija vidimo ono sto mnogi od nas verovatno nikada nece ni videti uzivo.divno!!!!!



Slobodan Grujić Videćemo,videćemo i lepše,samo da budemo u pokajanju i predanost Volji Božijoj,da nas udostoji toga :)



Smilja Mihajlovic Ovo je neopisiva ljepota koju nam je Bog podario, a mi samo treba da je čuvamo!!!



Dubravko Popovic Slava Gospodu...
 
 

Saša Lazić Već gledanje u njih liječi...



Natasa Ilic Milovac Taman pomislim toliko toga smo videli u Vremeplovu i zivota monaha i podviznika i manastira, i poslusanja, i kelija, i prirode i surove i bogate a onda me svaka sledeca slika zabljesne lepotom onoga sto prikazuje. Mnogo je blaga zaista na Svetoj Gori u svakom smislu. Hvala Oce sto nam omogucavate da svedocimo tome. Prelepo! Slava Gospodu


Dunja Neda Prelepa fotografija.Gospod je veliki - neka mu je slava u sve vekove vekova! Amin!



o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 5.010 puta, od čega je 1,64% povratne informacije. Za sada ima 15 komentara.



Dušan Jaguzović Lijepo.Čovjek ostane bez riječi.
 
 

* * *
KARULJA , KARULJSKI CVET
(ova tema ima 5608 poseta )


o.Gavrilo Sv. Gora, Karuljski cvet bilka koja izrasta iz same stene, cvata i bez zalivanja osim kad pda kiša.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Tako nježno cvijeće izrasta iz kamena, prosto nevjerovatno ,al što je ljudima nemoguće Bogu je moguće.



o.Gavrilo Čudo prirode!



Marko Popović I to cveće je velika pouka... Sa puno ljubavi i truda i nežnosti čovek može uzrasti u svetitelja i u najtežim okolnostima.



Natasa Ilic Milovac Ovakvi prizori uvek daju nadu. Sve je moguce i za sve se valja boriti. Divne stvari se mogu naci i na neplodnom tlu.



Jagoda Grahovac Oče Gavrilo kao slika na kamenu a ne stvarnost i mogućnosti dragog nam Boga.



Slobodan Grujić Divna djela Tvoja Gospodi,vsja premudrostiju sotvoril jesi! A kad i cveće na kamenu Bog tako odeva a kamoli neće nas maloverne! Mislimo samo o Carstvu Božijem i ovakvih ,,čuda" će biti svuda oko nas i bićemo učasnici u čudu života kao i ovaj mnogostruki cvetak,lepi :)


Slobodan Grujić Još bih nešto želeo da podelim sa Vama.Ovaj cvet ima više strukova i raste iz jednog korena.Mislim da od njega možemo nešto da naučimo.Da mi izniknemo na jednom korenu-Hristu,On je koren a mi da budemo ovi strukovi koji su sami za sebe ali iz jednog korena.Ma kakve da su stene oko nas, nas hrani koren Hristos kao i ovaj cvet što mu Bog daje život i da je ovako lep.I kao što cvetu ne smetaju stene tako neće ni nama ništa smetati,onda će se čuditi -Kako to da ovim ljudima ništa nesmeta u ovom kamenom svetu,i još su tako nasmejani i vedri kao proleće,to je čudo,odakle crpe snagu? A mi ćemo im reći -To je koren Hristos,ne mi,od njega dobijamo život,snagu,lepotu koje niko i ništa nemože da naruši.Amin Bože daj! +

Tanja Cvetanovic Stojanovic samo Bog zna kako?



Jovana Čonjić Bas kao i Karuljski podviznici koji rastu u ovim stijenama i bez zalivanja, osim kada kisa pada..



Milena Puaca To je jos jedno svjedocanstvo da je Gospodu sve moguce a na nama je da ga prizivamo da nas blagoslovi.


(ova tema ima 3944 posete)




o.Gavrilo Karuljaski cvet II



Jovan Hrnjakovic Predivno! kao na kamenu vere da je niko + + +



Mirko Brkic Upravo tako † † †



Slobodan Grujić Sviđa mi se kako ste ga nazvali :) dakle ne raste samo jedna vrsta iz kamena.



Jovan Hrnjakovic ‎, vitlan : burama, mecavama, vetrovima, vihorima, otao je i odoleo je drzan rukom Bozijom! + + +



Dijana Đekić predivno!!!



Spomenka Sladoje Petrovic Divno, zivot iz kamena nikao!

 

Milena Puaca Raskos boja...



Nenad Badovinac S obzirom što li je sve karuljski kamen doneo svetu, nije ni čudo da mu se priroda zahvaljuje cvećem..



Mirjana Jovicic ‎"Karulja surova sveta, van domašaja svog sveta, gde monasi pustinjaci slavoslove Bogomajci..." iz kamena niče cvet, pa se čudi mnogi svet...ni čovek se ne rađa sveti, nego svetotajinskim i vrlinskim životom niče, uzrasta ka svetosti ...


o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 3.756 puta, od čega je 1,36% povratne iformacije. Za sada ima 10 komentara.



Natasa Ilic Milovac Kao da je procvetao iz suve grane i kamena i u punom koloritu svedoci jos jedno cudo Bozje! Kao radost i drustvo podviznicima, kao znak Bozje ruke i milosti, kao dar njihovom podviznistvu. Prelepo, zaista!



Darko Grubić U toj mrvici zemlje u kamenu Gospod je udostojio života ovog cvijetka da nas sve zadivi gdje i kako može da se preživi uz milost Boga našeg.



Sladjana Brnjilovic NIismo mi vredniji od ovog cveta koji ga gospod ukrasi i na kamenu postavi,.

 
* * *
MANASTIR HILANDAR , POSTRIG OCA GAVRILA U MALU SHIMU
(ova tema ima 2828 poseta )


O.Gavrilo Postrig o. Gavrila u malu shimu tokom bdenija na manastirsku slavu Vavedenje u Hilendaru 1981. g.



Mirjana Jovicic Blagodarim o.Gavrilo: Ode kosa! Ni po jada.Al prizor veoma dirljiv, jer simvoliše odbacivanje onog što ne sme više bujati, što mora biti umrtvljeno - sve telesne strasti.Ispod rize tada dobiste kožni pojas da vas stalno podseća...Na kamilavci panakamilavka od tada, upućuje na Jedini šlem spasenja, a povrh rize mantija - pokriva celo telo.Trebalo je dostići taj stepen unutarnjeg podvižništva u najboljim godinama i punoj fizičkoj snazi...

Natasa Ilic Milovac Pomaze Bog Oce Gavrilo! Blagoslovite! Ako ne pitam previse, volela bih da nam malo pisete i o postrigu i osecaju koji kod coveka izaziva ovako veliko delo.



Jovan Hrnjakovic Dostojan! Hvala oce Gavrilo sto delite sa nama najlepse trenitke u vasem zivotu , Bog vam dao zdravlja i kereposti da nosite vas krst Vaskrsenja Srbije mnogostradalne! + + +


Nenad Badovinac Oče, velik je teret na vašim leđima, malo ko može da podnese breme koje Vi nosite. Neka Vam je velika nagrada od Gospoda, a od nas Vam veliko hvala.



Slobodan Grujić Posmatram ovo ne iz perpspektive zamaljskog nego nebeskog koje je evo i na zemlji.Dostojan je svaki onaj ko na poziv srceznalca Cara Slave ustroji svoje srce na ovu višu službu u Večnom Carstvu,dakle ne veću nego višu jer je samo veliko, i Bogu i nama, ime Hrišćanin, a službe koliko su visoke toliko je i odgovornost veća.


Jovana Čonjić Slazem se sa komentarom Jovana Hrnjakovica .. ( ja se u to doba nisam bila ni rodila)



Jovan Hrnjakovic A ja sam bio klinja koji se spremao u skolu :) + + +



Saša Lazić Tada je počelo...traje i ide prema vječnosti...Slava Bogu i hvala..

 

Milanka Pandurevic Hvala Oce sto podeliste ovu sliku i ovaj momenat sa nama .....


* * *
MANASTIR HILANDAR ,PUT PREMA MORU
(ova tema ima 2581 posetu )

o.Gavrilo ‎"VREMEPLOV" SV. Gora, man. Hilendar put prema moru na fotografiji o. Mitrofani i hodočasnik hilendarska polja i pirg Kralja Milutina



Mirjana Jovicic ‎"Priroda Svete Gore:visovi, uvale doline, sve silazi na more, al nivo - Nebeske visine.Mediteranska klima, zime oštre i vetrovite.Gospod svuda stiže, i na vrh Gore snegovite...Manastiru Hilendaru, Nemanjići kojeg stvore, skoro pola Svete Gore - svi posedi pripadaju. Na obali rečica, tri kilometra od mora, milošću Bogorodice Hilendar je večita zora."


Natasa Ilic Milovac Zaista, boje i priroda kao da nisu ovozemaljske. Prelepo!



Slobodan Grujić Božije Carstvo, iz svega izbija svetlost različitih boja,kao da je ikona oživela.







* * *
OTAC DANILO (PLAVŠIĆ)
(ova tema ima 3519 poseta )


o.Gavrilo Otac Danilo (Plavšić) je u Hilandar došao 1970. i proveo u njemu oko sedam godina i onda je otišao na Karulje. Jedno vreme se podvizavao u tom najsurovijem delu Svete Gore, pa se vratio u Srbiju. Najpre je boravio u manastiru Pustinji, pa u studeničkoj isposnici Svetog Save, iz koje je prešao u manastir Uvac. Tada je imao san koji ga je odveo u manastir Dubravu, gde je danas nastojatelj. San monaha Danila
Priču koja sledi zna malo ljudi. Po njoj, još u vreme dok je bio isposnik u gornjoj Savinoj isposnici Studenice, monahu Danilu u san se javio patrijarh German i uputio ga da dođe ovamo, da traži drevnu bogomolju, zaraslu svetinju u kojoj je veliko blago, u kojoj su ikone i freske. Vođen tim snom i blagoslovom svog vladike i igumana, monah Danilo je pre pet godina stigao u manastir Uvac, a onda i u Dubravu, u čije je ruševine, pre toga, tri puta u snu silazio.
Posle je sve išlo samo kako Bog miluje, od dana kad je pomoć za obnovu počela stizati sa svih strana, od manastira Ostrog, do Srbina iz Amerike koji je za gradnju puta do manastira odjednom dao 11.000 dolara.
- Prvi put kada sam došao ovde, doneo sam sveću i kandilo, okadio manastir, a onda sam krenuo do brdašceta Glavica iznad ruševina. I, na tom putu, desilo mi se nešto čudno, kao da sam se na trenutak izgubio, kao da nisam na tren bio u svom telu, kao da to nisam bio ja. Kad sam došao sebi, prekrstio sam se, i tada sam rešio da se posvetim ponovnom podizanju ove svetinje - poverio se monah Danilo.

Nenad Badovinac bio sam kod o.Danila daleko na obroncima Zlatibora, u manastiru Dubrava. Upravo tamo je podigao (obnovio) prelep manastir u kome je našao svoj mir. U razgovoru sa njim potvrdio mi je da je hilandarsku keliju imao odmah pored kelije našeg oca Gavrila.. Posle ih je promisao Božja međusobno udaljila ali ih je zato približila nama.


Slobodan Grujić Hvala vam za ovu divnu priču o delima Božijim i o jedinstvu nebeske i stranstvujuće,vojinstvujuć​e Crkve, izaziva radost.



Jovana Čonjić lijepa prica..sjecam se Nenadovog putopisa tj reportaze



Spomenka Sladoje Petrovic Hvala za ovu lepu pricu koju podeliste sa nama. Svuda se vidi promisao Bozija. Ko hoce da vidi, naravno. O. Danilu sako dobro od Gospoda zelim, nek nas se seti u molitvi svojoj.Hvala Bogu koji nam odabire ovakve zastupnike i molitvenike, kao sto su o.Gavrilo i o. Danilo.Slava i hvala Bogu!

 
Milena Puaca Slava Gospodu.



Mirjana Jovicic Blagodarim o.Gavrilo za ovu priču, veoma me impresionirala. Kako se Gospod prokazuje kroz verne sluge svoje, svakodnevno i svuda, a o tome se tek ponešto sazna.Blagoslovene i ove tehnike nove i Vaš rad, što svima željnim plodova sa ovog polja omogućujete bogatu pašu.


Natasa Ilic Milovac Slava Gospodu. Kakva divna prica. Vi Svetogorci ste zaista vec dotakli vanvremensko i boravite i tamo i ovde, i cinite velika dela spasavajuci nas gresne i podizuci i obnavljajuci manastire. Svako dobro od Gospoda Ocu Danilu! I Vama Oce Gavrilo!


* * *
MANASTIR HILANDAR PRE POŽARA
(ova tema ima 1052 posete )


o.Gavrilo Manastir Hilendar pre požara, hol za prijem gostiju, o. Mitrofan nešo objašnjava iz knige gde gosti upisuju svoje utiske iz man Hilendara.


 
Nenad Badovinac svetogorski starci uvek u društvu bogatih debelih knjiga..



Mirjana Jovicic To je jedino bogatstvo za koje je i blagopočivši naš Patrijarh Pavle rekao, da ga nije greh sticati, jer će ga posle nas čitati još mnogi.



Natasa Ilic Milovac Sudeci po debljini knjige mnogi su gosti Manastira Hilandara. Vidi se da je Otac Mitrofan u zivom razgovoru sa gostom. Verovatno razgovaraju o nekom lepom dozivljaju manastira.






* * *
"SALON" U MANASTIRU HILANDAR
(ova tema ima 4591 posetu )

o.Gavrilo Manastir Hilandar, salon za prijem zvaničnih manastirskih gostiju i održavanje sednice sabora staraca; to nisu starci po godinama, nego po "mudrosti" za manastirsku upravu. U saboru, po svetogorskom ustavu, sedi 9 ili 13 članova, znači neparni broj, da bi i u slučaju različitih mišljenja odluke mogle da se donesu.


Slobodan Grujić Ozbiljno i toplo,oseća se soslovije.



Saša Lazić nisam znao za ovo sa neparnim brojem staraca...uvijek nešto naučimo uz o. Gavrila...



Spomenka Sladoje Petrovic Jednostavno, a puno lepote, koliko ova soba mudrosti pamti. Slava Bogu!


 
Nenad Badovinac sta li su sve culi ovi zidovi tokom vekova, mozda su iskoristili tu mudrost pa su preziveli nedavni požar..



Mirjana Jovicic Kad bi u našoj Skupštini makar "Oče naš" očitali pre neg što proslove, sigurno bi sve drukčije bilo...



o.Gavrilo Sestra Mirjana pa skupština nije crkva niti skupštinari bogomoljci ima tamo bezbožnika ateista i drugih konfesija kad bi svi počeli da molitvaju kad bi imali vreme za svađu a ponegde i za tuču mada se to ređe događa ali i toga bude.


Mirjana Jovicic Blagodarim oče Gavrilo što me niste opet banovali, tužno je što takvi, svakojaki"uređuju" život narodu i vode nas ko Domanovićev "Vođa" u zemlju nedođiju - nepogrešivo.



o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 4.077 puta, od čega je 1,28 % povratne informacije. za sada ima 8 komentara.



Jakšić Milan
Oče Gavrilo ovo je fotografija prije požara?



o.Gavrilo Da



Natasa Ilic Milovac Toplo, umirujuce, svedeno, za sve jednako. Prosto covek ocekuje da utisak kojim odise salon bude prenesen i na govornike u njemu. Starci mudraci su po sebi i namestili ovaj kutak. Divno.



* * *
MANASTIR HILANDAR , TRPEZARIJA
(ova tema ima 5695 poseta )


o.Gavrilo Trpezarija u manastiru Hilandaru pre nego što je uvedeno opštežiće; tada se to zvala opšta trpeza. Deo bratije je sam sebi spremao hranu, a deo je dolazio ovde na zajedničku trpezu. Moje mesto je bilo na levoj strani, druga stolica od čela stola.


Dragana Jovanic Cudotvorna ikona TROJERUCICA.



Slobodan Grujić Pojasnite mi,a ona dole,velika? Bio sam 2003.u jesen,dakle pre požara, i obedovali smo dole u velikoj zajedno sa monasima.



o.Gavrilo Brate Slobodane trpezarija od pre požara i dok je manastir bio idioritmitski neopšežiteljni, kad su se monasi sami hranili po svojim kelijama .



Slobodan Grujić Hvala oče Gavrilo,zbunio sam se zbog one dole trepezarije,mislio sam da je i ta prostorija bila trepezarija,a ustvari tad je bila ova.



o.Gavrilo Donja velika tpezarija koristila se za manastirsku slavu Vavedenje i za sv. Savu i prep. Simeona Mirotočivog za njihov praznik 27 januara i 26 februara.



Slobodan Grujić Pričali su nam sigurno o tome ali sam ja zaboravio,hvala.



Spomenka Sladoje Petrovic Kako lepo i prozracno, a Bogorodica nadgleda. Interesantno da puno ljudi ima predrasude prema manastirima da su im prostorije mracne i skucene, a to uopste nije tako.Isto tako imaju predrasude prema monasima kao nepristupacnim i namrgodjenim ljudima, pa nesto zaziru od kontakta, a grdno se varaju. Oni puni radosti i milosti Bozije, lepota je biti u njihovoj blizini. Lepo sto je uvedeno opstezice, zajednicka molitva i obrok puno znace i gostima manastira, nekako je to posebno lep dozivljaj.

Nenad Badovinac mozda ima koji monah da je sa razlogom namrgođen, ali je zato svaka ikona Presvete Bogorodice blaga i mila..



o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 5.362 puta, od čega je 1,12 % povratne iformacije. Za sada ima 9 komentara.



Natasa Ilic Milovac Opet toplo i milo. Nadam se Oce da Vam svojim komentarima ne smetamo uspomeni na dane provedene na Svetoj Gori nego da uspemo da izmamimo jos po neko secanje. Neizmeno uzivam u svakoj fotografiji da se bojim da cu dosaditi slicnim komentarima.
 

 * * *
MANASTIR HILANDAR , IGUMAN MOJSIJE
(ova tema ima 4060 poseta )


o.Gavrilo Iguman hilandarski arhimandrit Mojsije je bio žički iskušenik u vreme kada je iguman manastira Žiča bio Nikolaj Velimirović. U taj manastir kod Kraljeva došao je 1938, kada je imao 16 godina. Tokom Drugog svetskog rata otišao je u Hilandar na Svetoj gori, gde se kad se rat završio i zamonašio.
Rodom je iz Kamenice kod Valjeva, a svetovno ime mu je bilo Stanislav Žarković. Upokojio se u Gospodu 21. marta 2010. godine.

Natasa Ilic Milovac Koliko li je mudrosti nosio sa sobom jos od dana iz Zice pa do ove fotografije? Volela bih da ga mogu cuti.



Nenad Badovinac reči svih živih kao i svetogorskih monaha koji su se predstavili Gospodu govore samo jednu poruku; "Pokajte se jer se približi Carstvo Nebesko."



Milena Puaca Bas tako pokajanje je najbitnije da saperemo prljavsinu iz nasih dusa ,a i da uklonimo slijepilokoje dolazi od grehova nasih.


 
 
 * * *
PATRIJARŠIJA , MANASTIR HILANDAR
(ova tema ima 4329 poseta )


o.Gavrilo Jerođakon Gavrilo ( Vučković ) 10 mart 1971 god. uoči polaska za sabrata man. Hilendara, fotografija sačinjena u Begradu u Patrijršiji.
 


Biljana Ostojic Blagodarim oče Gavrilo,lepo je videti Vas i na fotografijama iz mlađih dana.



Natasa Ilic Milovac Momenat koji je odlucio i Vasu i nasu sudbinu. Hvala Bogu!



Nenad Badovinac vec se i tada iz Vašeg pogleda moglo naslutiti, da imate priziv Presvete Bogorodice da dodjete k Njoj u Njen zagrljaj na Svetu Goru.



Jovana Čonjić duhovno zrenje, ‎27 godina..najbolje godine :)



o.Gavrilo Ova fotografija je posećena 4.313 puta, od čega je 1,25 % povratne informacije. Za sada ima 6 komentara.



Milena Puaca Blagoslov koji zadobiste kao sabrat Hilendara obilato djelita nama gresnim. Hvala oce ,nek je Slava Gospodu nasem.

 


* * *
SV.GORA-KELIJA U KOJOJ SE PODVIZAVAO SV.NIKODIM SVETOGORAC
(ova tema ima 1539 poseta )


o.Gavrilo Kelija u koju se podvizavao sv. Nilodim Svetogorac.



Slobodan Grujić Nekako kad se zna kakva je tu obitavala i obitava blagodat izglada toplo,sad svako neka zamisli kako je unutra.I ovde kao i put pored Pirga sv.Kalja Milutina,boja svetlosti.

 
Natasa Ilic Milovac Kao cuvar manastira u daljini.



Nenad Badovinac dragi i mili naši molitvenici, gde su se sve podvizavali.. za život u slavi Božjoj!



Dunja Neda već i sama kelija govori sve o našim molitvenicima i njihovoj vjeri,skromnosti i krotosti




* * *
MANASTIR HILANDAR , "PREDAH"
(ova tema ima 5573 posete )


o.Gavrilo Sv. Gora, ispred ulaza man. Hilendara , duhovni razgovor sa Starcem Nikanorom.



Goran Mihajlovic
A tu je i otac Kirilo kad je bio mladji, pozdrav svoj braci u Hristu i ocu Gavrilu



 
Milan Komadina a gde je otac Marko Jovanovic?



Dara Bogdanovic
Starac Nikanor je sahranjen u manastiru Ilajn kod Melburna, Australia, u crkvi Sv.Alimpija Stolpnika. Nekoliko puta sam bila u tom manastiru i uvek sam stajala pored njegovog groba, ovo je prvi put da vidim kako je izgledao


Natasa Ilic Milovac Predah u ovom zelenilu gde se dusa napaja svetoscu mesta i mudroscu staraca.



Milena Puaca U manastirskom okruzenju u covjeka ulazi mir u svaki dio njegova uma sto je mnogo bitno za nastavak dana .Blagoslov se nosi sa sobom i zahvaljujuci njemu mnogo toga lakse prevalizimo a i ispravljamo sebe.Nauciti zadrzati taj mir je mnogo bitno a i sa ovim prilozima oca umirujemo dusu svoju.


Branimir Jokic
A ovo sa njim je ako se ne varam otac Kirilo
 


  * * *
MANASTIR HILANDAR , "SUSRET"
(ova tema ima 3735 poseta )


o.Gavrilo Sv. Gora, susretanje na putu ispred man. Hileddara.



Slađana IS HS
Divno oce!!!



Slavica Pejovic Prelepo, blagosloveno, bogatstvo zelenila i mira !



Saša Lazić Pa jel uopće može biti ljepše...



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Ništa ljepše od prirode koju može samo da uredi Božije davanje. Netaknuta priroda odiše Božijim Blagoslovom.



Natasa Ilic Milovac Uzviseni osecaj hodanja po ovim putevima i susreti za koje nikad ne znate jeste li sreli andjela ili monaha. Fantasticna fotografija.



Slavoljub Radulovic
http://www.facebook.com/ph​oto.php?fbid=1058120266210​&set=a.1058117386138.8694.​1621987846&type=1&theater Bogu hvala na "putu vekova#...



Dunja Neda Prelepo Oče.



Milena Puaca Hvala oce jer i mi hodamo po Hilandaru sa vasim prilozima,to je pogotovo za nas zene Boziji dar.
 

 
* * *
HILANDARSKO POLJE
(ova tema ima 1064 posete )

 
o.Gavrilo Hilendarsko polje u daljini jegejsko plavo more.




Saša Lazić pa ni mašta umjetnika ovoliku ljepotu ne može zamisliti...



Cvija Simić Milićević Lepota je u raju a raj je i Sveta Gora,božanstveno



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Oduševljena sam ovom ljepotom .Mogu samo da zamislim i predpostavim kako se osjećaju oni kojima je pružena prilika da posjete ovo mjesto.



Natasa Ilic Milovac Rajski vrtovi! Sveta Gora! Ime joj sve kaze, daj Boze da ovakvim putevima dusa krene ka Gospodu.



Tanja Cvetanovic Stojanovic to je raj!!!!!!!



Dunja Neda Pomaže Bog,oče Gavrilo! Prelepa je ova fotografija.Kroz Vaše pouke smo toliko naučili o Hilandaru i svetim ocima koji zaslužuju svaku pohvalu u svoj njihovoj skromnosti i molitvenoj budnosti.



Milena Puaca Sva ova ljepota umiruje nase duse.


  * * *
MANASTIR HILANDAR , OTAC PETAR HILENDARAC
(ova tema ima 4081 posetu)

 
o.Gavrilo Manastir Hilendar, o. Petar koji je bio dugo sabrat man. Hilendara i varatio se u Srbiji i bio starešina man. Denkovca u Šumadijskoj Eparhiiji



Marinko Živković Avo Petre Denkovacki moli Gospoda za nas gresne i nedostojne kako si cinio za zemaljskog zivota!



Natasa Ilic Milovac Na prvi pogled deluje strogo i autoritativno. Sigurno je mnoga Svetogorska dobra doneo u Sumadijsku eparhiju.



o.Gavrilo A, jeste bio strog o. Petar, Petar kamen vere.



Dunja Neda Svaka čast ocu Petru svetogorcu i svim molitvenicima koji ceo svoj život nesebično provode moleći se za narod Božiji.Blagodarim Oče za svaku novu pouku.Neka Vas Gospod i Prečasna Majka čuvaju u zdravlju i molitvi.Amin! Bože daj!


Marinko Živković Ava je bio veoma revnostan i strog duhovnik ali posedovo je i ogromnu ljubava za sve ljude.!









 


  * * *
MANASTIR HILANDAR , PROIGUMAN MOJISIJE I JEROĐAKON GAVRILO(VUČKOVIĆ)
(ova tema ima 2833 posete )

 
o.Gavrilo Manastir Hilendar 1971. godine - Proiguman Mojsije (Đorić ) sa jerođakonom Gavrilom ( Vukovićem )



Milena Puaca Liejepe su ove stare fotografije.


 
Mirjana Jovicic Blagodarim o.Gavrilo za ovu, meni posebno dragu fotografiju.Na vašem licu se vidi da niste ni sanjali, ni razmišljali , šta vas čeka u budućnosti...Vaše lice je još tada pokazivalo samo spremnost na besprekornu, monašku poslušnpst i rešenost da svoj krst do kraja nosite bez roptanja.Neka vam na tom putu pomoć s Neba stiže blagovremeno, molitvama nas malih, kojima - ako niste svima duhovni roditelj -učitelj vere i života jeste do daljnjeg.

o.Gavrilo sa jerođakonom Gavrilom ( Vučkovićem )



Milanka Pandurevic Prelijepa je ova fotografija ...hvala Oce Gavrilo sto podeliste je sa nama.....



Saša Lazić sada se mi tako slikamo sa našim ocem Gavrilom...



Natasa Ilic Milovac Koliko Ste dusa otad priveli Gospodu? Hvala Vam Oce.
Neka Bog zbroji i visestruko Vam dobra vrati!


Jovana Čonjić Tu je nas starac zapoceo svoj put.. u vrtu Bogorodice sa ostalim svetogorskim cvjetovima, gdje se nije znalo koji ljepse mirise i ljepotom svojom plijeni..mi kroz njega osjecamo nepregledni spektar te raznolikosti!... i Bogu hvala na tome..na svemu..


* * *
MANASTIR HILANDAR , MONAH PAVLE HILANDARAC
(ova tema ima 962 posete )


o.Gavrilo Monah Pavle Hilendarac dugo godina bio ekonom na manastirkom metohu van Sv. Gore Kakovo blizu mestu Jerisosa.



Milena Puaca Ovaj maslacak u ruci monaha je jednako lijep kao najlijepsa ruza.



Natasa Ilic Milovac Prelepa fotografija, blazeni osmeh i maslacak u ruci prikazuju toplu stranu monaha. Reklo bi se kontrast a nije. Poruka poslata maslackom je poruka topline i ljubavi.











* * *
MANASTIR HILANDAR , STARAC MITROFAN HILANDARAC
(ova tema ima 1870 poseta )


o.Gavrilo Otac Mitrofan Hlendarac ( Milan ) Mišulić
 

 
Milena Puaca Koliko snage ,jacine dusevne izvire iz oca Mitrofana sve jre to slava Gospoda.Hvala oce.



Natasa Ilic Milovac Divan portret.



Jovana Čonjić Cuveni otac Mitrofan..ne bi bilo lose da nam o njemu nesto ispricate, neki upecaljiv dogadjaj, karakteristiku, salu-pouku..sigurno dosta o njemu znate oce..ja najvise volim te krake price od neposrednih ocevidaca :)






* * *
MANASTIR HILANDAR, STARCI NA POSLUŠANJU
(ova tema ima 1260 poseta )

o.Gavrilo Manastir Hilendar, Starac Mitrofan i o. Pasije Hilendarci na poslušanju.
 
 
 
Natasa Ilic Milovac Postoji li veca cast u ovom zivotu od casti da se zovete "Hilendarac"? Ili "Svetogorac"? Mislim da ne. Nemam dovoljno reci da Vam ukazem pocast i zelje koje molim od Gospoda.













* * *
MANASTIR HILANDAR , SARKOFAG SV.PREPODOBNOG SIMEONA
(ova tema ima 3496poseta )


o.Gavrilo Manastir Hilendar, nov sarkofag od srebra na mestu gde je bilo sahranjeno telo sv. prep Simeona Mirotočivog i odakle iznikla čudotvona loza iz gRoba sv. Simeona. Na fotografiji je o. Vasilije Hilendarac nešto objašnjava. Sarkofag je rad Protojereja - stavrofora Vojislava Bilbije.


Bojan Radic Oce prekrasno je, i u kojem je veku manastir Hilandar nastao?



o.Gavrilo lako je pronaći i više saznati istoriju man.Hilelendara, napišite na Googlovim pretraživaču, napišite Manastir Hilandar i tu će tepronaći sve što vas interesuje o man. Hilandaru.



Nenad Badovinac pružena ruka prema suncu koje sija između Svetog Simeona i Svetog Save..



Bojan Radic Hvala oce


 
Natasa Ilic Milovac Hvala Oce sto vidimo veliku svetinju.



Miroslav Katić Sarkofag ili Kivot , da li je to isto oce Gavrilo hilandarac,ja sam u svakom slucaju tu uradio metaniju.



Branimir Jokic Ako se ne varam na fresci desno je prikazan Sveti kralj Milutin, a kivot se nalazi u glavnom hramu tj. u naosu hrama.




* * *
MANASTIR HILANDAR , OTAC MITROFAN
(ova tema ima 2415 poseta )


o.Gavrilo Manastir Hilendar, pristanište - arsana: o. Mitrofan istovara sadnice bostana. Od mnogih poslušanja, jedno koje je imao bilo je da gaji bostan za manastirsku bratiju i goste. Imao je dar da eksperimentiče, pa mu je od tih pokušaja nešto uspevalo, nešto ne. Jedne godine je zasadio sadniće kiparisa na obali mora i sve sadnice se posušile zbog soli koju jenanosio vetar sa slanog mora.

Biljana Ostojic stigla rasada,jel povrće ili cveće.Blagodarim oče Gavrilo.
Divno oče Gavrilo,znači radi se o bostanu...,mora da na tim visinama bolje uspeva nego kod nas u šumadiji.U svakom slučaju znamo koliko je bostan zdrav.


Nenad Badovinac ako raste vera, nada i ljubav na Svetoj Gori, vrlo uspešno će da raste i bostan i sve ostalo voće i povrće..



Natasa Ilic Milovac Pomaze Bog Oce, cini mi se da je i ovo eksperiment, ali nista nije nemoguce u Bozjoj basti. Zanimljivo.



Branimir Jokic Sveti Vasilije




* * *
MANASTIR HILANDAR , OTAC SIMEON
(ova tema ima 1543 posete )


o.Gavrilo Manastir Hilendar, o. Simeon koji je bio dugo godina na poslušanju u crkvu kao crkvenjak pa podrumar i vinogradar, rodom od Loznice ne znam tačno iz kog mesta. Fotografija načinjena 1988 godine.


Dara Bogdanovic Bio je iz sela Stupnice, njegov rodjeni brat je je moj komsija, zivi u Loznici



Natasa Ilic Milovac Volim ove trenutke uhvacene u svakodnevnim aktivnostima, vrlo su zivotne i lepe. A, u stvari, ne znam koje su lepse, manastirske, prirode, ikone ili ove. Obogacuju sve.





* * *
MANASTIR HILANDAR, PIRG KRALJA MILUTINA
(ova tema ima 1918 poseta )


o.Gavrilo Sv.Gora, pirg kralja Milutina - osveštani put kojim su hodali hočasnici još od Svetog Save. Od kad postoji manastir Hilandar, ovim putem su hodali srpski carevi i kraljevi, pravednici i grešnici, prosti i obrazovani ljudi... Put ka manastiru Hilandaru ide od manastirskog pristaništa,u koje poklonici i gosti stižu ploveći brodićima...


Bojan Radic Oce Blagoslovite. Oce prelepe slike stavljate i duhovno nas obogacujete S obzirom kakva su danas vremena ovo nadopunjuje coveka i duhovno mocno ispunjava se.Da se u tihatu ovog vremena brat ili sestra na miru pomoli i svoje grehe iskaje.JEDINO STO COVEK NA OVOJ PRIPREMI STO SE TICE OVOG SVETA MORA S*POKOJNO DA SE POKAJE.Oce,da vas Dragi Gospod i Svi SVECI cuvaju vas i vasu Bratiju.....

Nenad Badovinac Niko ne moze da prodje ovuda prema Hilandaru a da ne bude primećen. Uvek vas neko čuva pogledom, pa se vi tako na putu prema Hilandaru osecate sigurno i zaštičeno.


