MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU ( C )



ZNAČENJE I SUŠTINA SMIRENJA

o.Gavrilo >>> ‎"ZNAČENJE I SUŠTINA SMIRENJA"

Smirenje pobeđuje zamke đavola

Svi mi, koji živimo na zemlji, nalazimo se u velikoj opasnosti. Zašto? Zato što, po rečima apostola Petra, u svetu koji nas okružuje đavo ide kao lav ričući i traži koga će progutati (1 Pet.6.8.).

Niko od nas ne može spasiti svoju dušu ako ne pobedi u borbi sa palim anđelima. Zlobni demoni, koji su sami dospeli u ad, postavili su pred sobom cilj da i čovečanstvo pogube u njegovom bezdanu. Oni sablažnjavaju čoveka, vezuju ga strastima i dovode do pada u greh. Za to nečisti duhovi koriste sva raspoloživa sredstva. Pošto nemaju mogućnosti da nasilno nateraju ljude da čine bezakonja, demoni to čine lukavstvom. Kako se mi možemo suprotstaviti zlobi đavola? To je pitanje mučilo hrišćanske podvižnike od davnih vremena.

Jednom je prepodobni Antonije Veliki video duhovnim očima sve mreže đavola, prostrte po svetu. Uzdahnuvši, on je rekao:

-Teško rodu ljudskome! Ko se može osloboditi od ovih mreža?

Kao odgovor prepodobni je čuo glas sviše:

- Smirenomudri se spasavaju od njih, i one ne mogu ni dotaknuti takvoga.

Sve zamke đavola razrušavaju se smirenjem. Što se mi više usavršavamo u smirenju uz pomoć Božiju, tim se manje podvrgavamo opasnosti da budemo prelešćeni i pogubljeni od strane zlobnih demona.

Zli duhovi se nevidljivo bore s nama preko pomisli, a vidljivo posredstvom drugih ljudi, od kojih mi trpimo nepravedna vređanja i ugnjetavanja. Ako demoni uspevaju da u potpunosti ovladaju nekim čovekom, tada oni počinju da ga koriste za još grublje napade prema nama.O jednom od takvih iskušenja je bilo govora u "Otačniku".

Starcu - pustinjaku je došao posednut čovek. Iz usta nesrećnika je stalno izlazila pena, i njegov spoljašnji izgled je bio užasan. Videći starca, on ga je udario po obrazu. Pustinjak je postavio drugi. Demon, ne izdržavši smirenje pustinjaka, istog časa je izašao iz čoveka.

Đavo, napadajući nas preko drugih ljudi, namerava da u našim srcima prouzrokuje prema njima gnev i neprijateljstvo. U vreme sličnih iskušenja mi treba da ispoljimo posebnu ljubav prema čoveku koji na nas vrši pritisak, i smirivši se pred njim da pobedimo đavola. Naravno to se odnosi na naš lični život. Zlo, koje svesno stremi da uništi društveni poredak, da zbriše s lica zemlje celi narod, ili da pogubi bar jednog čoveka, treba da se odseca najjačim metodima.

U istoriji crkve su poznati slučajevi kada se đavo lično javljao velikim svetiteljima i hteo da prenese na njih svoju zlobu.Tako je jednom prepodobni Makarije Egipatski nosio u keliju palmine grančice za pletenje kotarica. Iznenada je na svom putu sreo đavola, koji je zamahnuo srpom i hteo da ga udari, ali nije mogao.

- Makarije! - obratio se on svetome, - radi tebe ja trpim veliku muku, jer nisam u moći da te pobedim. Eto, i ja činim sve što činiš i ti.
- Ti postiš - i ja ništa uopšte ne jedem
- ti bdiš - i ja nikada ne spavam.

Ali jedno ima u čemu si ti iznad mene.

- Šta bi to moglo biti? - pitao ga je prepodobni.
- Tvoje smirenje, - odgovorio je đavo, -eto zbog čega se ja ni ne mogu boriti protiv tebe.

