MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U VALJEVU 20 SAMOUBISTAVA ZA PET MESECIVALJEVO - U Valjevu je od početka godine bilo 20 samoubistava, što je sedam više nego u istom periodu 2010, potvrdila je danas medijima psihijatar Branka Stamatović Gajić.

Prema podacima iz prethodnih godina, rekla je Radio Patku doktorka Gajić, najviše samoubistava dogodi se u martu i aprilu. Ove godine u aprilu je bilo 10 samoubistava, u januaru sedam, u martu dva, a u februaru jedno samoubistvo.

Među ljudima koji su se odlučili da sebi prekrate život dominiraju mlađe muške osobe, dok se stariji na taj korak najčešće odlučuju zbog teške bolesti.

Doktorka Gajić upozorava da bi porodica i okolina "morali da prepoznaju signale koje im šalju osobe sa problemima" i precizira da jedan broj ljudi, koji se odluči na samoubistvo ima duševne probleme, poput depresije, dok se mnogi od njih ranije nisu obraćali za lekarsku pomoć niti su se lečili.

Ona pritom upozorava da su sve životne krize, od gubitka člana porodice, gubitka posla, voljene osobe do teške bolesti i ekonomske krize, moguće rizične situacije, koje su "okidač" kod pojedinih osoba koje odluče da dignu ruku na sebe.

"Predrasude koje postoje o mentalnim bolestima, glavni su razlog zbog kojeg pacijenti ne zatraže na vreme lekarsku pomoć", kaže psihijatar Branka Stamatović Gajić.


02. jun 2011.

izvor: http://www.rtv.rs/

Pročitano: 2707 puta