Viktor Stanojević ‎"Mudrosti početak strah je Gospodnji, s visine smirenja Slava silazi, da Bogu prinese carski rod Pravoslavni...Svetogorske staze vode podvigom, sav čovečji život Cartvu Nebeskom, pristaništu mirnom u danu nezalaznom. "

 
Slobodan Grujić Meni je ovo kao stazica u Raju,stvarno je Sveta Gora raj na zemlji,pogledajte samo tu boju puta,kao da sija a ne da je ,,crna zemlja" , put svetlosti koji vodi u Život.



Milena Puaca Ovaj put vodi u vjecnost,


 
Natasa Ilic Milovac U mislima hodim ovim putem. Hvala Oce. Verujem da i Vi kroz Vremeplov prozivljavate opet svoj boravak na Svetoj Gori.



* * *
CVEĆE I MORE KOD MANASTIRA HILANDARA
(ova tema ima 13263 posete)


o.Gavrilo Sv. Gora, cveće i more kod man. Hilendara, snimak načinjen. Sep. 2, 2008 godine.



o.Gavrilo Divlje sitne bele ruže.



Jagoda Grahovac Ove bijele ruže kao da je gajila najbolja gajiteljka.Prelijepo



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Divno, Gospode učini da i moja duša bude poput ovih bjelih ruža.



Nenad Badovinac moralo bi se oprezno šetati izmedju ovih divljih belih ruža, da vas ne opeku miomirisne male latice svojom nježnošću..



Natasa Ilic Milovac Divno! Sve je u sluzbi proslavljanja Boga! I priroda! I cvece i more!



Sandra Aleksic Stvarno prelijepo,Slava Bogu!!!
 

 
Milena Puaca Basta Gospodnja ima u izobilju svega.
 


Smilja Mihajlovic Hvala vam o. Gavrilo na ovako lijepim prikazima prirode koja je od Boga dana nama živim bićima da uživamo, ali nažalost čovjek je taj faktor koji puno toga i uništi. Božiji blagoslov neka dođe na vas o. Gavrilo.



Stana Meseldzija Kako su divne ruže a i ovo zelenilo na ruzmarin mi liči-tako da sve odiše i miriše smiruje i dušu hrani.Hvala oče dragi Gavrilo za sve ove divne fotografije tako da se i mi nahranimo ovom ljepotom i mirisima Svetogorskog cveća.


* * *
 KELIJA KOJA PRIPADA KUTLUMUŠKOM MANASTIRU
(ova tema ima 4060 poseta )

o.Gavrilo Za vreme Slave sv. Nikolaja koju slavi Kelija bratija i gosti.



Dunja Neda Prelepo i blagoslovom Božijim ispunjeno - uvek bilo tako,Bože daj!
 


Dragana Jugovic Slava Bogu...kao što kažu u mom kraju...da se slavi na mnogaja ljeta u zdravlju, miru i slozi....



Milena Puaca Lijep dan za okupljanje u Slavu Gospoda.


















* * *
GOSTINSKA PROSTORIJA GDJE SE PRIMAJU GOSTI
(ova tema ima 6169 posjete )
Radojka Boban Nesto sto se pozeljeti moze.



o.Gavrilo Sv.Gora, Koutlomuška Kelija Sv.Nikolaja, Halkia, prostorije gde se primaju gosti.



o.Gavrilo Κουτλουμουσιανό Ι.Κελλί Αγίου Νικολάου, Χαλκιά
Το Κουτλουμουσιανό Ιερό Κελλί του Αγίου Νικολάου αναφέρεται για πρώτη φορά σε γραπτά κείμενα του Αγίου Όρους το 1640.
Η επωνυμία του Χαλκιά δόθηκε μετά το 1780. Νωρίτερα ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος του Μαρουλά και υπάρχει η εκδοχή να πέρασε από εδώ ο Άγιος Γερμανός Μαρούλης για ένα διάστημα, το 1270 περίπου.
Στις αρχές του 20ου αιώνα στο Κελλί αυτό μόνασε ο Ιεροδιάκονος Προκόπιος, φωτογράφος, ζωγράφος και ψάλτης στο διακόνημα. Στους τοίχους του Κελλιού υπάρχουν, κορνιζαρισμένες, σπάνιες φωτογραφίες του.
Την 1η Ιουνίου (19 Μαΐου για το Άγιο Όρος), παραμονή της εορτής της Ανακομιδής και Μετακομιδής του λειψάνου του εν Aγίοις Πατρός ημών Nικολάου Mύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, τελέστηκε εσπερινός στο Κελλί. Παρευρέθησαν πολλοί μοναχοί και λαϊκοί προσκυνητές. Μεταξύ των προσκυνητών ήταν και μέλη της συνοδείας της Ι.Μ. Εσφιγμένου (αναγνωρισμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο) με επικεφαλής τον Καθηγούμενο αυτής Αρχιμ. Χρυσόστομο.

Saša Lazić fantastično...



Milena Puaca Lijepo uredjeno.



Dunja Neda Prelepo!Čovek da ozdravi gledajući,a kako tek duhom i telom boraveći u molitvi i bdenju! To imenom Božijim zrači - Amin! Bože daj!



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Sve je tako čisto ,jednostavno i lijepo.Prostorije odišu Božijim mirom.



* * *
URANOPOLIS
(ova tema ima 1958 poseta )
o.Gavrilo Uranopolis, pogled na more i ribarske barke iz luke. To je mesto gde se dobijaju papiri za ulazak na Svetu Goru.



Milanka Pandurevic Prelijep pogled.............



Marko Radosavljević O Bože kako lepa fotografija. Meni prenosi bezvermenu mistiku hodočasnićkog puta...



Milena Puaca Svuda se osjaca mir pa i u ovoj fotografijt.



Dunja Neda Prelepa fotografija.



Spomenka Sladoje Petrovic smiraj dana, lepo...



Dragana Jugovic Cijela Grčka odiše nečim specifičnim i neopisivo preijepim...koga je god put nanijeo u nju imao je šta da vidi i da posjeti prelijepa zdanja Pravoslavlja.Pritom je mogao mnogo da nauči.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Jednom riječju prekrasno.



Andreja Živanović ovde se vidi i malo ostrvo Amuljani.




* * *
MANASTIR HILANDAR , STARAC NIKANOR
(ova tema ima 4003 posete )

o.Gavrilo Manastir Hilendar, Proigiman Nikanor fotografija Avgusta 29, 2008 godine.



Saša Lazić u razgledavanju i objašnjavanju...



Ankica Cel Sećam se starca Nikanora u manastiru Slanci, kao beli anđelak na zelenoj slanačkoj travi. Dragi oče Nikanore pomoli se Gospodu i za nas grešne!














* * *
HILANDARSKA STAZA
(ova tema ima 2285 poseta )
o.Gavrilo Sv. Gora, Hiledarska staza.



Viktor Stanojević ‎"Svetogorske staze vode podvigom, sav čovečji život Cartvu Nebeskom, pristaništu mirnom u danu nezalaznom. Angel zemaljski,čovek nebesni vaskoliki narod Hristu privodi, da vaspostavi Obraz Božiji blatom neznaboštva zatamnjeni."


Ankica Cel A ja zamislila Majku Božiju u dugačkoj plavoj haljini kako šeta stazom...



Saša Lazić ovo je sigurno uslikano u Raju a kažu Hiledarska staza...ovako zamišljam rajske puteve koji dolaze iz i vode u --vječnost...



Milanka Pandurevic Staza koja nema kraja , vodi u Raj......



Milena Puaca Staza mira i ljubavi Bozije,



Dunja Neda Svi ovi svetogorski putevi vode do Carstva Nebeskog.Amin! Bože daj!



Spomenka Sladoje Petrovic Staza mira i ljubavi.Koliko li je monaha ovuda tabanalo i korakom davalo ritam Isusovoj molitvi. Gospode Isuse Hriste, sine Boziji, pomiluj me gresnu sluskinju svoju.
 

* * *
MANASTIR HILANDAR , O.ARSENIJE HILANDARAC
(ova tema ima 1898 poseta )

o.Gavrilo O. Arsenije Hilandarac, kasnije u velikoj shimi o. Agaton. Fotografija je snimljena 1988. godine



Ankica Cel E, šta su sve te oči videle i kakvu borbu pamti to produhovljeno lice...a onda za stolom sav uronjen u molitvu. Sav je tu, a duhom daleko, a oko Njega mir...Divna fotografija i podsetnik za mene koja sva nisam tu, a duh ko zna gde je. Oče blagoslovite i hvala Vam!


Dunja Neda Slava Gospodu! Samo pravi vernici Gospodu služe mu verno do kraja ovozemaljskog života.
 
 


Branimir Jokic Hvala dragom Bogu imao sam prilike da dobijem blagoslov od oca Agatona.









* * *
SV.GORA , FOTOGRAFISANJE U KAREJI
(ova tema ima 4027 poseta )

o.Gavrilo Sv. Gora fotografisanje u Kareji na starinski način 1943 g. Kareja



Bojan Radic Oce Blagoslovite,vidi se jedna crta morala,vijecita crta istinosti i koreacije zivotne sposobnosti.da se vec tad znalo i sta su kamere i slike,znaci ovo je danas samo pomodelarstvo sto covek nemoze nenauk da vidi.Vide se jedna pitomost,osecanja i izdrzljivost covijecija.Vijera u Gospoda i spodnost ka dobru i makar u toj siromasnosti sto covek dozivi.ljepota zivljenja jeste jedno sto ostaje VIJERA I MOLITVA.



 



* * *
SV.GORA ,PODRUM U MANASTIRU HILANDARU
(ova tema ima 4504 posete )
o.Gavrilo Sv.Gora, podrum u man. Hilandaru, burad za vino. Kad se ova burad priprema za novo vino, čovek mora da uđe unutra da bi ih oprao. Peru se vodom. Sećam se da se o. Simeon, koji je imao poslušanje podrumara, dva-tri dana unapred pripremao za pranje buradi, kao za nekakav poseban "ritual". Kad bi ušao unutra pustio bi vodu kroz šmrkove i lupao iznutra nekim lancima. Tako je prao i pripremao burad za novo vino.

Slavica Olga Fom divno



Miroslav Gavrilovic imao sam tu cast da budem u ovom podrumu 1999 god.

 

o.Gavrilo Sv.Gora, podrum u man. Hilandaru, burad za vino. Kad se ova burad priprema za novo vino, čovek mora da uđe unutra da bi ih oprao. Peru se vodom. Sećam se da se o. Simeon, koji je imao poslušanje podrumara, dva-tri dana unapred pripremao za pranje buradi, kao za nekakav poseban "ritual". Kad bi ušao unutra pustio bi vodu kroz šmrkove i lupao iznutra nekim lancima. Tako je prao i pripremao burad za novo vino.

Saša Lazić A tu je vina rajskoga...:)



Dunja Neda Lepe su ove fotografije i nama grešnicima,Bogu hvala ,jako veliko ´bogatstvo znanja` do kojega mi nikada sami nebismo mogli da dođemo.



Dragana Jugovic Prilikom putovanja na Meteore,imala sam priliku da vidim podrum sa vinom u njihovom manastiru.Jako lijepo iskustvo.



Branimir Jokic ova burad se još uvek koristi




* * *
SV.GORA , KAREJA
(ova tema ima 1134 posete )
o.Gavrilo Sv.Gora - Kareja, motorizacija stigla roba istovarenje, opšta užurbanost, stigli evropski turisti, pravoslavni hodočasnici, sve se promenulo nije više Sv. Gora kao što je nad bila, ali njena svetost i dalje ostaje jer osvećena molitvama kroz vekova mnogigih sv.podvižnika i dalje je Sv. Gora pod omoforom Presvete Bogorodice.


Slavica Olga Fom Sto volim da vidim te slike:)))



Slavica Olga Fom Bogu hvala, neka tako i ostane, Slava Presvetoj Bogorodici, zato ja imam malo cudo tehnike-kompjuter, a braca -digitalne aparate, pa ipak uzivam u slikama.


Nenad Badovinac Mnogo je turista na Svetoj Goru, ali mnogo je i onih koji nemaju mogućnost da posete Svetu Goru. Oče, uz vaš neizmeran trud, vi Svetu Goru, taj rajski bogorodičin vrt, pomoću ovih prelepih fotografija donosite u naše domove.


Saša Lazić Doslovno svi mi imamo mogućnost u potpunosti doživit Svetu Goru uz slike i objašnjenja o. Gavrila...



Dunja Neda Slava Gospodu i Presvetoj Majci! Zahvaljujući hodočasnicima i tehnici i mi možemo videti najlepša mesta Bogu draga,a i nama grešnicima.



* * *
SV.GORA , STARAC I UČENICI
(ova tema ima 8447 poseta )
o.Gavrilo Sv.Gora, Starac sa učenicima za trpezom.



Saša Lazić ‎..koji mu moraju biti u potpunosti poslušni ako žele naslijedit dio mudrosti...



Dunja Neda Lepo ih je videti u krotosti i poslušnosti.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Poslušanje je naše spasenje.
 

* * *
SV.GORA, OTAC I SIN, FOTOGRAFIJA SNIMLJENA POČETKOM XX VEKA
(ova tema ima 3890 poseta )

o.Gavrilo Fotografija snimljena starinskim fotoaparatom



Tatjana Sanader
Pomaze Bog, kakva su to lepa vremena.



o.Gavrilo Svako vreme ima i svoju lepotu, ove fotografije koje su snimljene na starinski način cno bele dugotrajnije su nego ove digitalnim aparotom u boji brzo izblede i brzo nestaju.



Bojan Radic Slava Gospodu, i da je sto vise fotografija u crno beloj tehnici..Lepse i ugodnije za posmatranje i gledanje nego ovo danas savremenije,samo je danas lepo ocoloreno ali mislim lepse je kad starinjsko bez colora.To je slicnost neke hronologije isto kad se zenski rod nakarminise i ostalo,PRIRODA JE PRIRODA I STO VISE BEZ SMINKI I OSTAKLIH PREPARATA...DA VAS GOSPOD CUVA I DA SVI KOJI GRESIMO OKAJEMO GREHE....

Nenad Badovinac Ponosni otac došao u posetu svome sinu. Bog ga ugostojio da mu jedan od sinova priđe Svetoj Gori. Doživeo je tako otac blagoslov za celu njegovou obitelj i za buduća pokoljenja njegove dece.


Jovan Hrnjakovic I otac drzi brojanice...znaci iz pobozne bogomoljacke porodice, jeste stvarno blagoslov, za one koji su bili pre i tada, i koji ce biti u buducim pokoljenjima, jedan dobar monah mnogo spasava dusa + + +



Saša Lazić starinskim aparatom ali prekrasno...



Dunja Neda Lepa i fotografija,ali lepo je videti oca i sina zajedno i u istim mislima.Sinu nije bilo teško služiti Gospod i ići njegovim putevima jer ga je otac njegov uputio na te staze.

 


* * *
SVETA GORA , PUSTINJA
(ova tema ima 5196 posete )
o.Gavrilo Pustinja na Sv. Gori



Zorica Simonovic
SVETO MESTO



Tanja Cvetanovic Stojanovic nestvarno



Nenad Badovinac Kakav je to Photoshop Gospod imao da je tako nestvarno uredio Svetu Goru...



Saša Lazić Pustinja a čarobna...



Spomenka Sladoje Petrovic Ova kelija izgleda kao da je direktno s Neba Gospod spustio.



Bojana Srbljak Oltar Svete Gore zaista je čudesan. Poznata je biljka frangostika (vrsta kaktusa), čiji je plod veoma ukusan i Karuljski monasi je rado koriste u ishrani.



Spomenka Sladoje Petrovic Boze, da li ovo stvarno postoji? E, ovo je pravi krov sveta, a iznad kutka molitve samo Nebesa Bozija. Divno!



Jagoda Grahovac Ovo je kao kod dragog Boga mi grešni možemo vidjeti a najzaslužniji mogu tu živjeti.



Sandra Aleksic Kao da je ususkano u sve te stijene i kamenje,kakav je samo prilaz....???



Snezana Bosnjakovic Ugnezdilo se kao gnezdasce za retke orlove , kraljeve visina i samoce ..



Dunja Neda Zaista veličanstveno.Veliki su putevi Gospodnji. Služiti Gospodu u ovakvim manastirima prava su blagodat Božija,a i iskušenja velika.



Milena Puaca Svaki dom Gospodnji je čaroban.



* * *
SVETA GORA, ILINSKI SKIT
(ova tema ima 2741 posetu )
o.Gavrilo Sv. Gora, Ilinski Skit. Sneško belić.



Marina Prpa Jeli ovo sad ovog ljeta slikano?



Slobodan Grujić Za sve one koji tužno gledaju na one koji se opredele za monaštvo evo dokaz da u manastiru ne staje život,naprotiv,sa radošću i zadovoljstvom svakim danom se osvaja Sloboda duha kako bi se zaista živelo punim plućima.Nema šta,pravi pravcati Sneško Belić :)


Saša Lazić Super, monah Snješko Bjelić ;)) Ima i šale i humora u manastiru, malo opuštanja između borbi...stvarno super...



Natasa Ilic Milovac Nasmejah se i razgalih. Ljudska i detinja strana nasih angela. Prelepa slika, drazesna. Stvarno, kad pada sneg na Svetoj Gori i dovoljno za Sneska Belica. Sretan praznik!


o.Gavrilo Snimak načinjen u zimi 1986 god.



Nenad Badovinac hodočasnik iz Sibira došao malo da se ugreje :)



Spomenka Sladoje Petrovic Monasi u sebi imaju sacuvano nesto decije,bezazleno i neiskvareno, sto mi iz "sveta" hteli ili ne pokvarimo vremenom. I ovde iz njih izbija ta iskrena decija obradovanost snegom, koju mi, cini mi se, ne umemo vise doziveti. Bas lepa i opustajuca slicica.


LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Divna fotografija ,podsjeti me na djetinjstvo i ono životno doba koje biva najljepše u našem životu,ispunjeno iskrenom radošću. Tokom života čovjek gubi tu iskrenu radost.Mislim da smo sami krivi za to. Rečeno je : "Ako ne budete kao djeca nećete ući u Carstvo Nebesko".
 


* * *
SVETA GORA, STARAC JERONIM IZ SV. ANE
(ova tema ima 4378 poseta)
o.Gavrilo Starac Jeronim iz Skita Sv. Ane.



Vladimir Markov Sta bi ovaj svet da nije pravednik,njihovih molitava i suza upucene Bogu za nas.



Marko Popović Šta da kažem oče... Nešto mi ne dolaze ideje... Malo mi znamo o tim ljudima... I generalno, malo mi znamo o svetiteljima ne ulazeći u to da li je ovaj starac svet ili nije. Šta je Jevanđelje? Jevanđelje je sažet život Gospoda našega Isusa Hrista i kad čovek ne bi imao pored tog Jevanđelja i živu Crkvu, pobožne ljude da mu pomognu na putu, on bi se totalno izgubio. Jer Jevanđelje je sveobuhvatno. Gospod je protiv licemerja kod sveštenika i bogoslova, ali je isto tako i protiv primitivizma i šovinizma... On je protiv roptanja na vlast, ali je isto tako i protiv raskošnog življenja bogataša i moćnika. I mi moramo sve to da sagledamo, a to se ne može bez žive blagodati i žive Crkve.
Sagledati Istinu može svako. Nije ni čudo što ima toliko ljudi, monaha i pustinjaka što nikada ne čitaju novine, nikada ne gledaju vesti, a znaju sve o sadašnjem stanju sveta. I ima ljudi dobrih i u drugim narodima i drugim veroispovestima, i nepobožnih ima dobrih. I zato nemojmo se čuditi kada budemo postiđeni od takvih. I nemojmo se pitati: ''Pa kako..? Ja sam pobožan, idem u crkvu, pričešćujem se, molim se ujutru i uveče...'' Ništa ti to ne vredi. Očisti sebe od zlih pomisli, dela i reči. To je cilj. To je i istinski post koji uvek treba primenjivati.
Svima sve najbolje i srećan vam današnji praznik! Izvinite što sam se raspisao, i molim vas, ako nekada palite sveće za bližnje, pa imate vremena, spomenite i mene. Amin.

Saša Lazić Pokazuje na Nebo ili osjenjuje more i vrijeme krsnim znakom da se smire...Veliki su to podvižnici i ni hijaditi dijelovi njihove mudrosti i saznanja nama nisu dostupni i nositi ih ne možemo, ali 24 sata na dan bih slušao o njihovom životu, tajnama, događajima...


Natasa Ilic Milovac Zaista. Pomozi nam Boze da te budemo sto vise dostojni.



Nenad Badovinac Verujem da starac Jeronim moze tako i sunce drzati na prstu kao sto drzi ovaj olujni oblak..



Spomenka Sladoje Petrovic Sto neko rece, kao umetnicka slika deluje. Interesantno kako ga je nasao jedan zrak ispod oblaka, pa mu bradu osvetlio. Sveti starce moli Boga za nas!


 
LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Ti divni produhovljeni starci. Hvala Bogu pa ih imamo. Oni nam pokazuju pravi put kojim treba ići. Rečeno je : Ja sam svjetlost svijetu , ko ide za mnom neće hoditi u tami.



Milena Puaca Imresivno,uljeva hrabrost u nas gresne.



Sandra Aleksic Kako predivna fotografija,kao neki Starozavjetni prorok:)))



 * * *
SAVREMENO MISIONARENJE
(ova tema ima 9386 poseta )
o.Gavrilo Savremeno misionarenje, kontakt preko fejsboka. Na moj profil možete ući: o.Gavrilo Komentirati samo na postavljene tekstove i na fotografije.



Diana Đorđević Hvala Bogu i slava Gospodu,hvala majci Lepavinskoj Bogorodici ,neka cuva oca Gavrila i sav nas rod pravoslavni,Amin.



Natasa Ilic Milovac Vas rad mi je promenio zivot potpuno, mene je promenio i svakodnevno me menja. Vrlo cesto pomislim da ne moram da imam bas komentar na svaku temu, da dosadjujem, da praznoslovim. Oprostite ako je tako. Ali me Vi podsticete da razmislim i ipak dam komentar. Svakodnevno jedva cekam da dodjem na Vas profil i procitam danasnju temu, kad mi je tesko dodjem po utehu i snagu, po blagoslov i molitvu, kad sam srecna dodjem da to podelim sa Vama, kad brinem dodjem da me podsetite da je sve to ne vazno. Prosto sam kao zavisnik kad sam u nemogucnosti da Vas posetim. Odlazak u Manastir Lepavinu je takodje imao veliki uticaj na moj zivot i zivot ljudi koji su bili tamo u isto vreme. Okupljate nas i vodite, ucite, navodite na razmisljanje i ujedinjujete. Hvala Vam Oce! Sveta Gora je u Vama, oko Vas, u Manastiru, pa kroz misionarenje i ovde. Suze mi idu dok ovo pisem i nema reci da Vam zahvalim i izrazim sve sto osecam i sto Vam zelim. Neka Vam Bog i Presveta Precista Majka Bozja Lepavinska daju nagradu i svako dobro i ovde i u Carstvu Nebeskom za sve sto nama znacite i Vama i bratiji Manastira Lepavina. Hvala i oprostite.

Natasa Ilic Milovac Ovu fotografiju bas volim. Ona je nekako Vi. Blagoslovite Oce i pomolite se za moju porodicu Stojana, Vasilija i Marinu i mene gresnu. Hvala.



Svetlana Ležaić Slava Bogu i hvala ocu Gavrilu za ovo savremeno misionarenje koje nam svima znači u ovim olujnim vremenima.
Primećujem, a to me iskreno raduje, da blaga reč oca Gavrila deluje i na one koji se ne smatraju pravoslavnima, što opet ukazuje na Božiju promisao da svakog čoveka postavi u pravo vreme i na pravo mesto. Misionarenje putem fejsbuka odgovara ovom vremenu i otac Gavrilo je obavlja uspešno.
Neka molitvama Presvete Majke Božije Lepavinke, Svetog Petra i Pavla, svih Svetitelja i nas grešnih sluga Božijih sačuvaju u zdravlju našeg oca Gavrila kako bismo se ovako okupljali i slavili Boga našega! Amin!

Jagoda Grahovac Želim Vam dobro zdravlje Oče Gavrilo,posjetila sam manastir i kao da sam ga ponijela u duši,Majku Bogorodicu nosim i često joj se pomolim za pravedan put mojih sinova Dragana i Milana i da vrati im oca Branu koji je na pogrešnom putu(preljubnom).Vaša blaga riječ i pomen u molitvama je melem za dušu.Jagoda


Jadranka Milenković Hvala oče Garvrilo na Vašem ogromnom trudu da nas saberete, poučite i Bogu dragom privedete.



Saša Lazić Ovo misionarenje svakim danom jača...pogotovo u rukama našeg o. Gavrila...


 
Nenad Badovinac oče, uvek koračate u korak sa novim tehnologijama u službi čoveka..



Spomenka Sladoje Petrovic Novo, drugacije vreme zahteva i novi nacin misionarenja. Ovo mesto mi zaista puno znaci, jer i kad imam malo vremena znam gde cu naci nesto sigurno dobro, za procitati, videti, nesto korisno i za dusu i za um.Ne moram nigde istrazivati, ovde fotografije ovih svetih mesta i ljudi mogu vise puta posmatrati i uvek nesto novo videti i na nov nacin doziveti. Hvala Bogu koji nam posla o.Gavrila da nam pomogne u nasoj svakodnevnoj borbi sa smutnim vremenima i dogadjajima.Na mnogaja ljeta o. Gavrilo, Bog vam dao zdravlja i snage!
 
LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Radujem se što postojite i što ste u kontaktu sa nama. Ova Vaša stranica nam dođe kao jedna duhovna škola . O Gospodu treba uvjek razgovarati i u pustinji i u Crkvi a sada imamo i ovaj vid savremene komunikacije.


Milena Puaca Dragi oce u sluzbi ste nama gresnima ,pruzate nam ruku pri nasem padu, podizete nas bozijim blagoslovom ,ucite kako da ucvrstimo vjeru.
 


 * * *
SVETA GORA - KARULJA , OTAC SIMEON (SRBIN)
(ova tema ima 2985 posjete )
o.Gavrilo Otac Simeon (srbin) valjevac, koji dugo godina živi i podvizava se na stenama Karuljskim koji prinosi molitve Gospodu za srpski rod i za ceo svet.



Cvija Simić Milićević Hvala Bogu što imamo takve podvižnike



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Gospode Isuse Hriste sine Božiji pomiluj me grešnu. Gospode učini da bude volja tvoja ,a ne moja.



Lolla de Andjeli Slava Bogu za sve jer bez Njega ništa ne biva!



Dragana Jugovic Slava Bogu.



Natasa Ilic Milovac Slava Bogu! Hvala Oce sto nam pricate o Srbima koji se podvizavaju na Svetoj Gori i mole za nas da i mi svojim molitvama njima u zdravlje bar malo uzvratimo. Otac Simeon je i ovde sa pogledom koji prodire u dusu i nasmejan, nosi blagodet Bozju. Slika je toliko jaka da je tesko gledati duze vreme a da pogled ne sklonite. Gospode Isuse Hriste pomiluj me gresnu!
 
 
Saša Lazić i te molitve idu sigurno do Carstva Nebeskog i zbog takvih molitvi Gospod još čeka...


 
Nenad Badovinac Božji dar Srbiji...



  * * *
SVETA GORA KARULJA 
(ova tema ima 6527 posjeta )
o.Gavrilo Karuljski oci: o. Simeon (srbin) i starac Nikodim ( rus ) otac Nikodim već se odavno upokojio o. Simeon rodom iz Pričevića kod Valjeva na Karulje živi i podvizava se meže biti skoro 40 god. što baš ne znam tačno ali je tu negde bribližno. Uvek kad kod ga čovek sretne on je nasmejan i raspoložen njega nikakve brige ovozemaljske ne muče.

Saša Lazić E to je život, bez briga zemaljskih, a mi hoćemo li šta imat sutra za jesti, kakvu penziju ćemo imat i dali ćemo imati i još sto pitanja, a umjesto da sve to Bogu prepustimo i ne brinemo kao i o. Simeon...


Spomenka Sladoje Petrovic To samo srce potpuno ispunjeno ljubavlju, prvo prema Gospodu, pa prema svemu ostalom, moze!O. Simeone moli Boga za nas gresne i nedostojne.


Aleksandar Savija
Oce Blagoslovite! Oca Simeona sa Karulje sam Hvala Bogu, upoznao pre dve godine na Svetoj Gori. Taj susret se tako cudesno dogodijo da u pocetku nisam shvatio ko to stoji ispred mene...Ja sam trazio jednog drugog Oca Simeona iz manastira hilandara da bi uzeo blagoslov da ostanem jos neki dan na Svetoj Gori .Izlazim iz konaka i pitam "oprostite, jeli neko zna koji je Otac Simeon?" u istom trenu cujem glas:" Ja sam dodji samnom!" Bas tada je Otac Simeon sa Karulje prolazio pored konaka i ja neznajuci krenem sa njim i uzmem blagoslov. Tek kasnije sam shvatio da je ispred mene Karuljski Podviznik, jedan Angeo Boziji iz kojeg zraci cista ljubav prema Hristu. Koliko je blag i radostan, isto kao jedno malo detence. Dok smo razgovarali je znao da ode malo dalje i da nastavi da prica s nekim, meni je prvo bilo malo cudno, ali sam pomislio da razgovara tada sa angelima. Nikad necu zaboraviti nas razogovor i savete koje mi je dao. Kad sam trebao da krenem nazad za Ouranoupolis mi je poklonio brojanicu i rekao Aleksandre moli se Bogu. Tu brojanicu cuvam i stalno je krpim i pazim da mogu jos dugo da se molim na njoj...mnogo mi je drag premili Otac Simeon, i daj Boze da ga sretnem jos jedanput u ovom zivotu.

LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Blago onome čovjeku koji je naučio da svoje brige prepusti Gospodu jer Gospod to uredi na najbolji mogući način.Mi smo ovde na zemlji Božiji saradnici i želje našeg srca Gospod zna.Iskrenu molitvu i od srca Gospod uvjek čuje.


Milena Puaca Bez briga zemaljskih,sve brige stvarno prepustiti Gospodu Bogu nasem,samo molitvom neprestanom mozemo zadobiti,mi smo tu u vecini sluceajeva slabi.



Natasa Ilic Milovac Kako divna fotografija, oni prekinuti na tren u poducavanju i razgovoru i proucavaju ko i zasto ih prekida. Kao da bas nas gledaju, svakog pojedinacno. Divna je i prica brata Aleksandra o susretu sa Ocem Simeonom, nimalo slucajan susret i sigurno blagosloven razgovor. Hvala brate! Hvala Oce!


Nenad Badovinac sa svih strana ih cvece hoce zagrliti.. cvecu osim hrane i vode treba i toplina, a oni je imaju u izobilju...



 * * *
SVETA GORA - MANASTIR SIMONOPETRA
(ova tema ima 4068 poseta )
o.Gavrilo Monasi uz poslužunje u hladu u ove vruće dane odmaraju i diskutiju o ovoj ekonomskoj keizi u Grčkoj.



Saša Lazić e takvi razgovori su poželjni, a ne politički...



Spomenka Sladoje Petrovic E da se vise Srbi bave dusom nego politikom, gde bi nam kraj bio.Bas sam to malopre pomislila gledajuci fotografije svetih Staraca, pa nemogu oni sve sami, molitvom od Gospoda da nam Dobro izmole, moramo malo i mi truda uloziti.Srpski narod da krene iskreno u veru, da se pokaje, da posti, ispovedi se, pricesti.Da shvati gde je Spasenje, kod Gospoda, a ne u ispraznim politickim pricama, gde svi misle da imaju Moc,a ne znaju da je Moc u Gospoda, a sve drugo propast.Oprostite o. Gavrilo ako mnogo praznoslovim, pomjanite u molitvi mene gresnu.

LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Ti duhovni razgovori su nam itekako danas potrebni da nam pokažu pravi put i umiju našu umornu dušu. Gdje god krenemo sa sobom ne možemo ponjeti materijalno bogatstvo nego duhovno . Čovjek čitav život treba da radi na svojoj duhovnosti, naravno sve uz pomoć Božiju. Gospode čisto srce sazdaj mi i duh prav obnovi u meni.

Milena Puaca Na duhovnim razgovorima moze se mnogo nauciti ,sam boravak u domu Gospodnjem poslije liturgije i pricesca pomaze da zadrzimo mir zadobijen pricescem.



Natasa Ilic Milovac Duhovni razgovori na svetom mestu. Mogu samo da zamislim kakav je i fizicki pogled i duhovni pogled sa ove terase.




 
 * * *
PROIGUMAN HILANDARSKI STARAC NIKANOR
(ova tema ima 5258 poseta )
o.Gavrilo Iz besede koju je povodom upokojenja starca Nikanora (4. marta 1990.) izgovorio Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije: "Na Nedjelju Pravoslavlja iznenada se upokoji, u Sidneju u dalekoj Australiji, starac Nikanor Hilandarac, u 87. godini zemnog života. "Ići ću", rekao nam je na dan Svetog Jovana ove godine, prilikom prolaska kroz Beograd, "makar se desilo da tamo za svagda ostanem." I eto, zaista se i dogodilo! Starac Nikanor je bio rijetka ličnost među savremenim našim Hilandarcima, a i monasima i duhovnicima uopšte. Rođen je u selu Divcima, kod Valjeva, u čestitoj srpskoj porodici. Šezdeset godina je proveo u manastiru Hilandaru. Dugogodišnji proiguman, epitrop i duhovnik manastira Hilandara, bio je od velikog ugleda u cijeloj Svetoj Gori, bio je ne jednom i prot Svete Gore Atonske. Po toj dužnosti se on našao kao predstavnik manastira Hilandara i za vrijeme proslave hiljadugodišnjice Svete Gore, dočekavši u tom svojstvu tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagoru, zajedno sa drugim pravoslavnim patrijarsima i grčkim kraljem Pavlom"...