Obmanjujući ljude satana može da uzme lik Hrista, angela i svetih. Javljajući se u takvom obliku hrišćanima, on nastoji da ih dovede u stanje duhovne prelesti. Jednom davno je đavo stao u liku angela ispred jednog egipatskog podvižnika i pobuđujući u njemu slavoljublje, rekao je:

- Ja sam arhangel Gavrilo koji sam poslan tebi!

- Pogledaj!, -smireno i prostodušno je molio starac. - Da nisi ti nekom drugom poslan? Jer ja sam nedostojan toga da mi se šalju angeli.
Posle ovih reči đavo je istog časa nestao.

Demoni, budući prekomerno nagli i gordi, približivši se smirenomudrenom čoveku, gube svu svoju silu zlobe, i sve njihove zamke se pretvaraju u ništa. Egipatski podvižnik, ava Mojsije je govorio, da onaj koji ima smirenje, smiruje demone, a onaj koji nema smirenje podsmeh je demonima. Smirenje je osnova svih dobrodetelji.

U crkvenim predanjima je sačuvano mnogo primera o velikom značaju smirenja za duhovni život čoveka. Evo jednog od njih.

U davna vremena hrišćanka se našla na pustom ostrvu, gde je 40 godina provela u podvizima posta i molitve, trpeći razna lišavanja. Na kraju je uz ostrvo pristao brod, i ona se vratila na rodnu grudu. Otišla je kod jednog velikog podvižnika, i ispričala mu o svome pustinjskom podvigu. Saslušavši je pažljivo, starac je pitao:

- A možeš li prihvatiti uvrede jednako kao blagougodne mirise?
- Ne, oče, zbunjeno je odgovorila hrišćanka.
- Tada nisi ništa zadobila za 40 godina svoga podviga, bio je zaključak starca koji nije bio utešan.

Tako, provevši dugo godina van ljudskog društva, nesretna otšelnica nije zadobila ono glavno - smirenje, bez kojega sve ostale dobrodetelji gube na snazi. Poznati duhovni pisac iz davnih vremena, prepodobni Ava Dorotej, poredio je proces spasenja duše sa gradnjom kuće. Pisao je da graditelj treba da na svaki kamen stavlja krečni rastvor, jer bez njega kamen može da se sruši i celo zdanje da bude razrušeno. Za duhovni dom hrišćanina cigle predstavljaju dobrodetelji, a kreč predstavlja smirenje. Svako dobro delo koje se čini bez njega, ne donosi čoveku nikakve koristi. Tim povodom je mudra egipatska podvižnica blažena Sinklitikija rekla, da kao što u davna vremena nije bilo moguće sagraditi brod bez eksera, tako nije moguće ni spasti se bez smirenomudrenosti. U našem duhovnom životu daske su dobrodetelji, a ekseri - smirene misli o njima.

Jednom je kod optinskog jeroshimonaha Anatolija (Zercalova) došla žena koja je molila za blagoslov da živi sama, da bi mogla nesmetano da posti, da se moli i da spava na golim daskama. Starac joj je rekao:

- Znaš li ti da djavo ni ne jede, ni ne pije, niti spava, pa ipak u bezdanu živi jer nema smirenja. Pokoravaj se u svemu volji Božijoj - eto ti podviga; smiravaj se pred svima, ukoravaj sebe u svemu, nosi s blagodarnošću bolesti i nevolje - to je više od svih podviga!

Drugoj svojoj duhovnoj kćerki, koja je molila za blagoslov da kupi Jevanđelje i Psaltir, prepodobni Anatolije je posavetovao:

- Da kupiš možeš, ali najvažnije je poslušanje bez lenjosti, smiravaj se i sve trpi. To će biti više od posta i molitve.

Značaj smirenja za uspešan duhovni rast hrišćanina jeste u tome da ono ima osobinu da čuva dušu od gordosti. Koliko god čovek da zadobije dobrodetelji i koliko god da se više približi Bogu, smirenje ne samo
da mu ne dozvoljava da vidi svoju svetost, nego, naprotiv još više ga pogružava u spoznaju o sopstvenoj grehovnosti.

