MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

DUŠEVNO OBOLELO VIŠE OD 300.000 LJUDIBEOGRAD - Kod više od 300.000 ljudi u Srbiji dijagnostifikovani su različiti mentalni poremećaji, a trenutno se oko 4.000 građana nalazi na bolničkom lečenju u psihijatrijskim ustanovama, rečeno je juče na konferenciji za novinare Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga "Duša".

Prema međunarodnim ispitivanjima, svaka četvrta osoba bar jednom u životu zatraži profesionalnu pomoć, rekla je studenktinja Filozofskog fakulteta i volonter u Udruženju "Duša" Anja Živković.

Živković je najavila da će studenti Filozofskog fakulteta i članovi udruženja "Duša" u junu, nizom aktivnosti promovisati kampanju "Čovek je čoveku lek", čiji je cilj poboljšanje sistema zaštite mentalnog zdravlja i prevazilaženje stereotipa o korisnicima psihijatrijskih službi.

"Aktuelna medijska slika o korisnicima psihijatrijskih usluga je negativna, osobe sa mentalnim poremećajima su neretko prikazane kao agresivne, a istraživanja pokazuju da oni češće postaju žrtve nasilja nego što ga sami čine", istakla je Živković.

Ona je kazala da je malo lekara koji imaju dovoljno iskustva za savremeno lečenje osoba sa mentalnim poremećajima.

Prema njenim rečima, korisnici psihijatrijskih usluga često kao najveći problem ističu usamljenost, dok prihvatanje i podrška dobro utiče na njihovo zdravlje.

U okviru kampanje "Čovek je čoveku lek" biće organizovano uređenje dvorišta specijalne bolnice Laza Lazarević - sektor Padinska skela, na Filozofskom fakutetu studenti će prikupljati knjige, odeću, obuću i higijenska sredstva, a najavljen je i okrugli sto o pitanjima koja se tiču budućnosti profesije psihologa i sistema zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji.

Autor: Agencija BETA

7.juni 2011 godine
http://www.glas-javnosti.rs/

Pročitano: 3035 puta