MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCCXXXV)



GRČKA VLADA IGNORIŠE AUTONOMIJU SVETE GORE

o.Gavrilo U utorak, 29. marta 2011. godine, monasi sa Svete Gore, te hiljadu godina stare autonomne monaške države, odbili su da plate porez na imovinu osiromašenoj grčkoj vladi.

Ministarstvo finansija, koje je bilo primorano da prihvati međunarodnu finansijsku pomoć, nedavno je objavilo odluku grčkih vlasti o oporezivanju monaha, to jest o oporezivanju nekretnina koje se nalaze u vlasništvu monaha, a van granica su ove autonomne monaške države.

Sveta Gora je podeljena na dvadeset samoupravnih teritorija. Nalazi se na poluostrvu Atosu u severnoj Grčkoj. Ona je duhovni centar istočnog Pravoslavlja. Uprkos protestima Evropskog parlamenta, ženama, pa i novinarkama, zabranjen je - još od 1060. godine - pristup ovom poluostrvu, koje je posvećeno Presvetoj Bogorodici, a prostire se na površini od 300 kvadratnih kilometara.

Prema grčkom ustavu, Sveta Gora je oslobođena plaćanja poreza. 2600 monaha koji žive na Svetoj Gori, sazvali su hitan sastanak u kojem su razmatrali problem ignorisanja njihovih prava, kao žitelja autonomne države. Napisali su protestno pismo grčkom premijeru Jorgosu Papandreu. Monasi koji, navodno, poseduju milione evra u nekretninama širom Grčke, izjavili su da će prekinuti svaki kontakt sa vlastima u Atini ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune.

Doktori ističu važnost mirnog života i posebnog režima ishrane po monaško zdravlje. Monasi ne jedu crveno meso, već konzumiraju maslinovo ulje, ribu, dosta svežeg voća i povrća.

priredila Hrisitna Pirovolakis
prevela s engleskog prof. Bojana Popović
Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/2011/03/greek-government-ignoring-autonomy-of.html

o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentato...rima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"

Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima.



Radmila Drinic Karanovic
čula sam za ovo tj. procitala nekidan i zaprepaštena sam, pa zar to treba našoj braći Grcima!?



Saša Lazić
pa gdje je granica svemu...pa jel se i Svetu Goru, stub molitvi za sav narod, stub pravoslavlja dirati mora, pa jel ima išta sveto u današnjim vremenima...nečuveno...



Sladjana Stamenkovic-Brnjilovic
nemaju vise sta da diraju sem svetinju ,dusu sto najvise boli.



'Veca Vjestica pa sve pravoslavno sto postoji moraju cackati.... reponja nece da ostavi na miru nikako....



Spejs Nigrutin Mislim da je to zadnji korak gramzljivih lopova koji nemaju odakle više ukrasti, odnosno, podmiriti dugove koje su sami stvorili.

A ipak, tu u Hrvatskoj, velik broj (katoličkog, naravno) svećenstva uglavnom vozi bijesne aute, gradi kućerine ...i razbacuje se novcem. Hvala Bogu, ne svi, ali dobar dio da. Tako da čovjek treba sagledati obje strane medalje prije nego formira vlastito mišljenje.

Uglješa Kuželka Pored ostalog, ne mogu da verujem da Evropski parlament vrši pritisak i smatra diskriminacijom (ili šta već) to što žene nemaju pristup Svetoj Gori... A radi se o milenijumskom poretku. Gde nestade ta Evropa sa hrišćanskim temeljima... i gde ide...


Zoran Monevski I MAKEDONIJE i mnogih malcinstva....i mnogo što šta!!!.....



Danijela Antić
Pa ne zaboravite Grčka je u EU, a oni imaju svoje zakone, Evropa je mala, sirovina malo, a treba finansirati potrošački nastrojenu vladu, deficiti ogromni.. Naravno ne opravdavam..ali me ne iznenađuje



Spejs Nigrutin Davno je ona skrenula is tog kolosijeka, Uglješa. Najtoplije se nadam da ni jedna zemlja s Balkana neće ući u EU i da ćemo sami znati riješiti svoje probleme. Inače ćemo postati roblje svi odreda.



