MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETI FILUMEN, NOVI SVEŠTENOMUČENIK NA JAKOVLJEVOM BUNARU (+1979)



Novi Sveštenomučenik na Jakovljevom bunaru
(praznuje se 29. novembra )

 "Dana 16/29. novembra 1979, uleteli su u manastir i sekirom naneli krstoobrazne rane Arhimandritu Filumenu. Vertikalnim udarcem su isekli njegovo lice, a horizontalnim udarcem su isekli njegove obraze sve do ušiju. Iskopali su mu oči. Prsti njegove desne ruke bili su isparčani, a njegov palac je bio odsečen. Ovo su bili prsti kojima je činio znak krsta. "

Sveti Mučenik XX veka Filumen Kiparski poreklom je iz sela Oronta iz Morfoske provincije. Još od svoje rane mladosti, zajedno sa svojim bratom Elpidijem, učio je od bake Hristove Svete spise. Uglavnom su učili o životima Svetaca i crkvenim himnama. Svetac je zajedno sa svojim bratom otišao za manastir Stavrovouni i ostao tamo pet godina. Kasnije su zajedno otišli za Jerusalim. Sveti Filumen je ostao u Jerusalimu 46 godina. Sveca su mučenički ubili Jevreji fanatici,Zionisti, koji su ga masakrirali za vreme večernje službe kod Jakovljevog bunara gde je odani čuvar svetinje i vekovne tradicije živeo.

Kiparska Crkva a pogotovo Sveta Morfoska Mitropolija danas proslavljaju spomen Svetog Novomučenika Filumena Kiparskog. Novomučenik je bio rođen 1913. od roditelja Georgija i Magdalene Hasapi ili Orontioti. Njegov brat blizanac bio je Arhimandrit Elpidije. Iako su njegovi roditelji bili iz sela Morfosa, živeli su u parohiji Svetog Save u Nikosiji, jer je njihov otac bio vlasnik pekare i gostionice. Zajedno sa svojim bratom Elpidijem pokazali su poseban entuzijazam za molitvu i Žitija Svetih. Bili su posebno dirnuti životom Svetog Jovana Kalivita, koji je na neki način napravio uticaj na njih do tog stepena da su zaželeli da žive monaškim životom. Takođe, pored njihove majke, njihova baka Loksantra je dosta uticala na njih da nauče život Crkve i da zaista razviju pravoslavnu svest. Kada im je bilo 14 godina, obojica su otišli za manastir Stavrovouni, a onda za Jerusalim gde su pohađali gimnaziju Jerusalimske Pravoslavne Crkve. Kada su 1939. završili srednju školu, Elpidije je služio kao sveštenik u različitim mestima i upokojio se 29. novembra 1983. godine. Filumen je ostao u Jerusalimu i 1979. godine je postavljen za nastojatelja manastira Jakovljev bunar. Dok je Svetac tamo živeo, 29. novembra 1979, za vreme služenja Večernje službe, Jevreji Zionisti su ga ubili sekirom.      

Nedelju dana ranije, grupa fanatika, Zionista, došla je u manastir Jakovljev bunar, govoreći da je to Jevrejsko sveto mesto i  zahtevali su da se svi krstovi i ikone sklone. Naravno, Svetac je naglasio da je pod na kome oni stoje podigao car Konstantin pre 331. godine i da je ovo Pravoslavna Hrišćanska Svetinja već 16 vekova, još pre vremena nego što je Izraelska država osnovana, i da je bila u rukama Samarićana osam vekova pre toga. (Ostatak originalne Crkve je bio uništen invazijom Šaha Koršana Parvisa u XVII veku, u isto vreme kada su Jevreji masakrirali sve Hrišćane u Jerusalimu.) Grupa je otišla preteći, napadajući, i psujući, što je bio uobičajen tip stradanja lokalnih Hrišćana. Posle nekoliko dana, 29. novembra , za vreme provale oblaka,  jedna grupa je provalila u manastir. Svetac je već stavio Epitrahilj za Večernju službu. Delići prstiju kojima je činio znak krsta dokazuju da je bio mučen u nameri da ga nateraju da se odrekne njegove Pravoslavne Hrišćanske Vere. Krstoobrazno je isečeno njigovo lice. Crkva i svi sveti predmeti bili su oskrnavljeni.             

Svečevo telo predato je  Pravoslavnima šest dana nakon masakra. Ipak, ono je zadržalo svoju fleksibilnost i sahranjeno je na gori Sionu. Posle četiri godine, po običaju, njegovo telo je bilo iskopano. Bilo je skoro potpuno neraspadnuto i imalo je prelep miris. Onda je grob bio zatvoren i ponovo otvoren za Božić 1984. godine. Tada je telo bilo delom neraspadnuto i položeno je u staklenu svetinju na severnom delu Svetog Oltara na gori Sionu.

Sveštenomučenik Filumen upisan je među Svece Jerusalimske Crkve dana 30. avgusta 2008, i tada je njegovo neraspadnuto telo preneto u Svetinju Jakovljevog Bunara gde je bio mučen i gde je život svoj položio za ljubav Hristovu. Njegov spomen se proslavlja svake godine 29. novembra, pogotovo u Orontskoj zajednici uz svenoćne crkvene službe.

 
Prevod s engleskog Vladimir Srbljak
10 mart 2011 god.

Izvor:  http://www.johnsanidopoulos.com/2009/11/saint-philoumenos-new-hieromartyr-of.html

Pročitano: 6165 puta