MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU (CCCXXXI)



PRELAZAK FRANCUSKOG FOTOGRAFA ŽERARA GASKELA U PRAVOSLAVLJE

o.Gavrilo Fotograf Žerar Gaskel koji je sarađivao sa Marsel Marsoom i Salvadorom Dalijem, a danas jeromonah Gerasim, kaže da je odlučio da će da postane monah nakon što je čuo jednog Svetogorca kako peva.

‚‚Imao sam 33 godine kada me je glavni i odgovorni urednik jednog uticajnog japanskog magazina poslao u Grčku, da napravim reportažu o životu svetogorskih monaha", izjavio je o.Gerasim za dnevne novine "Rasijskaja gazeta".

Obilazeći manastire, naišao je na jedan u kome je postojao običaj da se lobanje preminulih monaha čuvaju na jednom mestu.
"Ušao sam u kosturnicu i tamo se život podelio na "pre" i "posle". U odlasku sam sreo jednog grčkog monaha i pričali smo o smislu života. Njegov engleski je bio prilično loš..i odjednom je počeo da peva!", priseća se o.Gerasim.

Prema njegovim rečima, u tom momentu on je odlučio da će postati monah.

"Doneo sam odluku u nekoliko sekundi. Po povratku u Francusku, predao sam reportažu magazinu, prodao svoju imovinu i postao prost monah na Atosu. Dosta godina sam proveo u Svetoj Zemlji, u Lavri Sv.Save Osvećenog u Judejskoj pustinji. Tamo sam sreo i svog duhovnog oca. Shvatio sam da smrt nije kraj", prepričava svoj duhovni put o.Gerasim.

Postao je monah, ali se i dalje bavi fotografijom iako je osnivač i nastojatelj jednog pravoslavnog manastira u francuskom gradu Sevan.

Njegov zvanični web sajt možete pogledati na ovoj adresi http://www.photo-frerejean.com/

Prevod sa engleskog : Jovana Čonjić
28.3.2011. godine
Preuzeto sa http://www.johnsanidopoulos.com/2011/03/conversion-of-french-photographer-frere.html

o.Gavrilo NAPOMENA: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan. Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea.
Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan. "Svoje čuvaj tuđe poštuj"
Ovde je mesto samo za komentare na postavljen tekst. Molim Vas da poštujete ovu napomenu

o.Gavrilo Zamolio bih vas da komentare ne pišete velikim, nego malim slovima.



Branislav Vujin
Blagoslovite oče Gavrilo...divna priča...pitam se da li je slučajno da je laik Žerar a sada o.Gerasim baš u 33 godini posetio Svetu Goru i doneo odluku da pređe u Pravoslavnu veru i da postane monah...kada znamo da je isti broj godina imao Gospod naš Isus Hristos kada je za grehe naše raspet na Golgoti...slava Gospodu za sve....praštajte i pomenite oče Gavrilo.


Jovan Hrnjakovic
Slava Bogu!!! + + +



Bato Jelusic
Slava Bogu !!!



LJiljana Botić Vilotić Blagoslovite oče Gavrilo. Čudni su putevi Gospodnji, i nikada ne znamo kuda će nas odvesti. Slava Gospodu.



Gordana Štrbac
Zlatković Slava Bogu !!



Mirjana Jovicic Blagoslovite oče Gavrilo.Impresionirana sam ovom pričom - ispuni mi srce radošću.Pregledala sam i pročitala web sajt oca Gerasima koji je veoma lepo sređen. Iz svega što je napisano izbija pre svega:vera, blagodetelj, molitvenost.Koliko god kniga imala i pročitala ne mogu se odreći vaših lekcija dragi oče Gavrilo, jer dajete podatke i pouke, koje još nisu našle svoje mesto u knjiženosti(pristupačnoj),a veoma su značajne za formiranje validnih predstava i stavova o aktuelnim zbivanjima iz oblasti duhovnosti. Hvala je slaba reč za ono što nam činite.