Shimonah Nikodim, atonski podvižnik XIX veka, dobio je od Boga veliki dar suza; mogao je da plače po svojoj želji, onoliko koliko je hteo.
Njegov duhovnik, primetivši kod njega ovu dobrodetelj, pitao ga je:

- Imaš li odavno taj dar?

- Dve i po godine, - odgovorio je shimonah Nikodim, - od onog vremena, kada sam posle besede s tobom o tom daru Božijem, načinio tebi poklon i molio od tebe blagoslov da tražim taj dar Božiji. A do tada sam ja sebe tri godine s teškoćom prinuđavao na svakodnevne suze.

Na to priznanje, duhovnik mu je rekao:

- Ti si dobio ovaj dar za poslušanje, a ne zbog svojih zasluga. Znaj da se svaki dar Božiji čuva smirenjem. Čuvaj se od preuznošenja, nikoga ne osuđuj i sve vreme sebe ukoravaj. Drugi isto imaju taj dar, ali smatraju sebe nižim od svih.

Sveti oci su zapazili da Bog daje hrišćaninu dobrodetelji ne zbog duhovnih podviga, nego zbog smirenomudrenosti. Po meri uzrastanja čoveka u smirenju, Gospod više umnožava i Svoje darove.

Protojerej Vječeslav Tulupov


o.Gavrilo Napomena: Svaki komentar koji se ne bude odnosio na postavljenu fotografiju biće obrisan.Takođe, molim Vas da ne kopirate druge tekstove i onda ih stavljate u komentare, nego svojim rečima – svako za sebe, bez diskusije sa drugim komentatorima i iznošenja kritika na račun drugih - napišite svoj komentar. Izbegavajte i postavljanja linkova na razne klipove sa You Tubea. Molim Vas da poštujete ovu napomenu.

Svako ko bude vređao ili širio mržnju na verskoj, nacionalnoj osnovi biće udaljen i banovan.

o.Gavrilo Želim da pojasnim da je ovo moj lični profil na fejsbuku i da u okviru crkvenog poretka ovu mogućnost fejsbuka koristim u svom versko-pedagoškom radu. Nije reč o nekoj posebnoj grupi ili udruženju.

Ovde se se može ući i komentarisati tematski i duhovno fokusirano na određenu zadatu fotografiju ili tekst uz fotografiju. Na drugim svetovnim forumima je moguća šira diskusija koja izlazi van zadatog okvira , ali ovde na mom profilu, to nije cilj, jer je profil više monaškog i duhovno - asketskog karatera pošto nastojim da prenesem i prikažem što je moguće više život monaha sa Svete Gore i ono što je svetogorskom učenju srodno. Ponekad zato ubacim i svoja lična objašnjenja i komentare.

Moje monahovanje je vezano za Vrt Presvete Bogorodice tj. Svetu Goru gde sam boravio od marta 1971. do marta 1984. god. tako da mi je tamošnji život monaha dobro poznat, a takođe i sva mesta na Svetoj Gori : manastiri , skitovi, kalivije i kelije gde su živeli i žive monasi askete. Moj duhovni i monaški život tamo je konstituisan i najbolje godine sam proveo na Svetoj Gori , pa vama koji živite u modernom svetu ta iskustva prenosim koristeći fotografiju i pisanu reč i mogućnosti ovog profila i društvene mreže fejsbuka s željom da ih na najbolji način primite i razumete, a i da ih pravilno primenite u svom duhovnom uzrastanju.

Moja duhovnička aktivnost na internetu je moguća i dobija na svom kvalitetu s obzirom da sam bolestan zato što pored bratstva manastira Lepavine imam grupu saradnika i duhovne dece u svetu koja mi pomažu u mom radu bilo kao tehnička podrška ( neki od njih su dostupni 24 sata dnevno), bilo putem pisanih tekstova, priloga, prevoda itd. Samo neka imena da navedem. Brat Nenad Badovinac je npr. moj učitelj informatike. Sestra Radmila Maksimović je prevela nebrojeno mnogo tekstova za manastirski sajt . Brat Stamenko Mijatović je u svakom trenutku dostupan u smislu tehničke podrške i obezbedjenja nesmetanog funkcionisanja mog duhovnog rada preko interneta itd. U tom kontekstu treba shvatiti i postavljanje slika nekih od mojih saradnika i duhovne dece na moj profil.