Marko Popović Dobrih sveštenika ima oče... Pre sam mislio da ima samo loših. Hvala Bogu... Daj Bože da vidimo samo čiste stvari jer je čistima sve čisto. Amin.



Saša Lazić Sjaji kompletnom svojom ličnošću, kako takve starce ne zavolit već preko slika, kad su smireni kao jaganjci...naprosto privlače ka sebi...Mnogi se čude kako je carinik na jedan poziv Gospodnji--pođi za mnom--ustao i krenuo, kako ne bi, kako tek Gospod privlači kad ovi Starci tako privlače...


Milena Puaca Kakva svijetlost ,mir,blazenstvo posto covijke se topi i zaboravlja u trenutku gdje zivi ,staje dah ,srce treperi, o to nas Gospod okrpeljuje preko vasih priloga oce Gavrilo.Da ste nam blagosloveni od Gospoda. nasega .Amin


Mićo Kojić DOBRICA...sa naročitim poslanjem, imao je samo Osnovnu školu, ali riznicu mudrosti...poslali su ga u Australiju da miri raspojasane Srbe i tamo se upokojio...Vječan mu pomen...



Jovan Hrnjakovic Jednoj baka Vuki bogomoljki koja šije sveštene odežde je proiguman Nikanor- rekao pre odlaska u Australiju: ,,Vidimo se u Carstvu Nebeskom,, Veliki starac Nikanor, čuo sam sve lepo o njemu od ljudi koji su ga videli i znali, i moja majka ga je znala i slušala starčevu propoved u Pokrovskoj crkvi u Beogradu, kaže: ,, Onoga koga ja ispovedim i pričestim, on je kako treba ispoveđen i pričešćen,,. Kolike odvažnosti pred Bogom!. Hvala oče Gavrilo na ovoj lepoj kratkoj biografiji, srećan vam praznik oče igumane Gavrilo i vašoj brateiji čedima, i svima koliko vas ima svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla ljubaznog + + +

Jovan Hrnjakovic Evo majka moja me ispravlja da je starac Nikanor ispovedao i pričešćivao u manastiru Rakovica - Na slavu Velika Gospoina! i to rekao + + +


 
LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Smatram da ti starci posjeduju posebnu Božiju blagodat koja im je data kroz njihove neprestane molitve . Ta Blagodat kojima oni zrače i privlači nas vjernike ,jer svi bi htjeli bar djelić te ljubavi koju oni posjeduju.


Mićo Kojić Nekadašnji veliki Starci poput +Nikanora, oba +Mojseja, +Arsenija, +Mitrofana....su ostavili takvu prazninu koju nije moguće popuniti...takva je bar percepcija moje nedostojnosti...



Natasa Ilic Milovac Pleni, kao da osim njega nista ne postoji na ovoj slici. Zraci, sija i pogledom prodire u dusu. Prosto natera coveka da se zapita o sebi i sagresenjima svojim. Divan je! On nas sigurno cuva i moli Boga za nas u Carstvu Nebeskom. Slava mu!


Biljana Ostojic Još jedan Božiji ugodnik,blagodarim oče Gavrilo i na komentaru.I da znate da se obradova ,starac Nikanor rođen u mom kraju.Hvala i bratu Jovanu da divnim komentaru.



Spomenka Sladoje Petrovic Cula sam za o.Nikanora da je bio divan duhovnik i sve najbolje sto monah moze biti, iako oni ne vole da ih hvalimo.Slava Bogu sto ga imadosmo da se moli Gospodu i za svoj srpski narod.Ali zaista ne zelim da verujem da su svi veliki duhovnici i starci otisli u Carstvo Nebesko.Iskreno se nadam da ih ima i sada, bar na Svetoj gori u isposnicama i u nasim Srpskim manastirima, samo daleko od medija, pa mi ne znamo za njih. Oni se u samoci mole Gospodu, daleko od fotoaparata i interneta, postuju monaska pravila i ne prave sebi reklamu. Svak ima svoje poslanje i zadatak od Gospoda, ni za ove mnoge Starce nismo znali dok se nisu upokojili i dok narod nije krenuo u velikom broju u posete Sv. Gori, pa su o njima krenule price , pa neko zapisao i tako hvala Bogu i o.Gavrilu, koji izvrsava svoj zadatak od Gospoda dat, saznadosmo da postoje.


* * *
SVETA GORA - JEROMONAH O.ARON DUGOBRADI
(ova tema ima 5249 poseta )
o.Gavrilo Na fotografiji je ruski jeromonah Aron iz skita Svetog Andreja na Sv. Gori. Snimka je napravljena 1910. godine



Marko Popović Oče hoću ja ovakvu bradu! :-)



Saša Lazić a i mudrosti koliko brade...



Milena Puaca Mudri su nasi preci samo smo se mi izgubili u svastarenju, mnogo misli o nevaznom i pustim analizama i steremljenju skupljanja stvari .



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Nadimak mu baš pristaje.Opet i opet iznova mi privuče pažnju taj njihov pogled. Pogled ispunjen beskrajnom ljubavlju.Mislim da to imaju samo ljudi koji su našli mir sa Bogom.
 
 
Natasa Ilic Milovac Ova fotografija izgleda kao da je umetnicki rad. Vreme je dalo patinu samo papiru, a lik i delo jeromonaha i dalje zivo. Hvala Bogu!
 
 



 
* * *
SVETA GORA , JUTARNJA KAFA
(ova tema ima 2865 posjeta )
o.Gavrilo Manastir Stavronikita, na gostoprimnici jutarnja kafa.


 
LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Divno,jutro počinje sa jutarnjom molitvom, zatim slijedi kafa. Tako izgledaju i moja jutra. Čovjek za sve što želi može naći vremena. Nije problem u vremenu ,nego u našem stavu prema životu.


Saša Lazić ‎...pa na obaveze koje nisu nimalo lake i mnogi ne znaju da je život monaha najteži ali zato i najslađi u konačnici...



Natasa Ilic Milovac Divna slika za pocetak dana. I naseg. Hvala.


 
Spomenka Sladoje Petrovic Predah i smirenje...



* * *
SVETA GORA , POSLUŠANJE
(ova tema ima 6094 posete )
o.Gavrilo Sv. Gora, monah zaliva cveće.



Bojana Srbljak Uz molitvu i cveće bolje raste.



Milanka Pandurevic Monah na svom poslusanju i u mislima sa Isusovom molitvom...Gospode Isuse Hriste sine Boziji pomiluj nas gresne.....
 

 
LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Za sve u životu je potrebna molitva i ljubav. Da se primjetiti da to monah radi sa puno ljubavi, a sve što je pokriveno ljubavlju i pažnjom mora da raste.


Jovan Hrnjakovic Lepota Božija! + + +



Natasa Ilic Milovac Zaista! +++


 
Tanja Cvetanovic Stojanovic prelepo




* * *
SVETA GORA ,KOSTURNICA U MANASTIRU KSENAFONTU
(ova tema ima 995 poseta )
o.Gavrilo Sv.Gora u man. Ksenafontu, kosturnica II da se vidi kako je i natpis na lobanjama upokojenih monaha.



Bojana Srbljak Po boji se određuje svetost upokojenog monaha. Ako je boja kostiju bela i voštano žuta, to je znak da ga je Gospod primio u svoje svete, u Carstvo Nebesko.
 
 
Saša Lazić a uglavnom i jesu bele i voštano žute...



Natasa Ilic Milovac Ja Oce ne bih da me grdite. Hvala na ovoj slici do Neba. Neka im Gospod Bog da svako dobro u Carstvu Nebeskom. I Vama i bratiji manastira Lepavina takodje. Hvala jos jednom.

 
Spomenka Sladoje Petrovic Citala sam sto su sveti oci pisali, da izgleda nema nekog pravila kakve boje su kosti, prosto su vise ili manje zute do crvene.A ko se posvetio ko nije Gospod odredjuje u Carstvu svome. Ja mislim da su svi monasi sa Svete gore toliki podviznici i molitvenici i da su se posvetili cim su zivot svoj Gospodu podredili i koncinu svoju docekali na tom svetom mestu.Sveti oci molite Gospoda za nas gresne.




* * *
SVETA GORA , KOSTURNICA U ANDREJEVSKOM SKITU
(ova tema ima 6980 poseta )
o.Gavrilo Monaška kosturnica u ruskom Andrijevskom Skitu. Kad neko od monaha se upokoji nakon tri godine po njegovom upokojenju otvori se grob i izvadi se kosti, operu se vinom i vrši se parastos za upokojenje njegove duše zatim se uzme njegova lobanja, na noj se napiše ime i prezime, dan mesec i godinu rođenja, gde je rođen i kad se upokojio, njegovo zvanje da li je bio samo monah, jerođakon ili sveštenomonah, lobanja se stavlja ovako na stalažu, kao što vidite na ovoj fotografiji a ostale kosti stavljaju u zajedničku kosturnicu na posebnom mestu.

Bojana Srbljak Jednom je jedan čovek, poklonik, ušao u jednu ovakvu kosturnicu na Sv. Gori i na grčkom rekao Hristos Voskrese (Hristos Anesti). Lobanje su jednoglasno odgovorile Vaisitnu Voskrese.


Milena Puaca Slava Bogu na nasim Svetima.Gospod i danas cini milosti nama gresnim po njihovim molitvama.


 
Saša Lazić koliki su sa vjerom iscjeljenja zadobili prekršteni lobanjama...!!!



Natasa Ilic Milovac Biseri pravoslavlja! Zrace i preko slike! Hvala Oce!


 
Spomenka Sladoje Petrovic Citala sam o ovom Svetogorskom nacinu sahranjivanja, ali je ipak drugacije kad se vidi, bar na fotografiji. Vrlo upecatljivo , prvo mi pade na pamet, koliko molitve na jednom mestu. Hvala o.Gavrilo



Vlado Racic
hvala Oce
 


* * *
SAHRANA NA SVETOJ GORI
(ova tema ima 5828 poseta )
Natasa Ilic Milovac Bog da mu dusu prosti i podari mu Carstvo Nebesko! Upokojeni je u kolicima je zato sto je monah koji ga sahranjuje sam ili je to uobicajeno? Hvala Oce, blagoslovite!


o.Gavrilo Fotografija snimljena na sahrani jeromonaha o. Maksima Isihaste. Za umiranje na Svetoj Gori vezana je jedna posebnost - tela upokojenih monaha se ne ukoče, kao što se to u pravilu dešava prilikom smrti kako monaha tako i mirskih ljudi van Svete Gore. Na slici se čini kao da je starac zaspao, a njegovo telo nije ukočeno, pa ga monasi samo podignu i polože u grob u ležećem stavu.

o.Gavrilo Ostale fotografije sa sahrane starca Maksima mogu se videti na sledećm linku:
http://agioritikesmnimes.p​blogs.gr/2011/01/1967-iero​monahos-maximos-agiobasile​iaths-1915-2009.html


Smilja Mihajlovic Pregledala sam slike sahrane jeromonaha, i to do sada nisam čula da telo ostane neukočeno. Sada nešto više znam. Hvala vam o. Gavrilo na svim vašim obavijestima iz kojhihćemo puno toga naučiti. Bog vas blagoslovio!


Rada Adamovic
Kod Gospoda je sve moguće što nama nije Hvala Bogu da je tako.Oca Maksima molim da se moli za nas grešnike,jer on je sigurno u carstvu nebeskom.Amin.



Natasa Ilic Milovac Hvala Oce! Bog je svoju milost i na taj nacin pokazao monasima na Svetoj Gori. Verujem da je O. Maksim u molitvi samo ostavio telo i presao Bogu, tako i izgleda, kao da je u dubokoj umnoj molitvi srca. Nisam znala za tu posebnost. A kada je pocelo i koje je znacenje vadjenje kostiju iz grobnica i stavljanje u kosturnicu? Ii to je vrlo posebno. A kazu da je i boja kostiju pokazatelj svetosti zivota monaha. Da li je to zaista tako? Oprostite ako puno pitam Oce.

o.Gavrilo Jeste da ženski svet malo previše radoznalo, zato i Presveta Bogorodica po predanju ostavila da se ženama ne dozvoli ulazak na Sv. Gori.



Natasa Ilic Milovac Oprostite Oce, molim Vas, sto previse pitam. Mislim ako vise znam bicu bliza, no koliko mi Vi dozvolite znacu. Hvala Vam mnogo na svemu.



Bojana Srbljak Božija ljubav je u telu monaha. Zato je takvo i nankon smrti.



Milena Puaca Jos jedno cudo Gospoda nasega ,nagrada za molitve ,poslusanje,vjeru prineseno Gospodu od monaha. Starce Maksime moli Boga za nas gresne.Neka je Slava Gospodu, i pomogni nama gresnima da se osvjestimo,preobrazimo,pro​svjetlimo i odbacimo mnogo toga .


Milkica Stanarevic ‎... kao da molitva teče i dalje u njima ...



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Nisam znala za ovu informaciju , i hvala Vam mnogo oče što otklanjate ovo naše neznanje.



Saša Lazić Da li će znanstvenici i za ovo imati objašnjenje, volio bih čuti...



Ljiljana Batricevic Hvala oce Gavrilo ,a oca Maksima molim da se moli za nas gresne.




 




































Spomenka Sladoje Petrovic Jos jedno svedocanstvo Boga zivoga. A mi svaki dan preko o. Gavrila nesto novo saznamo i nadam se po malo se duhovno uzdignemo i u veri ucvrstimo. Slava Bogu za sve

Ljiljana Batricevic Pregladala sam slike sahrane jeromonaha.



Ljiljana Batricevic Naravno ..svoju verziju Sasa Lazic



Sladjana Brnjilovic pravilno i blagosloveno hvala vam oce a mi mirjani za upokojenje kake sve gluposti i trosenja, a narocito valja se nevalja retko ko hoce saradnju sa svog svestenika ,vama hvala na poucnosti i nama na spasenju i saznanju.


 
* * *
SVETA GORA - KARULJA
(ova tema ima 4782 poseta )
o.Gavrilo Na ovoj slici se vidi da se iza moštiju čuvaju i velika shima i mantija počivšeg podvižnika.



Bojana Srbljak Po boji kostiju bratija određuje stupanj svetosti upokojenog monaha.



Saša Lazić kao da je još uvijek ipak tu...



Milena Puaca Da oni su tu uvijek samo ih je potrebno pozvati u pomoc i stizu,a mi nismo u vecini slucejava sabrani ,slabo strazimo.




(ova tema ima 2694 posete )
 


o.Gavrilo Sv. Gora, Karulja - kad se neko od isihasta (tihovatelja) upokoji u mestu gde je živeo izvrši se opelo nad njim i tako se ostavlja u keliji. (Uslova za sahranu nema, svuda su samo stene i litice). Nakon što ostanu samo kosti, otprilike posle tri godine, izvrši se parastos za pokoj duše, kosti se operu vinom i slože na polici, ovako kako vidite na ovoj fotografiji. Posle toga dođe drugi monah isihasta te se nastani u istoj keliji. Tako se podvig nastavlja...

Natasa Ilic Milovac Blagoslovite Oce! Kakav neobican pristup. Kada sam prvi put pricu o sahranjivanju i cuvanju kostiju na Svetoj Gori bila sam gotovo u neverici. Da li nam mozete jos nesto o tome reci? Ovde vec doticemo jos jedan aspekt zivota na Svetoj Gori - odnos prema smrti i upokojenima. Hvala mnogo.

 
Milena Puaca Ovo je predivno saznanje o nasim isahistima i njihovoj svetosti i nacinu sahrane.
 

 
Milkica Stanarevic Hvala, oče, za ova saznanja. Veoma su zanimljiva.



Saša Lazić kako moćan redoslijed izmjene, sigurno novi podvižnik doživi da se kosti zatresu...



 
* * *
KELIJA MONAHA ISIHASTE - TIHOVATELJA
(ova tema ima 5616 poseta )
o.Gavrilo Sv. Gora, Karulja, monah isihasta - tihovatelj ispred svoje kelije gde mu je stalno mesto boravka.



Biljana Ostojic I ova kelija ,kao i mnogobrojne na Karulji su za divljenje.Pa tek šta sve rađa na ovim visinama,drvo smokve,i ovo pored mora da je neka vrsta breskve liči na one male vinogradarske.Jednom sam pročitala da je naš monah Stefan Srbin,sadio cveće jer ga je mnogo voleo isto na Krulji,i da je ono kao i na onim slikama koje ste prikazali pre neki dan bilo lepo kao i ovo voće.Imala sam priliku i na fotografijama da vidim kako su strme ove litice i kako je teško doći do kelija,koriste neku vrstu merdevina koje spustaju.Sve je to milost i volja Božija.Blagodarim oče dragi i na ovoj fotografiji.
 
Milena Puaca Ovo malo zemlje radja pod njegom i molitvama isahista,

 



* * *
MONAH TIHOVATELJ - ISIHASTA
(ova tema ima 1636 poseta )
Bojan Radic Oce BLAGOSLOVITE? STA ZNACI REC ISIHASTA?



o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!



Bojan Radic Slava Gospodu,Oce hvala vam na odgovrenom pitanju.Dali oce umna molitva moze delovati na onog ko je opcinjen nekim necastivim dijelom?Video sam primjera par Oce u MANASTIRU ILINJE KOD OCA ISAJIJE....
 
 
Natasa Ilic Milovac Zivot upotpunosti predan Bogu! Kakav podvig!



Spomenka Sladoje Petrovic Veliki podvig. Na ovim stubovima svet pociva.



Milena Puaca Slava ti Boze sto ih imamo.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Gospode Isuse Hriste sine Božiji pomiluj me grešnu. Blago onome kome ova molitva neprestano izvire iz srca . To je dato samo odabranima.



Saša Lazić skriven od svijeta...uzdignut do neba...



Mirjana Savić Slika tera suze na oci.Hvala oce.



Jovana Čonjić Krajnje neuobicajena slika..osjecam se kao da virim u najskrovitiji dio Sv.Gore, gledam joj u srz..oduvijek me zanimalo kako to izgleda na djelu..



Radojka Boban Pomoz Bog oce Gavrilo ja vas molim za pomoc za mene odnosno imam veliku strah sama da budem nemogu noci se bojim dubina bojim se od svega sto nemogu da vidim sta treba da radim da se tog svega resim u zdravlju ostajte.



* * *
KELIJA JOSIFA ISIHASTE
(ova tema ima 13155 poseta )

o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo Sv.Gora, Kelija Josifa Isihaste.



Biljana Ostojic Sve je to Božija promisao ,da se kelija nalazi baš na ovo mestu,među ovim stenama.Da vredne ruke sakupe ovo kamenje urade potporni zid.Svoj mir ,predan molitvi našao je Josif .Slava Bogu i hvala za sve.Vama oče Gavrilo blagodarim na ovim divnim fotografijama.


Milena Puaca Koliko truda ulozeno u ovom krsu,a ljubav izvire i privlaci.



Cvija Simić Milićević Pomaže Bog o.Gavrilo,oprostite na neznanju možemo li saznati nešto više o Josifu Isihasti



Dejan Stojanović
Da li je u pitanju starac Josif Isihasta Spileot?
http://www.spc.rs/sr/pre_p​edeset_godina_usnuo_je_pre​podobni_starac_josif_isiha​sta


Jovan Hrnjakovic Veliki starac Josif isihasta, njegovo duhovno čedo je cvet Svete Gore starac Josif koji je procvetao kao najlepša ruža u pustinji Ariѕonskoj i osnovao čitav lanac manastirskih obitelji koje krase Ameriku gladnu Hrista, Pouke starca Josifa izviru iz deceniskog asketizma i života u Hristu; poslušanje molitva, i jako su korisne, otreznjujuće + + +


Spomenka Sladoje Petrovic Kutak otet trudom ljudskih ruku od surovih stena, da bi mogao da opstane najskromniji od ljudi i slavi ime Bozije u miru i tisini,daleko od jos surovije "civilizacije", koja melje ljudske duse, ako nemaju Boga u sebi.


Jovan Hrnjakovic Pardon starac Jefrem arizonski + + +



Slobodan Grujić Sviđa mi se kad ljudi prave sebi stanište ili mesto boravka tako da se uklapa u prirodu a ne da svojim izgledom štrči kuća zasebno i tako remeti i zaklanja a nekad i uništava delo Božije,umesto da se nastavlja na delo Božije.Eto ovde se prsto ne razlikuje šta je delo Božije a šta čovečije,sve zajedno je delo Bogočoveka odnosno Čovekoboga.

 
Milkica Stanarevic Vama, oče, hvala, što nam predočavate nešto, uistinu veliko i značajno, i Sveto, a mi to ne bismo imali priliku videti !!!



* * *
SVETA GORA, ZANIMLJIVOSTI
(ova tema ima 2465 poseta )

o.Gavrilo Igra mačke i zmije.



Cvija Simić Milićević Uh, nevolim zmije kako li mačke izlaze na kraj sa njima...



Siniša Siško Savić
nadam se da ovaj mačak zna šta radi :-))



Sandra Aleksic E bas je zanimljivo i nesvakidasnje!



o.Gavrilo Pa mogu, naučili su se borilačke veštine, ali čini mi se da ova mačka i zmija imaju prijateljske igre primećuje se da nema zlobe međi njima.



Milena Puaca Bas tako ,Bozije cudo u svemu,iako je ovo opasna zmija.



Spomenka Sladoje Petrovic Sto su ti bezazlena Bozija stvorenja, Svako ima neko svoje mesto. Ne bih rekla da se macka vise uzbudila nego kad vidi misa.



Slobodan Grujić I još imaju iste šare,možda su se tako sprijateljili :) Slika je mnogo lepa. :)


 
Natasa Ilic Milovac Lep prikaz prijatelja ili je ova maca hrabra i radoznala?



Bojan Pucar Maca nabacije zmiji ali ona ne zna drugcije nego jezikom....Nego da maca ispruzi repic, taman tu su negdje i izgledom i velicinom, mogli bi se igrati :)



Bojana Popadić
bas sam se slatko nasmejala :) samo sto maca ne kaze ej drugar baci 5! :)))



Saša Lazić još da se psić pridruži :))
 
* * *
MANASTIR VATOPED , NA POSLUŠANJU
(ova tema ima 927 posetu )
 

o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo Monasi na poslušanju, čišćenje lignje.


Natasa Ilic Milovac Gospode Isuse Hriste, Sine Boziji, pomiluj nas!



Saša Lazić poslušanje=sila=spasenje..​.

 
 
Biljana Ostojic kao i ono poslušanje sa ribom,i oko ovih lignji ima posla,s molitvom se svaki posao lako obavi.




* * *
OTAC DIMITRIJE HILANDARAC
(ova tema ima 6258 poseta )

o.Gavrilo Ruski monah koji je naslikao ovu fotografiju u potpisu je naveo reči o. Dimitrija: "Ja nemam zube, a oni u trpezariji su svi mladi, brzo jedu, a meni treba vremena, zato sam uzeo blagoslov da jedem odvojeno."
 
 
Viktor Stanojević Pomaže Bog oče Gavrilo!
Primetio sam da pišete Hilendarac. Možete li, molim Vas da pojasnite

 
Svetlana Ležaić Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite.
Divna fotografija, divan komentar uz nju. Uz blagoslov i molitvu pre jela, ova trpeza je carska. I gledajući ovu trpezu, ovaj sto i stolicu, razmišljam kako je čoveku malo potrebno da bude zadovoljan. Sav višak stvari remete naš život i odvlače našu pažnju.

Slobodan Grujić Kako je ovo lepo i dirljivo, motiv je kao freska a ne fotografija,a pošto je fotografija onda je kao u nekoj dečijoj slikovnici o žitiju nekog svetitelja :) Jedna od najlepših fotografija koje sam video.


o.Gavrilo U pravu ste, brate Slobodane, kao freska koja prikazuje divan obraz hilandarskog monaha iz tog vremena. A deca bi osetila lepotu tog obraza, jer je i sam o. Dimitrije bio kao dete. Njega sam u Hilandaru zatekao 1971. i ostavio 1984. godine.


o.Gavrilo Brate Viktore, svaki monah koji je sabrat hilandarske obitelji i živi u Hilandaru je Hilandarac. O. Dimitrije došao kao civil za iskušenika, pa kad je prošao iskušenički staž zamonašen je i dobio novo ime - monah Dimitrije, i samim tim jeste Hilandarac. Od dolaska pa sve do smrti bio je u Hilandaru, nikuda nije išao van Svete Gore.


Viktor Stanojević Oprostite oče, hteo sam Vas pitati, primetio sam da Vi pišete Hilendarac...da li se kaže Hilendarac ili Hilandarac



Viktor Stanojević da li u tom smislu postoji neka razlika, kako se pravilno kaže



Jovan Hrnjakovic Sama slika je priča za sebe monah asketa na obedu + + +



Slobodan Grujić Oprostite česnjejši oče Gavrilo,tek sam sad shvatio nešto.Pre neki dan sam se uključio u ovu Vašu ,,grupu" i odmah počeo da komentarišem,nisam rekao ni Pomaže Bog ni Blagoslovite, oprostite mi za neuviđavnost i Blagoslovite kako bih spokojno mogao da se uključim u aktivnost i razgovor sa Vama i ostalom braćom i sestrama.Nije ovo neko moje moralisanje nego ja sad ovo vidim kao duhovni internet divan a uključio sam se kao da upadam u reč,tako se osećam.Nov sam na internetu,vidim da je ovo medij bez cenzure gde je slobodno ne pridržavati se pravopisnih i jezičkih normi i to se uobičajilo al ja nemogu tako zato se ovom prilikom ispravljam.

o.Gavrilo Brate Viktore, to je pitanje za lingviste, za one koji znaju poreklo reči, znam samo da se i jedan i drugi izraz upotrebljava. Ipak, mislim da je u našem jeziku ispravniji naziv Hilandar.



o.Gavrilo Brate Slobodane, dobro došao u našu zajednicu, lepi su ti komentari. Nije potrebno tražiti poseban blagoslov za uključivanje, ali se treba pridržavati pravila koji su već navedeni - NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.
Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Viktor Stanojević Oprostite oče još jednom, pomislio sam da možda ima neka priča vezano za način pisanja imena Hilandar



Slobodan Grujić Hvala. :) Sviđa mi se sve u ovoj zajednici.To je ta pozitivna cenzura za kojom vapim na internetu.Znači ophođenje hrišćansko,preciznije pravoslavno,ni manje ni više od toga i što bi mi u Sremu rekli -onda nema nizakog jeda.


Jovana Čonjić Kakva skromnost.;.parce hljeba,jedan paradajz i jos nesto..a ja ovdje jedem cips i pijem nes kafu sa sojinim mlijekom i kao "postim"...i progutam sve to za 1 minut za svojim udobnim visokim stolom..daleko sam od ove izvrnute gajbice..


Milena Puaca Uglavnom svi smo se udaljili od skromnosti u svemu i u hrani ,namjestaju...Ovo je sve za pouku i otrezvljenje uma nasega.Hvala oce Gavrilo.



Dusan Lalic Neka Vam je Blagosloveno i jelo i pice.



Spomenka Sladoje Petrovic Divna fotografija koju treba duze posmatrati, o svakom detalju bi se mogla bar recenica napisati.Najvise govori to sto su mi oci zasuzile pri posmatranju. Mozda je bolje ne kvariti mojim neukim recima.Hvala Bogu i o. Gavrilu koji nam skupi na jednom mestu ovoliko vanvremenske lepote i duhovnosti, pa mozemo kad god pozelimo da pobegnemo u ovaj "tako blizu, a tako daleko" svet!


Natasa Ilic Milovac Dobrodosli brate Slobodane, mnoga cete dobra ovde naci. Pocela sam citati knjigu "Kazivanja jednog bogotrazitelja" i tamo u jednom od kazivanja je prica o sumaru koji je 10 godina jeo samo hleb i pio vodu. Mi smo naucili u ovom potrosackom drustvu da ugadjamo stomaku. Sve mislimo razbolecemo se ako ne jedemo ovo ili ono. Sad mi je stalno na pameti sto Otac Gavrilo rece jednom prillkom da na Svetoj gori nijedan monah nije umro od bolesti nego samo od starosti.

Saša Lazić ‎...ali ujedno je i pomogao svome tijelu jer polako jesti donosi puno dobroga...drag starac već na slici...




(ova tema ima 5568 poseta )


o.Gavrilo O. Dimitrije sedi za skromnom trpezom ispred ulaza u svoju keliju



Jovana Čonjić Kad pogledam ovu sliku nekako mi dodje pred oci kako se bahato ponasam prema stvarima i hrani i uopste u zivotu..kad vidim ovog skromnog starca kako se previo nad ovom gajbicom koja imitira sto i ljusti parce paradajza dok mu na licu provejava osmijeh koji se vremenom urezao od neiskazane radosti...dodje mi da placem (nad sobom)

Milena Puaca Skromnost,jednostavnost je vrlina a kolicina hrane mala.Kad sjednemo za sto sjetimo se oca Dimitrija i prepolovimo nase jelo ,bicemo zdraviji,veseliji,zadovolj​niji ,nego sa punim stomakom.


Spomenka Sladoje Petrovic Zaista covek mora da se svede na svoju velicinu koju mu je Bog odredio. Malo smo se pogubili u materijalnom, tesko se odupreti, ali niko nije rekao da ce biti lako. Ove fotografije o. Gavrila i treba da nas malo vrate i podsete. Covek treba da jede koliko je organizmu potrebno, a ne da se prejeda dajkonija. O. Dimitrije ce sladje da pojede ovaj svoj skromni obrok na gajbici, nego neki na trpezariskom stolu Luj"tamoneki". A i bice Bogu blagodarniji sigurno i srecniji. O, tesko nama gresnima!

Spomenka Sladoje Petrovic Divne su ove fotografije, bas sam citala o o.Dimitriju u knjizi, Hilandar moj dom, gde ga o. Jovan opisuje kao vrednog i cuvarnog, krpez i trpez kucu drzi, kako kaze. Pa kad ga jos vidim na slici, utisak je potpun, skoro kao da sam ga licno upoznala.Slava Bogu!


LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo !Sve u životu što radimo, treba da radimo umjereno . Postoji jedna stara poslovica : Ko jede dok ne oboli, mora postiti dok ne ozdravi.



Saša Lazić i tko ga ne bi zavolio...



Dunja Neda Slava Gospodu i duši oca Dimitrija.Skromnost i krotost su one zvezde koje krase ime ovog svetitelja.



Biljana Ostojic oče Gavrilo,skromnost je vrlina,što vidimo iz priložene fotografije,malo nam je potrebno da bi bili srećni,blagodarimo Bogu na svemu što nam daje,uvek više treba da brinemo o duši svojoj ,no o telu.Ako svoju dušu naslađujemo,molitvom ,postom,umerenošću u svemu drugom,i telo će nam biti zdravije.Blagodarim i svako dobro od Gospoda vam želim i svoj braći i sestrama.




(ova tema ima 1084 posete )


o.Gavrilo Otac + Dimitrije Hilendarac rodom od Varvarina snimak 1982 god.



Sandra Aleksic Predivna fotografija,iako spustenog pogleda i od brade se ne vidi,ali kao da se smijesi.....na ovoj slici me toliko podsjeca na naseg blagopocivseg patrijarha Pavla :)



Natasa Ilic Milovac Cast mu!



Milena Puaca Blazen duhom nas otac Dimitrije.
 





  * * *
MAKETA MANASTIRA HILANDAR
(ova tema ima 2515 poseta )

o.Gavrilo Maketa man. Hilendara



Mirjana Novakovic predivno¨¨pravo nebesko carstvo!!!



Milena Puaca Ljepota Bozija.



Natasa Ilic Milovac Bozanska Svetlost na srpskom nebu! Zvezda Vodilja za sve nas!



  * * *
SHIARHIMANDRIT STEFAN KARULJSKI (SRBIN)
(ova tema ima 11367 poseta )


o.Gavrilo O Stefan u svojoj kuhinji, sprema večeru za goste.



Marko Popović Pomaže Bog oče, gde bih mogao da nađem neku knjigu o ocu Stefanu, pošto vidim često ga stavljate na slike, a ja apsolutno ništa ne znam o njemu.



Milkica Stanarevic Da li se upokojio otac Stefan i da li je sahranjen u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana, u Slancima, kod Beograda ??? Ja se veoma izvinjavam svima, ako grešim. A veoma me interesuje odgovor na ovo pitanje i veoma bih to želela znati. Mnogopoštovani, oče Gavrilo, da li mi možete odgovoriti ???


o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo Sestro Milkice, ovde imate link na nekrolog starcu Stefanu, objavljen na našem sajtu:
http://www.manastir-lepavi​na.org/vijest.php?id=768

Milena Puaca Koliko ljubavi i topline,mira izlazi sa ove fotografije ,da nahranimo duse nase .Sve ovo prosto umiruje i stvara radost u srcu.Hvala Gospodu i vama oce Gavrilo.Dace Bog izvuce pouke iz ove fotografije koliko je bitna ljubav Hristova.i Oce Stefane moli boga za nas.


Spomenka Sladoje Petrovic Kako blag pogled ima o.Stefan, prosto ljubav iz njega izvire. Inace mi se cini da svi monasi imaju specifican pogled,narocito Hilandarci, blag i pun ljubavi za svakog Bozijeg stvora. Po neki zna onko strogo i upozoravajuce pogledati, ali i to je jedna vrsta ljubavi. Slava i hvala Bogu za sve.

Procitah nekrolog o. Stefanu,nisam znala nista o njemu.Zaista dirljivo zitije. Hvala Bogu koji nam salje ovakve podviznike, da se mole i za nas gresne. Ne znamo da cenimo njihov trud dok su medju nama,ali ce im zato biti veca plata pred Gospodom. Samo se nadam da imamo jos ovakvih molitvenika i zastupnika pred Bogom, inace smo nastradali. Kako ljudi zive u neznanju i grehu, prva ja. Idem cesto u man. Slance, hvala vam na ovoj informaciji, bar cu o. Stefanu zapaliti svecu za mir i pokoj dusi u Carstvu nebeskom.

Natasa Ilic Milovac Bog da mu dusu prosti i poodari mu Carstvo Nebesko! Jos cemo mi o njemu slusati i uciti.



