MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ROJEVI PČELA NAPALI VRTIĆE I AMBASADE!Nakon pisanja Alo!, grad Beograd se uključio u lov na odbegle pčele

Nakon pisanja „Alo!“ o prekomernom broju „divljih“ pčela koje ove sezone haraju prestonicom, grad Beograd zatražio je pomoć od pčelarskog društva u hvatanju odbeglih rojeva!

 Slađan Simonović iz beogradskog Udruženja pčelara kaže za „Alo!“ da je u proteklih dvadesetak dana samo to udruženje zabeležilo oko 700 poziva uspaničenih građana.

- Skidali smo rojeve sa zgrada, drveća, obdaništa, vrtića, školskih dvorišta, domova zdravlja, autobuskih stajališta... Bilo je čak 200 prijava da se roj „ugnezdio“ u roletnama prozora. Imamo mnogo posla, situacija je sve gora - kaže Simonović.
Zbog ovog problema i član Gradskog veća Miroslav Čučković juče je obišao ispostavu Pčelarskog društva Beograd u Padinskoj skeli, zatraživši od pčelara pomoć u rešavanju ove situacije.

- Pčele su uklanjane čak sa diplomatskih predstavništva. Nedavno je jedan roj skinut sa britanske ambasade - napominje Čučković.
Prema njegovim rečima, zbog bezbednosti građana, grad Beograd rešio je da pčelarima pokloni od 50 do 100 košnica u vrednosti od 250.000 dinara, za uzvrat im zatraživši pomoć u hvatanju „odbeglih“ pčela.

- Još 50.000 smo izdvojili za teoretske časove obuke. S druge strane, pčelari su nam obećali pomoć u uklanjanju divljih rojeva, što je veoma bitno za bezbednost građana. U košnice koje će grad pokloniti pčelarima može da stane oko pola miliona pčela, koje mogu proizvesti oko tonu meda - napominje Čučković.
Zlatko Vujičić, predsednik podružnice Pčelarskog društva Beograd u Padinskoj skeli, objasnio je da razlog što ima toliko rojeva po centru Beograda treba tražiti i u činjenici da pčelari ponekad, kada se košnice namnože, rojeve ne sele u nove.

- I onde pčele same odlete. S obzirom na to da u košnici ima i do 80.000 pčela, odbegli rojevi mogu brojati i nekoliko desetina hiljada - napominje Vujičić.
Reporteri „Alo!“ roj „ pčela pobegulja“ zatekli su i na drvetu, nedaleko od pčelarskog udruženja.
 
Potražite pomoć
Ukoliko primetite odbegli roj pčela u svojoj blizini, možete pozvati i Pčelarsko društvo Beograd, na broj telefona 011/3440-121.

09.06.2011

Izvor: http://www.alo.rs/

Pročitano: 3730 puta