Đuro Vukmirović
Znači počinje napad i na Svetu Goru. Sve je jasnije gde ide Evropa a i ceo svet.



Zoran Monevski Šta bi bilo sledeče...merenje i ograničavanje decibela crkovnih zvona....BOG DA ČUVA!!!



Dragana Jugovic
Ovo samo može da se kod nas desi i nigdje više, umjesto da štitimo, gradimo i izgradjujemo naš pravoslavni duh, pojedini kako da zatvaraju oči pred tim da su pravoslavci i ponašaju se kako varvari....Veoma malo je u ljudima ostalo onog ljudskog.


Neznani Vojvoda Zna se šta nečastivom najviše smeta... Šta je sledeće, hoće li vojsku poslati na monahe da im oduzmu imovinu? Hoće li i na Svetu Goru da uvedu demokratiju?

Koji apsurd, monaška imovina - pa monasi ne posjeduju imovinu...

Dunja Neda Gospode,čuj glas molitava naših i usadi u srca naša da tvorimo zapovesti Tvoje, i da napustimo dela zla i dobijemo blaženstva Tvoja,jer se u Tebe uzdamo,Gospode, spasi nas. Amin! Bože daj!



Branislav Vujin ‎
..Blagoslovite oče Gavrilo...vest koju ste podelili sa nama u najmanju meru vrlo onespokojava...mislim da se ovakva odluka vlade Grčke,koliko god da je situacija teška u ekonomskom smislu nije mogla očekivati i nije smela da se desi..a pogotovo još od vlade jedne otvoreno i neskriveno Hrišćanske zemlje za razliku, na moju žalost, od velike većine Evropskih zemalja koje se stide svoga Hrišćanskog nasleđa...plašim se da će i sledeće odluke vlade Grčke vezano za Svetu Goru Atonsku, pre ili kasnije, ići u pravcu daljeg smanjivanja samostalnosti koju u ovom momentu (još uvek) sa pravom uživa autonomna monaška država...neka je Bog na pomoći onima koji na ovaj način "demokratizuju" Svetu Goru Atonsku....praštajte i pomenite.

Stana Vasic Boze oprosti im, ne znaju sta rade. +♥



Slađana IS HS
Blagoslovite oče Gavrilo!!!Bog neka nam je u pomoći!!!



Predrag Tesic Caru Carevo, Ćesaru Ćesarevo.

 
‎...neka sam cu.. :)

Sanja Pavkov Pa Grčka je pod "stranom okupacijom" međunarodnih finansijskih institucija, ne donosi njena vlada te odluke, već im se nameću spolja. A što se tiče toga što žene nemaju pristup Svetoj Gori to je volja same Bogorodice i zbog toga niko nema prava da to osporava. Pa zaštitnica Svete Gore je žena, majka Božija. Koliko se sećam, Bogorodica je zabranila da se iskrca sa broda na tlo Svete Gore Pulheriji, vizantijskoj princezi, koja je htela da poseti manastir čiji je ktitor bila.


Predrag Tesic Ne znam sestro, sto se mene tice zene mogu komotno da nasele neko ostrvo i zabrane pristup muskarcima...



Tatjana Kremenovic
U tekstu pise da je prema grckom ustavu Sveta Gora oslobodjena placanja poreza, a da je Ministarstvo finansija-koje je bilo primorano da prihvati medjunarodnu finansijsku pomoc-nedavno objavilo odluku da ce se oporezivati nekretnine koje se nalaze u vlasnistvu monaha, a nisu na teritoriji Svete Gore....Ovako citajuci ne izgleda nista kontradiktorno...A moje misljenje o velikom novcu koji se ulaze u obnavljanje zgrada u nekim manastirima , necu sada iznijeti, jer bi mozda bilo sablaznjivo...
Inace ja sam za to da se narod ne oporezuje, da se smanje dazbine narodu...Nama upravo u Republici Srpskoj istice neki rok za prijavljivanje imovine, koja ce biti oporezovana...A ionako su nam dazbine velike..