Milkica Stanarevic Veoma Vam hvala, oče Gavrilo, na linku, na kome sam se detaljnije upoznala sa životom ovog velikog podvižnika !!! Danas sam i posetila njegov grob, i nakupila se divne Blagodati, što bih preporučila svakome, ko je u mogućnosti !!! A Vama, oče Gavrilo, hvala do Neba, što nas obasipate ovim nam dušekorisnim temama. Da nam Vas, oče, čuva Gospod na mnogaja, mnogaja leta !!!



(ova tema ima 5153 posete )


o.Gavrilo Na Karulji o. Stefan hrani svoje ptičice.



Jovan Hrnjakovic Korača geronda Stefan i more struji, njegova molitva Bogu dopire i kroz stene bruji, ptice pevaju slatko večna hrmonija to je, brojanice se okreću u nizu i rukom i prstima se broje, tako dan za danom vreme prolazi i svakom na kraju smrt dolazi, ko se zašta spremao tome će poći, i naš Greonda Stefan u raj će poći... + + +


Saša Lazić otac Stefan i njegove životinjice, samo još Cane fali, ali bolje da nije tu da ptičica ne strada jer je već jednom mačak postio 40 dana zato što pticu pojeo...



Jovan Hrnjakovic Vidiš to životinja mu se bez reči pokoravala i znala dokle može + + +



Biljana Ostojic Veliki podvižnik,u svemu je video Božiju lepotu,i na tome Bogu blagodario.Prelepa forografija oče Gavrilo.



Bojana Srbljak Kažu da se dešavalo da zakrsti more i da oluja prestane.



Jovan Hrnjakovic Ne samo to, nego je hodao po vodi kao po suvom, Hristonosac cinio je dela onoga koga je nosio u srcu + + +



Marija Sovilj Predivno .



Milena Puaca Otac Stefan kao da razgovara sa biljkama i prosto ih miluje.Osjeca svu tvar sto Gospod stvori.Hvala ice Gavrilo.



Natasa Ilic Milovac Malo Srbi znaju o ocu Stefanu, svaka prica je dragocena. Hvala. A njegovo vreme ce tek doci, Gospod ce ga proslaviti i u Srbiji. Otac Gavrilo nas cesto podseti na njega.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Rečeno je : Dato Vam je samo ono u šta vjerujete i Sve je moguće onome ko vjeruje.



Jovan Hrnjakovic Ono što otac Stefan nosi oko vrata je krst i ikona Prsevete Bogorodice , vidi se na foto + + +



  * * *
SVETOGORSKO POSLUŽENJE
(ova tema ima 5036 poseta )

o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo U man. Velika Lavra Sv. Gora


Mirjana Damjanac Ex Periz jednostavno i vrlo lepo :)



Nada Popovic
SA LJUBAVLJU POSLUŽENJE, SKROMNO I MOLITVENO



o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo Zamolio bi vas da ne pišete velikim slovima.


Nada Popovic Oprostite, oče Gavrilo



Slobodan Grujić Eee koliko to okrepi dusu covekovu,neznam da li posluzitelji to znaju koji je to nama osecaj kad se popije casa vode i uzme secer ili ratluk,vec na pola case se oseca takva fizicka snaga kao da se covek naspavao i odmorio posle nekog teskog rada,sve se nekako razbistri u glavi i gleda se sirom otvorenih ociju,mnogo volim taj osecaj :)


Svetlana Ležaić Pomaže Bog oče Gavrilo. Blagoslovite.
Kakav osećaj dok gledam ovu fotografiju: mir, tišina i okrepljenje tela i duše i radost jer sve odiše jednostavnošću i ljubavlju... Slava Bogu za sve!


Saša Lazić kao u manastiru Lepavina...



Spomenka Sladoje Petrovic Divno, ova posluzenja u nasim manastirima zaista krepe i dusu i telo. Svaki manastir ima posebno ukusnu vodu,a kafa nigde tako ne mirise.Ja kafu pijem jako retko, ali u manastrima je to nesto posebno. Bilo da je predah posle nekog rada ili putovanja, gutljaj kafe,kocka secera ili ratluka, zaliveno casom vode i covek je odmoran i preporodjen za par minuta. To nigde nije moguce sem u takvom okruzenju, gde je prisutna velika blagodat, stalna molitva, svetinje. Prosto mi je zao ljudi koji ne znaju za to blagotvorno dejstvo nasih manastira i ne posjecuju ih. Ali ko trazi, naci ce. Slava Bogu za sve!

Tatjana Kremenovic Pa fino druzenje uz kaficu, pa razgovor...Kud ces ljepse!


 
Milena Puaca Skromno posluzenje.
 

 
Natasa Ilic Milovac Tu je ii "skriveni" sastojak - molitva i blagoslov. Tako da i voda leci.


  * * *

DOČEK PATRIJARHA SRPSKOG GERMANA U KAREJI NA SV. GORI


Zare Davidovic Blagoslovi oče.Nisam siguran ali mislim da ste i Vi na ovoj fotografiji.



Milkica Stanarevic Hvala, oče, što oživiste ovaj važan događaj, za sve nas.



Dragoljub Marjanović
drugi sdesna od Patrijarha mi liči na pokojnog starca Mitrofana Hilendarca! Jel grešim?



o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo nije ni s desne niti s leve strane o. Mitrofan jedan i dugi su Mitropolti


Danijela Jelic
Blagoslovi oce sve nas i daj nam Boze snage da izdrzimo sve nedace




Danijela Škoric
Blagoslovi nas oče.


o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo Na koje nedaće mislite sestro na ekonomske-materijalne ili duhovne krize uopšte.




Biljana Savic
Blagoslovi nas oce,da izdrzimo sva iskusenja koja nas snalaze,da duhovno ne posustanemo. Hvala vam oce na svemu sto nas ucite.


Stana Vasic Sestro tu je nas Gospod, osloni se na Njega, i nece biti nikakvih nedaca. Veruj mi ja sam plavusa, al sam shvatila:). Gospod o svemu brine, nase je samo da ne okrecemo lice svoje od njega i da verujemo, jer vera tvoja spasi te. Oce oprosti meni, izgubljenoj ovcici, i molim vas blagoslovite.


Mirjana Veljancic
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej juče je služio svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.Donio je blagoslov na sav blagočestivi i vjerni pravoslavni narod Bijeljine i Republike Srpske. Na mnogaja ljeta!


Vera Aleksić Blago nama, Njegova svetost je došao da nas blagoslovi! Na mnogaja ljeta!!!



Stamenko Mijatović
Pomaže Bog Oče , dali ste Vi na slici u donjem lijevom uglu .Možete li nam reći kada je slika snimljena .



o.Gavrilo Bog vas blagoslovio.
Brate Stamenko, na slici se ja ne nalazim. Fotografija je snimljena 1963. godine, povodom proslavljanja hiljadugodišnjice Svete Gore. Tada je Svetu Goru posetilo više patrijaraha, a među njima je bio i naš patrijarh German. U to vreme ja sam imao 18 godina i bio sam iskušenik u manastiru Rajinovcu.

Danijela Jelic Pomaze Bog Oce Gavrilo!Kad sam rekla nedace,nisam mislila na duhovnu krizu tu nikad nisam posustala,borim se jos vise da sacuvam veru u gospoda Boga i decu svoju vaspitavam isto tako.Znam da je Gospod tu uvek sa nama.Nisam imala ni malo lak zivot ali se nikad i ne zalim i pored svih kriza emocionalnih,zdravstvenih i finansijskih verujem u bolje sutra za sve nas.Veliki pozdrav za vas iz Kragujevca. Blagoslovi nas oce i Bog vama pomogao!

Dusanka Popovic Lijepo



Stamenko Mijatović Blagodarim Oče ,meni nekako liči na Vas :), a evo i saznadoh jedan divan podatak , rodio sam se na jedan Veliki jubilej , 1000 GODINA Svete Gore.



Danijela Škoric Na duhovne Oče,to nam nedostaje svima.



Miša Matić Ne mogu da prepoznam starca Agatona, tada oca Arsenija, ako ko može da pomogne?



Ljubica Cvetkovic Pa tu je i počivši episkop braničevski Hrizostom! Kakav čovek! Pravi arhijerej.



Marija Cvetković
‎...tihi glas



Vera Katarina Francva
Svaki lik jedna ikona, sve ikona do ikone.....
 

  * * *
SVETA GORA - TRAGOVI
(ova tema ima 5777 poseta )

o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo Krevet na kome se odmarao Starac Pajsije svetogorac.


Marko Popović Ovo je prava monaška kelija... Svaka čast starcu, zato je i nazvan starcem, a ne dedom. Eto, braćo i sestre, šta je ovaj život? Ništa... Svi ljudi se trude nešto da postignu, neku titulu, neko zvanje, da budu slavni, bogati... Ništa od toga, sve je to za džabe.
Kod prijatelja sam video mirotočivu ikonu svetog monaha Haritona na knjizi o njemu... Eto, on je proživeo svoj život u naše doba, i sam je svašta prošao. I živeo je običan, da tako kažem grešan život, jer je to postalo normalno, ali je u ovom najnovijem ratu video koliko je rat zlo i jedva je ostao živ, pa se pokajao.
I u manastiru Crna Reka i Sveti Arhanđeli je bio monah tokom '90-ih. Neki od bratije su mu se podsmevali što se trudi da bude svetitelj, ali on na to nije obraćao pažnju. I tada neekskomunicirani Vladika Artemije je video kako je on bio dobar čovek i nudio mu je sveštenički čin, što je on odbio. I sve, jednostavno sve što je radio je izgledalo besmisleno za čoveka koji misli o zemaljskom, ali vidimo kako ga je Bog proslavio.
Isto tako i naš Patrijarh Pavle... Mnogo ljudi se čudilo što se on vozi kočijama i autobusima i nosi godinama jednu te istu odeću... A, hvala Bogu, imali smo prilike da vidimo kako narod na kraju ispraća takve svetitelje.
Znači, to je - ''ako su Mene gonili, goniće i vas''. Ovaj svet u zlu leži i mi moramo da raskrstimo hoćemo li duhovan ili telesan život. Hoćemo li Boga ili zlatno tele. Daj Bože, da i mi primerima tolikih svetitelja čiji se broj ne zna imamo bar jednu od vrlina koje su imali oni! Amin.

Vojislav Kukavica E to se zove skromna postelja i jedan od podviga.



Jovan Hrnjakovic Tek da se odmori telo, a duša u Bogu - isihasta + + +



Mirjana Jovicic Koliko je Starac Pajsije svetogorac duša primio, saslušao, spasao...Koliko divnih knjiga i pouka je ostavio čovečanstvu - uverena sam da je za ovaj skromni krevet imao najmanje vremena.Radosno čitam Njegove knjige. Sam pogled na sveto lice Starca Pajsija obnavlja mi snagu i čuva smirenje i blagodarnost Gospodu...


Saša Lazić i sasvim dosta, šta treba više...



Milena Puaca Bas tako sasvim dosta,mi smo ko hrcak samo nesto skupljamo za neke dane a koje o tome se nerazmislja.Citamo.idemo na liturgiju ali slabo nesto primjenjujemo to u zivotu.Boze pomozi da se preobrazimo u usvojim bar malo skromnosti.

 
Spomenka Sladoje Petrovic Skromno, monaski, a pred Gospoda je poneo svoja dela, spasene i preobracene duse. Kako ljudi ne razmisljaju, kad sticu, zgrcu, materijane vrednosti, kad nemaju mere, pa hoce kuce na svim krajevima sveta, pa kola, pa avione i cemu sve to...na kraju, kad izgube dusu, kad ne znaju u kojoj od kuca im se nalaze deca, da li su im roditelji zivi, izgube negde usput i sebe, ne znaju ni ko su ni kuda idu. Da li se takvi ikada sete da se mnogo sladje spava na ovakvoj skromnoj drvenoj postelji, ali ciste duse i srca ispunjenog molitvom i ljubavlju? Iskreno se nadam da se bar poneki sete i pokaju, pre no sto im bude kasno.

Tatjana Kremenovic Drago mi je oce Gavrilo sto ste postavili fotografiju kreveta starca Pajsija.Evo kako izgleda krevet starca koji je imao radost u sebi mnogo vecu nego sto je imaju najbogatiji ljudi na svijetu.... Jednom sam procitala takodje da je jedans tarac rekao:" ja sam toliko radostan i sretan , da me nije sramota ljudi, skakao bih od srece....." . A danas ljudi imaju sve , ali ne osjecaju tu srecu i radost.Zasto?


Mira Popov Ex Bundalo Uspevaju najverniji...



Bojana Srbljak Skromno, ali lepo, čisto. Boraveći u jednom grčkom manastiru jedan monah nam je rekao da je mnogo bitno da nam životni prostor bude čist, sređen. Takav dom je od Boga blagosloven, kaže on.



Slobodan Miric Sveti oce Pajsije moli Boga za nas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!​!!!!!



Natasa Ilic Milovac Ovako sam zamisljala kelije, jednostavne, ali upravu ste zavisi od monaha. Udaljili smo se od sustine u svetovnom zivotu. Potrosacko drustvo nam je stvorilo naviku da gomilamo stvari jos i jos, nikad nam nije dosta, a sve to nije vazno. Starac Pajsije to, svojim zivotnim prostorom dokazuje.

 * * *
SVETA GORA- KARULJA
(ova tema ima 2120 poseta )

o.Gavrilo Biblioteka jednog karuljca koji se bavi prevođenjem i proučavanjem SVETIH OTACA.



Milena Madzar Prekrasno,kako lijepo slozeno i uredno,a mogu misliti kakvih dusekorisnih knjiga ima za procitati.



Jovan Hrnjakovic Ko bi rekao da ovakva kolekcija knjiga svetih otaca može da stane u jednu od karuljskih isposnica, ovako sređenih bedantno u predivne police, ne bi izlazio odatle + + +


Milena Madzar E to sam i ja Brate pomislila,reko da me je zatvoriti tu onako samu,danima bih citala.



Jovan Hrnjakovic ‎,,Blaženi koji istražuju svedočanstva Njegova svim srce tražiće Boga... ps + + +



Jovan Hrnjakovic Znam da voliš da čitaš kao i ja, tamo samo Majka Božija može da uđe, nema ženskinje, ti možeš samo da se diviš, i da sabiraš kućnu biblioteku :) + + +



Mladen Pejić Oče, čija je ova ikona ispod ikone Spasiteljeve?



Saša Lazić Veeelikoooo bogatstvo...



Milena Puaca I ovo je veliko poslusanje.


 
Spomenka Sladoje Petrovic Kakav divan prizor, knjige i ikone, a sve uredno slozeno, za uzivanje.Koliko duhovnog bogatstva na jednom mestu. Sigurno ima i retkih knjiga koje se nemogu lako naci. Ali odavde ce do nas da dodju novonastale knjige, svima nama na korist. Slava Bogu!


Natasa Ilic Milovac Bibilioteke su zaista izuzetno mesto za molitvu, tihovanje i duhovnu hranu. Volim ovakve prizore i u svetovnim kucama.



 * * *
SVETA GORA KARULJA
(ova tema ima 2343 posete )

o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo Unutrašnjost jedne od kelija na Karulji, gde se živi najstrožijim asketskim načinom života .


Spomenka Sladoje Petrovic Ceo zivot u jednoj sobi, voda, hrana i krevet za telo, knjige i ikone za dusu. Divno svedocanstvo da zavirimo, mozda i malo nepristojno u "intimu" jednog kutka na Sv. Gori. Zaista sam zahvalna o.Gavrilu sto nama koji necemo nikada posetiti Sv. Goru, omogucava da je na neki nacin dozivimo preko ovakvih slika. Bog Vam dao platu u Carstvu svome, o. Gavrilo.

Natasa Ilic Milovac Uvek sam drugacije zamisljala kelije, bas mi je drago da mogu da stvorim realnu sliku. E, tek sad primetih i racunar, neobicna slika.



o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo Zavisi i od monaha koji u noj živi.


Miloš Nenezić
Oce ovo je kelija nekog zilota koji pripada matejevskoj frakciji. Ovde se među ikonama vidi i fotografija ep.Mateja Vrestenskog, koji je kroz jednoličnu hirotoniju izgradio njihovu jerarhiju...



Nenad Badovinac s obzirom da verovatno ima pristup Internetu sa ovog laptopa koji se nalazi na stolu, mozda Vam uskoro dodje email poruka direktno sa Karulje u manastir Lepavinu..
 
 

  * * *
SVETA GORA ATONSKA
(ova tema ima 10394 posete )

o.Gavrilo Pogled na Svetu Goru



Tanja Cvetanovic Stojanovic sam pogled pruza neopisiv mir u srcu.Bozanstveno



Slavica Pejovic Na jednoj od tih plaža kod Uranopolisa, o. Gavrilo letovala sam jedne godine .Pescna plaža, more bistro, plavozeleno , prelepo. Bilo je samo iznenadnih jakih vetrova. Kao da su cuvali Aton.


Dragana Jugovic Sveta Gora Atonska...prilikom putovanja u Grčku kupila sam knjigu o Svetoj Gori Prelijepo....detaljno su opisani svi manastiri,poslusanja,kako do Svete Gore i sam njen smisao....Slava Bogu


LJiljana Botić Vilotić Помаже Бог оче Гаврило ! Шта рећи пред љепотом која нам одузима дах , него Слава Господу у век векова Амин.



Milena Puaca Boze milostiv budi prema nama gresnim.



Nenad Badovinac Ova fotografija prema vrhu Atosa ne može da priča, ali vi možete čuti njene valove, ova fotografija vrha Atosa nema oči, ali može da vas pogleda svojim plavim zenicama, ova fotografija nema prste ali može da vas dotakne pravo među grudi..


Spomenka Sladoje Petrovic Predivno, kakva lepota, blazenstvo i mir. Dusu dotice. Pade mi na pamet stari naziv za fotografiju - svetlopis, e ovo je bas svetlopis, zrakom svetla zapisan trenutak u vecnosti.



Natasa Ilic Milovac Pogled koji sanjam.



Marina Vasiljevic Smirenost i blazenstvo,sklad i harmonija...hvala vam!



Milkica Stanarevic Više od lepote !!!



Smilja Mihajlovic Ovo je Božije blaženstvo i mir. Gospode Isuse Hriste pomiluj nas grešne!



Gordana Rodic-Prpos Raj za oči i dušu...
 


 
 * * *
KELIJA SV. NIKOLAJA ČUDOTVORCA "BJELOZERSKA" NA SVETOJ GORI, NEKAD I SAD

o.Gavrilo U keliji Sv. Nikolaja Čudotvorca "Bjelozerskoj" na Svetoj Gori boravio sam od marta 1983. do marta 1984. godine, po blagoslovu uprave manastira Hilandara. Prva, crno-bela fotografija pokazuje kao je kelija tada izgledala, a ostale dve kako izgleda danas. Inače, tu drevnu keliju je bio obnovio naš Sveti Sava, nakon povratka iz Svete Zemlje sa poklonjenja živonosnom Grobu Gospodnjem. Keliju mu je, kao monahu carskog roda, podario tadašnji svetogorski prot, i od tada pripada Hilandaru. Nekada su u njoj boravili ruski monasi (u prvoj deceniji prošlog veka bilo ih je 85, od toga 17 sveštenoslužitelja), a kasnije, nakon što je posle Oktobarske revolucije s vremenom opalo rusko monaštvo na Svetoj Gori, u Keliji se podvizavaju Grci. Kad sam 1971. godine došao na Svetu Goru, u Keliji je bio Starac Haralampije, koji je sa bratijom (oko 30) otišao da prime upravu manastira Dionisijata. Oko tri godine je Kelija bila prazna, a onda su blagoslov od Hilandara za boravak u njoj zatražili Starac Kirilo (koji sada ima 80-ak godina), o. Arsenije, o. Meletije, o. Gerasim i o. Sava. Za vreme mog boravka u Keliji bilo nas je 12 bratije. Sada ima, kako čujem, preko 20.

o.Gavrilo Ιερόν Κελίον Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι



Bojana Hrlec
Hvala Oce na divnoj prici i fotografijama,meni se vise dopada crno bela verzija jer me podseca na starinski i vise klasican stil kada pogledam sve zajedno i fotografiju i keliju, mada fotografije u boji i danasnji izgled kelije je jako lep:-)!!!


ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ Γέροντα Ευλογείτε
Σας ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα θέματα που μας παρουσιάζετε. Για μας στην Ελλάδα οι συχνές αναφορές σας στο Άγιο Όρος είναι πολύ σημαντικές. Λυπάμαι που δεν γνωρίζω τη σερβική γλώσσα. Σας διαβάζω με τη βοήθεια του μεταφραστή google.

o.Gavrilo O Kirios sas evologise, me tin pola hara,. Ego zisa stin Agion Oros 13 hronja.



o.Gavrilo >>> ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Στην ανάρτηση αρ. 1141 είχα δημοσιεύσει τρεις σπάνιες φωτογραφίες, από τις πρώτες που είχαν βγει στο Άγιο Όρος στα μέσα του 19ου αιώνα και εμφάνιζαν τρία κελλιά σε περίοδο ακμής. Για το τρίτο από αυτά υπέθεσα πως ήταν το Χιλιανδαρινό κελλί του Αγίου Νικολάου, το ονομαζόμενο Μπουραζέρι, χωρίς να είμαι σίγουρος.

Απόψε ο otac Gavrilo (Αρχιμ. πατήρ Γαβριήλ) της Ι. Μονής Λεπαβίνα δημοσίευσε τη φωτογραφία στην ιστοσελίδα του, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για το Μπουραζέρι, στο οποίο μάλιστα μόνασε, σαν Ιερομόναχος, και ο ίδιος για ένα χρόνο Μάρτιος 1983 - Μάρτιος 1984, την εποχή που ήταν Μοναχός στην Ι. Μονή Χιλιανδαρίου (1971-1984), πριν επιστρέψει στη Σερβία

Slobodanka Pilipovic Lepa sećanja oče



Dragana Kovacevic
ovo je zaista predivno nisam nikada bila tu ali me je jako odusevilo



o.Gavrilo>>> Prevod:   BURAZERI
U razradi članka 1141 objavio sam i tri retke fotografije, jedne od prvih koje su izašle na Svetoj Gori sredinom 19-tog veka. Prikazuju tri kelije u perioru rascveta (Svete Gore). Za treću fotografiju pretpostavljam da prikazuje hilandarsku keliju Sv. Nikolaja, imenovanu i Burazeri, ali (u to) ne mogu da budem siguran.
Večeras je o. Gavrilo (Arhimandrit otac Γαβριήλ) iz manastira Lepavina objavio na svojoj (internetnoj) stranici fotografiju potvrđujući da je reč o Burazerima, gre je i sam kao jeromonah živeo godinu dana (Mart 1983 - Mart 1984), u vremenu dok je bio hilandarski monah (1971-1984), pre nego će se vratiti u Srbiju.

o.Gavrilo Starče blagoslovite!
Blagodarim vam mnogo za predivne stvari (teme) koje ste nam prikazali (predstavili). Za nas u Grčkoj (Eladi) vaši česti osvrtaji na Svetu Gori mnogo su značajni. Žao mi je što ne znam srpski jezik. Čitam vas uz pomoć prevodioca Google.

Stojanka Gordic Nikada i necete otici tamo g-djo Dragana, jer je zabranjeno za zene.No dovoljno je da procitate opis i vidite ove divne slike i da jednostavno imate osecaj da ste svaki dan tamo.Posto je ovo Manastir Svetog Nikole(nase krsne Slave),posebno mi je drago da ste nas obogatili Oce Gavrilo, za jos jedno prekrasno iskustvo.Hvala Vam i nek je Bog u pomoc svima.


Dragana Kovacevic hvala g-djo Stojanka i veliki pozdrav za vas



Milovan Cvetić
Oče možete dodati još fotografija kelije Burazeri, iz mog albuma. Snimljeno je za Vaskrs 2008 godine.
http://picasaweb.google.co​m/milovancvetic/PutKareja2​008#5400029585908341250


Radomir Vucic
Svetom Savi podarena je kelija kao monahu carskog roda. Kakav velicanstven spoj! Monasko i carsko. To je retkost i u istoriji Crkve. Logicno je da tome slijede trajni rezultati i da niko pred takvim spojem u jednoj licnosti nije ostao ravnodusan, pa je tako, pored ostalog i stecena za Hilandar kelija Svetog Nikolaja "Bjelozerska", ali i mnogo toga drugog iz cega se i dan danas duhovna snaga. Pitam se da li je svetogorskog prota upravo takav spoj monaskog i carskog u Svetom Savi pokrenuo na ovaj cin da Svetom Savi podari keliju. Monahe i princeve ujedno danas rijetko srecemo, a ne srecemo cesto ni druge licnosti koje u sebi nose svetacke obrasce, pogotovo ne medju finom gospodom sa kravatama.
Zato se i ne stvara danas puno trajnih bogatstava koja ce nadzivjeti vijekove. Kad zadjemo u prostor nasih srca, ako zadjemo, kome se poklanjamo, da li zivonosnom Grobu Gospodnjem ili zlatnim polugama koje uzalud zamisljamo.

Saša Lazić kada pogledamo fotografije kelija nekad i sad razlika je samo u naravnim bojama,sjaj kelija i duh istine obavijaju sve tri jednakom snagom...a vjerujem unutra je jednak osjećaj blaženstva u svima...sjajno!!



Stojanka Gordic trebalo bi svi da pogledaju fotografije g-dina Cvetkovica, koje nam docaravaju koliko je Sveta Gora(Agios Oros), blizu Boga.Tamo je srecom, jos uvek sve prirodno i velicanstveno.Hvala g-dine Cvetkovicu, sto i nama koji ne mozemo posetiti Svetu Goru, dajete mogucnost da uzivamo u svetogorskom Raju.


Jovana Čonjić Nisam znala sve do sad da je kelija Sv. Nikolaja Čudotvorca "Bjelozerska" ustvari kelija Burazeri..znaci tu ste vi bili,u Burazerima..



 
 * * *
KARULJA, MONASI NA SKALAMA
(ova tema ima 7867 poseta )
o.Gavrilo Karulja, monasi se penjaju uz skale.



Nenad Badovinac samo Bog zna koliko može u čoveku biti skrivena želja da ima mir u svojoj duši, kada ta želja jednom izađe iz dubine čovekove duše, čovek je u stanju da pronalazi najskrivenija i najmirnija mesta na svetu kako bi se susreo sa Božjim mirom.


Slavica Grubjesic Tacno tako, oni ce verovatno u nekom udubljenju u steni pronaci svoj mir. Prelepo, to samo Boziji izabranici mogu...



Dragana Jugovic prelijepo, svima nama je danas potrebno pronaci mir, prvenstveno onaj unutrasnji ...pored svih ovih dešavanja u svijetu..Bar Boziji izabranicu mogu da pronađu najskrovitija i najmirnija mjesta gdje mogu da se mole...


Jovan Hrnjakovic Ove merdevine podsećaju na lestvice svetog Jovana Lestvičnika + + +



Milena Madzar Jeste brate Jovane bas podsjecaju,fotografija je prekrasna'a i penjanje na tako svetom mjestu je predivan dozivljaj,a Monasi su i penjanjem u Molitvi tako i da ne osjete ni umor ni tezinu.
Kao da se penju ka samom nebu,covijek bi mogao samo gledati ovu fotografiju,koja puno govori.


Jovan Hrnjakovic Pa da + + +



Saša Lazić Kao da idu po ljestvicama iskušenja, jedna po jedna...



Dunja Neda Neka su na slavu Gospodu monasi i njihova molitva.Ništa im nije prepreka jer veruju Bogu svojemu.Amin!



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Stepenice nas i vode putem prema Bogu .Samo naš duhovnik može znati na kojoj se mi stepenici nalazimo. Potrebno je ići polako al sigurno. Ko ide sporije ,dalje će stići.



Spomenka Sladoje Petrovic Velika je ljubav Bozija, zarad koje i ovi monasi idu uz stepenice da bi bili blizi Njemu, u neprekidnoj molitvi, gde sve drugo gubi smisao i znacaj.Samo Gospod iznad njih i nista vise. Slava Bogu!



Natasa Ilic Milovac Kakav predeo, nepristupacan, kamenit i u njemu molitva!



Milena Puaca Put ka Carstvu Nebeskom.



*  *  *
MONAH U PECANJU RIBE
(ova tema ima 6568 posjeta )
o.Gavrilo Sv. Gora, monah peca ribu.



LJiljana Botić Vilotić Hvala Vam oče na ovim lijepim fotografijama, i tome što nam omogućavate da osjetimo bar djelić ljepote Sv.Gore.



Dijana Đekić
prelijepo!!!



Nenad Badovinac Mozda je ovaj monah na poslušanju da peca ribe, a mozda je dobio poslušanje da sa svojom prisutnošću i svojom smirenošću umiri ove nemirne morske talase..



Marko Popović
Pomaže Bog draga braćo i sestre! Javila mi se jedna sestra danas i pitala me je što više ne pišem komentare na slike... Pa jeste, hvala Bogu, treba više revnovati. Ali da ne gnjavim puno o sebi, oprostite mi ako sam vas na neki način uvredio.
Lepa je slika naravno, otac Gavrilo je uvek stavljao sjajne slike, ali nemojte zameriti ako kažem da je možda malo previše fotoaparata i hodočasnika na Svetoj Gori. Čak sam čuo da neki jeromonasi sa Svete Gore ispovedaju žene preko interneta... Eto...
Jako mi se sviđa ovde što monah peca za svoju trpezu, dakle trudi se, ne zavisi od nikoga, a opet se moli za ceo svet. Eh, kad bi svi mi tako radili za sebe, a bili tu za drugoga! Gde bi tu kraj bio!
Nije cilj života biti monah, niti biti sveštenik. Cilj života je biti dobar čovek i tako zadobiti zajednicu sa Bogom i život večni. A to može svako - i star i mlad, i bogat i siromah, i sveštenik i laik, i monah i svetovnjak. Zato je tu i Sveto Pismo, u njemu su opisani toliki ljudi, različitih osobina, ali vidimo da to da li će biti sa Bogom zavisi od čoveka, a ne od položaja.
'Ajde, da ne gnjavim. Svima srećan praznik i sve najbolje. Amin.

o.Gavrilo Brate Marko, pogrešnu informaciju si dobio da neko od monaha preko interneta ispoveda dotle se još nije stiglo, nego najverovatnije da je se neko obratio nekom monahu za duhovnu savet. Ima jedna narodna: "ne veruj sve što čuješ niti kazuj sve što znaš".


Marko Popović U, dobro je. Izvinjavam se.



Jovan Hrnjakovic oce Gavrilo bas mi je danas pala na pamet ta narodna poslovica dok sam sedeo u crkvenoj porti sa protama i bracom i sestrama posle liturgije na posluzenju , bilo je tu interesantnih razgovora koji su korisni za dusu, al mi je bila i ta narodna na umu ,, ne veruj svemu sto cujes i ne govori sve sto znas ,, Bas smo mudar narod kada imamo bogate polovice - bogate - Bogom, Lepa slika oce...al najbolje peca otac Stefan sa Karulje, sve po sto kila + + +

Saša Lazić Ovdje je teško odoljeti iskušenju i ne skočiti malo u tu ljepotu od mora, ali monah odrađuje i odoljeva...



Dunja Neda Pomaže Bog,oče Gavrilo! Vaš požrtvovan misionarski rad nam popunjava znanje o životu monaha na Sv. Gori o kojemu,mi žene i ne bismo mogle puno saznati.Bogu hvala na svemu što nam pruža u svojoj ljubavi naš Vrhovni Otac,a podario nam je i Vas,Oče.


Milena Puaca Slava Bogu na svemu.Hvala na dusevnoj hrani oce Gavrilo.



Spomenka Sladoje Petrovic Lepa slika sa puno kontrasta u sebi. Nemirno more i smirenje jednog monaha koji sa molitvom u srcu treba da obavi poslusanje i ukroti more, da bi doneo ribu braci za rucak.

Hvala o. Gavrilu na ovim zlata vrednim duhovnim poukama. One su jos dragocenije u ovo vreme kad niko nema vremena za bliznje, pa ni nasi svestenici, na zalost.A mislim da smo svi po malo smuceni od velikog broja informcija, svi nesto cujemo, od jednog, drugog, trceg izvora, kako covek da se snadje i sta da misli. Bas mi je ova poslovica sto je pomenuo otac legla na dusu. Svi nesto padaju u vatru pri dokazivanju svojih "istina" i ljudi u veri, na zalost. Samo na fotografijama o. Gavrila i u komentarima, smirenje.Cini mi se da nam to mnogo nedostaje, svuda.Oprostite ako sam preopsirna.Svako dobro

Natasa Ilic Milovac Lepa je fotografija, ali kad god vidim da monah radi nesto potpuno uobicajeno nekako se iznenadim i bude mi bas drago i simpaticno. Mislim da mi monahe zamisljamo samo u manastiru na molitvi. Kroz ove slike vidimo jos jednom da se moze moliti svuda i na svakom mestu i u razlicitm poslovima.


Vukasin Momcilovic Relativno cesto sam okruzen monasima i ne mogu da prestanem da se divim tim ljudima, njihovim nacinom zivota da ponekad pozalim sto nisam blagosloven da podelim taj zivot.
 


*  *  *

STARAC SA SVOJIM ŽIVOTINJIMA
(ova tema ima 3728 poseta )

o.Gavrilo Sv. Gora, starac sa svojim životinjicama.



Lana Vasovic Joj, pa ovo je predivno!!!Koliko ljubavi!



Draginja Savic
Zaista,prelepo!!! Slava Bogu!!



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Nekada mnogo više ima smisla vrijeme provesti sa životinjama ,nego sa pojedinim ljudima.



Nenad Badovinac kako se tek ljudi sa svojim dušama obraduju blizini ovog starca.. kada mu se i životinjice ovako raduju..



