MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČOVEK I NJEGOV KOMPJUTER ILI KOMPJUTER I NJEGOV ČOVEK?



Autor: Djakon Andrej Kurajev.

Danas se na Internetu oseća veliki nedostatak pozitivne crkvene publicistike, koja bi nezvanično objašnjavala zvaničnu poziciju Crkve. I tako je došlo do posustajanja u tempu. U internet-prostranstvo su se ubacili ljudi sa “svojim idejama”, sa “vrtoglavicom”. Oni prave svoje aktivne sajtove, ulaze na sve forume, nameću svoju tačku gledišta. A glas stabilne, konzervativne crkvene većine i jerarhije skoro i da se ne čuje.

- Čitaocima časopisa je možda veoma neobično da pravoslavni sveštenik, i to ne samo sveštenik, već i bogoslov ima svoj sajt na Internetu. Kako ste došli na ideju da otvorite sajt?

- Pa, moja glava nije takva, da u nju dolaze te ideje … Prosto mi je na početku prišao čovek, a u njegovoj glavi je bila baš ta ideja. Ja sam odmah odmahnuo rukom, pošto u to vreme nisam dublje razmišljao o Internetu. Kada su takve vrste predloga postale redovne prešao sam sa reči na pokušaje. Na kraju se našao provajder (grupa Vinchi) koja je to mogla da uradi profesionalno. Moguće je da je ona u početku imala neki svoj nereligiozni interes za otvaranje moga sajta, ali se na kraju pokazalo da me rad na Internetu ništa ne košta.

- S kojim ciljem obično koristite Internet, šta najčešće od svega tražite?

- Pored potrage za novostima, imam i nekoliko svojevrsnih povoda za korišćenje Internet resursa. Kao prvo, smatram da je Internet nezamenljivo “oružje inkvizitora”. Kada se treba informisati o nekom čoveku, izdanju, centru, onda se uz pomoć Interneta mogu pronaći veoma interesantne stvari.
Naprimer, pre dve godine su mnoge novine i časopisi, pa tako i neka crkvena provincijalna izdanja, objavile informaciju o tome da su u gradu Priozersku lokalni vernici podneli tužbu na poresku inspekciju zbog uvodjenja poreskih brojeva. Sudski je zakazana nezavisna naučna ekspertiza, koja je izjavila da se u šrafiranom kodu nalazi žig zveri. Mene je od samog početka smutilo to što je “nezavisni svetski ekspert” Aleksej Ipatov bio predstavljen kao “rukovodilac laboratorije energo-informacionih uticaja”. Odmah je bilo jasno da se radi o banalnom ekstrasensu, ali sam ja uz pomoć Interneta počeo da tražim ko je to. I pokazalo se da se Ipatova laboratorija delimično bavila i testiranjem ruku Alana Čumaka, i čak je ustanovila da završeci njegovih prstiju “ispuštaju energiju, nepoznate nauke”. Divan zaključak za naučnu laboratoriju!

Drugi motiv mog udubljivanja u Internet je potreba da se opovrgne laži o Crkvi, koje se s vremena na vreme pojavljuju na nekim forumima ili sajtovima. Recimo, trenutno vodim polemiku na normalnom naučnom astronomskom sajtu o Koperniku, Dzordanu Brunu i Galileju.

I na kraju, treći povod za korišćenje Interneta je potraga za povratnom informacijom. Preko Interneta je lako saznati kakav je odjek u lokalnoj štampi i na lokalnim forumima izazvao moj dolazak u neki grad. Ponekad čak postoji neophodnost i mogućnost da se nešto koriguje i pojasni.

Da i postepeno počinjem da se privikavam na elektronske biblioteke. Njih po pravilu ne koristim radi čitanja, već u cilju pronalaženja i kopiranja meni već poznatih citata iz knjiga, koje sam ranije pročitao sa papirnih stranica.

Pročitano: 4246 puta