MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

O OSVEĆENJU VODE



(iz zivota prepodobnog Teodora Sikeota, koji je skoncao oko 613. godine)

Kada se vrsi osvecenje vode, verni hriscani mole Gospoda i o tome da voda koja se osvecuje postane celebna - lekovita za njihovo telo - i kad se pokrope njome da se iscele njihove telesne bolesti. Da li, braco, sveta vodica prema nasoj veri dobija snagu da isceljuje bolesne?

 



image



Znajte da zaista dobija od Gospoda snagu da isceljuje i zdravlje daruje. To cemo vam pokazati sledecim primerom. Kada je jedared svetom isposniku Teodoru Sikeotu dosao gubavi i molio ga da ga isceli, prepodobni mu je rekao da skine svoju odecu, metnuo je u jedan sud vodu i poceo se ovako moliti:

"Gospode Isuse Hriste Boze nas, Koji si preko Tvog proroka Jeliseja iscelio od gube Nemana Sirjanina i za vreme svog zemaljskog zivota isceljivao gubave, milostivo pogledaj na nas i na ovu vodu, blagoslovi je i daj joj snagu da isceljuje, da bi ovog coveka mogla isceliti od gube u slavu Tvog svetog imena".

Kada se tako pomolio i prekrstio vodu krsnim znakom, izlio ju je na glavu i celo telo gubavog i ovaj se odmah ocistio od gube, i otisao kuci slaveci Boga.

Dakle, istina je da sveta voda moze da isceljuje bolesne i zdravlje im daruje, a to se dokazuje i naukom svetih dvanaest apostola da "osvecena voda dobija snagu da potpomaze zdravlju i odagna neprijateljske napade". Kada to znamo, onda treba cesto u kuci da vrsimo vodoosvecenje (pozvavsi svestenika), jer ona daje zdravlje i telu i dusi, posto se na osvecenju vode molimo da je Gospod ucini lekovitom ne samo za telo vec i za dusu, da isceli ne samo telesne slabosti nego i dusevne. Tada se molimo: "Gospode, poseti nasu nemoc i Tvojom miloscu isceli nase dusevne i telesne slabosti!" Zato, ako se u nasim kucama bude vrsilo vodoosvecenje, dobicemo od toga dvostruku korist, jer ce blagodat Bozja u osvecenoj vodi dati nasem telu zdravlje a dusi isceljenje od grehovnih rana, kao i Bozji blagoslov, koji cisti dusu od strasti.

+ + +

Mora se istaknuti znacaj molitve osvecenja vode za duhovni zivot hriscana. Poznato je da mnogi vernici koji dolaze u manastir Lepavinu odnose svojim domovima osvecenu vodu sa manastirskog izvora, kao lek za razne dusevne i telesne bolesti. To rade zato sto su mnogi osvedoceni u isceljujuca svojstva osvecene vode. Sa druge strane, mnogi vernici nisu svesni tih svojstava i zato propustaju priliku da na jednostavan nacin prime darove Bozje. Najgore je ipak ako se osvecena voda nedostojno upotrebljava, naprimer u kafi uz cigaretu; takva upotreba obesvecuje osvecenu vodu i zato nije na duhovnu i telesnu korist, nego na osudu. Vernici ne bi smeli da potcenjuju veliki znacaj blagodatnog dejstva osvecene vode za svoj duhovni zivot. U nekim pravoslavnim pomesnim crkvama, naprimer u GrËkoj, praksa je da svakog prvog u mesecu svestenik blagoslovi kuce svojih parohijana. Kod nas je obicaj blagoslova kuca od Bogojavljenja nadalje, ali to ne iskljucuje mogucnost da vernici zatraze taj blagoslov i cesce, posebno ako se u njihovim domovima ne zivi u miru slozi i ljubavi.

Naravno, pojedincu za duhovno i fizicko zdravlje a narodu za zivot u miru i slozi pre svega je neophodna nepokolebiva vera u Gospoda Isusa Hrista kao Spasitelja. To podrazumeva vodjenje ispravnog, hriscanskog zivota - sa redovnim dolascima u hram Bozji, postom, ispovedi, pricescivanjem i cinjenjem dobrih dela. Uvek i samo dobrih dela!

Pročitano: 8373 puta