MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

DRAMATIČNA SERIJA NOVIH ZEMLJOTRESA U ČILEU



Predsednica Argentine Kristina Fernandez

Skraćena inauguracija novog predsednika, evakuisan parlament, panika širom latinoameričke države, mornarica izdala upozorenje o mogućem cunamiju


Valparaiso, Santjago – Dramatična serija zemljotresa, najjača od katastrofalnog potresa 27. februara, ponovo je juče pogodila Čile. Pet zemljotresa snage između šest i 7,2 stepena Rihterove skale opet je, kao i krajem februara, potresla centralni Čile, izazivajući paniku kako među narodom, tako i među zvanicama na svečanom ustoličenju novog predsednika države Sebastijana Pinere (60).

Prva dva potresa snage šest i 6,9 stepeni Rihterove skale dogodili su se trenutak pre nego što je Pinere pred domaćim zvaničnicima i sedam lidera latinoameričkih država položio svečanu zakletvu. Treći, najjači u jučerašnjoj seriji nagnao je obezbeđenje parlamenta da smesta evakuiše svečani skup. Predsednik Bolivije je tokom evakuacije na trenutak delovao dezorijentisano, dok se peruanski šef države Alan Garsija kiselo našalio: „Dobili smo ni krivi ni dužni priliku da zaigramo”, preneo je Asošijeted Pres.

U međuvremenu, čileanska mornarica je na vest o prvom jučerašnjem podrhtavanju tla, izdala upozorenje o mogućem poplavnom talasu cunamija u tom delu države, nalažući stanovništvu da se odmah uputi ka brežuljkastom zaleđu. Nacionalna služba uzbunjivanja Čilea oštro je kritikovana prilikom februarske katastrofe zbog odloženog upozorenja stanovništva na mogući poplavni talas sa Pacifika.

U međuvremenu, izveštaja o načinjenoj šteti od jučerašnje serije jakih potresa i eventualnim žrtvama još nema.

Epicentar najjačeg jučerašnjeg zemljotresa lokalizovan je 137 kilometara južno do primorskog Valparaisa: posledice potresa registrovali su geološki senzori čak u Hongkongu. Američki Geološki institut upozorio je juče da Čile čeka više serija jačih naknadnih podrhtavanja tla. Ipak, Centar za uzbunjivanje na Haitiju naglašava da za sada nema opasnosti od širokog cunamija na Pacifiku.

Zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale pogodio je Čile 27. februara , a za njim je usledila serija još 268 potresa u kojima je stradalo skoro 500 ljudi, a globalna osiguravajuća društva su štetu procenila a na više od 77 milijardi dolara.

„Nećemo biti vlada zemljotresa, već vlada obnove ”, izjavio je nedavno novoizabrani predsednik Čilea, multimilijarder i harvardski diplomac Sebastijan Pinere.

T. V.

[objavljeno: 12/03/2010]

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/
 

Pročitano: 2370 puta