MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

OPREZ - MAŠINE ZA POSUĐE PUNE OPASNIH GLJIVICAPeru sudove i mogu da ubiju

Alarm - Istraživanje u više od 100 svetskih gradova pokazalo da se u 62 odsto mašina, uglavnom u gumenim trakama, nalaze potencijalno smrtonosne gljivice. Mogu da izazovu oboljenja kože, pluća i mozga.

U dve trećine mašina za sudove mogu se pronaći izuzetno opasne i za ljude potencijalno smrtonosne gljivice, pokazalo je veliko istraživanje koje su sproveli engleski naučnici u više od 100 svetskih gradova, a ekskluzivno ga je objavio „Dejli mejl".

Kako su ustanovili Englezi, vlaga i visoke temperature u ovim mašinama idealno su mesto za pojavu dve vrste gljivica - exophiale dermatitidis i exophiale phaeomuriformis. Ove gljivice mogu da izazovu ozbiljna kožna, plućna i oboljenja mozga.

Uopšte nije šala

Tokom istraživanja ove gljivice su pronađene u čak 62 odsto mašina za sudove, i to uglavnom u gumenim trakama na vratima. Gljivice su pronađene i u mašinama za veš, mada u mnogo manjem broju. Kako navode istraživači, gljivice su pokazale zavidnu otpornost na vrućinu, visoke količine soli, agresivne deterdžente i kiselinu, što potvrđuje da su ti organizmi evoluirali.

Tanja Mihailov-Krstev, stručnjak za mikrobiologiju i sistematiku algi i gljiva sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, objašnjava za Press da ove gljivice mogu izazvati ozbiljna oboljenja, pa čak i smrt.

- Obe vrste gljiva izazivaju infekciju, a najprisutnije su u istočnoj Aziji. Obe vrste luče neurotoksine, pa mogu izazvati teško oboljenje mozga, dok su najopasnije za pacijente koji već boluju od nečega i imaju oslabljen imunitet - ističe sagovornica Pressa i dodaje:

- Gljivice se leče antibiotikom „amfotericin B" koji dokazano deluje, ali treba da počne da se pije u ranoj fazi infekcije. Bolest se, međutim, otkriva preko krvi, pa pretpostavljam da bi to kod nas moglo da bude problem, jer se na ovim prostorima nismo susretali sa tim i onda je teže i otkriti oboljenje. Kad bi se u Srbiji i desio neki slučaj ovakvog oboljenja, bilo bi teško prepoznati ga - kaže Mihailov-Krsteva.

Prvo se pojavljuju braon fleke na koži
Gljivice exophiale dermatitidis i exophiale phaeomuriformis razvijaju se sporo, a na koži zaražene osobe izgledaju kao braon fleke, uglavnom svetlije boje i pomalo izduženog oblika. Za pacijente je važno da se što pre jave lekaru, kako bi u ranoj fazi infekcije počeli sa primanjem antibiotika.


Tek će biti problema

Ona objašnjava zašto su mašine za pranje sudova idealna staništa ovih gljivica.

- Obe vrste rastu na visokim temperaturama, a optimalne su od 38 do 42 stepena, mada mogu istrpeti i znatno veću toplotu. Takođe, za razvoj im pogoduje i visoka vlažnost - navodi ona.

Biolog Polona Zalar sa Univerziteta u Ljubljani potvrdila je juče za jedan portal da ove gljivice prvo napadaju pluća, a potom izazivaju razne infekcije, među kojima i infekciju mozga.

- Činjenica da ovakve organizme pronalazimo u sve ekstremnijim uslovima ukazuje na to da su organizmi zaista evoluirali. U budućnosti bi to moglo predstavljati veliki problem za ljudsko zdravlje - zaključila je ona.

Ivana Žigić , Beograd
23. 06. 2011

Izvor: http://pressonline.rs/

Pročitano: 2936 puta