Mirjana Jovicic Slatki su mnogo, kao - starac im okrenuo leđa, al oni su strpljivo dočekali, da se okrene i da ih dodirom počasti.Po starčevom licu se vidi da se ne zna, kome je odugovlaćenje teže palo - njemu iz kojeg zrači ljubav i samo ljubav, ili tim divnim stvorenjima.


Dunja Neda Prelepo.Životinje osećaju ljubav i mir i uzvraćaju ljubav.



Milena Puaca Ljubimo jedni druge.



Dragana Jugovic
Mir,sklad čovjeka i okoline...ljubav....to je ono što nas sve pokreće ...jer sam Bog je ljubav....



Spomenka Sladoje Petrovic Kako je lepo kad se oseti sklad i ljubav medju Bozijim stvorenjima.



Natasa Ilic Milovac Ovakve fotografije svedoce o ponavanju jezika tvari svetogorskih monaha. Vrlo cesto su okruzeni zivotinjama i neverovatnoj bliskosti i ljubavi sa njima. O. Stefan srpski je jos jedan od takvih.



 
*  *  *
KELIJA SV. JOVANA BOGOSLOVA
(ova tema ima 3869 poseta )
o.Gavrilo Jedna od zapuštenih Kelija na Sv.Gori koja pripada man. Hilendaru posvećena sv. Jovanu Bogoslovu.



Milena Puaca Dace Bog obnovice to neko.



o.Gavrilo Kada se bude verni narod probudio iz duhovne učmalosti obnoviće se i svetinje.



Radmila Ducic daće mili bog onoviće se i to hilandar je bio izgoreo pa su ga obnovili



Vladislava Vasic Thiel Molimo se Gospodu za obnovu naših svetinja,ali moramo i sami da se potrudimo, ko kako i koliko može.



LJiljana Botić Vilotić
Naravno duhovni preporod nam je potreban ,dosta smo živjeli i bili u tami. Gospode umij nas svojom Božanskom svjetlošću.



Milena Puaca Dace Bog da izadje mrak iz nasih dusa osnazi uspavana vjera nasa i sve svetinje ozive nasim sabranjem na liturgijama.Da narod uvidi koliko blagodeti donosi vjera u Hrista i koloko je neizmjerno bogastvo u tome.Treba osjetiti toplinu molitve tih zapustenih svetih mjesta i radost Gospoda pri svakoj obnovljenoj svetinji.
 

Mirjana Jovicic Mnogo je tužno što je zapuštena kelija Sv.Jovana Bogoslova.Monaštvo drago, udruži snagu, obnovi ovu svetinju dragu.Nek stigne i pomoć od naroda mog, neka nas čuva Gospod Bog.



Saša Lazić Iako zapuštena, sjaji iznutra...



Dunja Neda Daće Gospod pa će ova kelija zasjati sjajem i izvana,jer je verno služila Gospodu i iznutra.Amin! Bože daj!



Viktor Stanojević ‎"Bože! Povrati nas, neka zasja lice Tvoje da se spasemo!" (Ps. 80,3)



Natasa Ilic Milovac Ceka ona svoje vreme i svoj trenutak da vrati staro ruho. verovatno sa razlogom. Predivno mesto, predivna kelija.
 



*  *  *

KELIJA MAVRUDA I
(ova tema ima 2838 poseta )
o.Gavrilo Kelija Mavruda koja pripada man. Hilendaru, prostorija za prijem gostiju.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Lijepo uređena prostorija ,sve na svom mjestu i skromno ničega previše, samo ono što je potrebno. Prostorija plijeni tragovima lijepog prošlog vremena.


Saša Lazić Uistinu lijepo, kao barokno...



Mirjana Jovicic Sve je spremno za putnika, dobronamernika: posluženje je na stolu, sobne boje vesele, čak je tu i bambika ako gost bude mali dečak.



Dunja Neda Prelepa je.Ispunjena je blagoslovom.



Viktor Stanojević ‎"Bože! Povrati nas, neka zasja lice Tvoje da se spasemo!" (Ps. 80,3)



Natasa Ilic Milovac Tradicionalno i bogato! Blagosloveni su oni koji su posetili ovo mesto i boravili u ovoj sobi+++



*  *  *

KELIJA MAVRUDA II
(ova tema ima 13260 poseta )

o.Gavrilo Na fotografiji Starac kelije Jerom. Makarije jerom. Pavle i monah Josif.



Cvija Simić Milićević
Pomaže Bog o.Gavrilo,kaiš koji nosi jerom.Makarije nose li svi monasi ili samo jerom.



o.Gavrilo Nose svi monasi na Sv.Gori , to se dobija prilikom monašenja a te kajiše  obično rade i monasi kelijoti na Sv.Gori.



Cvija Simić Milićević Hvala o.Gavrilo.



Saša Lazić kaiš i odežda i sasvim dosta, sve drugo je unutra...

 

Biljana Ostojic Blagodarim oče Gavrilo na fotografiji.



Milena Puaca Hvala oce na fotografijama koje sire toplini i unose mir u nase duse pa i pokoju suzu.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Zanima me da li monasi prilikom monašenja daju zavjet skromnosti ? Pa s obzirom na to i njihova odjeća je odraz toga.



o.Gavrilo Tri zaveta monasi daju na monašenju: poslušnost , bezbračnost i siromaštvo.



LJiljana Botić Vilotić Hvala Vam oče Gavrilo na odgovoru.
 


Dunja Neda Skromnost monaha se ogleda i u njima samim njihovom licu i skromnom držanju.



Natasa Ilic Milovac Da li kais ima neko znacenje? Ne vidjam cesto kais ko monaha. Divna slika. Hvala Oce.




*  *  *

OTAC MAKARIJE IZ KELIJE MAVRUDA III
(ova tema ima 3556 poseta )
o.Gavrilo Kelija Maruda pripada man. Hilendaru posvećena Roždestvu Presvete Bogorodici u noj žive grčki monasi.



Saša Lazić Kao da je danas uslikano...

 











*  *  *
KELIJA MAVRUDA IV
(ova tema ima 7094 posete )

o.Gavrilo U Keliji Mavruda u duhovnoj monaškoj zajednici su Starac kelije jerom. Makarije, jerom. Pavle i monah Josif to je jedna od najuređenija Kelija blizu Kareje, kako po duhovnom životu tako i po izgledu ,kao što i vidite na ovom filmu.


Spomenka Sladoje Petrovic Kakvo divno svedocanstvo, prosto se oseti miris tamjana, toplota sveca i molitva. Koliko lepote na jednom mestu! Hvala Gospodu sto nam posla o.Gavrila da za nas pronadje ove snimke, da preko njih "posetimo" ovo sveto mesto. Divna kelija, re...See more


LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Hvala na ovom divnom filmu. Vidi se da postoji red, mir i da tu vlada Hristova ljubav.



Radmila Ducic mir i božji spokoj



 
*  *  *
OTAC FOTIJE, JURODIV HRISTA RADI, SE UPOKOJIO
(ova tema ima 2853 posete )
o.Gavrilo Prema Romfea.gr, starac Fotije, poznati i istinski pravoslavni sveštenik, usnio je u Gospodu u svojoj 98 godini na njegovom rodnom ostrvu Mitilini.

Bio je arhimandrit koji je neumorno radio za Jevanđenje, ali na tihi i pravi način, što je između ostalog ispoljavao tako da je i ljeti i zimi naokolo bos hodao.

Da napomenemo da je njegova sahrana obavljena 6. marta 2010. godine, u crkvi Sv. Antonija u Trigona Plomariu, selu u kom je služio 46 godina.

Sahranu je služio mitropolit Jakov iz Mitilinija, kao i mnogobrojno sveštenstvo.

Neka mu Gospod da vječni mir među pravednicima, i neka na nama bude njegov blagoslov.

*Otac Fotije Lavriotis

Arhimandrit Fotije Lavriotis, na ostrvu Lezbos poznatiji kao otac Fotije, rođen je u Pamfili, selu pokraj Mitilinija 1913. godine, od oca Dimitrija i majke Marije Sardelis.

On je, skupa sa svojom sestrom mlađom od njega tri godine, odrastao u mnogim poteškoćama i neimaštini. U dobi od sedamnaest godina ostao je siroče. Kao adolescent, fasciniran onim što je čuo od sveštenika, koji je posjetio njegovo selo, o grčkom pravoslavnom monaštvu i svjetovnoj ništavnosti, odlučio je da se zamonaši.

Sa svojih sedamnaest godina otišao je u manastir Velika Lavra na Svetoj Gori, gdje je dobio ime Lavriotis. Tu je postrigan u monaha i biva rukopoložen u đakona i sveštenoslužitelja, živeći na Svetoj Gori ukupno dvadeset godina.

Vratio se na svoje rodno ostrvo Lezbos na poziv pokojnog mitropolita Jakova I iz Milinija.

Postavljen je za parohijskog sveštenika u selu Trigona Plomariu, gdje je ostao sve do penzionisanja. Godine 1950 bivši arhiepiskop atinski, Jeronim, postavio ga je za namjesnika crkve Svetog Groba Gospodnjeg u Jerusalimu.

Nakon četiri godine provedene u jerusalimskom patrijarhatu, po drugi put se vraća u svoje rodno mjesto. Nastavljajući sa obavljanjem parohijskih dužnosti bio je angažovan i za obnovu isposnice posvećene pravednom Luki, novomučeniku.

Otac Fotije ukupno je proveo 68 godina kao sveštenik, bogoslužitelj. Svi su ga voljeli i bio je poznat po svojoj hrabrosti, podvižništvu i posvećenosti pravoslavnoj tradiciji. Za neobičnost svog izgleda rekao bi: „Ja sam monah, zbog čega uopšte ne obraćam pažnju na svoju odjeću.“

Prevod sa engleskog: mr Dragana Pećanac

http://www.johnsanidopoulos.com/2010/03/elder-photios-fool-for-christ-has.html

Bojana Knežević Vječnaja pamjat.



o.Gavrilo Pročitajte tekst i na tekst prekomentarišete.



Milena Madzar Jeste Oce u pravu ste,ovako dijeluje kao da se sada upokojio,a sahranjen je 2010'Prastajte nam Oce.A divno je to rekao Ja sam Monah,zbog cega uopste ne obracam paznju na svoju odjecu,Otac je to rekao jer je duhovno u visinama a odjeca i sto je isao bos to mu je zadnje sto bi pomislio.Neka je Blagoslov njegov na nama gresnima.


Cvija Simić Milićević Teško je i ne voleti takvog starca o.Fotijea,slika sama govori jedna dobra duša.



Saša Lazić na njemu se može puno toga izčitat i osjetit već sa slike...kako je tek biti u njegovoj blizini!?



Milena Puaca Da mu Gospod podari Carstvo Nebesko.Boze nas veliki si u Svetima svojim,jer oni sire mir ,spokojstvo,ljubav,skromno​st ...



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Pouka ukrasite dušu umjesto tijelo svim evanđeljskim vrlinama, ljubavlju ,iskrenošću i skromnošću.Ljepota jednog čovjeka je u njegovoj jednostavnosti.



Nemanja Ćirlić
Poznajete li vi Oče nekog jurodivog?Verujem da je biti u prisustvu takve osobe velika Blagodat.Kako oni utiču na dušu Hrišćanina?

 

 
*  *  *
POSLUŠANJE, MANASTIR VATOPED , BERBA MANDARINA
(ova tema ima 6209 poseta )
o.Gavrilo Manastir Vatoped, beranje mandarine.



Milena Puaca U basti Gospodnjoj ima svega.



Jovan Hrnjakovic Slika raja - rajski vrt - + + +



LJiljana Botić Vilotić Dopada mi se ovo poslušanje.



o.Gavrilo Sv.Gora - Karulja, monah isihasta - tihovatelj u skrivetom mestu u tvorenju umne molitve: Gospode Isuse Hriste pomijuj me!o.Gavrilo Ako ste negde na primorju.



LJiljana Botić Vilotić Ne ja se nalazim u Republici Srpskoj opština Pale. A primorje to mi se baš dopada.



Darko Grubić Molitva Gospodnja u srcu i na ustima, miris mandarina u nosu, šarenilo boja u oko. Eh koje milo poslušanje, a još sve to obasjano blagoslovom Gospodnjim. Gospode slava Tebi.
 



 *  *  *
SVETA GORA , STARAC I UČENIK
(ova tema ima 6111 poseta )

o.Gavrilo Starac i učenik - kelioti. Kelioti na Svetoj Gori su minasi koji žive van manastirske zajednice po mnogim Kelijama. U Keliji može da živi i samo jedan monah. Takav monah je obično stariji i iskusniji i on je, uglavnom, već duže vreme boravio u bratstvu nekog manastira. U Keliji mogu da budu Starac i učenik, kao i zajednica od jednog do petoro bratije. Oni pripadaju Uparvi manastira na čijoj su teritoriji na Sv.Gori. Monaška pravila su im ista kao i u manastirima, dakle, ili liberalnija ili strožija. Da bi se izdržavali, kelioti se bave rukodeljem, živopisanjem ikona, pletenjem brojanica, tkanjem svetogorskih torbi od kozije dlake, prvljenjem svetogorskih monaških kajiševa, pravljenjem svetogorskog mirišljavog tamjana i mnogim drugim zanatima.

Jovan Hrnjakovic Hvala oce Gavrilo jer dopuni znanje o monasima keliotima, Slika govori hiljadu reci, starac je pun ljubavi a ucenik pravi monah, Ovakve slike i kazivanja treba staviti u udzbenike skole da se deca obrazuju duhovno jer ovakva znanja su potrebna u zivotu, kad tad, eto ta deca bi vas sada bolje razumela oce Gavrilo, bila bi duhovno bogatija + + +

Slavica Grubjesic
Starac Porfirije je tako ziveo kada je kao decak dosao na Setu goru kod svojih duhovnika oca Pantelejmona i njegovog brata oca Joanikija. Sve je opisano u knjizi ''Zivot i pouke starca Porfirija Kavsokalivita'' Hvala oce Gavrilo na ovim lepim prilozima zivota na Svetoj gori...


Jovan Hrnjakovic Starac Porfirije je bio najposlusniji iskusenik na Atosu, njega je zeleo svaki sveti starac, sto kaze takav se covek radja na svakih 400 godina + + +



Saša Lazić u znoju lica svoga hleb zarađuju i ne kukaju kada dobiju poslušanje...to su učenici koje starci vole...



Darko Grubić Погледајте та смирена лица и погледе из којих се виде ријечи: А сада идите у миру са Господом а нас оставите да са молитвом у срцу наставимо са својим послушањем.



Aleksandra Dimitrijevic
Pomaze Bog dragi oce Gavrilo. Prva misao mi je bila da izgledaju kao pravi otac i sin. Imam osecaj kod ove slike da se i slazu nji dvoje. A kada uporedimo danas danju situaciju u familijama nas mirjana koliko tu ima porodica gde je se slazu otac i sin? Verujem da i poslusniku u manastiru nije lako. Ali on eto zna da mora da slusa. A mi u svetu to mozda i ponekad zaboravljamo...
 

Natasa Ilic Milovac Da li se starac i ucenik povezuju po poslusanju ili ucenici mogu da biraju od koga ce uciti, pod uslovom da ih starci prihvate?

 

 
 *  *  *
STARAC AVAKUM BOSONOGI 1894 - 1978 g.
(ova tema ima 7883 posete )
o.Gavrilo Starac Avakum bosonogi, prozvan je bosonogi jer je išao bos, a bio je pomalo jurodiv i prozorljiv. Imao je on svoj monaški način života...bio je asketa, a pripadao je bratstvu manastira Velika Lavra.



Biljana Savanović
Oče možete li nešto više reći o ovom starcu?



o.Gavrilo Rekao sam toliko koliko znam o njemu ima negde u objevljeno u Pravoslavju tekst u kratko ako budem naišao na taj tekst ovjaviću.



Jovana Čonjić Trnovit put,a on jos i bosonog..mora da sad hoda mekanim poljanama u nekim pozlacenim cizmama,i gdje god ga je kamen nazuljio ili trn ubo, tu je sad prisiven neki draguljcic na tu cizmu.



Biljana Ostojic Koliko je njegova vera bila jaka ,svuda bosonog,u slavu Božiju,ovaj njegov podvig je za divljenje.Blagodarim oče Gavrilo na ovoj fotografiji.



Milena Puaca Jurodivost jak podvig oca Avakuma.
 


*  *  *

BRATSTVO MANASTIRA HILANDARA 1910 god.
(ova tema ima 3310 posete )
o.Gavrilo Bratstvo manastira Hilandara, u to vreme 1910 god. broj bratije bio je oko 70 monaha , a to sam čuo od staraca u vreme kada sam bio u Hilandaru.



Sandra Aleksic Predivna fotografija :))) u prvom redu, ako dobro vidim odlikovanja,mozete li nam nesto vise o tome reci oce Gavrilo?



o.Gavrilo To je istorijska priča o tim odlikovanjma to može neki od istoričara da keže.



Sandra Aleksic Ma sigurno su odlikovani za dobra djela:))))



o.Gavrilo jeste ali ima i istorijiski značaj.



Mirjana Jovicic Gledam ovu fotografiju, staru preko 100 godina. Lepa, vizuelna uspomena na monahe, koji se u mojim očima ništa ne razlikuju od današnjih, jer preobražavanjem sebe proslaviše Svetu Goru, Vrt Presvete Bogorodice, dajući srbskom potomstvu dragocene pouke o tome: Koji je pravi Put, Istina i Život.


Slobodan Grujić
Zapazih u krajnjem desnom (nama levom) uglu jedno dete.U to vreme a i pre bila je sasvim uobičajena i prirodna pojava da deca od 14-16 godina započinju život u manastiru.Tako je balaženo-počivši Arhimandrit krušedolski Damaskin Petrović i Mati Evlavija iz Đipše. U manastiru Grabovcu kod Obrenovca je još uvek mati Anastasija koja je sa 17 godina bila u Nimniku a duhovnik im je bio Rus...Danas toga gotovo da nema ako izuzmemo ponekog đaka bogoslovije.

Natasa Ilic Milovac Hvala Bogu bratstvo manastira se uvecalo od tada. A "vremeplov" kao da stoji. Slika van ovog vremena i prostora. Nek im je slava!




*  *  *

O. KIRILO HILENDARAC
(ova tema ima 8494 posete )
o.Gavrilo Otac Kirilo Hilendarac plovi prema Dafni.



Stamenko Mijatović Ovaj drugi monah se krsti , kao da kaže "Gospode daj nam mirno more i sigurnu ruku ocu Kirilu " Lijepa fotografija , životna i oslikava vrijeme u kom sad živimo.



o.Gavrilo o. Kirilo je ovaj koji se krsti a ovaj drgi koji upravlja čamcem ne poznajem.



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Divna fotografija ,da se primjetiti da svak radi svoj dio zadatka i naravno uz Božiju pomoć plovidba će teći uspješno.



Jovan Hrnjakovic Drugi koji vozi je monah keliota koji je ziveo 2000 na Hilandarskom pristanistu, on je iz neke strane zemlje al kada dodju na Svetu Goru i zamonase se svi izgledaju isto...angeli Boziji, zaboravih iz koje je zemlje i kako mu je ime, prastaj te + + +


Jovan Hrnjakovic Otac Pantelemon + + +



Natasa Ilic Milovac Zivotna slika.



Jovan Hrnjakovic ‎+ + +



Cvija Simić Milićević Da Bog da se češće krstimo i molimo kao o.Kirilo,u današnje vreme kad se prekrstiš negde na javnom mestu nekako te čudno gledaju...



Mirjana Jovicic Al je dao gas o.Pantelemon! Zato se krsti o.Kirilo.Čamac samo što ne poleti.Kad moj sin takav gas da, ja odmah umnu molitvu tvorim, da on ne provali moj strah, il protumači k'o nepoverenje, pa da posle sanjam kad će me opet voditi u ribolov.


o.Gavrilo Jeste brate Jovane, nisam bio baš siguran, to je o. Pantelejmon Hilendarac Nemac dugo je bio u man. Hilendaru. Imao je za poslušanje gostoprimac, onda je jedno vreme bio na hilendarsko pristanište Ivanjica a sada je Iguman man. Grabovca u Mađarskoj.


Jovan Hrnjakovic Hvala Bogu oce Gavrilo , sada otac iguman Pantelemon vrsi misionarsku duznost kao i vi oce igumane, nisam ni ja bio siguran koje je nacionalnosti... mislio sam svajcarac. Bogu hvala sto sve ustrojava na dobrobit spasenja covecanskog roda. Blago manastiru Grabovcu i manastiru Lepavina jer imaju Hilandarce na celu + + +


Jovan Hrnjakovic Znaci da otac Pantelemon nije bio keliota(monah koji trazi blagoslov da boravi neko vreme u manastiru i dobija svoju keliju i poslusanje)Monah keilota koji je boravio na Hilandarskom pristanistu otac Gerasm grk mi je u molitvenom secanju Bog ga sacuvao u sve dane + + +


o.Gavrilo Otac Pantelejmon bio sabrat man. Hilendara a ne keliot razlog zbog čega je otišao iz Hilendara nije mi poznat.



Jovan Hrnjakovic Da znam oče vi ste me ispravili, pomešao sam oca Pantelemona sa jednim monahom keliotom Gerasimom + + +



o.Gavrilo Čuo sam dok je bio u Hilendaru bio vredan pedantan uredan na svom poslušanju gostpoprimca, kad je prošao na poslušanje na Ivanjici na Hilendarsko pristanište sredio kuću i zapušteni stari maslinjak tako čujem da njegovim dolaskom u man. Grabovac uredio manastir i još radi na tome.


Jovan Hrnjakovic Baš lepo...znači vredan i sposoban + + +



Spomenka Sladoje Petrovic
Divno, predaju se u Bozije ruke i napred.
 


Nenad Ivetic
Otac Kirilo, uvijek pun ljubavi za sve...:)))



Marija Sovilj Sjajno !



Milena Puaca Bogu hvala na nasim ocima Hilendarskim.



Dunja Neda Još jedno svedočanstvo o životu na Hilendaru.Prelepo!



Vladislava Vasic Thiel
Baš lijepa slika. Što se tiče ovog monaha nijemca to vam je tipično za nijemce oni kada rade onda rade temelno i detaljno, nema inprovizacije. :).



*  *  *
KAKO SE DOLAZI DO ISPOSNICE
(ova tema ima 7993 posete )
o.Gavrilo Umesto odgovor na pitanje na predhodnoj fotografiji koju sam postavio umesto odgovora evo ovako da videte slikovito kako se dolazi do isposnice.



Lana Vasovic Lift:)



Tanja Cvetanovic Stojanovic nemam reci,svaka cast,neverovatno



Stamenko Mijatović Ako Bog da Oče , da se bar samo jedan put spustim ovako do isposnice.



LJiljana Botić Vilotić Ništa nije lako, al sve je moguće onome ko vjeruje.



Srecko Urosevic Veci je napor, cini mi se, potreban, za odlazak iz isposnice, ako se ijednom monahu, osim kad je to neophodno potrebno, iz mira darovanog Desnicom Bozijom, odatle izlazi.



Natasa Ilic Milovac Zadivljena sam podvizima, odlucnoscu i pozrtvovanjem. Slava im.



Tankosava Damjanovic Ovde se vidi kanap, a tamo, u daljini - merdevine. Reklo bi se - bespuće. Međutim, fotografija odiše svetošću i molitvom. Kako to onda može da bude bespuće? Ovde je, ustvari, utaban put,put molitve, posta, pokajanja, i, pravo do Carstva Nebeskog. Oče, ova fotografija zlata vredi, jer ona odista svedoči jedan podvižnički život na zemlji, svedoči da postoje molitvenici i za nas, slabe, daje nadu, veru, ljubav, volju... Zar je to malo? Blagodarim, oče, na Vašoj misionarskoj i spasiteljskoj delatnosti i neka Vas Bogomajka nagradi za svaki Vaš trud. Amin, Bože, daj!

Mirjana Jovicic Nemam reči, stalno se vraćam na sliku.Setih se male, bezazlene dečice, koja se tako brzo i lako popnu, a roditelji ih s mukom skidaju sa merdevina il stepenica.Monasi koji dobiju blagoslov za penjanje il život u isposnici na takvoj lokaciji, sigurno u srcu imaju odavno bezazlenost i nezlobivost deteta - koja se po svemu prepoznaje.


Spomenka Sladoje Petrovic Kakvo divno svedocenje o podvizima ovih monaha.Neko ko se odluci na ovakav zivot, bez civilizacije,jos ovako mukotrpno savladavati prepreke, zaista mora biti ispunjen jenom lakocom postojanja, bez ikakvog suvisnog tereta u srcu, bez suvisne misli, samo smirenje, molitva i ljubav. Hvala o. Gavrilo jos jednom na ovom divnom prakticnom casu vaspitanja. Da malo naucimo ili podsetimo se, sta je zaista vazno u zivotu, a sta suvisno.


Marija Sovilj Borba je uvek i stalno .



Stana Meseldzija Kada se u ime Boga i s verom, nadom i ljubavlju sve hoće i čini nije ništa teško!Najteže je na taj put krenuti i odlučiti se? A kad krene se koračati svaki sledeći korak lakše se ide.Hvala Bogu da nam podario molitvenike i zastupnike koji se stalno mole za nas grešne-koračaju ovim trnovitim i neprohodnim stazama- Bog da ih nagradi i svako dobro daruje.Amin!


Milena Puaca Dok monasi silaze i penju se do ovih isposnica sav svijet je spasen.Nadam se dace njihova molitva otkaraviti jos koje srce i otvoriti put nama gresnim.Oce ovaj vas rad vjerujem spasava i preobrazava mnoge na Slavu Gospoda.



Jagoda Grahovac Slika dovoljno govori o životu riječi su suvišne.Hvala monasima što se mole za spasenje nas grešni.Oče Gavrilo neka vas Bod nagradi svojim blagodatima.



Dunja Neda Ova fotografija je ,zaista svedočenje o jednom prelepom putu do Carstva Božijeg putem molitve,posta i pokajanja.Ne postoji ništa nesavladivo za naše isposnike - molitvenike- sva iskušenja pobeđuju slavom Gospodu i njihovom jakom verom. Hvala Vam,Oče na tako požrtvovanom radu, na brizi za svoje vernike i neka Vam Gospod i Bogorodica podare dug život u zdravlju. Amin! Bože daj!


Saša Lazić E to je taj trnovit put...




Vladislava Vasic Thiel Ovo je samo za hrabre.


*  *  *
ASKETIRION - ISPOSNICA NA KARULJI
(ova tema ima 3540 poseta )
o.Gavrilo U ovoj Isposnici uvek ima neko od svetogorskih podvižnika da se u noj podvizava.



Biljana Savanović Kao gnezdo izgleda :)



Tanja Cvetanovic Stojanovic neverovatno,kako se dodje do tamo



Jasna Perić
ne od ovog svijeta



Ratomir Krasić
Gospod neka je sa njima



Natasa Ilic Milovac Kako organizuju svoj zivot na ovakvim mestima. Ja, gresna, ne mogu ni da zamislim kako obavljaju svakodnevne poslove. Oni od sebe oduzmu sve, cak i ispod minimuma uslova u Slavu Boga. Svaka im cast!



Boško Acić neopisivo...



Spomenka Sladoje Petrovic sami pred Bogom sa molitvom, van vremena i prostora.



Marija Sovilj Ni na nebu, ni na zemlji, ali duhom su s Bogom.



Milena Puaca Iz svega ovoga pljeni toplota molitve i ljubavi.



Dunja Neda Zaista velika ljubav prema Gospodu našemu.Doći do Ove Isposnice je prava Božija briga - ali svetogorski podvižnik je siguran jer nije sam,Gospod ga čuva. Amin!



Branka Colic Schulz Sa Bogom je sve moguce!!!



Saša Lazić Veliki krst kao zaštitnik isposnice...

 


*  *  *

STARAC HARALAMPIJE
(ova tema ima 3173 posete )
o.Gavrilo Starac Haralampije rođ. u Maloj Aziji 1914 g. upok. se 18 - II - 1998 g.



Natasa Ilic Milovac Pokoj mu dusi i Carstvo Nebesko. Kako je teretan i zamisljen. U molitvi.



Jovana Čonjić Imam utisak kao da je natovario namjerno sebi na ledja ovu gvozdenu torbu i da spava tako stojecki,cisto da se kaze da je sklopio oci..a gdje se nalazi za to vrijeme,to je vec druga prica



o.Gavrilo Starac Haralampije uronjen u umnoj molitvi tako i da ne oseća niti primećuje teret te savremene torbe iz tog vremena u kojem je živio.



Spomenka Sladoje Petrovic Kakvi su to ljudi, starci, sazdani od molitve i ljubavi, a terete ne primecuju. Gospode daruj mu mesto u Carstvu Nebeskom.



Milena Puaca Gospode daruj Carstvo Nebesko starcu Haralampiju i nauci nas umnoj molitvi.



o.Gavrilo Posluženje: Starac Harlampije je bio prost monah i živeo je u kranje jednostavnoj keliji i skučenim uslovima. Došli su mu, jednom, dvojica monaha iz susednih kelija u posetu. Starac je, pošto ih je primio, krenuo, kako je to običajno u svetogorskim kelijama, da ih posluži. "Oh , Bogorodice, čime ća nas poslužiti", pitali su se kelioti razgledajući prazninu starčeve kelije. On je izneo ratluk, koji je bio tvđi od drveta i sa mravima iznutra, i zatim dodao: "Doneću vam i vode. "Vratio se uskoro sa dve konzerve, oko čijih otvora su se još videli ostaci hrane, ispunjene vodom. Mladi kelioti su se zahvalili na blagoslovu, ali posluženje je ostalo netaknuto.

Milena Puaca Bog da prosti.



Saša Lazić skromno, asketski...



Spomenka Sladoje Petrovic O, spasi Boze. To moze samo neko zaista zanet molitvom u svakom trenutku svoga zivota.




*  *  *

SAKUPLJANJE LEKOVITOG BILJA
(ova tema ima 2753 posete )
o.Gavrilo Manastir Vatoped bratija na poslušanje.



Milena Puaca Branje ljekoviti trava.Svud se osjeca mir i ljubav Bozija.Boze daj da iz ovog svega izvucemo pouku i odbacimo stare navike.



Gordana Rodic-Prpos U ova teška vremena kada se svi kupamo u grehovnom životu potrebno je imati uzore.Neka nam to budu ovi monasi. Hvala oče Gavrilo što nam ovim objavama monaških poslusanja približište smisao života i neka nam svima bog podari snagu da istrajemo u borbi za vječni život.Amin!


LJiljana Botić Vilotić Divan prizor i pouka da tablete koje ljudi koriste ,možemo da zamjenimo ljekovitim biljkama na koje smo zaboravili, a naše bake su to odlično znale da iskoriste. Priroda je lijek za savremenog čovjeka.



Tanja Cvetanovic Stojanovic sam Bog se pobrinuo i za coveka stvorio za svaku bolest po neku biljku,zato odbacimo hemijske lekove i s verom pocnimo upotrebljavati lekove iz Bozije apoteke



Saša Lazić Ali nemojmo prenaglit sa odbacivanjem hemijskih lijekova, ipak i njih naš Gospod dade ljudima na pomoć...naš o. Gavrilo redovito uzima lijekove bez kojih ne može i vrlo je discipliniran u uzimanju istih...ali sve pohvale i za bilje koje rado uzimam preventivno..;)




*  *  *

STARAC AVAKUM
  (ova tema ima 6024 posete )
o.Gavrilo Manastir Velika Lavra, Starac Avakum fotografija načinjena 1964 god. iz knjige ATOS od Petra Marjanovića.
 


Biljana Ostojic Divna fotografija oče Gavrilo,hvala Bogu da je sačuvana od zaborava,da nas potseća na prave Božije ugodnike.Blagodarim na svemu što na Vašoj stranici objavljujete,i kroz ovaj divan vremeplov nam dajete putokaze.Slava Bogu.


Milena Puaca Rukodelja ,pronadjimo i mi za sto nas je Gospod obdario.Kad odbacimo grehove,ocistimo se projavice se i nase sposobnosti za njih.



Natasa Ilic Milovac Mnogo mi znaci ovo putovanje po vremenu i Svetoj Gori. Hvala Oce.



Dunja Neda Pomaže Bog,oče Gavrilo. Lepa i sačuvana fotografija koja nam svedoči o Božijim ugodnicima koji su uvek,Bogu hvala,pronalazili prave puteve do Gospoda.Atos, sa svojim svetinjama je uvek bio veliko svetište Bogu milo i Presvetoj Majci,a mi smo samo mogli čuti o njemu. Sada zahvaljujući Vama,Oče mnogo togai vidimo i pročitamo,hvala Velikom Gospodu,što nam je podario Vas i mnoge Božije ugodnike.Poživite nam u zdravlju i svako dobro od Gospoda.Amin! Bože daj!




*  *  *

MONASI ZA PEVNICOM
(ova tema ima 3944 posete )
o.Gavrilo U manastiru Vatopedu psaltisti poju za vreme bogosluženja.



Mirjana Novakovic slike su prelepe,tako da nemam komentara ,jer se sve moze reci jednom recju savršenstvo,to se samo moze imati u Bozijoj kuci i nigde vec!!!!Slava Bogu kroz vek i vekove!!!!!!!!



Jovan Hrnjakovic Angeli + + +



Milena Puaca Slava Boga i ljubav to je poruka za sve nas.



Jagoda Grahovac Monasi Bogu poje i za nas grešne da nas Bog spasi



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Uvjek mi privuče pažnju taj njihov pogled ,ispunjen Hristovom ljubavlju. Nije uzalud rečeno : Oči su ogledalo duše.



Spomenka Sladoje Petrovic Kako je lepo videti nama odavde, mlade monahe ispred tih starih zidova na kojima su ikone iz davnina, mozda jos iz vremena sv. Save, kako nastavljaju moltvu davno zapocetu i da nikad ne prestane. A sve u slavu Boga nasega na spasenje sviju nas.