Verica Dulovic ovo meni treba ,jako lepa ikona



Selena Lekic-Ena
al kako dostici smirenje duse i tela kad nasa podsvest reaguje na svaki stres...kako.. ne reagovati na svakodnevne brige,izazove ili neprilike koje zivot nosi,kako naterati sebe da ostanes smiren u situacijama kada srce hoce da iskoci iz grudi...kako???kako izvezbati svoju psihu da bude smirena...tesko Oce...pretesko bar za mene....


o.Gavrilo SMIRENJEM sestro i svakodnevno sećati se na smrt da nas ne zateče ne spremna za večnost.



Sladjana Pavlovic Niko ne ide na nebo živeći srećno..., ponekada nam se neke stvari dešavaju baš zato da bi se naučili smirenju i strpljenju...



Andrija Vs Zorica Kovanovic Oce blagoslovite.Ja sam nova u ovakvom vidu komunikacije pa ne zamerite ako negde pogresim...Kojim molitvama se moliti u momentu kada nas obuzme bes ili slicno,kojom reagovati u stresnom trenu kako ne bi dozvolili da nas obuzmu neciste misli i osecanja?


Morska Zvezda
Prepuna emocija, shvatljiva onima koji su gubitnici, teska sretnicima koji ne osetise gubitak



Jadranka Milenković ‎- Bog za to pruža prilike. Ali mnogi, iako od Boga traže da im pruži priliku, kako bi se vežbali [podvizavali] u vrlini, ropću kada naiđu na neku teškoću. Ponekad, na primer, dobri Bog, od svoje beskrajne ljubavi, da bi se muž ogledao u smirenju i trpljenju, oduzima blagodat Svoju od žene i ona počinje da biva sebična i gruba prema njemu. Onda muž treba da se raduje i blagodari Bogu zbog prilike koju mu pruža da dospe do svetosti, a ne da gunđa. Ili majka traži od Boga da joj podari trpeljivosti. Dođe dete i, tek što je postavila sto da ručaju, povuče stolnjak i sve padne na pod. To je kao da je dete reklo majci: "Mama, budi trpeljiva!"...
Duhovni život je tako jednostavan! Ako čovek zavoli Boga, ako pozna Njegovu veliku žrtvu i Njegovu dobrodeteljnost i ako sa rasuđivanjem pristupi ugledanju na svetitelje, veoma brzo dostiže do svetosti: dovoljno je da se smirava, da postane svestan svoje ništavnosti i svoje velike neblagodarnosti prema Bogu.(Starac Pajsije Svetogorac).

Tako treba da se vladaju ljudi u porodici,na ulici, na poslu. Ne treba odmah skakati na svaku reč ili postupak. Pomolite se u sebi Bogu i odmah će sve izgledati bolje. Strpljen - spašen.

