MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PREZENTACIJA KNJIGE "DUHOVNI RAZGOVORI-knjiga druga" NA RADIJU SLOVO LJUBVE




<<<  POSLUŠAJTE EMISIJU

U okviru radio  "SLOVO LJUBVE “ emisije" Mala Crkva" urednika i voditelja Ljiljane Sinđelić-Nikolić , promovisana je knjiga „Duhovni razgovori -knjiga druga“ arhim. Gavrila Vučkovića. Gosti emisije Radomir Vučić -novinar Televizije Republike Srpske , Nenad Badovinac-rukovodilac regionalne konsultantske firme i Aleksandar Arsenin konsultant za informacione tehnologije,  govorili su o rađanju nove knjige, koja predstavlja razgovor o.Gavrila sa svojom duhovnom djecom.

I ovaj put svjedoci smo ispovjesti i potrebe za duhovnim razvojem, gdje je svaki čovjek autentičan i neponovlji, osoban i ličan, ali gdje svako od nas pronalazi odgovore na svoja pitanja. Sretni smo što  u ovoj knjizi imamo priliku da čujemo svog  duhovnika koji nas usmjerava ka  duhovnoj higijeni, jednom dalekosežnom pospremanju, umivanju svog duha.

Zbog toga je neophodno da se čovjek, prevashodno njegova porodica i okolina, pridržavaju određenog režima, da poštuju određena načela koja počivaju i utvrđuju se na najširoj osnovi duhovnog života, a to podrazumjeva cjelokupnu baštinu ljudskog duhovnog i umnog razvitka. Vrijeme u kom živimo ja složeno i opterećeno mnogim iskušenjima. Posebno brine kriza duhovnog razvoja na kom počivaju sve vrijednosti i norme.

Ova knjiga je i nastala kao posljedica brige o duhovnom zdravlju. I opet zahvaljujemo našem duhovnom ocu  Gavrilu, što je svakog od nas naveo da utvrdimo sebe u vjeri i da pronađemo put u dobrotu i ljubav Božiju, koja je najveći pokretač i snaga u našem životu.

Biljana Lana Vasović
14. decembra 2010 godina



Pomaže Bog, oče Gavrilo, blagoslovite!
Sinoć sam slušala emisiju Ljiljane Nikolić na radiju Slovo ljubve, o Vašoj knjizi i radu  su govorili Aleksandar, Radomir i Nenad. Evo i mog malog priloga na tu temu.

Razmišljam dugo šta Vi to ustvari radite. Vi, oče, ustvari nastavljate ono što ste poneli iz roditeljskog doma,  ono što ste primili sa majčinim mlekom, oplemenjeno dugim godinama monaškog podviga i učenja, odnosno, stvarate bogomoljački pokret našeg vremena, na način dostupan mladima. Sv. vladika Nikolaj je išao u narod u vreme kad je bila vera ohladnela, a narod preplavilo neznanje i sujeverje. Slično i Vi radite, samo što do duša mladih dopirete  putem novih tehnologija. Duhovni razgovori sa Vama su banja očišćenja onima koji na drugi način ne mogu da priđu  Crkvi.  Ono što je najvažnije je to što ste Vi  u  Crkvi utemeljeni, ne dopuštate nikakva iskrivljenja, samostalna tumačenja ili zastranjivanja. Ljude učite istinskoj veri naše Saborne Pravoslavne Crkve.

I zaista umnožavate date Vam darove. Čitajući drugu knjigu setila sam se jedne priče Sv. vladike Nikolaja, koji kaže da u tursko doba nije bilo dozvoljeno da se zidaju crkve, ali narod je ipak, krišom, zidao. Da bogomolja ne bi Turcima upadala u oči, crkva je ukopana u zemlju, nije imala prozora, nego samo vrata od kojih se spuštalo desetak stepenica. U crkvi je gorelo kandilo i osvetljavalo lik Gospodnji na ikoni, a ostali deo hrama bio je u potpunom mraku.  Kad bi se ljudi okupili na molitvu, svako je na tom plamičku kandila palio sveću, crkva je blistala u svetlosti, a plamen kandila je ostajao isti, nije se istrošio zato što je delio svetlost.  Ljubav se deljenjem uvećava. Tako i blaga reč pastira osvetljavaja tminu u duši.  Što nas je više sabrano na molitvi, to je u nama  i oko nas svetlije i lepše i toplije.

Hvala Vam, dragi oče.

Pomjanite u molivama Vladimira i Simeona,

odana Vam u Hristu sestra Radmila Mišev.
14. decembra 2010 godina

 

Pročitano: 49775 puta