MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KOMENTARI NA FOTOGRAFIJE SA PROFILA O.GAVRILA NA FEJSBUKU ( XVII )Kelije, konak i crkva u svetogorskom centru Kareji

o.Gavrilo Kelija Svete Trojice u Kareji, podignuta na teritoriju manastira Hilandara. Podignuli su je Rusi krajem 19. veka, i na prelazu u 20. vek u njoj je obitavalo oko 60 ruskih monaha. Posle Oktobarske revolucije 1917. godine iz Rusije na Svetu Goru više nisu stizali novi monasi, njihov broj se smanjivao, pa je tako i ova kelija na kraju ostala napuštena. Fotografija pokazuje kako kelija Svete Trojice danas izgleda.

Snezana Bosnjakovic Pomaze Bog oce Gavrilo .
Prazne i napustene kelije i crkve ,eto kako su svoj danak i tu na svetoj zemlji uzele revilucije ,zalosno je .A nekad je sve vrvelo od zivota monaha ,crkvenih zvona i pojanja Gospodu ... Oce blagoslovite .

Nenad Badovinac Vidi se pri dnu i kuće sa čitavom i svežom fasadom. Tako da verujem da nije to u gustoj šumi. Samo kut iz koje je snimano ne dozvoljava da se vidi pobliže ostali deo Kareje. Da je negde u svetu, vec bi zgradu srusili i sagradili neku novu, ali ovde na Sveoj Gori, ovo je samo dokaz koji pokazuje da je tamo vreme stalo ili da sporije teče, usporeno, kako bi se u svakoj sekundi moglo više živeti.

Mirjana Jovicic Pomaže Bog oče Gavrilo. Sinoć mi je prizor sa slike izgledao strašno-zapušteno,napušteno.Danas vidim da je suncem obasjano,da ima života...
Na Sv.Gori Atonskoj je svaka stopa zaštićena milošću Bogorodice kojoj i tih 60 monaha svakodnevno uznosiše molitve i pesmom je proslavljaše.
Kako je pogled na stvari pod uticajem stanja naše duše!Sinoć sam bila iscrpljena od "vraćanja par zalutalih jaganjaca u stado".
Tek sad shvatam koliko Vi,oče Gavrilo sebe dajete i trošite da nas sve spasete i sačuvate.

o.Gavrilo  Kelija Svete Trojice u Kareji je značajna i za nas i za Ruse, ona je jedno od mesta gde se ukršta istorija srpskog i ruskog svetogorskog monaštva. U jednoj staroj knjizi, „Putevoditelj po Sv. Gorje Atonskoj“, štampanoj 1913. kao tadašnji vodič za ruske hodočasnike na Svetu Goru, piše kako počeci obitelji Svete Trojice datiraju još od vremena Svetog Save, kada je on ustanovio isposnicu za sebe i još tri monaha. Kasnijih vekova, kelija Svete Trojice je prolazila kroz mnoge promene i na kraju ostala zapuštena. Godine 1882. u nju je sa bratijom došao ruski jeromonah Nifont, do tada namesnik kelije Sv. Nikolaja (manastira Ivirona). Njegov duhovnik je bio znameniti starac manastira Sv. Pantelejmona, Jeronim. Prva briga mu je bila da obnovi drevni hram Svete Trojice i crkvu Roždestva Hristova. Nekoliko godina pre kraja veka bratija svete obitelji se naglo uvećala, više nije bilo mogućnosti za smeštaj svih monaha, i manastir Hilandar je tada predložio o. Nifontu da dobije keliju koja pripada manastiru, takođe drevnu i takođe osnovanu u ime Svete Trojice, s tim da bi se prva obitelj smatrala pripojena glavnoj, karejskoj. Kada je 1893. godine o. Nifont sa skoro celom bratijom prešao u novu keliju, odmah je prionuo građenju hrama Svete Trojice i velikog konaka.
U navedenoj knjizi, štampanoj još u vreme dok su se u keliji danonoćno uzdizale molitve ruskih monaha, navodi se kako se obitelj Svete Trojice „po svojoj lepoti pokazuje kao ukras za ceo monaški gradić“ (tj. Za Kareju). Danas na slici vidimo samo zapušteno zdanje, ali zidovi i dalje stoje na nerazrušivim duhovnim temeljim. Ako Bog da, opet će se iza tih zidova čuti monaško pojanje…

Dusanka Popovic Prilijepo divna prirodaTankosava Damjanovic Oče, hvala Vam što na ovaj nečin ne dozvoljavate da ova svetinja potpuno padne u zaborav, i da Milostivi Gospod da ova svetinja ponovo zamiriše tamjanom i da se u njoj ponovo svete Svete Liturgije i da ponovo počnu da se uznose molitve i da se razleže pojanje monaško. AMIN! BOŽE, DAJ!


Aleksandra Gordić Pomaže Bog!
Možda izgleda napušten,ali nije. Gospod Bog nikad ne napušta svoje odaje. I meni je na prvi pogled izgledalo napušteno i tužno, ali sad kad bolje pogledam vidim da nije. Bog strpljivo čeka da se monasi vrate i počne molitva i život, tamo gdje je stala.


Mirjana Jovicic Blagoslovite oče Gavrilo,
Blagodarnost iskazujem za ovako detaljan Vaš komentar i na duhovnom okrepljenju koje nam kroz njega dadoste.
Neka bi mili Gospod pomogao da se hram i konak obnove pa da se sa tog mesta Svetom Gorom Atonskom razleže i na nebo diže molitva i hvalopoj Svetoj Trojici kroz krasno Rusko pojanje.
Znamo da se po Rusiji još u XI veku otvaraju škole pojanja u Smolensku,Novgorodu,Vladimiru.,Letopisi kazuju da je knez Boris pevao psalme pred svoje upokojenje.
Stihire na praznik Prenosa moštiju Sv.Nikolaja u Bari,zatim Teodosiju Pečerskom,Sv.Borisu i Glebu sastavili su ruski pojci(XI v).Verujući narod je još tada uzimao učešće u crkvenom,lepom pojanju.Car Ivan Grozni je bio veliki ljubitelj crkvenog pojanja i kompozitor stihira ruskim svetiteljima(XVI v).
Treći je milenijum Hrišćanstva-vreme jačanja vere,nade i ljubavi- za nas, za braću Ruse i za sve koji se prizovu pameti.

Predrag Jevtic Iako naizgled napuštene, te kelije u sebi kriju bisere duhovnosti...Saša Lazić meni osobno takva stara zdanja krijepe dušu,mora se zbog sigurnosnih razloga obnavljat,ali sve novo nekako mjenja osjećaje...pogled na ovo zdanje jednostavno opija!!
 

Pročitano: 4522 puta