Dunja Neda Pomaže Bog oče Gavrilo! Čitajući pouku o"Značenju i suštini smirenja" u jednom delu sam,gotovo,pronašla sebe.Često me srce vuče u osamu da bih u miru proučavala duhovne knjige ili Sveto pismo,a zašta mi treba potouni mir.Molitve su deo tog moga dana i noći,pa onda i Liturgija Mokranjca koja ispunjava moju dušu u dubokoj tišini.Isama je pojem jer je volim i osećam a i nisam sama - bi mi milo kad mi male ptičice,bez straha dolepršaju i sojim cvrkutom ulepšavaju tiho spuštanje noći.Tada osećam SMIRENJE jer me nitko ne prekida u onome što volim,jer me u pola molitve nepita - Agde je...? - Čuješ li hoćeš li već jednom...? I tako sam počela i sama shvaćati da moram i tad biti smirena ,prekinuti smireno MOLITVU ispuniti neku drugu obavezu pa opet uporno nastaviti ili pročavanjem ili molitvama.Naučila sam da moram iključiti i telefon i mobitel kad prionim uz duhovni rad.Shvatila sam da mi SMIRENJE donosi uspeh u radu,u komunikaciji sa oklinom.Ali svakako ponekad još uvek osećam i pad kada je napetost jača u kolektivu.Često svojim postupcima izmirujem kolege-nije lako,ali sam uporna.Mislim da i smirenjem zaista saznajemo i za svoje greške ranije učinjene,a nisam bila NI SVESNA da su TO GREŠKE.NEZNANJE-NEPROSVEĆENOST i NGLOST,BRZOPLETOST su naše SLABOSTI koje i te kako demoni koriste.A SUZE - suze navru kad osećam duboku bol zbog grešaka koje sam učinila iz NEZNANJA i time sam POVREDILA ONOGA KJI ME VOLI - BOGA JEDINOGA,i kojga ja neizmerno VOLIM.OČE,ispravite me ako grešim jer jadino tako ću naučiti.Blagoslovite,oče Gavrilo.

Vladimir Srbljak Ovaj tekst nudi objašnjenje značaja i suštine smirenja i primerima potvruđuje napisano. Naš parohijski sveštenik je u jednoj od svojih beseda rekao da je smirenje suprotno gordosti. A u malom Crkvenom kalendaru možemo pronaći da je gordost... prvi smrtni greh nasuprot kome je prva Hrišćanska vrlina, čija suština je smirenje. Ako sagledamo piramidu blaženstva nalazimo da je niščeta duha prvo blaženstvo. A Sveti Nikolaj Žički i Ohridski kaže da je upravo to blaženstvo osnova cele duhovne piramide na kojoj je cela građa.

Verujem da bi se čovek bez smirenja osećao u Carstvu Nebeskom kao u paklu i da nam jedino Gospod, kroz molitvu, može dati blagodat kojom bi imali istinito smirenje. Primer najvećeg smirenja je dao sam Gospod Isus Hristos kada je pre svojih muka i raspeća krotko rekao svom Ocu neka bude Volja Tvoja. Onaj koji može samo jednom mišlju da uništiti ne samo svoje neprijatelje već i sva vidljiva i nevidljiva bića, svetove i univerzume, daje život svoj za grešnike zbog ljubavi i smirenja prema Ocu svojem i ljudima. Ali to nije sve, Car Slave pokazuje svoje smirenje do te mere da svojim učenicima pere noge, želeći time da ih nauči i sve nas osnovi života, smirenju, koja večno treba da prožima svaku našu misao, reč, i delo.

SNEŽANA BARIĆ Slava Gospodu Bogu našem,Presvetoj Bogorodici i svima svetima Njegovim neka promišlja o nama,neka nas spasava od nas samih kako bi uvek tvorili Volju Njegovu!Gospode ne okreni svoje lice od moje dece kad pogreše,nego prema tvome velokom milosrđu budi milostiv i njima!AMIN!


Svetlana Ležaić Pomaže Bog svima. Dugo me je čudilo što nalećem na jedan isti tip ljudi, arogantnih, sebičnih...i bežala sam od njih i uvek ponovo natrčavala na iste takve. Na kraju sam u njima videla sebe, i bila sam užasnuta. Sve što sam činila drugima o...ni su činili meni, i u početku je sve ličilo na kaznu Božiju, sada znam da samo prevelika ljubav Gospoda našeg Isusa Hrista mi je otvorila srce da ovo shvatim. I videla sam sebe kao kamen pun oštrica koji se sudara sa drugim istim takvim. Odvaljuju se gromade dok se sudaramo, ali postajemo glatkijiji (štrče tu još neki šiljci). Neke stvari počinjem da gledam drugim očima, kao da stojim po strani i da se to ne tiče mene. I još sam nešto naučila od svetih otaca. kada god pomislim ružno trgnem se i molim Boga da mi oprosti. Videla sam mnoge promene od tada. I nadam se da će se Bog smilovati na mene nemirnu i dati mi smirenje. Molim se: Gospode Bože daj mi moj duhovni mir. Nauči me da budem mirna i krotka duša kao što su anđeli na nebu. (otac Tadej). Naka nam svima pomogne Bog!

