MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

HIPERMEDIJALNOST I CRKVENI JEZIK - OSVRT OCA GAVRILA NA TEKST "PREDNOSTI I MANE INTERNETA“ A.ARSENINA




OSVRT OCA GAVRILA NA TEKST "PREDNOSTI I MANE INTERNETA“ A.ARSENINA


Poštovani gospodine Arsenin,

U Vašem tekstu „Prednosti i mane interneta“ objavljenom u listu „Pravoslavlje“ (broj 1031) Vi ste na jedan celokupan način objasnili javnosti mogućnosti koje se otvaraju sa otkrivanjem virtuelnog sveta, ali i rizike koji postoje vezane za informacione tehnologije. Imam potrebu tim povodom da dam svoj komentar i pokažem neka moja iskustva koje pominjete u Vašem tekstu. Polazeći prvobitno od izdavačkog projekta „Put, Istina i Život“, našeg web-sajta www.manastir-lepavina.org, duhovne chat-tribine, i razgovora preko skype-programa sa duhovnom decom i vernicima koji su uobličeni u knjizi „Duhovni razgovori“,  sad statistike sa mog facebook-profila pokazuju preciznije podatke koje stavljam ovde na uvid i one traže  izvesnu dozu tumačenja.
 
      (Ova statistika sa pregledom starosnih grupa je rađena na osnovu sledećih podataka: Koristeći facebook- portal nešto više od pola godine, na njemu se okupilo maksimalnih 5000 facebook- prijatelja. Kada je sistem dosegnuo limit,  otvorena je u martu facebook - stranica sa nazivom „o.Gavrilo“ na kojoj se skupilo i dodatnih 2140 facebook- fanova. Neprekidno je 400 facebook prijatelja  online - uključeno na profilu. Približno 300 facebook prijatelja konstantno je kontaktiralo preko chata samnom; u proseku njih 90% traže duhovnu pomoć i traže razgovor tog tipa. 2140 fanova facebook stranica o.Gavrila postave preko 270 komentara sedmično.   Aktivno je 1124 Skype prijatelja.  Naš misionarski internet-projekt Radio  Blagovesti tokom emitovanja u večernjim satima sluša u proseku 150 uključenih kompjutera što je prosečno 450 slušalaca ako uzmemo u obzir da  u proseku 3 slušaoca sluša radio ispred računara.)

Kada usporedimo sa starosnom strukturom stanovništva u Srbiji npr. ili sa starosnom strukturom većine država iz kojih potiču facebook-prijatelji sa mog profila, a koje su dostupne preko interneta sa ovom gore pokazanom statistikom, zaključujemo da društvene mreže ovog tipa privlače radno aktivni deo populacije pre svega, kao i mlađe generacije. To je dovoljno da možemo predpostaviti da prostor virtuelnog sveta, a jedno njegovo ostrvo je i facebook,  je sasvim nov fenomen, i nije jedini u ovom prostoru. Potreba da se u vremenu hipermedijalnosti i multimedijalnosti koje se prikazuje kao sasvim novi svet i sasvim realni svet s obzirom na vreme koje moderni čovek danas provodi bilo radeći, bilo učeći, bilo trošeći slobodno vreme pred računarom, crkveno odgovorno osmisli nastup na ovom planu je vidljiv .

Kada govorimo o vremenu koje se danas provede pored računara, a Vaši brojevi to sasvim jasno pokazuju, odgovornost cele Crkve počiva danas i u adekavatnom i aktivnom projektovanju crkvenom života u ovoj tzv. „hipermedijalnoj  zemlji“.  Jedan od osnovnih koraka u tom projektovanju je govoreći ćirilo-metodijevskim rečnikom da se svetootačko predanje i crkveni jezik prevede na jezik hipermedija tj. da nađemo hipermedijalni crkveni govor. Danas to je važan zadatak naše misije koji ne bi trebali da zanemarimo.

S poštovanjem,

Arhimandrit Gavrilo Vučković, nastojatelj Manastira Lepavine

u manastiru Lepavina , 05. maja 2010.godine

Pročitano: 4594 puta