MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

GODIŠNJICA ISTAMBULSKOG RAZARANJA (6.-7. SEPTEMBAR 1955.)




Novija istorija podseća da je u noći između 6. i 7. septembra besna rulja upala u istanbulsko naselje u kome su živeli i radili etnički Grci. Tragičan događaj koji se odigrao u tim sudbonosnim satima nazvan je “Septemvriana”  ili “Noć u  septembru.”

Kako se ispostavilo, orkestrirani napad na vekovima dugo grčko prisustvo u gradu koji je sada poznat kao Istanbul – tada slavni Carigrad, sedište vizantijskog cara kroz vekove -  dogodio se dan nakon što je štap dinamita ekspolodirao u bašti turskog konzulata u Solunu, zgrade istorijski povezane sa osnivačem današnje Turske, Mustafom Kemala Ataturkom.

Nekoliko prozora konzulata bilo je razbijeno, a što se brzo ispostavilo kao organizovana provokacija od strane vladajuće turske DP partije, u 1950-im i njihove “snažne države”: čovek koji je postavio dinamit u dvorište konzulata bio je tuski portir Hasan Mehmetoglu, koji je radio u konzulatu, a po nalogu mladog studenta Oktaja Engina, turske nacionalnosti, koji je bio student prava na Solunskom Univerzitetu.

Dugo planirana provokacija bila je osmišljena da se poklopi sa osetljivim trilateralnim razgovorima o sudbini Kipra, koji su se tada održavali u Londonu.

Nekoliko polomljenih prozora u Solunu odvelo je ljutu rulju mladih muškaraca, većinom iz radničke klase, a organizovanih iz provincije, do “Kristalne” etnički čiste Grčke zajednice u Istanbulu, udaljene od Soluna 650 kilometara, da divljaju tom bosforskom metropolom, uništavajći sve grčko i pravoslavno pred sobom. Ni jevrejska,a ni jermenska imovina nije bila pošteđena.

Broj poginulih dostigao je 30, na stotine ih je bilo povređeno, a hiljade objekata – prodavnica, zgrada, kafića, restorana, fabrika, klinika, hotela, apoteka, crkava, škola, društvenih centara, pa čak i groblja- opljačkano i uništeno.

“Septemvriana” razaranje predstavljalo je bukvalno “početak kraja” helenizma u drevnoj metropoli.

Prevod sa engleskog prof Bojana Popović
11. novembar 2010 god.

Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/2010/09/anniversary-of-istanbul-pogrom.html

Pročitano: 3434 puta