Masha Vujanovic ‎''Đavo, napadajući nas preko drugih ljudi, namerava da u našim srcima prouzrokuje prema njima gnev i neprijateljstvo. U vreme sličnih iskušenja mi treba da ispoljimo posebnu ljubav prema čoveku koji na nas vrši pritisak, i smirivši se pred... njim da pobedimo đavola. Naravno to se odnosi na naš lični život.''

Kod mene je uspeo 1000%.
Samo su se nizale izdaje prijatelja, napadi ljudi, neočekivani, vređanja na javnom mestu .. mrzela sam sve gore navedene i zauzela stav ''snajperiste'' u odnosu na skoro SVE ljude. A da se setim da đavo šalje napade preko slabosti ljudi, ne bi li od mene napravio samog sebe, to mi nije palo na pamet. Možda u magli negde jeste, ali nije bilo dovoljno da poželim da promenim ''ratnu'' taktiku o kojoj je ovde reč: smirenje.

Dusan Stojkovic
Hvala oce, i vama braco i sestre. Bas mi trebaju ovakvi razgovori.

Narocito mi se svidja ovaj deo teksta : ,, Đavo, napadajući nas preko drugih ljudi, namerava da u našim srcima prouzrokuje prema njima gnev i neprijateljstvo. U vreme sličnih iskušenja mi treba da ispoljimo posebnu ljubav prema čoveku koji na nas vrši pritisak, i smirivši se pred njim da pobedimo đavola. Naravno to se odnosi na naš lični život. ".

Marko Popović Smirenje, krotost, blagost su najveće Hrišćanske vrline. Sam Hristos je sam rekao: ''Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni i naučite se kako krotak jesam''. Sve ostale stvari: post, molitva, milostinja, bdenje jesu vrline, i treba se ...i u njima usavršavati, ali njih mogu činiti i neznabošci, a smirenje i krotost imaju samo božanski ljudi. Hristos još govori: ''Blaženi krotki jer će naslediti zemlju''. To su jedne od najistinitijih reči koje sam pročitao. Sve zavisi od smirenja. Eto, moram priznati, ja već dugo želim da budem čtec i išao sam svaki dan u crkvu, ali ne vredi. Usijana glava. Nema smirenja. A čitao sam da je Vladika Irinej u Australiji, moj omiljeni Vladika inače, baš nedavno rukopoložio dva čteca zato što su se jako trudili oko svoje crkve. Eto nauka čoveče! ''Ko čuva svoj život izgubiće ga, a ko izguvi naći će ga''! Puno pozdrava svima, naročito ocu Gavrilu za kojeg se nadam da će uskoro ozdraviti.


Roland Glamočić ukrotiti strasti,i gordenje,da steknemo trpljenje...NEPRESTANA JE BORBA! Hvala Oče Gavrilo na ovakvom tekstu,i vama braćo i sestre.



Srecko Urosevic ‎"Smireni ne može da padne, jer je on postavio sebe niže od svih, kao osuđenik. Postoji ruska poslovica-da budemo niži od trave i tiši od vode." ("Podvižnice Hristove Ljubavi; Monahinja Stefinida"; strana 14)
 


Bojana Srbljak Boraveći u jednom grčkom manastiru, jeda monah nam je rekao: "Ništa nas ne može odvesti u Carstvo Nebesko kao potpuna poslušnost svome duhovnom ocu." Vremenom sam shvatila da se kroz poslušnost čovek smiruje, a sveti Oci kažu da je smirenje majka svih drugih vrlina.No smirenjem se mogu pohvalti samo oni koji dugo vode svoju duhovnu borbu u suprotnom lako se upada u prelest i zamke lukavoga.