Predrag Tesic preporucio bih snimak emisije radija blagovesti od 26.03 "DA LI JE MOGUĆE VOLETI BEZ ŽRTVOVANJA?"...tokom vremena nacin zrtvovanja se menja ali nije moguce voleti bez zrtvovanja



Vera Gerovac
Pomaze Bog, braco i sestre! Blagoslovite, oce Gavrilo!
Ovo je samo jos jedan znak sta je sve EU spremna da uradi (to jest ateisticke struje) da zatre pravoslavlje. Onom "repatom" naravno da smetaju svetogorski monasi! A sama Evropa i njene vodece zemlje su odavno zaboravile da je evropska civilizacija zasnovana na hriscanstvu. Sada je u tim zemljama vazan samo materijalizam. Na zalost...
 

Danijel Zecevic Ova vijest je nesto nenormalno , kako da se krsi autonomnost Svete Gore . Sramota da se Evropski parlament mesa u nasu vijeru , sta oce oni . Jes se nase svestenstvo mijesa u njihovu politiku . Sramota !!!


Zoran Tufegdžić
Mislim da je ovo samo još jedan napad na pravoslavlje od strane nečistih sila (evropske unije) koji žele po svaku cijenu da nametnu svoje zakone , običaje i vrijednosti novoga svijetskog poretka .



Gojko Karna
Pomaze Bog oce Gavrilo,htjeo bih samo da kazem da se slazem sa bratom Zoranom Tufegdzicem,a za vas imam pitanje,ako stignete da odgovorite.Name mislim da sam nekada procitao prorocanstvo,ali ne znam gdje i od strane koga,da ce u poslednja vremena biti veliki napadi na Svetu Goru od strane bezboznika i slugu antihristovih,i da ce cak uspjeti da naruse autonomoiju Svete Gore i sve ono sto ide uz to(slobodan ulaz zenama,sekularizaciju,pa cak pravljenje hotela i kazina).Ako znate nesto o tome,napisite nam,a mi cemo se ,vjerujem,svi usrdno moliti da do toga ne dodje.Ja sam bio nekoliko puta na Svetoj Gori i u nasem Hilandaru,i tu se zaista osjeca Nebo na zemlji i neiskazana blagodat Bozija ,naravno najvise na Bogosluzenjima.Ja sam inace iz Knina ,a zivim sa porodicom vec nekoliko godina u Grckoj,tacnije na Krfu ,blizu mostiju Svetog Spiridona,pa vas ovom prilikom,oce Gavrilo,pozivam da budete nas gost ako se odlucite na hodocasce Sv.Spiridoni i Sv. Teodori,cije se mosti takodje nalaze u gradu Krfu.U samom gradu ima 80 crkvi,a na cijelom ostrvu blizu 800 sa manastirima.Oprostite na duzini teksta i pomenite nas u vasim molitvama.Puno pozdrava od Gojka,Jadranke i naseg sina Mihaila.Jos da vam kazem da kad god smo u prilici slusamo vas radio i posjecujemo vas sajt i imamo veliku zalju da posjetim Vas i Vas manastir i da se poklonimo i cjelivamo ikonu cudutvorne Bogorodice Lepavinske.Hristos Voskrese-Alitos Anesti

Gojko Karna Vera,Nada,Ljuba(v),lijepa imena,hvala Bogu na svemu,hvala i Veri i Nadi i Ljubavi.



Dane Vasić
Mnogo ih je kojima smetaju svetinje i sve će učinit da ih nestane,a kada nestane monaha,nestaće i svijeta. Oče,Gavrilo, blagoslovite!



Mirjana Jovicic
Blagoslovite oče Gavrilo, veoma je tužno i potresno, što belosvetskom okrenut svet, ovako sablažnjava monahe Svete Gore i sve verujuće ljude - u sred Vaskršnjeg posta.


 

Pročitano: 3629 puta