 
Natasa Ilic Milovac Vizantijsko pojanje u slavu Boga! Monasi uvek snazno uznose molitve i nose veru svima za primer. Slusanje pojanja monaha je pravi povratak u proslost. Imala sam izuzetan dozivljaj povratka u manastiru Zica slusajuci monahinje tokom vecernje sluzbe. To je dogadjaj koji necu zaboraviti dok sam ziva.

 
*  *  *
MONASI NA MOLITVENOM PRAVILU
(ova tema ima 11930 posetu )


o.Gavrilo Svakodnevno molitveno pravilo, polunoćnica, jutrenje, časovi, večernja se služe u crkvi, a Svete Liturgije u paraklisima. Monasi svaki drugi dan primaju Svetu Tajnu pričešća, a podeljeni su u grupe, tako da se bratija svaki drugi dan pričešćuje. Tako na svakoj liturgiji bude bratije koja se pričešćuje (Liturgije se služe u paraklisima, a u glavnoj crkvi nedeljnim danima i praznicima, kad je saborno bogosluženje).


Rada Adamovic Da nema njihovih neprekidnih molitava sunce i mesec više nebi sijali.Neka Gospod usliši njihove molitve i podari im carstvo nebesko.



Milos Kovac
VOJNICI, U NEPREKIDNOJ BORBI ZA CARA SLAVE :) :) :) :)



Sandra Aleksic Slava Bogu!!!



Saša Lazić molitva za sve ljude svijeta...



Milkica Stanarevic Uvek po malo zavidim monasima, iskreno rečeno, baš zbog tih svakodnevnih molitvenih pravila i Svetih Liturgija. U stvari, ja im se divim .
 


Milena Puaca Boze daj da i nasa srce udje iskrice njihove istinske molitve Bogu za sve ljude .



Lana Vasovic Oni se mole za nas, a mi za njih?



Dunja Neda Pomaže Bog,oče Gavrilo.Prekrasno je gledati ovako lepe fotografije pune pobožnosti,krotosti i molitvenog duha.Moje srce postaje još kroće,a oči mi se ovlaže suzama.Upravo sam došla,na tren,kući i poželela pogledati šta nam našDuhovni Prosvetitelj šalje za duhovno uzdisanje.I sama sam se malo povukla u osamu da mogu čitati na miru Duhovne razgovore,Vašeg požrtvovanog rada Delo,hvala Velikom i Premudrom Gospodu.Neka Vam Gospod podari mnogo zdravlja,snage i strpljenja sa nama GREŠNIMA,pa da nas,Bogu hvala,podižete i iz NEZNANJA,I PALE u grehovnim slabostima. AMIN! BOŽE DAJ!

Dragana Poledica-Jevremovic Slava Bogu, Ljubavi, radosti životu i dobrim ljudima...uvek u molitvi za spas...:))



Spomenka Sladoje Petrovic Ta neprekidna molitva sa Hilandara odrzava nase pravoslavlje u ovim smutnim vremenima. Nek im Bog da snage i zdravlja i svako dobro da i dalje mole za nas male i raslabljene. Trebalo bi i mi bar po nekad da se setimo i pomenemo ih u molitvi.


*  *  *
POSLUŠANJE U PEKARI
(ova tema ima 1405 posetu )


o.Gavrilo Monah na poslušanju, slaže hlebove na stalaži.



Saša Lazić ‎...uz ribu i hleb Svetogorski...
 


Milena Puaca Svuda red i cistoca.



Jadranka Ljubišić Lajtman
kako miriše..



Radmila Ducic
sami peku hleb sami sade još i sirotinji pomažu blagosloveni bili




*  *  *
IGUMAN SA BRATIJOM NA POSLUŠANJU
(ova tema ima 4629 poseta )

 
o.Gavrilo Iguman vatopedski Jefrem sa bratijom na poslušanju.



Saša Lazić Iguman daje primjer bratiji da se ne uzvisuje iznad ostalih i da je i funkcija igumana samo njegovo svojevrsno poslušanje i to treba biti primjer svima, pa i nama...
Zaista lijepo, svi su kao rođena braća...a i još nekakvu pouku iz svih ovih slika koje otac Gavrilo stavlja možemo izvući ako analiziramo, šta jesti: ribu, masline i njihovo ulje, limun i njegove sokove...ako smo bolesni ili zub boli gdje ići: kod doktora i zubara a ne nekih vračara i iscjelitelja...i na kraju: puno radit, molit se i ne hvatat virus lijenitivitis..." vremeplov" nas uči životu !!!

Nenad Badovinac
u manastiru Vatoped sam noćio u gosto-primaćoj sobi odmah do kelije Ave Justina Popovića. Vatopedski monasi tu keliju i dan-danas drže zaključanu i zatvorenu za goste. Ukrasili su vrata kelije sa slikama našeg prepodobnog starca i Svetim Ikonama pred kojim se Ava Justin molio. Velika nam je čast bila da smo spavali upravo do njegove kelije. Hvala Igumanu manastira Vatoped za sve dobročinstvo i pažnju koju gaji prema našem narodu.

Spomenka Sladoje Petrovic Koliko znam Ava Justin nije nikada bio u Hilandaru, jeste tamo imao duhovnu bracu ali sam nije bio. Mozda je kelija samo posvecena ocu Justinu.
U svakom slucaju je divno videti ovu sustinu zivota, molitva i rad i to svi jednako bez obzira na funkciju. Ko ima veci "cin" njegova je i odgovornost pred Gospodom veca. Molitva i rad su i za nas mirjane najvazniji, ostalo su sve pratece pojave,koje nam je Gospod iz nekog razloga poslao, a na nama je da se izborimo s tim bremenom.Slava Bogu i hvala za sve.

Lana Vasovic Divno rečeno, Saša, "vremeplov" nas pored sveg što si nabrojao uči još i da umnožavamo svoje talente i da se okrenemo prirodi kao Božijem daru, i da ne zavisimo od materijalnih želja ovog svijeta. Možda bi se ovaj "vremeplov" mogao zvati "Bukvar duhovnosti - autor o.Gavrilo":)


Natasa Ilic Milovac Vremeplov je zaista vodic kroz zivot sa Bogom, a u zivotu - red, poslusanje, rad, zivot sa prirodom, pozrtvovanost i iznad svega molitva.



Jovana Čonjić Pravi primjer ostalima..

 

 
*  *  *
VATOPEDSKA BRATIJA NA POSLUŠANJU
(ova tema ima 4919 poseta )


o.Gavrilo Poslušanje, skupljenje maslina kasno u jesen.
 


Saša Lazić ooo, pa zar ima nešto da manastir nema...:)
 


Spomenka Sladoje Petrovic Kad je sve u slozi i saglasju, milina je i raditi i nama pogledati. Hvala o. Gavrilu koji nam to omogucava.

 

Milena Puaca Briga o svemu da porodica ima sve sto moze sama uzgajati.



Natasa Ilic Milovac Koliko posetioci mogu zaista da pomognu u radu na Svetoj Gori? Koliko vidim mnogo je posla, stizu li monasi sve to sami?



Spomenka Sladoje Petrovic ima jedna lepa knjiga koja se zove Hilandar moj dom, tu se moze dosta nauciti o zivotu u Hilandaru, o gostima i kako se uopste stize na Hilandar. Citajte ljudi, citajte.





*  *  *
ZUBARSKA ORDINACIJA U MANASTIRU VATOPED
(ova tema ima 7508 poseta )


o.Gavrilo Zubarska ordinacija u man. Vatopedu za manastirsku bratiju.



Slavica Beric
znači li to da su među monasima i zubari



Saša Lazić ‎...pa manastir Vatoped je država, kompletan ustroj, pa izvanredno...



o.Gavrilo Monasi u Vatopedu i u drugim manastirima na Svetoj Gori većinom su fakultetski obrazovani, iz raznih struka. Tako među njima ima lekara opšte prakse, stomatologa, da ne nabrajam dalje. Još dok sam ja boravio na Svetoj Gori, u manastiru Filoteju je obavljena jedna operacija. Po struci se dobije i manastirsko poslušanje, ali ipak se posle stupanja u manastir prvo provede jedno vreme kao običan poslušnik, bez obzira kakvo neko svetovno obrazovanje imao, a tek kad se zamonaši dobije svoje zvanično poslušanje. U manastirima vlada opšta poslušnost Igumanu, tu nema neću niti ne mogu. Vlada stroga disciplina, što je u svetu neshvatljivo, ali to je tako jer se monah dobrovoljno odriče svoje volje radi spasenje duše i Carstva nebeskog. Svetogorski monasi imaju u odnosu na ostale monahe tu prednost što nad manastirima nema episkopske vlasti, nego Sveta Gora i svaki manastir posebno imaju svoju autonomnost. Carigradska patrijaršija nad manastirima nema administrativnu, nego duhovnu vlast.

Cvija Simić Milićević Nisam znala da ovakve ordinacije postoje na Svetoj Gori oprostite,lepo je što su tako fakultetski obrazovani ljudi odlučili da se zamonaše
 


Saša Lazić ‎...sviđa mi se ovo što otac napisao, -- tu nema neću niti ne mogu-- !! To je jedini lijek i put za sve...
 


Spomenka Sladoje Petrovic I u Srbiji, u dosta manastira ima fakultetski obrazovanih monaha i monahinja, neki i dva fakulteta imaju. Imaju i opremljene zubarske ordinacije, ja znam za tri, cetiri, a ima i vise sigurno. Pogresno je ustaljeno misljenje da samo neobrazovani i jako mladi idu u manstir.
Narocito u zadnje vreme ima dosta obrazovanih mladih ljudi koji zavrsivsi skolu, dosta nacitani, kad vide sta im nudi tzv.napredni svet,kad vide da nemogu da zive po hriscanskim vrednostima, da ih okolina cudno gleda sto ne umeju "da se snadju",okrecu se veri i u manastiru nalaze smirenje i odluce da svoj zivot posvete Bogu i molitvi.

Dusica Zivojinovic Gospod nas, Isus Hristos, je rekao: "Istite najprije Carstvo Bozje i pravdu njegovu, i ovo ce vam se sve dodati."(Mat.6).



Lana Vasovic Jooj!Strah me i kad pogledam ovu sliku:)) Upravo mi se uvijek sviđalo usklađivanje i stapanje naučnog i duhovnog. Nema protivurječnosti između bavljenja naukom i vjerovanja u Boga koji vodi brigu o svemu oko nas, pa i o nauci.



Natasa Ilic Milovac I svetovno drustvo je bilo uredjenije kad se najstariji clan porodice najvise i postovao i slusao, porodice su se drzale na okupu, napredovale i odrzavale rodbinske veze. Danas, na zalost rodjeni se zavade oko parceta zemlje ili kuce, niko nikog ne postuje i ne slusa, svi zele da budu vazni. To nas je dovelo gotovo do anarhije, ne rada, izostanka vrednosti. Manastirska uredjenja mnogo govore o ponasanju u jednoj zajednici. Obrazovanje i vera nisu niti ce ikad biti u koliziji. Obrazovanje svima sluzi da svojim radom sluze Bogu i zajednici, da svako da svoj doprinos da svet funkcionise i napreduje.

 
 
*  *  *
NA PREGLEDU U VATOPEDSKOJ ORDINACIJI
(ova tema ima 5665 posetu )


o.Gavrilo Na pregledu u vatopedskoj ordinaciji.



Sladjan Lazić
Vjera naša pravoslavna i moderna medicina ruku u ruku, svaka čast, Gospod blagoslovio!



Cvija Simić Milićević Kako je lepo videti ordinaciju sa ikonama odmah se oseti neka smirenost,verujem i svaka bolest lakše se podnosi



Saša Lazić U ovu ordinaciju i u ove ruke svaki pacijent bi poželio...



Milena Madzar E u pravu ste Sasa to sam i ja pomislila,tj.u Bozijim rukama'
 


Jovana Čonjić Kako su meni ove fotografije zanimljive za vidjeti,jer osjecam ko da sam provirila iza neke zavjese da vidim sta se desava unutra..ovo su usvari obicne scene, ljekar-pacijent, ali neobicne kad znas gdje se radnja desava :)
 
 

Sandra Aleksic Ovo samo dokazuje da su monasi skolovani i obrazovani ljudi,koji bi sigurno u ovom nasem mirjanskom okruzenju i zivotu imali siguran posao,a oni se opredjelili za duhovni zivot...e to je ljubav!:)))



Natasa Ilic Milovac U ovim ordinacijama se sigurno bolje leci jer je molitva jaca. Daj Boze da i u svim ordinacijama bude tako!



Svetlana Markovic Starac Tadej je rekao da se treba pomoliti Gospodu za lekara koji nas leci, pa ce lecenje biti uspesnije...To sam poslusala i Bogu hvala,pomaze.



Filip Živanović Kako je lepo... Slava Bogu!!!

 
 
*  *  *
BRATSTVO MANASTIRA VATOPEDA
(ova tema  ima 6864 posete )



o.Gavrilo Sveta Gora, bratstvo man. Vatopeda



Diana Đorđević
Oprostite oce,meni nedostojnoj ali moram reci da koliko izbroja 81 dusa a kao da su jedno Veliko srce :)



Milena Madzar
Kakva divna fotografija.



Biljana Ostojic
Divna fotografija oče Gavrilo.Koliko Božih ugodnika na jednom mestu.Prava je milina videti ovoliko brastvo.Da ih sve Bog blagoslovi na mnogaja leta,i da ostali manastiri budu uvećani brastvom kao manastir Vatoped.Podaj Gospode.


o.Gavrilo Sada ih 103 monaha, ova fotografija je starija.
 


Zeljka Kovacevic-Pozderovic divna fotografija ...osjecaj mira i spokoja



Petričević Rade Oce Gavrilo, hvala Vam za sve, sto nas duhovno hranite.



Mirjana Jovicic Blagoslovite oče Gavrilo, Mnogo je lepa ova fotografija, a moje oči uzalud traže na njoj blaženopočivšeg starca Josifa Vatopedskog. Možda je tu među bratijom i fizički tada bio - duhovno ih neće napustiti nikad.



Milanka Pandurevic Predivno ih je videtiti ovako zajedno ....Hvala Oce Gavrilo na vasem velikom pozrtvovanju i trudu za nas gresnike......



Spomenka Sladoje Petrovic Hvala Bogu sto postoje i mole za nas! Hvala i Vama o. Gavrilo sto se trudite i uvek nas ugodno iznenadite sa ovako lepim stvarima. Divna fotografija, jedno ushicenje u dusi. Slava Bogu!



Marija Sovilj Skup mudrih Bozijih ljudi na jednom mestu, sa istm zajednickim ciljem i Vodjom Ocem nasim dragim Bogom. Vrlo lepo



Milena Puaca Ljepota.Dok je njih ima spasa za ljudski rod .



Milo Mandic braco molite Boga za nas gresne



Saša Lazić ‎...bogatstvo...



Lana Vasovic Božiji dragulji...šta bi čovječanstvo bez njih!?



Svetlana Markovic
Kakvom snagom zraci ova cudesna fotografija.Hvala Vam oce Gavrilo na svemu , a Gospodu nasem dragom sto Vas je poslao!
 
 

Filip Živanović Hvala Gospodu što ima ovoliko molitvenika za nas grešne...

 
 
*  *  *
ULOVLJENA RIBA
(ova tema  ima 4794 posete )


o.Gavrilo Manastir Vatoped sa malo zakašnjenjem stigla ulovljena riba.



Marica Radonjic Oce,blagoslovite!!Koja je ovo vrsta ribe!!?Cak i ovako na gomili,u savrsenoj su harmoniji!:)



Ljubo Cecez cipl je vrsta ribe



Jovan Hrnjakovic Koja god da je riba ima da je spreme ,, vrh! ,, samo što trpeza traje 15 minuta pa ne možeš da se nauživaš ukusa :) tako je monaško pravilo ( nema uživanja) čekaju poslušanja + + +



Mirjana Jovicic I jao, šta je ribe a samo njih troje!.U mojoj kući samo ja čistim ribu, pa znam kako je pipavo i bolno, kad se ukobaš u prinudni položaj za to poslušanje.Kako bih im rado pomogla ,al iz svoje pozicije mogu to činiti samo molitvom. Dodaj Gospode dragim monasima snage da im i ovo poslušanje bude na radost i spasenje!


Cvija Simić Milićević Nikad nije kasno,riba je tu poslušanje izvršeno novo se nastavlja



Nenad Badovinac
ove ribe će izgledati srećnije pripremljene i postavljene na manastirsku trpezu, nego da su ostale "slobodne" u moru i prepuštene zubima velikih morskih grabljivica.. i monah iz pozadine je pre dolaska na Svetu Goru bio prepušten raznoraznim dušegrabljivcima u svetu, ali sada u miru i slobodi izvršava svoja poslušanja..


Bojana Srbljak
Riba je bila stari simbol za hrišćanstvo. Za vreme progona, hrišćani su se međusobno raspoznavali zahvaljujući tom simbolu.
 


Saša Lazić eto ulova kad Gospod blagosilja...



Jovana Čonjić Plodovi poslusanja...pretegne uvijek koliko ploda bude kad se izvrsi poslusanje,sam se poslusnik zacudi



*  *  *
POSLUŠANJE
(ova tema je ima 3676 poseta )

Marica Radonjic ‎...ciscenje ribe.:)?



o.Gavrilo Manastir Vatoped, spremanje ribe iz ulova.



Sandra Aleksic Kako mocno zvuci rijec poslusanje,a jos ljepse kad svi ti monasi izvrsavaju tu poslusnost ,s radoscu i molitvom.....stvarno za primjer:))))



Jovan Hrnjakovic Poslušanje iz ljubavi - mir i radost u duši + + +



Milena Puaca Poslusanje u salvu Gospoda nista sladje,radosnije ...



Mirjana Jovicic Blagoslovene pametne glavice dragih mi, vrednih monaha. Oni na ruke stavili rukavice, a ja se sto puta ubodem na peraja smuđa il bandara jer golih ruku radim.
 


Biljana Ostojic Bog ih blagoslovio za rad i trud.



Saša Lazić Kao da gledam o. Marka u poslušanju..:)
 



*  *  *
MANASTIR VATOPED MONASI NA POSLUŠANJE, RIBOLOV
(ova tema ima 12437 poseta )


o.Gavrilo Monasi na noćno poslušanje lov ribe, u man. Vatobedu trenutno ima broj monaha preko 100 + prolaznih gostiju i stalnih mana. radnika - argata.



Vesna Jovanovic
Svako na svom poslušanju u određeno vreme. Slava Bogu!



o.Gavrilo Za one sa kopna koji to ne znaju, mreže se bacaju u more uveče, a u zoru se vade.



Vesna Jovanovic ‎...Pune ulova - kao po blagoslovu Gospodnjem iz Jevanđelske priče. Bog Vas blagoslovio, oče, da nam dajete ovako divne pouke i vizuelno još...



Cvija Simić Milićević Svako na svom poslušanju i svima dobro hvala Bogu,prelepa slika



Milena Madzar Prelijepa fotografija.



Saša Lazić Pošto je monaha preko 100 Gospod sigurno daje bogat ulov da sve prehrani, a slika je zaista umjetnička...more mirno, savršeno...



Bojana Srbljak Ispunjavanje zadatka poslušno, pažljivo, ozbiljno. Takvo poslušanje je lek protiv samoljublja.



Stana Meseldzija Koja divna fotografija. Samo Sunce što se poslije noći iza morske pučine pojavilo, a sad će divan plod bdenija u toj noći vredni monasi da prinesu svom bratstvu i s plemenitom braćom ručak pripremati.Slava i hvala Bogu za sve!



Milena Puaca Ovo je motiv za slikare odlican,a pjenicke duse da opjevaju.



Mirjana Jovicic Blagodarim oče Gavrilo, dah mi stao od lepote prizora sa slike.Moram priznati da je uzrok moja velika ljubav prema ribolovu, da sam u ovakvim situacijama bila mnogo puta, al ribu radosno poklanjam.



Mirjana Jovicic Monasima Vatopeda to nije razonoda nego poslušanje, karika na lancu svih mogućih poslušanja, neophodnih za život bratije.Imja Gospodnje prizovu i sigurno se ne oglušuje Gospod...Sretan im ulov bio, sada i uvek - u vodi i na kopnu.



Tihomir Ilic nasljednici ap.Petra, poslušanjem od ribara do Ribara ljudskih duša



Diana Đorđević More,ta dubina koja dise,preljepa slika...svako dobro zelim.



Janko Topalovic
Ravnoapostolni



Dragana Stojanovic
U smiraj dana ...



Dunja Neda
Pomaže Bog,oče Gavrilo! Hvala Vam na prelepim poukama i preko teksta,i putem fotografija ili žive reči.Koliko god nije lagan život monaha i iskušenika manastira Vatoped ,toliko je pun ljubavi prema Gospodu koja ih održava i olakšava svako iskušenje i poslušanje.Gospod ih nikada neće ostaviti ni žedne,ni gladne - Hvala mu na svakoj blagodati! Amin!


Marija Sovilj
Ljubav, prepustanje Gospodu.
Sveti Nikolaj je tu da obezbedi onoliko koliko je potrebno. Predivno


Jagoda Grahovac
Oče Gavrilo hvala vam za prelijepe fotografije,želim vam svaku sreću od Boga.



Lana Vasovic Na jednom od prethodnih komentara "Fotografje grčkog monaha Lavriotisa" stoji tekst:"U onome što mi smаtrаmo običnim, fotogrаf vidi još mnogo togа i obrаtno..." Ova fotografija govori sama za sebe.



Jovana Čonjić Prelijepa fotografija..smiraj dana, mirno more,mirne misli..

 
 
Dragana Jugovic Ima li išta ljepše...Prelijepo
 

 
*  *  *
PREDAH

Milena Puaca Malo odmora ,predah i okrepljenja pa dalje na poslusanje.
 














*  *  *
PREDSTAVNICI SVETOGORSKIH MANASTIRA KOJI ČINE UPRAVU SVETE GORE,
NA ČELU SA PROTOM SVETE GORE (TE GODINE TO JE BIO STARAC MOJSIJE HILANDARAC)
(ova tema ima 14873 posete )

o.Gavrilo U Protatu, upravnom centru Svete Gore, usredređena je monaška uprava cele Svete Gore. Tu predstavnici svih manastira rešavaju sve zajedničke probleme. Zastupljeno je svih 20 manastira (nekada davno bilo ih je 26). Ostali skitovi i kelije, ma kako veliki bili, zastupljeni su samo preko svojih matičnih manastira. Pa i tih 20 manastira podeljeni su u pet grupa, svaka grupa od po četiri manastira. Svaku grupu zastupa po jedan od pet glavnih manastira (Lavra, Vatoped, Iviron, Hilandar i Dionisijat). Sve to zajedno je složeno telo čiji se sastav bira i menja svake godine (1. juna), ali je pravično, jer ne može biti nikakve prevlasti jednog manastira nad drugima. (...) Od 1783. godine vlast Protata sačinjava Sabor opštine (na grč. Kinotis). Predstavnici 20 manastira zovu se antiprosopi, a predstavnici vodećih manastira su epistati. Na čelu Epistasije (izvršnog tela Protata) stoji protoepistat, i on se menja svake godine. Redom, po rangu manastira, jedan od epistata se prima te dužnosti. Tako npr. Hilandar ima svoje stalno mesto epistata, a svake četvrte godine i protoepistata.

Milos Kovac Kako je sve to prelijepo uredjeno.uvjek mi se dopadala hijerarhija i disciplina u manastirima, Poslusanje ...... sve u ljubavi ..E kada bi i ovi nasi politicari tako a ne samo za sebe i svoju licnu korist. . . . . :)



Saša Lazić Nema, sve po pravilima, sve ustrojeno, tako je sigurno i u Carstvu Nebeskom...sa jednim Gospodom pa na niže, skupštine...



Biljana Ostojic Sačuvana od zaborava ova divna fotografija,blagodarim oče Gavrilo.



Sandra Aleksic Predivna fotografija,blagodarim oce Gavrilo.



Vesna Jovanovic Dragi oče, hvala vam za sve ove divne pouke i fotografije koje u poslednje vreme postavljate i opisujete život i poredak u manastirima na Svetoj Gori i Hilandaru. Vidi se da se sa radošću sećate vremena provedenog upravo tamo gde Carica nebeska straži i daje blagoslov za sve... Bogu hvala, vi ste sada, opet, pored Bogomajke lepavinske, naše Nebeske Carice, koja se moli i zastupa nas sve pred milostivim Gospodom, koja nas čuva i štiti posredstvom Vašihi molitvi koje poiznosite stalno za sve nas i za verujući narod, hodočasnike i sve nas koji smo Vaša duhpvna deca. Hvala, oče da ste upravo Vi ovde! Bogu hvala da Vam daje snage i mudrosti i moći da sve izdržite. Hvala Presvetoj Bogorodici lepavinskoj na darovima kojima nas nagrađuje, hvala joj što usliši naše molitve i molitve koje Vi pfroiznosite za verni narod i sve nas, manje-više prisutne u svetinji Bogomajke lepavinske. Presveta Bogorodice lepavinska, moli Boga za nas grešne!

Bojana Srbljak Duhovna snaga skoncentirisana na jednom mestu.



*  *  *
BOGORODICA

Maja Milan Stefanovic lepo



Jovan Hrnjakovic Igumanijo Atonska Presveta Bogorodice moli Boga za nas + + +



Milena Madzar
Amin Brate.



Jovan Hrnjakovic Amin + + +



Fr. Raphael Johnston
Ah, Panaghia of the Holy Mountain. One of my favourites. Most Holy Theotokos, save us!



Milanka Pandurevic
Presveta Djevo,Mati Hrista Boga ,Carice neba i zemlje od herufima i serafima uzvisenija ,od svih svetih Svetija moli Boga za nas......



 
Stana Meseldzija Amin!



Biljana Ostojic Presveta Majko Božija spasi i sačuvaj od svakog zla.



Vesna Jovanovic Presveta Bogorodice, moli Boga za nas grešne!



Snjezana Krsic-Miljkovic Majka nasa mila,♥♥♥!



LJiljana Botić Vilotić Bogorodice Djevo ,raduj se Blagodatna Marijo! Gospod je sa tobom.Blagoslovena si ti među ženama i Blagosloven je plod utrobe tvoje jer si rodila Spasitelja duše naše Amin.



Dragoslav Lovre Presveta Bogorodice Majko Božija spasi nas grešne!!!



Darko Nenadovic Molitva Svetog Serafima Sarovskog- Svemilostiva vladičice moja, Presveta gospodjo, sveprečista djevo, Bogorodice Marija-Majko Božja, Ne gnušaj se mene,ne odbaci me, ne ostavi me , ne odstupi od mene- zastupi,umoli,usliši,pomozi,oprosti Gospodjo, Amin


Marina Vasiljevic Presveta Majko Bozija blagoslovena si ti medju zenama jer nam rodi Sina Bozijeg Jedinorodnog Spasitelja naseg,oprosti nam i moli Boga za nas gresne Amin



Edita Marin
AMIN!!!



Anka Mraović
Pejanović Amin+
 



*  *  *
STARCI SVETOGORCI

Otac Gavrilo kod Svetogorskog Starca Nektarija dečiji osmeh on se uvek raduje u Gospodu.



Otac Gavrilo Kelija Starca Nektarije nalazi se iznad Kareje . starčeve godine nikome nije poznato ali pretpostavlja se da nema više od 80 god. Negovom učeniku Hristiforu nije mogo mlađi od starčevih i njemu je negde 70 god.



Biljana Ostojic Blagodarim oče Gavrilo,što se tiče dečijeg osmeha Starca Nektarija baš mi je simpatičan,toplina neka izlati iz tog osmeha.Predivna fotografija.Preuzima na svoj zid.



Otac Gavrilo Sestra Biljana to su zadnji starci koji polako nestaju odlaze u večnost prekida se jedan nit ovakvih predanjskih puno oblagodaćeni koji zrače dobrotom i večne radosti susret sa ovakvim i da ne govore i od njih se mogo može naučiti duhovnome.


LJiljana Botić Vilotić
Pomaže Bog oče Gavrilo ! Da ti divni i produhovljeni starci. Bogat je onaj čovjek koji je uz svoje odrastanje imao uz sebe pobožnu bakicu ili djeda jer niko Vam na ljepši način neće prenijeti Vjeru u Boga.



Jovana Čonjić Meni su ti svi starci ko neka djeca, radosnih ,nevinih pogleda..u njemu vidis da nema trunke zlobe..i ako podvikne il bude malo stroziji ,to je nekako zato sto zbog tebe mora..




*  *  *
 
OTAC GAVRILO BIVŠI HILANDARAC
(ova tema  ima 3331 posetu )


o.Gavrilo o. Gavrilo bivši Svetogorac - Hilendarac



Jovan Hrnjakovic Oče Gavrilo vi ste uvek Hilandarac, jednom Hilandarac zauvek Hilandarac, znam jer sam tamo boravo 10 dana, a vi ste mnogo više, kao što parče sunca liči na celo sunce, tako nas vi grejete vašim poukama i hranite nas gladne duhovne hrane. Majka Bogorodica Trojeručica da vas čuva + + +


Gordana Rodic-Prpos slika govori vise od rijeci,nas otac Svetogorac i dalje siri Jevanđelje ma gdje god bio neumorno sakuplja zalutale ovčice,,hvala oče gavrilo,oprostite i blagoslovite,,,svako dobro od gospoda vam želim.



Milena Puaca
Slava Bogu sto vas imamo,sto nas vodite putem Gospoda ,neumorno ucite svaki dan .Da vas cuva Gospod i Presveta Bogorodica u sve dane zivota vasega.



o.Gavrilo Brate Jovane suze mi same potekoše dok pročitah ove bogonadahnute reči u ovom komentaru tako si ih napisao kao da si mi misli čitao, Sv.Goru Hilendar i Karulje lako se ne zaboravlja a i boravak godinu dana kod Sarca Kirila i bratije u Beloz...erskoj Keliji. Mnogoputa dok je o. Mitrofan dok je bio živ i drugi oci pisali su mi da se vratim u Hilendar i pred same smrti oca Mitrofana čuli smo se telefonom od dr Stanića iz Nemačke "zašto ne dođeš barem da vidiš kako je sada u Hilendaru sada ima mlade bratije oni pitaju za tebe" to su bile zadnje reči iz našeg kontakta pred njegove smrti. Dao mi je podršku i radovao se mom misionarskom radu.Prikaži više

Jovan Hrnjakovic Pa da oče Gavrilo koliko puta ste vi nas tešili i obradovali tako i vas Bog i Majka Božija preko nas čeda vaših, sve je to Božije. Žao mi je što nisam upoznao oca Mitrofana, on se upokojio ranije sa ocen Justinom, Al su mi oci, o.Jovan Radojčić, o.Mihajlo, o.Agaton,o.Kirilo,o.Avakum, mladi o.Varnava i ostala bratija Hilandarska ostala sveža u srcu + + +


Slavica Pejovic Hvala oce Gavrilo i na ovoj Vasoj fotografiji ali i na svemu sto cinite na nas poucite i duhovno ojacate.



o.Gavrilo Na ovom linku počtak iz jednog mog dnevika sa Sv. Gore.



o.Gavrilo http://manastir-lepavina.org/cms/slike/upload/DnevnikOtac1.jpg



Slavica Pejovic Oce Gavrilo, dnevnici su divna svedocanstva licnih dozivljaja ali cesto i jednog vremena i jako su vazni ne samo za one koji su ih pisali.. Vas dnevnik je nakon ovog prelepog pocetka sa molitvom i crtežom sigurna sam prepun prica sa Svete Gore . Posebno me je dojmio veoma jasan i jednostavan nacin izražavanja ali i rikopis. Hvala sto ste i deo sebe podelili sa nama.


o.Gavrilo link još jedne stranice iz istog dnevnika: http://manastir-lepavina.org/cms/slike/upload/DnevnikOtac2.jpg



Slavica Pejovic Oce Gavrilo, kao sto sam i pretpostavila, i druga strana je ne samo lepa vec i prebogata. Dovoljno je sto pomenuste da je MOLITVA ISUSOVA, SVETIONIK NA STAZAMA NASIM I crtez koji ste dali mnogo govori mada je moje znanje tu vec nedovoljno. Pitala bih Vas gde bih mogla da nabavim knjigu TIHI GLAS


Lana Vasovic Dragi oče, kako mislite "bivši Hilandarac"?Vi ste se samo otisnuli sa tog svetog otoka sa ovom predivnom torbom koja Vam visi na ramenu,a u koju ste stavili laptop, da biste za nas druge, mišlju i djelima, trajno djelili plodove svoje duhovnosti ponete iz Bogorodičinog vrta. Neka Vas Bogorodica prati!


o.Gavrilo Hvala sestra Slavice oedličnoj oceni koje ste mi dali, kao spisateljica i urednica Časopisa za književnost, kulturu, i nauku MAJDAN koji izdaje Klub ljubitelja knjige "MAJDAN" preporučujem ako neko bude zainteresovan da nabavi ovaj časopis može se obrati na ovu adresu e-mail:pejovic.slavica@gmail.com


o.Gavrilo Ah, sestra Lano otkriste vi tajnu štaje u torbi, mnogi su se pitali i pitali su me, šta li o. Gavrilo noisi u tu torbu jer su bili malo sumnjčavi zbog toga primetili su da u ima nečega teže u njoj jer je malo zategnuto prena dole jar da su bile neke obične lične stvari izgledala bi malo drugojačije.


Jovan Hrnjakovic Oče Gavrilo evo da dopunim vaše predivne slike dnevnika sa Atosa, slikom vašeg ljubljenog oca Stefana, slikano je pred moj odlazak na Svetu Goru - Hilandarska slava Vavedenje Presvete Bogorodice 2000.g + + + evo linka ---


Slavica Pejovic Oce Gavrilo, hvala sto ste se setili "Majdan"a i preporucili ga. Ako Vam se dopao, nije to samo moja zasluga vec i urednistva., Ovo je prilika i da pozovem sve zainteresovane za saradnju., sa tekstovima, esejima, pricama, poezijom. Puno Vas pozdravljam i blagoslovite.