Goran Ivancevic Bojim se da ja ovde padam još na prvom stepeniku kada ne mogu da budem smiren sam sa sobom,a tek kada naiću iskušenja i nesuglasica sa drugim.



Milka Lukić Prepustiti Gospodu sve brige, imati zivu veru,u dobru je lako dobar biti! Kad pate deca, ljudi koje volimo, a mi nestrpljivi i nemocni, cekajuci na milost Boziju, tesko je do smirenja doci . Uglavnom je tu tuga i osecaj nemoci. Daj nam Gospode blagodati Duha svetoga, da nas ne ugrabi vrag, zbog slabosti nasih!


Marko Kondić Smirenje je nebeski život na zemlji.

 


Alexandar Josipovic Sve dok smo naj bitniji mi sami sebi, tu nema smirenja.. Ako nas pljuju, praštajmo, ako mrze za njih se molimo. Ljubi mo jedni druge da bismo jednodušno ispovjedali Oca I Sina I Svetoga Duhaa li ove reči samo prođu kroz naše uši dok stoj...imo na Liturgiji i lekamo kada će se već jednom završiti jer smo lenji da stojimo, vruće nam je i i i ......
Ali kad budemo Ljubili jedni druge, praštali (ali ne samo formalno) kada tuđe grjehe ne budemo prepričavali nego se zaplakali pred Gospodom I Svesvetom Bogorodicom i molili da ih izvede na put spasenja tad aćemo već imati bar djelić smirenja...

Milica Kojičić ja mislim da svaki covjek treba da se moli GOSPODU BOGU ali i sam da kontrolise svoje misli kada mu je najteze jedino tako ce ostati smiren i spasen nijedan problem u zivotu nije neresiv ako pomogne sam sebi i GOSPOD CE MU POMOCI .I SAM GOSPOD NECE NAMA DATI DA NAM SE DOGODE PROBLEMI KOJE MI NEMOZEMO DA IZDRZIMO .

Jovo Djakovic Ja licno kada sam puno nervozan dali od posla ili nekih drugih problema smirenje trazim citajuci na internetu o pravoslavlju i posjecivanju pravoslavnih sajtova,


Saša Lazić  nekad se javi dan u kojem unatoč obavezama i brigama kojekakvim bespotrebnim budem nekako smiren,daleko je to od onog pravog smirenja,ali mogu reći da me tada nitko i ništa ne može izbacit iz takta! Zamislit mogu samo kako bi savršeno bilo kad bismo svaki dan postigli takvo smirenje kakvo imaju naši smireni starci,oni dašak raja već sad definitivno osjećaju e tad,kad bismo to postigli,dobili bismo odgovor na često pitanje: KAKO MOGU OKRENUT I DRUGI OBRAZ AKO ME NETKO UDARI,KAD ORGANIZAM SAM REAGIRA BURNO...
 
Verica Dulovic  da-SMIRENJE-samo da znate kaku ja seficu imam radim 8 sati.I kad dodjem kuci zove me 2-3 puta dnevno i nastavlja iste price sto sam je slusala vec 8 sati pre toga.E tu treba smirenja iscrpi me ko limun a ona se napuni ko baterija treba to izdrzati sa takvom osobom.Ali nadam se da ce mi dragi Bog da Smirenje i trpenje

Milica Kojičić svi mi imamo nekoga ko nas muci svojim pricama koje nas ne zanimaju ili nas zamaraju dali to bio sef ili nas poznanik koji nam dodje na kafu ili neka dosadna prodavacica dok kupujemo osnovne stvari na brzinu sto se kaze a ona hoce u sekundi... da zna sve o nasem zivotu ili tako nesto u takvim situacijama treba bas sami sebe da testiramo i ucinimo sve kako bih ostali smireni i ljubazni prema takvim osobama ne da ih trpimo nego da ih saslusamo i lagano uz BOZIJU POMOC ostali smireni jer tada mozemo da se zahvalimo gospodu jer nam je dao snagu da mi svoje misli um tijelo i duh mozemo da kontrolisemo i ostanemo smireni bez obzira koliko nam to nije po volji.
 

Pročitano: 5344 puta