MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

NASA:OVA GODINA NAJTOPLIJA U POSLEDNJIH 130 GODINA



Američka svemirska agencija NASA tvrdi da je ova godina bila najtoplija u poslednjih 131 godinu.

Nova studija objavljena u Sjedinjnim država, pokazuje da će ektremne vrućine biti uobičajene do 2050. godine, preneo je Glas Amerike.



VRELO Nacionalna organizacija za prirodu navodi da će zagrijavanje planete doneti i veće padavine ali i suše u svim delovima sveta.

Međutim, svi naučnici ne dijele ovo mišljenje o globalnom zagrevanju.

Od rekordno visokih temperatura u Rusiji do velikih kiša u Pakistanu, i razarajućih klizišta i odrona u Kini, mnogi naučnici koji izučavaju klimu predviđaju da će ekstremni vremenski uslovi postati uobičajeni dok se planeta Zemlja zagrejava.

Amanda Staud, iz Nacionalne federacija za zaštitu prirode kaže:,"Dok se zemlja zagrejava, i atmosfera može sadržavati više vode, tako da će kiše padati sve jače i padavine biti obimnije i što će biti devastirajuće".

Amanda Staud je naučnica koja se bavi klimatskim promenama i autor je prve studije ove privatne organizacije o ekstremenim temperaturama u Sjedinejnim državama. Ona je ustanovila da je većina gradova na Istočnoj obali Sjedinjenih država imala duplo veći broj dana sa teperatruram od preko 32 C ove godine, i predviđa da će ovo postati uobičajeno.

"Ono što me je iznenadilo je da će se ova 2010. godina možda smatrati blagom do 2050. godine, ili barem običnom u zavisnosti od emisija zagađivača", rekla je ona.

Staud i mnogi drugi naučnici kažu da zagađenje vazduha povećava koncentraciju ugljen dioksida u atmosferi, te da to zadržava toplotu i uzrokuje globalno otopljavanje.

Međutim, klimatolog Patrik Majkls iz Instituta Cato kaže da je ovo preuveličavanje problema, i dodaje da su ovi gradovi postajali i postajaće sve topliji i bez odlaska ugljen dioksida u atmosferi.

On kaže da beton i cigle u gradovima zadržavaju više toplote nego ugljen dioksid. On smatra da su ekstrmeno visoke temperature na Istočnoj obali ove godine posljedica klimatskog ciklusa pod imenom "Ninja".

Amanda Staud smatra da će visoke temperature dugoročno imati negativne posledice na zdravlje, biće više biljaka koje uzrokuje alergije, a doći će do nestašice hrane jer usevi pate na ovoj klimi. Ovog leta su žestoke suše i šumski požari u Rusiji dramatično smanjili svetske zalihe žita. Ona kaže da su alternativni izvori energije dugoročno rešenje ovog problema.

Mi se moramo sve više udaljavati od fosilnih goriva kao što su ugalj, nafta, i plin, i okrenuti se čistijim izvorima energije kao što su solarna energija i vetar, i tražiti načine da njihovu eksploataciju učinimo efikasnijom, kaže Staud.

Međutim, klimatolog Patrick Majkls kaže da to nisu relina rešenja. "Solarna energija nije efikasna i mora se mnogo dopunjavati. Vetar, takođe, nikad neće moći prozvoditi dovoljno jaku energiju".
Majkl dodaje da se ljudska vrsta uvek prilagođavla promenama okoline i da će tako i nastaviti.

Bez obzira na različita mišnjenja o uzrocima klimatskih promena, svi se naučnici slažu da će gradovi postajati sve vrelii usled izgradnje novih zgrada i puteva.

17.08.2010.
Izvor: http://www.24sata.rs/vesti.php?id=77623
 

Pročitano: 2386 puta