Marija Sovilj Oce , podelili ste sa nama deo svoje duse i srca, to je tako iskreno, a verujem i pomalo setno za vas, hvala vam. Mi ako se mozemo nazvat vasa deca nismo ni bili rodjeni
kad ste vi boravili na Hilandaru. Nek vas dragi Bog cuva da nam budete zdravi i veseli , svako dobro vama Oce Gavrilo i puno pozdrava iz Novih Banovaca.


Ankica Cel Dragi oče, mora da je velika žrtva kada Vas srce i dalje vuče u Hilandar, ali dužnost i poslušanje Vas zadržavaju u ovom šarenom svetu punom prevrtljivih i bolesnih ljudi. Ja verujem da je to Vać krst, koji Vi ćutke nosite i zato Vas Gospod nagrađuje mnogim darovima. Zaista, Majka Trojeručica i Lepavinska neka Vas čuva pokrovom svojim! Blagoslovite oče!


Milena Madzar Srce nas i uspomene vuku,tako i naseg Oca Gavrila'a Hilandar i uopste Sveta Gora je fascinantna i ja iako je nemoguce da ga posjetim,mislim da samo krocenje na Svetu Goru je nesto posebno'Neopisivo'a kamoli boraviti.Jeste Oce Nas,Brat Jovan... uvijek ima divne komentare i sto bi se reklo svaka mu je na mjestu,Boziji Covijek,necu da ga hvalim jer znam da nevoli a i znam da je to sve Bozije.Blagoslovite sve nas Oce Gavrilo,a Vama svako dobro zelim, da vas Bog dragi Blagoslovi za vasa dobra dijela.

o.Gavrilo Sestra Slavice u Časopisu "MAJDAN" br.1-2/ 2011 na str. 105 - 151 objavili ste ŽIVOT I OBIČAJI mog rodnog sela Duboka kod Kučeva hvala vama kao urednici i celoj redakciji za objavljeni tekst.



Stana Meseldzija Pomaže Bog dragi oče Gavrilo, Vaš dnevnik sa predivnim crtežima ,krasnopisom i molitvama kao da govori koliko je divna i uspinje se do neba Sveta Gora!Ni malo nije čudo što Vi ste stalno i dušom i srcem tamo a sa divnom narodnom torbicom krenuli putem Apostola da tvorite reč Božiju na spasenje duša nas grešnih.Neka Gospod Vas čuva i svako dobro daruje.Amin!Dobro zdravlje i da još mnogo ,mnogo....iz ove torbice širom sveta miriše cveće SVETOGORSKO !

Biljana Ostojic Divna fotografija oca Gavrila Hilandarca.Svaki crtež i svako slovo nose ljubav prema Bogu.Sve nam je od Boga.Ko ljubi Svetu Goru on je i u srcu nosi.Dobri oče Gavrilo ,za sve što delite sa svojom bratijom i sestrama ,govori o vašoj ljubljvi prema nama.I zapovest Božiju čuvate,Ljubite bližnje svoje kao sami sebe.Bog vam uvek pomagao i dobro van dao...preuzimam sliku,dragi oče.

 
Tankosava Damjanovic ‎"Divan si, Bože, u svetima svojim", kaže Psalmopojac car David, a u duhovnoj ličnosti oca Gavrila potvrđuju se ove premudrosti Gospodnje. Dakle, svako drvo je posađeno tamo gde je najpotrebnije i plod svoj donosi. Tako i monah Svetogorac, Arhimandrit otac Gavrilo, dok je bilo potrebno da svoje molitve uznosi na Svetoj Gori, da bi upotpunio i osnažio svoju monašku ličnost kako bi se spremio za veliku "borbu" sa grehovima svog skoro potonulog naroda u svetu, Gospod i Bogomajka ga upućuju na Svetu Goru Atonsku. Kada je narod zavapio Gospodu:"Žedna je duša moja Boga Živoga" , Gospod šalje svoje pastire u narod, šalje jake, šalje istrajne, šalje nepokolebljive. Jer, nema više vremena, po narodu mora da se širi reč Božija kao nekada Apostoli što su činili. To danas čine samo snažne duhovne ličnosti, to danas čini naš otac Gavrilo Lepavinski, blagodareći Bogu i Presvetoj Bogorodici za sve što je od Njih dobio, a moleći se za nas danonoćno, šireći Reč Božiju na sve moguće načine što je čoveku dostupno, a što je u Slavu Gospodnju.

Kada je otac Gavrilo video kako sektaši opsedaju čak i njegovu pastvu, on uzima u ruku svoju monašku torbicu, stavlja u torbicu svoje duhovne listiće, dušekorisne knjižice i materijale i kreće u narod peške, od kuće do kuće da otvori oči slepima, uši gluvima.Nikoga otac nije dirao, nikoga napadao, on je samo radio svoj posao, koji mu je od Boga darovan.

Sada, kada je narod kao nikad posrnuo, otac Gavrilo, inače veliki protivnik uznemiravanja monaštva u molitvi i poslušanju, kada shvati koliko moderni mediji mogu da pomognu u širenju Žive Reči Božije, pored svih obaveza, seda i obučava se na najsavremenijim sredstvima multimedijalne mreže i otvara duhovnu Tribinu, razgovara sa potrebitima preko skajpa, štampa knjige duhovnih razgovra da bi sva ta iskustva bila dostupna što većem broju ljudi, jednom rečju, ova sredstva masovne komunikacije stavlja u službu Svete Crkve Gospodnje. Blagodarimo Vam, oče Gavrilo, za svu ljubav koju poklanjate nama i našim porodicama, za sve molitve, za duhovne pouke, ZA GRDNjE... Da Vas Gospod i Bogomajka čuvaju i sačuvaju na mnogaja ljeta!!! AMIN! BOŽE, DAJ!

Međutim, koliko god da je otac Gavrilo svestan svoje misionarske uloge i pastirskog rada, njegova češnja za Svetom Gorom provejava kroz svaku njegovu poru. On i sam priznaje da se Sveta Gora Atonska sa svim svojim manastirima, skitovima, kelijama, Karuljskim stenama, isposnicama - nikada, nikada ne zaboravlja. Niko nam tako toplo i tako duboko nije približio duh i život Svete Gore kao otac Gavrilo. Pogledajmo samo koliko članaka, fotografija i snimaka otac objavi o životu monaha, o njihovim molitvama, o starcima-duhovnicima, starcima-otšelnicima, starcima-pustinjacima, dakle, velikim molitvenicima za svoj narod. Velike su to tajne Božije. Nama ostaje da zablagodarimo Gospodu i ocu Gavrilu za ovaj veliki trud, jer se zbog toga i mi često osećamo kao da smo boravili na Svetoj Gori, kao da je i nas Bogomajka zagrlila u svom Svetom Vrtu Atonskom.

Jovana Čonjić Meni je drago da vam je otac Mitrofan dao podrsku u misionarskom radu, jer sta bi onda mnogi od nas..ne bi se nikada upoznali sa vama, ne bi imao ko mnoge da nahrani..jer da ste ostali, ja mislim da bi vi oce vjerovatno bili sad jedan od onih osamljenih monaha, sto se podvizavaju u Skitu Sv.Trojice na Spasovoj vodi, a mi bismo za vas culi ili ne..pitanje je..


Jovana Čonjić Da pohvalim komentar sestre Tankosave, jer ovako samo ona moze opisati ..



Stana Meseldzija Hvala sestro Tankosava za divan opis i sve si kao i mojim mislima pisala samo što ja baš ne umijem tako sve opisati-jer Bog nas sve nekim darom nagradio-svakog za nešto. Hvala Oče dragi Gavrilo za sve Vaše molitve , pouke i poruke koje nam dušu hrane.Svako Vam dobro od Gospoda želim , blagoslovite.


Dragana Stojanovic
Hvala vam na ovoj lepoj fotografiji i na prikazu stranica iz vaseg dnevnika. Lepo je to videti. Hvala vam i na trudu koji ulazete iz ljubavi prema svima nama, zeljnim duhovnih putokaza.:)Takodje, mislim da ste u dusi i dalje Svetogorac i Hilandarac i neka bi tako i ostalo ... :)


Tasa Na Hvala Gospodu na o. Gavrilu! Sestra Tankosava je sve divno rekla ,tako da nemam šta dodati. Na mnogaja ljeta ,oče Gavrilo!!!



Natasa Ilic Milovac Otac Gavrilo - uvek Svetogorac - Hilandarac! Vi Oce nosite Svetu Grou sa sobom i u sebi i darujete je i nama kroz sve fotografije, price i molitve. Hvala Vam. Tako sam srecna sto imamo prilike da vidimo deo Vaseg dnevnika, bas sam malopre pitala da li planirate da ga podelite sa nama. U svakom slovu, u svakom crtezu se oseti molitva i posvecenost Bogu. Bog Vam uzvratio velikim darovima Oce! Hvala Vam.


Jovan Hrnjakovic Bog te blagoslovio sejo Nataša ovo si divno rekla + + +


*   *   *

OTAC STEFAN KARULJSKI SRBIN
(ova tema  ima 9223 posjete )



Radojka Beatović zanimljivo je vidjeti starca Stefana u mlađim danima



Jovan Hrnjakovic U 33-im godinama kao Hristos, eee naš Hristoliki o.Stefan



Otac Gavrilo Prepodobni oče Stefane moli Boga o nas!



Mirjana Jovicic Ne mogu da odvojim pogled od ove fotografije - da mi je malo od tog blaženstva, smirenosti,skrušenosti, postojanosti - koje isijavaju iz lica oca Stefana iako je tada bio mlad. Vinova loza sa slike podseća da je Isus Hristos čokot, a mi loze.da se rđave loze odsecaju i u oganj bacaju...Otac Stefan je u međuvremenu umnožio svoje Bogom dane talante da daruje ceo svet, ko ima uši da čuje i oči da vidi.Već tada je bio svet, šapuće mi pored Njega ljiljan cvet.Prepodobni oče Stefane pomjani sve srbske zalutale ovčice, pa i mene nedostojnu...

Dragoslav Lovre
Bio je veliki molitvenik, i ljudi su to znali te su ga poštovali i voleli!!!



Saša Lazić E to je starac koji je i našeg o. Gavrila pripremao i vodio kroz podvig...hvala ocu Stefanu, velikom podvižniku i duhovniku...



Jovan Hrnjakovic Oče Stefane divni podvižniče Svetogorski moli Boga za nas, ko što si to uvek činio + + +



Jovan Hrnjakovic Vi oče Gavrilo znate koliko je otac Stefan bio miran i blagodatan starac, svima koji hoće da slušaju + + +



Ankica Cel Dragog starca Stefana sam upoznala u Slancima i vrlo brzo se uverila da nije ni bolestan ni čudan, već se samo skrivao od gomile ljudi s kojom se suočio nakon tihe Karulje. Ko je imao uši taj ga je čuo i razumeo. Mene je upozorio nekoliko puta i stalno me je hranio (u to vreme me je boleo stomak) i kako me sretne tako izvadi neki keks ili bonbon iz džepa i pokaže rukom da jedem... ili mi pokaže prstom prema nebu i kaže -opasno- i to baš kada sam doletela u Slance jer mi nije bilo dobro...i mnogo sličnih trenutaka sa divnim starcem...a sada nas krepi na grobiću koje je postalo mesto blagodati i utehe. Slava Bogu na svemu!

Modus Vivendi Na ovoj slici se vidi jedan kojemu je dat dar vjecnosti



Milena Puaca Slava Bogu na svakom Svetom kojeg nam dade za nase spasenje.Sveti oce Stefane moli Boga za nas.



Nenad Badovinac Vaznost u svom životu pridavao je pre svega svom monaškom podvigu koji ga je vodio po Svetoj Gori Atonskoj, monaški podvig je od njega napravio jednog nježnog goluba i mudru zmiju...



Drago Savcic tako oskudnom kraju je Bog dao plemenitu dušu. pa i surova i oskudna priroda postaje pitoma ,. a mi plodnu zemlju pretvaramo udivljinu .,..



 
*  *  *
KUTLUMUŠKI SKIT - JEROMONAH KIPRIJAN
(ova tema  ima 8033 poseta )

Marija Sovilj Misli su s'Bogom , u molitvi je.




Ankica Cel Divna slika. Kakva unutarnja lepota!




Jovana Čonjić Jel znate da nam kazete nesto vise o njemu..sudeci po crno-bijeloj slici,to bi danas mogao biti neki starac..






*   *   *

BRATSTVO MAN. HILANDARA

Jovan Hrnjakovic Mnogaja ljeta + + +



Otac Gavrilo nek su živi i zdravi i daj Bože da ih bude što više bratije.



Jovan Hrnjakovic Amin + + +



Saša Lazić Jedni mladi, jedni brada sjedih, a svi u istim mislima--Gospode Isuse Hriste Sine Božiji Pomiluj me Grešnoga...



Dunja Neda Amin! Bože daj! Prelepa fotografija.Hvala Oče.



Ljiljana Bokan Fischenich Svi izgledaju tako sveto.................



Stanija Kondić Amin.



Snjezana Krsic-Miljkovic Hvala Gospodu sto nam ih dade!Ima ko da se moli za nas!



Biljana Ostojic Daće Bog, oče Gavrilo da se brastvo uveća.Presveta Bogorodice podari zdravlja i svako dobro ocu Gavrilu i bratili manastira.Blagodarim na fotografiji.



Biljana Ostojic Hilandar je naša velika svetinja,bila i biće .



Natasa Ilic Milovac Amin! Boze daj! Sveta porodica. Toliko ste mi priblizili manastir Hilendar Oce svojim postom na sajtu, hvala Vam. Jedva cekam da suprug, ako Bog da, poseti Svetu Goru da mi i on prica o svom dozivljaju svetinje. Price o Svetoj Gori su za mene oduvek bile price van vremena i prostora, kao da su vec deo onoga sto svi mi prizeljkujemo i ocekujem da se svako vrati odande promenjen i blizi Bogu.




*  *  *
MONAH SVETOGORAC


(ova tema  ima 6744 poseta )
 

o.Gavrilo U Kareji, uz stepenice Svešteneopšine - Protat.



Biljana Ostojic Bog blagoslovio svaki korak svih monaha,jer oni koračaju putem Božijim.Blagodarim i za ovu fotografiju dragi oče Gavrilo.



Natasa Ilic Milovac Vrlo simbolicna fotografija, penjanje uz stepenice ka Uzvisenom!







*  *  *

SVETOGORSKI MONAH
(ova tema  ima 9709 poseta )



o.Gavrilo ‎"Gospode Isuse Hriste Sine Božiji pomiluj nas grešne!"



LJiljana Botić Vilotić
Gospode Isuse Hriste Sine Božiji mir svoj daj mi.



Dragica Mamić
Gospode Isuse Hriste,Sine Božiji, pomiluj me grešnu!



Jovan Hrnjakovic Presveta Bogorodice spasi nas! + + +



Jovana Čonjić Sa svojom torbicom i stapom,nepreglednim svetogorskim stazicama..



Marija Sovilj Da , Gospode pomiluj nas gresne. (:-)



Jovan Hrnjakovic Nije džabe štap...:) telo štapom a dušu krstom i molitvom + + +



Janko Topalovic
Vidi se da ima punoću života,da mu se raduje priroda oko njega,jer živi smerno sa Hristom u srcu
 


Biljana Ostojic mir,spokoj i neprestana molitva, sve nam je od Gospoda.divna fotografija oče Gavrilo.Sigurna sam da ste i Vi oče kao monah na Svetoj Gori imali ovakih momenata,prepuštani molitvi i Bogu šetali ovim svetim stazama.



Dragana Stojanovic
Lep prizor ... umiruje....:)
 


Saša Lazić kakv slika, ajooj...fantastično.



Natasa Ilic Milovac Divna fotografija, Bozji mir! Gospode Isuse Hriste Sine Boziji, pomiluj nas gresne!
 


*  *  *

STARAC PAJSIJE SVETOGORAC
(ova tema  ima 10594 posete )


o.Gavrilo Starče, da li rasuđivnje povezano sa znanjem? Rasuđivanje dolazi od božanskog prosvetljenja. Neko može da čita Oce, da pravilno zna rasuđenje stvari, da se podvizava i da se moli. Rasuđivanje, međutim,da dolazi od božanskog prosvetljenja, i to je sasvim druga stvar. Starac Pajsije


Jovan Hrnjakovic Sveti oci su najviše cenili dar rasuđivanja, Sveti Jovan Zlatousti je primer rasuđivanja + + +



Marija Sovilj Zrtva koju samo Bog poznaje, zarad nas obicnih smrtnika, za veliko je postovanje



Milena Puaca Mnogo smo mi gresni,Boze daj da spoznamo svoje grehe i da se prosvjetlimo po milosti Bozijoj, da nase pristvovanje liturgiji bude na spoznaju Boga i ociscenje nase,pokajanje ....



Saša Lazić Velike pouke nam ostavi ovaj Bogonadahnuti starac, čitat će se dok je svijeta...


 
 
LJiljana Botić Vilotić Gospode Isuse Hriste sine Božiji prosvjetli um moj i duh prav obnovi u meni.



Jovana Čonjić Nikad prije nisam vidjela fotografiju starca Pajsija iz mladjih dana..


 
  *  *  *
PRIPREMA RUČKA U JEDNOM SVETOGORSKOM MANASTIRU
(ova tema  ima 7973 posete )


Nebojsha Tatomir Oce, ovo mi lici na Veliku La



Milić Svetlana
Nista lepsa i ukusnije od manastirske hrane!



Dunja Neda Lepa fotografija



Biljana Ostojic Blagodarim oče Gavrilo na fotografiji,kolka šerpa,ja dosad nisam videla ovoliku.Slava Bogu.Monasi koji su na poslušanju u kuhinji sa molitvom spremaju jelo i u nekim ranijim objavam fotografija ,videla sam da i sami obrađuju svoju zemlju.Na sajtu manastira Lepavina videla sam i trepezarije za ručavanje,možda nisu iste u svim manastirima na Svetoj Gori.


Jovan Hrnjakovic Najbolja trpeza ,, Agape,, manastirska trpeza sa molitvenim blagoslovom, i čovek je sit ma šta pojeo, tu je tradicija kvaliteta! + + +



Ljubo Cecez
ljepota Bozija kamo srece da vlada svagdje ovaka ljubav kao u Svetoj Gori



Saša Lazić
ajme, koje poslušanje ima ovaj kuhar. kako odredit recepturu za ovoliki kotao..:)



  *  *  *
IGUMAN MAN. VATOPEDA I STARAC MITROFAN HILENDARAC
(ova tema  ima 12078 poseta )

 
o.Gavrilo Brate Jovane, suze mi same potekoše kad pročitah ove bogonadahnute reči u tvom komentaru. Tako si ih napisao kao da si mi misli čitao. Sveta Gora, Hilandar i Karulja se ne zaboravljaju lako, a ni boravak godinu dana kod starca Kirila i bratije u Belozerskoj keliji. Mnogo puta dok je bio živ, o. Mitrofan mi je pisao (a i drugi oci) da se vratim u Hilandar. Mesec dana pred njegovo upokojenje preko telefona sam se čuo ocem Mitrofanom, bio je kod dr Stanića u Nemačkoj, i rekao mi je: "Zašto ne dođeš barem da vidiš kako je sada u Hilandaru? Ima mlade bratije, oni pitaju za tebe". To su bile njegove reči iz našeg zadnjeg razgovora, pre njegove smrti. Dao mi je podršku i radovao se mom misionarskom radu.

Jovan Hrnjakovic Otac Mitrofan Hilandarac: kako znam je dosta boravio i vodio metoh manastira Hilandara Kakovo, on je bio i sekretar Hilandarski pre oca Vasilija, ako sam dobro informisan + + +



o.Gavrilo Otac Mitrofan bio glavni u Hilendaru glavni upravitelj.



Jovan Hrnjakovic Evo sada mesam cvece od katarijona u maslinovo ulje da stoji na suncu preko dana i da dobije boju, to me je podsetilo na jedan od Svetogorskih lekova - Katarijonovo ulje. Majka Bozija je dala svojim monasima na Atonu mudrost da se u svemu snalaze + + +


Jovan Hrnjakovic Hvala oce Gavrilo na pravoj informaciji, vecan pomen ocu Mitrofanu + + +



o.Gavrilo A, brate Jovane gde ti nađe taj recept, dal nisi pronašao iz beleške o. Vasilija Hilendarca. Meni je on poslao 5 kg. svetogorskog meda da se izlečim od šećerne bolesti to je bilo odavno pre 8 god.



Jovan Hrnjakovic Dobio sam oce ulje sa Svete Gore od jednog brata u metohu Hilandara manastir Slanci, sa uljem iz kandila svih 20 manastira na Atosu, tim uljem sam mazao i oca Stefana sa Karulje, jer je i njemu i bilo namenjeno + + +



Marija Sovilj Sa ove fotografije Otac Mitrofan deluje kao covek izuzetno blage naravi, dobrodusan ,brizan, vedrog duha, verujem imali ste Oce veliku cast, postovanjeupoznati Oca Mitrofana.



o.Gavrilo Izostavio sam ime Igumana manastira Vatopeda o.Jefrem sa Starcem o. Mitrofanom Hilendarcem kao Protos Sv. Gore.


 
LJiljana Botić Vilotić Hvala Vam oče na ovoj lijepoj fotografiji koja odiše mirom i srećom, koju nam samo Gospod može dati.



Miroslav Katić Oče Gavrilo Hilandarac u Vatopedu sam bio dva puta i dobijao osveštanu traku Časnim Pojasom Presvete Bogorodice i ulje iz vatopedskih kandila. (Malo više od dva sata pešačenja od Sv. Manastira Hilandar do Sv. Manastira Vatoped)



Dragica Mamić Pomaže Bog Oče Gavrilo! Blagoslovite! Čitajuči ove poslednje teme i gledajući fotografije koje postavljate, osjećam da tugujete za Hilandarom, mjestom sa koga ste po poslušanju Gospodu našem, krenuli među nas nedostojne Vašeg truda i ljubavi, da misionarite među nama.Praštajte Oče! Takvi smo ,kakvi smo,Često Vas nepotrebno opterećujemo i ne cijenimo Vaš mir i posvećenost Gospodu, često smo nemarni i neposlušni ,a najviše lijeni da hranimo, duše naše bogato duhovnom hranom, koju nam pružate,Zaneseni ovozemaljskim stvarima,ili pritisnuti obavezama, malo vremena posvećujemo dušama našim. Neka Vam Gospod da snage, da izdržite,a Bogorodica Lepavinska pomogne, da nas prosvetlite i naučite da u Zajednici služimo Gospodu!
 

  *  *  *
JEROMONAH GAVRIL RUSKI MONAH NA SV GORI
(ova tema  ima 8509 posetu )


Biljana Ostojic Blagodarim na fotografiji,malo me ovaj ruski monah poseća na našeg Avu Justina Ćeliskog,zbog brade.
 


Saša Lazić smiren starac gleda prema istoku i u velikom je iščekivanju...ali, strpite se još malo, kaže Gospod...



o.Gavrilo Gleda Starac prema nebeskoj Rusiji.



Saša Lazić Nebeskoj Rusiji--Nebeskom Jeruzalimu...



Bojana Popadić e bacuska dragi, koliko mu ljubavi iz oci viri :)



Jovan Hrnjakovic Pravi geronda ! Ljubov + + +
 



 
*  *  *
 PUT U VEČNOST, SAHRANA NA SV. GORI
(ova tema  ima 9882 poseta )

o.Gavrilo Večnaja pamjat.



Jovan Hrnjakovic Večnaja pamjat.



Jovan Hrnjakovic ‎"Oj, čoveče pravedniče, jedan Božji službeniče, čini dobro za života, jer kad s’ ovog sveta pođeš, ništa s’ sobom ponet nećeš, već skrštene bele ruke i pravedna dela svoja" Sveti shimonah Georgije (Vitković) Svetogorac + + +


o.Gavrilo >>> Molitva za pokojne
Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju. I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje. Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i uvekove vekova. Amin.

Saša Lazić Ova molitva koju o. Gavrilo navodi za pokojne tako je moćna da uistinu dira u srce, koliko ona kada je srcem izgovorena pomaže pokojnima sigurno ni zamisliti ne možemo, takve molitve do njih dolaze, na takve molitve Gospod praštanje daje, takve su molitve ono jedino što za pokojne možemo učinit, oni sami više ne mogu, zato smo mi tu!!!


Bojana Srbljak Presveta Bogomajko, Carice Nebeska, ti koja si najbliža prestolu Presvete Trojice, jer si časnija od Heruvima i neuporedivo slavnija od Serafima, zato što Boga reč neporočno rodi, prenesi molitve mene grešne (grešnog) i nedostojne (nedostojnog) Sinu Tvome i Bogu našem Gospodu Isusu Hristu da se smiluje i oprosti sagrešenja u večnost preseljenog sluge(sluškinje) tvoga (tvoje) ....navesti ime upokojenog...
 

Milanka Pandurevic Gospode Isuse Hriste upokoj duse usnulih slugu svojih .... (imena)



LJiljana Botić Vilotić Naš Patrijarh Pavle je govorio : Mi treba da živimo takav život da kad odlazimo sa ovog svijeta svi plaču što odlazi jedan takav čovjek , a da se mi radujemo . Tako je i bilo na njegovoj sahrani vidjeli smo to.



*  *  *

POSLUŠANJE NA SVETOJ GORI
(ova tema  ima 13625 poseta )

o.Gavrilo Poslušanje: Monah da hrani mačke mačke da love zmije štakore miševe i ostale štetočine u manastiru i oko manastira.



Milena Puaca I u ovom poslusanje je ljubav sto je osnov nase bitisanja u vjeri,jer nebi one isle za njim kao ovce .



o.Gavrilo Da, dobro ste primetili ali nije tako u svakom manastiru, sve zavisi kako i kom manastiru zavisi od toga kakav je život ako monasi poslušni poslušni svom Igumanu i duhovni život u manastiru većo onda i mačke su više pitomije odgovornije na svojim poslušanjima manje ima štetočina oko manastira i umanastiriru. Ako bratije nije poslušna Igumanu ili nema sloge među bratijom tu je pred opustošenje tog manastira.


o.Gavrilo Naš sv. Patrijarh Pavle dok je bio episkop prizrenski a ja sam tad bio sabrat dečanski ,došao je on kod nas zbog iskušenje sa jednim bratom koje nije bio primerno za monaha i manastir , pa je došlo i do rašćinjena. Vladika Pavle kasnije ga je i raščino jer nije se dao popraviti a bio je u pitanju alkohol, a zna se kad alkohol uđe u glavu onda pomuti mozak pa dođe do tog da se ne zna šta priča i šta radi u toj pomućenoj glevi ili pomućenom mozgu. I sada sledi Vladikina pouka za sve nas koji smo se odrekli sveta i opredelili smo za monaški život i život u manastiru da budemo da budemo svetlost svetu. Za pouku ovo je Episkop Pavle rekao: "Bolje je zatvoriti manastir Dečane i da se preda civilima nego da se neprimernim monaškim životom služi na sablaz".

Milena Puaca Boze daj oce da bdiju i oni koji dolaze u manastir i svojim postupcima odvlace monastvo od njihova zavjeta datog Bogu. Narod je ponekad neumoran,zasljepljen u iscrpljivanju monastva.Moramo se boriti ,pripremati mi mirjani da nas dolazak na liturgiju bude na ociscenje,prosvjetljenje ......


Dragica Mamić Pomaže Bog, Oče Gavrilo! Blagoslovite! Svi smo mi stvoreni, da u zajednici s Bogom i prirodom budemo, u poslušanju, u toj istoj zajednici.Neki kao mirjani, neki kao sveštena lica, a neki kao što su monasi, sav svoj život, provode u poslušanju Gospodu.Koliko smo poslušni, i vezani za Stvoritelja, prirodu i ostala živa bića, sa kojima smo u toj istoj zajednici, toliko zadobijamo Blagodat Božiju, koja nam se nudi u velikim količinama, i proizvod je ogromne ljubavi Tvorca našeg prema nama.Na nama je, da slobodnom voljom, odlučimo i izaberemo, svoje mjesto i svoje poslušanje u toj zajednici.Komentari na teme koje nam postavljate su vid poslušnosti Vama, za Vaš nesebičan trud koji ulažete, da nam svima pomognete, da se duhovno uzdižemo i lakše razumijemo i Božije zakone po kojim bi trebali živjezi i bezzakonje i neposlušnost u kojem nažalost živimo.

Vladislava Vasic Thiel Meni ovdje izgleda kao da su i ove mačke na poslušanju, i ako su mačke veoma svojevoljne i rade šta hoće ova na slici nekako djeluju drugačije . Što se duže gleda slika je interesantnija.U manastirima je sve drugačije nego u svijetu pa nije čudno što i mačke znaju za red. Što reče otac Gavrilo to zavisi od manastira i smirenosti monaha. Životinje imaju dar da prepoznaju čovjeka i njegovu dušu. Koliko primjera ima gdje su smirenim monasima i lavovi i mnoge druge divlje životinje bili poslušni.Neke su skrivali od progonitelja u svojim pećinama. Svetom Serafimu Sarofskom medvjed je bio poslušan kao da nije šumska zvjer. Vjera i smirenje čine čuda.

o.Gavrilo Ima u man. Hilendaru jedan žuti mačaka koji je emigrirao iz man. Zograf u man.Hilandar sad on ima poslušanje da dočekuje goste ispred manastirske kapije, takođe  da ih isprati a isto kao dopusnko da prati goste kad se kreću po krugu manastirskom a kad nema nikog vraća se opet na manastirsku kapiju, tu ima jedna daska na koju on leži i odmara dok naiđu drugi gosti.


Vladislava Vasic Thiel Izgleda više mu prija kod nas, pa ko veli da ne jede ne zarađeni hljeb. :)



Dragica Mamić Divno Oče Gavrilo....mačak je razumio zašto je stvoren...i šta mu je poslušanje! :)



Nenad Badovinac oče Gavrilo, evo tog mačka žuće :) imigranta u manastiru Hilandar: https://picasaweb.google.com/116896407055340344008/SvetaGora_2011?authkey=Gv1sRgCJbXhfye9ODSOw#5610962904699868978



Stana Meseldzija A Bože pomozi! Nekad su životinje jedne prema drugim bolje nego ljudi-pas i mačka kod nas su jele iz iste posude i ne svađaju se. A sve tako se nekako dogovore mirno.Ovdje su mačke baš dobre i vidi se kako su poslušne i sarađuju na svojim zadacima.


Saša Lazić I u manastiru Lepavina ima puno mačaka koje su poslušne i dobre što znači da je poslušanje bratije ocu Gavrilu na zavidnom nivou...nema šta, o. Teofan će otupit sve kose u regiji ;))



Biljana Ostojic Blagodarim oče Gavrilo na fotografiji i na Vašim komentarima.Sećam se dobro komentara za sliku,mačke koja spava,mora da se radi o žutom mačku,kad set za njega rekli da i on ima svoje poslušanje u manastiru.i ta mi se fotografija baš svidela.Samo poslušan čovek je spsen čovek.Svako dobro od Gospoda Vam želim,i svoj braći i sestrama.


  *  *  *
SVETA GORA , MONASI NA POSLUŠANJU
(ova tema  ima 7334 posete )


o.Gavrilo Poslušanje i molitva



Saša Lazić Divota i milina vidjet kako ove vrijedne monaške ruke protjeruju demončiće iz svoje blizine, a ti demončići baš ljenivce vole pa im muka što na vrijedne monahe nemogu...otići će zato ti demončići sa Hilandara na freontu slabijeg otpora, među nas mirjane i eto zla..;)


Biljana Ostojic Samo molitvom i poslušanjem uzdižu se svetinje.Blagodarimo Bogu na svemu što nam daje,da nam na korist bude.



Milena Puaca Savjesnim radom covijek mnoge prepreke savladava a tu je onada i poslusanje jer sve sto radimo za Boga radimo ,ako nam je to osnovna misao sve pada lakse ,svaki trud nema tereta i nema onoga sto nemozemo zavrsiti


Bojana Srbljak Imala sam tu radost da boravim tri dana u grčkom manastiru Sv. Nektarija, koji je osnovao starac Jefrem, a koji se pridržava svetogorskog tipika. Evo ukratko monaškog dnevnog rasporeda:
Nakon večernja i obeda monasi odlaze u svoje kelije. Iako je za nas mirjane logično da se uveče spava, monasima tek tada započinje dan. Spavaju vrlo malo tokom noći, možda samo sat-dva. Sastaju se u ponoć na zajedničku molitvu, a onda ponovo vraćaju u svoje kelije, da bi se opet sastali oko 3-4 sata ujutro, kada bogosluženje traji od 3 do 4 sata. Nakon toga se ponovo povlače u svoje kelije i nastavljaju ili sa molitvom ili sa čitanjem ili koriste to vreme za san. U 11 sati zvono poziva na molitvu i glavni obed. Monasi jednu dva puta tokom dana. Nakon obeda započinje radni dan - poslušanja koja im određuje iguman. Tokom zime rade 4 sata, a tokom leta 5. U 17 sati klepalo poziva monahe na večernje, koje traje sat-dva. I onda sve ispočetka...


(ova tema  ima 9385 poseta )

Jovana Čonjić Jel monasi ovo prevode nesto? Ili prepisuju nesto?



LJiljana Botić Vilotić Poslušanje naše je spasenje.



Predrag Tesic Postovani oce Gavrilo, sta je najteze u monashtvu?



Predrag Tesic Mene je ova slika podsjetila kao da monasi ispunjavaju neku pravoslavnu krizaljku. Najteze je uklopiti sve te pojmove u jednu skladnu cjelinu, okomito i horizontalno.



o.Gavrilo Brate Predraže uzmi lupu pa pogledaj meni se čini da oni imaju ispred sebe kao neku geogrfsku kartu pa nešto trže po noj.