Milena Puaca Slava Bogu oce i da nas Gospod privede jos vise sebi i krstene nase parvoslavce koji ne cuju Boziji priziv da se probude iz sna i shvate da je zivot samo ako je Duh sveti u nama i oko slijedimo zapovjesti Gospoda nasega da ne ostanemo mrtvi i pored krstenja.


Natasa Ilic Milovac Nikada ne znamo kada ce nas Bog dotaci. Bog nadje put do svakog! Slava Bogu!



Zaklina Mancic
Zadivljena sam, Bogu je sve moguce! Amin!



Ivana Božić إيفان بوزيتش Kako je ovo divna vest!!!



Sladjana Stamenkovic-Brnjilovic Pravoslavlje je spasenje za sve nas.



Dusanka Popovic
Zerar je izabravo najbolje



Nenad Badovinac U nekoliko poteza komandama svoga fotoaparata, otac Gerasim pokušava da nam dočara svet nekim drugim bojama, tačno onakvim kakvog ga on sada vidi, gledajući na svet sa neke druge strane. Očima koje ne pripadaju stanovniku ove planete, jer otac je ovde samo telom, ali smisao života vodi njegov duh izvan nama poznatih granica. Nijanse duginih boja koje su mu sada pristupačne njegov fotoaparat ne može zabeležiti. Svestan je da nemože fotografisati svet kakvim ga on vidi, ali bez obzira na to otac Gerasim svoje fotografije ostavlja svima nama kako bi potakao našu maštu da se i ona uključi u stvaranje sveta duginih boja. Sveta koji počinje kada prestane da kuca naše srce i kada prestanemo da dišemo vazduh koji nas sada okružuje.

Sandra Aleksic Bogu je sve moguce i mislim da nista nije slucajno,Bogu hvala na tome...:)



Miroslav Gordić Slava Bogu za sve!



Saša Lazić
Koliko je samo slučajeva da su posjetili Sv. Goru i nikada se sa nje nisu vratili, momentalno je na mnoge djelovala i odbacili su okove ovozemaljske te nastavili zemaljski život ali nebeskim načinom...i o. Gerasim je je Svetu Zemlju toliko osjetio da ga je uzdigla do neba i za mnoge neshvatljivim načinom okrenula ka Bogu i vječnom cilju...nevjerojatan je smisao svega, a smislen život je jedini način..!!!
 

Jasmina Latinović I meni je jedan Svetogorac promenio život svojim anđeoskim glasom... pre oko dve godine, putem Radija Blagovesti. Slava Gospodu!



Milos Kovac Ko trazi nacice ...ko kuca...... :) :) :)



Tankosava Damjanovic
Snaga i lepota Pravoslavlja projaviše se i kroz oca Gerasima u najlepšem smislu te reči. Setih se reči Svetog Vladije Nikolaja (Velimirovića) koji kaže: ‎"O tri predmeta ne žuri da govoriš:
O Bogu - dok ne utvrdiš veru u Njega, o tuđem grehu - dok se ne setiš svog i o sutrašnjem danu - dok ne svane".
Zadobijanje Boga u srcu svom, najveći je dobitak.

Jasmina Djordjevic Mnogi prelaze i precice, to je spas za dusu!



Stana Meseldzija
Slava Bogu i hvala za sve!Čudni su putevi Gospodnji-koje nam svima po Svom promislu baš određuje.Samo mogu da zamislim kolika radost i smirenje u srcu jeromonaha Gerasima sa lica se vidi ta radost i čita smirenje.Slava Bogu za sve!


Dragana Jugovic
Slava Bogu, bilo bi lijepo kada bismo se svi vratili vjeri pradjedovskoj.



Dunja Neda Slava Gospodu ! Sada ,Uvek i u Sve vekove vekova Amin! Bože daj!

 

Stana Vasic Aliluja! Slava Bogu! +♥


 

Pročitano: 3423 puta