Predrag Tesic Moguce oce Gavrilo, prije ce biti da je geografska karta. U tom slucaju prvo treba da odrede vlastitu stajnu tacku. Ona se odredjuje na osnovu azimuta i kontraazimuta u odnosu na tri prepoznatljive tacke u okolini. To moze da bude neko staro drvo, crkveni toranj, izvor. Bilo sta sto je u dogledu a da je ucrtano na karti. Uglavno su to topografske karte manjeg razmjera do 1:25 000.
 

o.Gavrilo Eto brate nekako smo približno odgonetili šta to oni rade sa ovim papirima ispred sebe.



  *  *  *
KLEPALO
(ova tema  ima 4937 poseta )

 
Saša Lazić Moram priznati da ovu riječ klepalo nisam čuo nikad i da ne bih znao o čemu govori, ali smješna je :)) to sigurno govori o ovoj drvenoj rukotvorini u rukama monaha...



Saša Lazić aaa, sada kad pomnije pogledam uvidjam o čemu se radi i palo mi je napamet :))



Jovan Hrnjakovic Danas je za slavu Vidovdansku u Beogradskoj Crkvi Lazarici služio otac Dositej Hilandarac sa sveštenstvom, bilo je predivno Slava Bogu! + + +



o.Gavrilo KLEPALO, u početku hrišć. nije bilo zvona, pa se udaralo čekićima u drvene u i gvozdene daske, ili se trubama objavljivao početak bogosluženja; nekad su išli glasnici da zovu verne; danas k. udaraju od Velikog četvrtka do Velike subote ujutru radi tišine i žalosti za Hristom. Na Sv.Gori sva bogosluženja, osim Sv. Liturgije, počinju klepanjem.


Predrag Tesic Sasha brate jel ti klepalo palo na pamet? :)



Saša Lazić O da, hvala oče na objašnjenju, vjerojatno su mnogi bili kratki kao ja u ovom podatku...vrlo zanimljiv način oglašavanja i volio bih da je i sada češće u upotrebi...



Saša Lazić Je brate Predraže, klepalo, klepalo...;) shvatio naknadno kada mi palo na pamet:))
 


Jovana Čonjić Meni ljepse zvuci kad se udara u klepalo nego kad zvone zvona..makar i pozlacena bila :)



Jovana Čonjić Uglavnom se klepa po manastirima..u gradskim crkvama nesto slabo,mada postoji..



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo! Želim da Vam se zahvalim na svim ovim lijepim objašnjenjima i vašem trudu .
 


Natasa Ilic Milovac
Blagoslovite Oce, da li je ritam (koji je cini mi se uvek isti) vazan kod poziva na bogosluzenje klepalom ili nije? Zvuci bas vanvremenski, prosto se covek najezi kad cuje klepalo.


  *  *  *
KELIJA SVETOGORSKOG PUSTINJAKA
(ova tema  ima 6262 posete)


o.Gavrilo Kelija jdnog Svetogorskog monaha na Karulje gde se živi najstrožim asketskim životom.



Saša Lazić U takvoj jednoj živio i o. Stefan Karuljski. Tu se velike borbe vode, prvo protiv samog sebe a onda protiv napada velikih legija kušača...izgleda tako mirno a u stvari je to prividno...koliko je tu suza proliveno za sve nas..



Saša Lazić sve u svemu, na takvu je strmu i rubnom položaju da bježanja nema...pa kom ovojci kom opanci!! Naše askete su najčešći pobjednici pomoću Gospoda...



o.Gavrilo Brate Saša mnogo puta prošao sam pored ove kelije kad sam odlazio kod o. Stefana. Kelija o. Stefana bila malo "otmenija" od on je imao dve košnice pčela mačka Caneta dosta ptica dolazila su mu da ih nahrani pa onda gajio i cveća ne mnogo pa onda nekoliko oleandra oko negove pustinjske kelije i par oleandra povrh sveg toga bio je gostoljubiv i uvek rasoložen da prima one koji su mu dolazili na duhovne pouke ali da mu se ne suprostave nego sa pažnjom da ga slušaju.

Predrag Tesic Sveti Ava Justin Celijski je proveo zivotni vijek u mansatiru Celije, u pitomom kraju u blizini sela Lelic, ali visio mu je nad glavom mač bash kao ona stjena na karuljskom peru. Iste nam plodove dao da se hrane generacije pravoslavnih. Mozemo reci da im je zajednicki strah Bozji. Jedni ga sticu na jedan nacin, drugi na drugi nacin a od cega to zavisi samo Bog zna.

 
Jovan Hrnjakovic Čuo sam oče Gavrilo da još uvek cveta cveće u vrtu oca Stefana i da sadašnji monah koji se podvizava na istom mestu čuva to cveće i ograđuje ga za uspomenu na ovog vrlog podvižnika Karulje gerondu Stefana Srbina + + +



Mirjana Novakovic
Ja bi se samo zahvalila o Gvrilu na ovako lijepim slkama i objasnjenjima povezanim uz svaku sliku i ikonu,jer se covjek uci o svojoj veri jos iz starih vremena,i ima mnogo stvari koje nisam znala sta znace i veoma sam vesela da imamo oGavrila da nas o tome uci,veliko zdravlja mu zelim!!!


o.Gavrilo Hvala sestra Mirjana, tebi od Boga zdravlje i svako dobro.



Saša Lazić O. Stefan volio je da ga slušaju ali to je i jedini način ka pravom putu...o. Gavrilo isto tako voli da svi koji dođu slušaju i ne protivriječe što je jedino i normalno, kako učit učitelja, nema logike, a ako mislimo da smo pametniji što smo uopće došli po pomoć...


Bojana Srbljak Okomita litica i beskrajno morsko plavetnilo pod kelijom karuljskog pustinjaka. Pokraj ulaza limena posuda u koju on verovatno sakuplja kišnicu. Tu je i klupica namenjena putniku namerniku i samom monahu.Koliko je samo lep pogled odatle u ružičastom sumraku, kada sunce zalazi na horizontu?


Milena Puaca Ja volim kamen i skrtost zemlje jer sam u takvoj rodjena u tome je neka velika ljepota a sve sto uradis zahtjeva veliki trud i poslusanje pa i same prirode .



Natasa Ilic Milovac Nama sve to izgleda idilicno, ali sigurno treba mnogo snage i vere da covek opstane na ovakvom mestu i u ovakvim uslovima. Nek Bog pomogne monasima koji se ovde podvizavaju u njihovoj borbi!




*  *  *

SVETOGORSKI MONAH ZAHVATA VODU

Milena Puaca Boze koji mir,koje blazenstvo,koje umiljenje ,nemam rijeci.Slava ti Boze sto se ovako osjecam na danasnji sveti dan.Svet si Svet Gospode sa Svetima svojim.Hvala oce Gavrilo.



o.Gavrilo Hvala sestra Milena na lepim komentarima, vi svom dušom i celim bićem osećate blagodat i blagoslov iz bašte Presvete Bogorodice Sv. Gore



Milena Puaca Slava Bogu na svem sto mi je dao u mom ziotu,, i sto sam Bozijom promislju dobila ikonicu Preblazene Carice Nebeske na Zlatboru 2002 godine .







*  *  *
SVETOGORAC MONAH SA JAGNJETOM
(ova tema  ima 4780 poseta )

o.Gavrilo Ovaj snimak ove fotografije jako je prepoznatljiv objavljen je u mnogim monografijama koje su pisane i objavljene o životu monaha na Sv. Gori.



Magdalena Vukovic
Prelepa fotografija!+



Saša Lazić Jagnje ima veliku simboliku...



Jovana Čonjić Krotak ko jagnje



Milena Puaca U sta li smo se mi danas pretvorili kao ljudi ,Boze spasi nas od nas samih ,prosvjetli ,preobrazi ,operi ,inace izgibosmo ....



Jelena Kovac
Dva jagnjeta, jasno kao dan!



Natasa Ilic Milovac Opet vrlo jaka simbolika - stepeniste, jagnje i molitvenik. Divna fotografija.





*  *  *

SPREMANJE ZIMNICE I BOLNIČKA KUHINJA U MANASTIRU HILANDARU
(ova tema  ima 7791 posetu )

o.Gavrilo ‎"VREMEPLOV" U man. Hilendaru : Spremanje zimnice - riba urkinja ( tunjevina ) stavlje se u salamure, manastirski radnici ( argati ) - pozadi nadgleda ih na poslušanju starac Mihailo, bolnička kuhinja - starac Or bolničar.
Stare slike koje su objavljene u monografiji: SVETA GORA, A. Deroko. Preuzeto sa svetogorskog bloga "Keliotis"

Saša Lazić Svijet u malom, kaže se da su se monasi odrekli vanjskog svijeta, ali oni već imaju organiziran svoj vlastiti unutar ovog...zapanjujuće i prelijepo i naravno njihovim svijetom vlada drugi Gospodar nego ovim i zato tunjevine i žita u izobilju...


Jovana Čonjić Koliko se samo ribe u njihove mreze nahvatalo..



Milena Puaca Sve je lako i ide od ruke kad si s Gospodom .



Natasa Ilic Milovac Jos jedna pouka, poslusanje je i rad.



*  *  *

SVETOGORSKO PRISTANIŠTE DAFNI
(ova tema  ima 4122 posete )

 
o.Gavrilo Dva Svetogorca različite torbe.



Dragan Nikolić
Pomaže Bog oče Gavrilo ...
Ako se ne varam otac Dositej Hilandarac je u sredini...
Svako dobro od Gospoda i pozdrav iz Srpske Sparte - Crne Gore.

Aleksandar Petrović Molim vas oce objasnite vas prvi komentar?



Aleksandar Petrović Da to je otac Dositej,sigurno..Ako vam ne bude tesko oce,voleo bih ta mi razjasnite vas prvi komentar..Blagoslovite,svako dobro



o.Gavrilo Ja ne poznajem lično o. Dositeja jer nikada nismo se sreli ni videli, ima ljudi koji se liče jedni na druge, tako zasigurno ne mogu reći 100% da je ovaj na fotografiji u sredini o. Dositej Hilendarac.



Saša Lazić hm, dva Svetogorca različite torbe, interesantno...da li je to upućivanje na njihovu različitost kao pojedinca...!?



Jovana Čonjić Razlicite torbe,al je sadrzaj u torbi sustinski isti..budite svijetlost svijetu..samo je nacin razlicit..vi oce na jednoj prethodnoj nosite jednu staru svetogorsku platnenu torbu,al je u nju ova nova torba stala..barem ste tako otkrili,da je unutra laptop..znaci da se te torbe ne razlikuju u sustini


o.Gavrilo Da, baš tako, sestro Jovana. Laptop kod oca Dositeja je u specijalnoj torbi, koja je i namenjena kako za nošenje laptopa, tako i za sve ostalo što je potrebno za misionarsko poslušanje. Isto tako, laptop i sve što je potrebno za misionarsko poslušanje nosim i ja, ali u svetogorskoj torbi, koja predstavlja moje svetogorsko obeležje. Ja od nje ne mogu da se odvojim, jer, ona je, prosto, deo mene. Ovu torbu su svetogorski monasi otkali od kozije dlake i ona je nepromočiva, a da nije tako, voda bi, sve što se u njoj nalazi, skvasila i oštetila.
Svetogorska torba je blagoslovena. Kad je jednom Vladika Danilo budimljanski hteo da ide na Svetu Goru, pre putovanja je iz Beograda specijalno došao u manastir Lepavinu po moju svetogorsku torbu. Tražio je da mu ovu torbu pozajmim kako bi na put u Svetu Goru u njoj poneo svoje lične stvari.

Aleksandar Petrović Da li moze da se nabavi jedna takva torba na Svetoj Gori,recimo u Kareji?



LJiljana Botić Vilotić
Pomaže Bog oče Gavrilo! Hvala na ovoj lijepoj fotografiji.Toliko smiraja i ljubavi je na njoj.



Milena Puaca Sve na Slavu Gospoda pa i laptopovi.



Predrag Jevtic drugi monah je otac Hristofor, pojac manastira Grigorijat



Natasa Ilic Milovac I ova slika je divna. Svako na svoj nacin daje doprinos veri a vidi se i da su u prijatnom razgovoru, nasmejani. Divno ih je videti, i nas navode da se nasmesimo.
 


*  *  *

STARAC ISIDOR SA SVOJIM UČENIKOM PETROM
(ova tema  ima 5219 poseta )

 
Kir Thanatos Vistinskite luѓe vo Bogorodičniot perivoj...



Milan Velickovic
jel starac Isidor Grk ?



o.Gavrilo Da Grci- Elini !



o.Gavrilo Primio Starac poštu u pustinji sa imenima za molitvu.



Saša Lazić A osjećaj imam kada starac Isidor pomene na molitvi da Anđeli silaze i molitvu direkt odnose pred prestol Gospodnji...



Jovana Čonjić Oci su ogledalo duse..ali ovom starcu obrve skoro prekrile oci, ko da hoce da sakrije ogledalo od ljudi..



Mirjana Novakovic Starac Isidor nam hoce reci,a i to sam cula od nasih baka da za molitvu nasem Gospodu Bogu Isusu Hristu nije bitno ni vreme ni mesto da se obratimo sa molitvom,jer gde god se nalazili On je sa nama!!!Slava mu,to nam upravo govori i Starac Isidor


Stana Meseldzija
Hvala Bogu što nam podario pred Bogom molitvenike i pravednike što se mole za nas grešne.Kao da se baš sav i srcem i dušom i mislima predao u molitve Gospodu- a Petar učenik verno sluša i ponavlja-tako mi se sa fotografije baš čini.


LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo!Dokle god imamo ovakve molitvenike pred Gospodom ovaj naš svijet će biti sačuvan, kada oni nestanu i ovaj svijet će propasti. Gospode Isuse Hriste ,sine Božiji pomiluj me grešnu i oprosti mi sagrešenja moja učinjena željom, mislima i djelom .


Milena Puaca Ipak ima nade za nas gresne .Bog se stara o nama. Slava ti Presveta Trojice.



Ljubica Mojsilovic
Pomaze Bog oce Gavrilo! Prijatno je i za dusu i za oko,nas ovozemaljskih prolaznika,da vidimo ovakve molitvenike pred Gospodom! Bog ce dati da ih bude sve vise medju nama-da nas pomiluje u sagresenjima nasim-i DA NAM OPROSTI!


Jelena Kovac
Dobri deka. I jedan i drugi:)
 


Natasa Ilic Milovac Divno je videti starce iz kojih isijava ljubav i toplina. To je morao i fotoaparat da uhvati.



*  *  *

PUSTINJAK
(ova tema  ima 9032 posete )


Nadija Pejic Oce Gavrilo, koji je najpoznatiji srpski pustinjak?



Saša Lazić Čini mi se da je to kelija iz ranijeg komentara samo je ovdje i pustinjak, vjerujem da većina ljudi misli pa kako može izdržati, ali askete takvo smirenje imaju da bi sve drugo osim ovoga zapravo njima stvaralo teret, oni su ovdje na svome, oslobođeni stega ovog svijeta i svega što svijet nudi, oni su zapravo već u raju a sve što mi vidim je samo privid i iluzija ovog varljivog svijeta, oni nšta nemaju a zapravo zato sve imaju...odrekli su se svega da bi dobili sve, jer to i je obećanje Gospodinovo...

o.Gavrilo Svaki čovek se poznaje po svojim plodovima i delima. A najveća vrlina monahu je poslušnost. Tako i pustinjaku.



Jovana Čonjić Da,kelija sa prethodne slike..samo imam utisak da je ovo novija slika jer se vidi da je kelija spolja pohabanija..a i na ovoj slici se vidi njen stanovnik,koji je vjerovatno naslijedio keliju od nekog upokojenog starca koji je tu ranije obitavao.. reklo bi se gleda u daljinu a ustvari mu se pogled gubi unutra, u sebi..


Saša Lazić Pustinjaci me posebno impresioniraju i zadivljuju, oni su doslovno poslušali riječ Hristovu, odrekli se svijeta i pošli za Njim, na slici se vidi da ovaj pustinjak ide za Gospodom i --uskim putom--...



Dunja Neda Samo ih Gospod čuva.Njihove molitve su nepresušivi izvor ljubavi koju pronalazi Gospod.Sam je u keliji,ali u duši nije sam - On priziva Boga i oseća njegovo prisustvo.Neka nam Gospod poživi Sve naše monahe i sveštenstvo.Amin! Bože daj!


Milena Puaca Neprestano u molitvi ,nista drugo nepostoji samo sabrana molitva.



Petar Martinovic Zaista lijepa slika....



Dragoslav Lovre Pustinjak je čovjek koji se iz vjerskih razloga duhovno i materijalno odvojio od svijeta, da bi živio u osamljenom, pustinjskom mjestu!!!



Sladjana Gianna Samac koliko snage,ljubavi, mira i lepote...



Jelena Kovac Ko ima palatu bogato ukrašenu u duši ne traži je u materijalnom svetu. Neka ovom pustinjaku Presveta Bogorodica pomogne na njegovom putu.



Natasa Ilic Milovac ovo mogu samo pozvani. Bog ga cuvao na njegovom putu.




*  *  *
JEDAN SVETOGORSKI IGUMAN PORED SVOJIH IGUMANSKIH OBAVEZA
PONEKAD STIŽE I DA HRANI MANASTIRSKE MAČKE
(ova tema  ima 5955 poseta )


Saša Lazić Vjerovatno da se malo odmori od obaveza a i voli životinje i biti u njihovu okruženju...kao iguman brine se za sve unutar kapije manastirske...



Sandra Aleksic
Predivna slika,dokaz da i za one najmanje zivotinje,koje same znaju da love miseve i da se snadju,ipak se nadje vremena.....stvarno predivno:)



Slavica Grubjesic
Na Svetoj gori se sve stize,slava Bogu...lepa fotografija, kao i sve ostale...



Aleksandra Zivkovic
‎:) Auuuu koliko macaka!!! Slatke su



Janko Mihajlovic
i one su deo Gospodnje tvorevine a briga o njima samo je dokaz dobrih misli o svemu sto nam je Gospod podario,sto nas okruzuje i ujedno je i deo nas samih......Nada



LJiljana Botić Vilotić Ko se uzda uvjek u pomoć Božiju sve stigne na vrijeme i to bez žurbe.



Milena Puaca Ja sam sit kad nahranih druge ,lijep osjecaj.



Natasa Ilic Milovac Divno je kako svaki manastir okruzuju pitome zivotinje kao da su i one tu da nam posvedoce o ljubavi Boga prema svim stvorenjima i o miru u kom svi mozemo ziveti.



Lana Vasovic ‎:) Kao lepavinske mačke i o.Marko (doduše malo stariji:)) Negdje sam pročitala da je Bogorodica naročito voljela mačke. Da li je to tačno?



Branimir Jokic kako su ove mačke debele,




*  *  *

VRH ATOSA FOTOGRAFIJA ZA USPOMENU
(ova tema  ima 3743 posete )


o.Gavrilo ‎"Fotogafisali smo se za uspomenu" Hrizostom , ( sada Episkop sa titulom Rodostolski živi na Sv. Gori u pustinji , on me je rukopložio za jeromonaha 26 januara 1980 g. u man. Hilendaru), Đakon Andreas, o. Makarios, Stefanos, Klimis," Antimos.


Bojana Popadić
Slava Bogu! Bas je lepa fotografija...



Milena Puaca Slava Bogu oce Gavrilo.



Jovana Čonjić Meni samo nije bas jasno jel moze Episkop da zivi u pustinji..ja sam mislila da Episkopi treba da budu da kazem medju narodom?



Saša Lazić Sve njegove knjige navedene valjlo bi pročitat, po nazivu već djeluju izuzetne i poučne..



Jovana Čonjić Sve jasno..



o.Gavrilo Vladika Hrizostom je svetogorski monah od mladosti. Došao je u manastir Veliku Lavru za iskušenika, tamo je bio i zamonašen. Iz Velike Lavre je počelo njegovo školovanje. Prvo je završio srednju bogoslovsku školu na Sv. Gori, zvanu Atonijadu, pa nastavio školovanje na Halki u Turskoj i završio Bogoslovski fakultet - akademiju (dok Turci nisu zabranili rad fakulteta), a po završetku studija vratio se na Sv.Goru i bio postavljen za rektora Atonijade. Sa te dužnosti je od Carigradske Patrijaršije bio izabran za vikarnog episkopa sa titulom rodostolski za Sv.Goru. Imao je poslušanje da na predlog sabornih manastirskih sraraca rukopolaže svetogorke monahe za jeođakone i sveštenomonahe. Radi bolje jasnoće, on je samo titularni-vikarni episkop, a ne i administrativi, jer je Sv.Gora autonomna i ima svoj ustav i svoju administraciju, i svaki manastir je autonoman ima svoj ustav i aministraciju u okviru Sv.Gore, Carigradska Patrijaršija ima samo duhovnu vlast nad Sv.Gorom. Kad je vladiki Hrizostomu istekao mandat za rektora Atonijade a godine su se nanizale, je predao tu dužnost i povikao se u pustinju, da se u smoći posveti postu i molitvi. Umesto rukodelja, rukodelja, kao drugi pustinjaci, on je dao sebi poslušanje da piše duhovne knjige. Do sada mu je izašlo šest knjiga, s tematikom o životu i podvizima manaha na Sv.Gori, a i o drugim svetogogorskim temama. Vladika je asketa, smiren, skroman, sa svim vrlinama koje krase jednog svetogorskog monaha.

Bojana Srbljak Kažu da svaki monah Svetogorac bar jednom u svom životu mora da “osvoji “ ovaj vrh. Uspinjanje je teško, ali uz Božju pomoć i molitvu svako stigne do odredišta. Ima tu mnogo simbolike…



 
Sandra Aleksic Slava Bogu!!!



Saša Lazić O, pa sad tek vidim i oca Gavrila na slici, bilo davno a ocu sigurno kao juče...



Natasa Ilic Milovac Pogled sa vrha mora da Vam jos uvek stoji u secanju kao slika koju cesto vracate kad se pozelite Svete Gore Atoske.



*  *  *

MOLITVA
(ova tema  ima 4588 poseta )


o.Gavrilo Gospode Isuse Hriste pomiluj me!



Bojana Srbljak ‎...uz brojanicu od 300 čvorića.



LJiljana Botić Vilotić Gospode Isuse Hriste sine Božiji pomiluj me grešnu i oprosti mi sagrešenja moja učinjena željom , mislima i djelom.



Barbara Milojković Stević Gospode Isuse Hriste,Molitama Tvoje Preciste Matere i svih Svetih Tvojih, Pomiluj nas gresne!



Miroslav Šiki Šinik Gospode Bože, Isuse Hriste, Sine Božji , Rečji Božja, Bogorodice radi, pomiluj me grešnog!!!



Biljana Ostojic Blagodarim oče Gavrilo na fotografiji.U molitvi je spas,i svoj duhovni mir sa njom nalazimo.Moliti se treba za sve ,blagodariti Bogu na svemu što nam daje,da na na korist i spasenje bude.Neka bude volja tvoja Gospode.



Milena Puaca Slava ti Boze nas.



Jelena Vukelic Jelic Gospode Isuse Hriste pomiluj nas gresne.



Vladislava Vasic Thiel Gospode Isuse Hrist,Sine Božiji,pomiluj nas grešne.



Svetlana Ležaić Gospode Bože Isuse Hriste, molitvama Prečiste Matere Tvoje pomiluj nas grešne!



Nenad Badovinac ‎..Gospode Isuse Hriste Sine Boziji, molim Te odmakni od mene ove ljude sa fotoaparatima da me ne slikaju i da mi daju mir Oca Tvoga..



Saša Lazić Ne smeta njemu trenutno ništa iz vana, on je daleko "unutra"...



Sandra Aleksic Da,ovo je onaj momenat kada je mislima kroz molitvu u razgovoru s Bogom!!!



Vesna Vukica Budisa Gospode spasi nas.+++



Natasa Ilic Milovac Gospode Isuse Hriste Sine Boziji, pomiluj nas gresne!
 


Lana Vasovic Ne mogu da odvojim oči sa ove fotografije od silne ljepote



*  *  *

SV GORA MONAH ASKETA
(ova tema  ima 6770 poseta )


o.Gavrilo Ruski monah asketa ispred svoje kolibe na Sv. Gori



Sladjana Gianna Samac uplasi na prvi pogled...zato sto je skromno nama naviknutim na sva dobra a opet nam sve malo.a sta nam treba? mir, plavo nebo iznad glave,parce zemlje pod nogama i Bog u srcu...



Milena Madzar Eh kad covijek vidi i cuje sta se sve dogadja i kako je to samo pocetak teskog vremena koji dolazi,prosto mu dodje da se ovako osami 'da necuje nista ,nevidi nista, nego se samo Bogu moli, daleko od ovoga svijeta u kojem je sve teze zivjeti,jer zivimo u jako teskom vremenu gdje se sve gubi sto je realno i normalno,neka nas Dragi Bog pomiluje,spasi i sacuva.Oce Blagoslovite.


Jovana Čonjić Da,samo sto malobrojni to postizu..



Nenad Badovinac i kada mu prokisne krov, on izadje van gde ga Bozje oko uvek obasja suncem..



Saša Lazić Djeluje mlad, pred njim su još drastične borbe i iskušenja...



Milena Madzar Itekakva iskusenja kakva mi nismo ni svijesni,kada mi obicni ljudi imamo velika iskusenja,kako tek Boziji izabranici imaju troduplo vise, kako bi rekao nas Otac Gavrilo kod njih su specijalci.



Milena Puaca Sto bi narod rekao bistar pogled i cvrsta volja ,svoj put zna bez obzira na iskusenja.



Bojana Srbljak Pažnja je fokusirana na suštinu i dubinu unutarnjeg čoveka.



Slaviša Jocić Siromašna okolina, ali zato bogata duša



Stana Meseldzija Uz molitvu sprema i drva nabavlja i sve poslove obavlja skromno i mirno tiho bez trčanja za nekom udobnošću-njemu sve divno niko ga ne ometa u molitvi.Slava Bogu za sve! Kako je divno u duši biti smireno i zadovoljan!



Danijel Zecevic
siromasna okolina a lijepa.



Vesna Vukica Budisa
Ljudskom stvoru više i ne treba.Kako moje godine prolaze sve više i više želim ovako jedno mirno mesto da odmorim dušu i telo,Bože moj,kako je lepo.+++



Natasa Ilic Milovac Kako se Oce neko osnazi da postane asketa? Kakve to ljude Bog poziva? Koliko ih je na Svetoj Gori, da li se zna? Bog ih cuvao na njihovom putu.



Lana Vasovic Na njemu se vidi da je zapravo jako, jako srećan.




*  *  *

SVETOGORSKI PUSTINJAK
(ova tema  ima 6289 poseta )


o.Gavrilo Svetogorski pustinjak na Karulje nad jegijsko more.



Milena Madzar U kojim je On visinama Nebeskim u mislima i Molitvama,a ovako gledajuci nama se cini da je na zemlji ali ko zna gdje je Duhovno.



Bojana Srbljak Svakodnevno podsećanje na smrt.



Jovan Hrnjakovic Sigurno podsećanje na smrt, dole je puno ajkula pričao mi je čovek koji se penjao na Karulju, a dolazio je peške na Svetu Goru + + +



Milena Madzar Uf ajkuleee,brrrr''''''



Jovanka Isakov Meni ovo deluje jezivo....



Jovan Hrnjakovic Zima ...zima al je sladak raj - reče jedan Jurodivi starec + + +



Milena Puaca Za njega ne postoji ambis koji je ispod njega,samo Bog i vjera,a mi malovjerni sto osjecamo...



Cvija Simić Milićević
‎...kao ptica u svom gnezdu,molitva ga čuva i vodi Stvoritelju svom...



LJiljana Botić Vilotić Rečeno je : Ko hoće da bude Mene dostojan ,nek uzme Krst svoj i ide za mnom.



Bojana Popadić nemam reci... slava Bogu pa ima ovakvih pustinjaka! :)



Vladislava Vasic Thiel Karuljski podvižnici svijaju svoja gnjezada kao orlovi u strmim i nedostupnim liticama da bi bili što dalje od nas mirjana koji remetimo njihovu molitvu. Meni djeluje zastrašujuće, ali očito da se ovaj podvižnik osjeća dobro.Slava Bogu!


Jovana Čonjić Pa kako se on uopste popeo dovde..odavde mrdanja nema..2 koraka naprijed i nazad..cime li se hrani?..e ovo je prava pustinja..sumnjam da ovdje iko od posjetilaca zalazi.



Saša Lazić Što je dalje od stvarnosti ovozemaljske to veći asketa...



Jovan Hrnjakovic Otac Stefan sa Karulje je imao običaj da hrani ovakve velike podvižnike i zatvornike koji su se gore zazidali i molili za svoje spasenje i čitav svet, Bog se brine za sluge Svoje + + +



Natasa Ilic Milovac Fotografija u isto vreme i zadivljujuca i zastrasujuca! Nestvarna!Podviznik svojim prisustvom cini fotografiju neverovatnom. Neka mu Bog pomogne u njegovim borbama i uslisi molitve njegove.



Lana Vasovic Dodirnuo je beskraj, njemu prostor ni ne treba. Isuse Hriste, sine Božiji, pomiluj ga!
 


*  *  *

NEOBIČNO
(ova tema  ima 5690 poseta )


Zdravko Đukić Eh,svakodnevno se poslužuje.



o.Gavrilo Svetogorsko posluženje, zmija nije joj verovati.



Jovan Hrnjakovic Domaće životinje :))) mogu da posluže ponekad umesto kaiša.



Slaviša Jocić Prava lepotica :)
Pitam se... da li je posna?


Mladen Anta Bio je jedan čovek u Nišu, to mi je deda pričao, da kad god je zazviždio zmije su mu prilazile i penjale se po njemu!!! Neobično baš...



Daniel Davis Eeeew!



Jovan Hrnjakovic i one živuljke osećaju ljubav, samo što otac Gavril kaže; nije im se verovati... + + +



Sasa Milosevic Odvratno ! Zmija na stolu?!



LJiljana Botić Vilotić Daleko im kuća od moje uh ja ih se tako bojim, ne mogu ovo lajkovati.



Milena Puaca Ne voli da je vidim ,jedva sam je skinula sa noge kad sam imala 10 godina.



Bojana Popadić ne razumem oce Gavrilo, jel to i zmije hrane ili je ona dosla tu slucajno?



Marica Radonjic zmiju je privukla svetogorska ljubav!!!:))Bezazleni golubovi i ukrocene zmije!!:)



Vladislava Vasic Thiel Svojim smirenjem monasi utiču i na životinje koje sa njima žive u miru i harmoniji.



Jovana Čonjić Ma nekad kafu popijete i sa vecim zmijama od ove :))) pa se nista ne desi..



Dusanka Popovic Slazem se sa Jovanom ima oko nas vecih i opasnih zmija od ove



Sandra Aleksic Stvarno neobicno....



Saša Lazić I zmija zna da se tu ne mora bojat i da će i prema njoj tu ljubavi naći...



Mirjana Jovicic Kod normalnog ženskog sveta postoji prirodna gadljivost prema zmijama, al kod muškog retko.Ovo je Sveta Gora, tu nema mesta za žene, pa ni tim zmijama nema ko da emituje loše misli. Verovatno su miroljubivije, a korisne jer se hrane glodarima.


Vesna Vukica Budisa ŠTO JESTE JESTE.



o.Gavrilo Na početku posta ima napomena da se ne piše velikim slovima nago samo na početku rečenice ili gbe spada veliko slovo u rečenici.



Slavica Kosanovic Vucenovic Bolje da nisam trazila naocare da vidim sliku :)



Tihomir Ilic svezala se u čvor



Mira Vujic definitivno,medju nama i prave zmije....



Stana Meseldzija Na Svetoj Gori nije ništa opasno, tako bar mislim.U jednoj crkvi videla sam tokom službe i zmije ali nikog nisu ni ozledile.Takođe u jednoj školi su stalno svako jutro ispod klupa gdje se torbe stavljaju bile zmije, a nisu nikog dirale i tako su mirno posle mesec dana otišle.U jami dubokoj gde su bili troje bačenih ljudi i živeli 25 dana ništa jeli nisu i dolazile zmije nisu ih povredile a spasli su se i preživeli.Hvala Bogu za sve!


Natasa Ilic Milovac Vrlo neobicno, ili mozda nije? Samo Bog zna.



Lana Vasovic Predivno...kakva harmonija! Šta fali zmijama, i njih stvori Bog. Tačnije je da se one trebaju bojati nas, a ne mi njih.




*  *  *

POSLUŠANJE
(ova tema  ima 10845 poseta )

o.Gavrilo Sveta Gora ,monasi na poslušanje



LJiljana Botić Vilotić Pomaže Bog oče Gavrilo ! Lijepa fotografija ,vidi se svak radi svoj posao u miru i s Božijim Blagoslovom.



Milena Puaca U ovo treba da se ugledamo da uzmemo malo poslusanja i mira za svoju radnu sredinu.



Bojana Popadić predivno, kako su svi veseli... blago nama s njima! :)



Sandra Aleksic Predivno,harmonicno,svako zna svoj posao-poslusanje,stvarno za primjer nama mirjanima:)



Saša Lazić svi su kao jedan, rajska harmonija...
 


Dunja Neda Pomaže Bog,oče Gavrilo! Hvala Vam na ovako požrtvovanom radu i prosvećivanju nas grešnika.Uvek nam govorite o krotosti,smirenosti i duhovnoj radosti da bismo,mi, kao pravi HRIŠĆANI zaslužili Duh Sveti. I evo,na ovoj fotografiji se vidi i smirenost,i krotost,i duhovna radost,Bogu hvala.Vama,oče Gavrilo, svako dobro od Gospoda i Presvete Majke.Amin! Bože daj!


Mirjana Jovicic E što su slatki - svi u nekom poslu, kao đaci kad je čas tehničkog, likovnog i sl.samo verovatno bez one nezaboravne buke koja je na časovima.Divna fotografija, hvala o.Gavrilo.




Natasa Ilic Milovac Svima nama je neophodno poslusanje. Ucimo od najboljih!

 

Pročitano: 25197 puta