MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

E-MAILOM DO BOGA




Hiljade Bosanaca i Hercegovaca svakodnevno, koristeći blagodati savremenih tehnologija, traže pomoć na mnogobrojnim online portalima i web stranicama od vjerskih autoriteta; sfera u kojoj se savjeti dijele široka je kao i sama čovjekova egzistencija - (samo) proglašeni vjerski eksperti će vam ekspresno riješiti svaku dilemu vezanu za ljubav, seks i bračne odnose, obrazovanje, politiku, ekonomiju, medicinu, ishranu, umjetnost...

Vjernica: Oče, nedavno sam krenula u crkvu. Počela sam da postim u sredu i petak. Rekli ste da treba i da se pričestim. Poslušala sam Vas i juče sam i to obavila u našoj mesnoj crkvi. No, oče, na duši mi nije ništa lakše. Ne osećam nikakvu promenu, sve isto kao i pre.

Otac Gavrilo: A šta si rekla svešteniku na ispovesti?

Vjernica: Pa, da se kajem za sve.

Otac Gavrilo: Kako to za sve? Je li se kaješ i za atomske bombe po svetu?

Vjernica: Ne znam, oče, na šta mislite….

Otac Gavrilo: Pa ne ide se na ispovest da pričaš svašta! Ispovest mora da izlazi iz dna duše. Pre nego što pristupiš Svetoj Tajni dobro razmisli kojim si svojim delom ranila tuđu i svoju dušu. Sve onako lepo, po Božjim zapovestima da se preispitaš. Da se pokaješ, da suzama umiješ svoje grehe, da ti je istinski žao što si ih počinila. Grehom mi raskidamo savez sa Bogom, a pokajanjem i Svetim Pričešćem ga opet uspostavljamo. Tako se pripremiš. Treba sledeću nedelju ponovo da ideš na ispovest kako sam ti rekao, pa mi se posle opet javi. Za nedelju dana…

Sedam dana kasnije...

Vjernica: Pomaže Bog, oče.

Otac Gavrilo: Bog te blagoslovio. Jesi li me poslušala?

Vjernica: Jesam, oče. Bila sam danas ponovo na ispovesti. Rekla sam sve po redu otkako se sećam, sve što sam Gospodu zgrešila. Napisala sam na papir da ne zaboravim.

Otac Gavrilo: E, to je dobro. Često, kad se pred sveštenikom treba reći neki greh, đavo ga sakrije i zaveže jezik, kao što zmija pobegne pod kamen.

Vjernica: Danas se, oče, osećam kao da sam se ponovo rodila! Nekako sam lagana u telu i u duši. Zagrlila bih ceo svet svojim rukama. Oplakala bih svačiju ranu!

MISIJA OCA GAVRILA:
«Kada sednem za kompjuter i prelistam posetioce koji mi se javljaju, kada prepoznam nekoga kome je potreban duhovni savet, koje god doba dana ili noći da bude, ja se uključujem na Skype i razgovaram, pomažem koliko mogu, savetujem, molim se... Interesantno je da tada, u toku tih razgovora, često osetim neku lakoću, mir, prosto osetim kako je to moje misionarenje blagosloveno. Onda odnekud počinju tako da mi naviru misli i odgovori, prosto kao da mi neka nevidljiva sila šapuće šta treba da kažem», kaže otac Gavrilo.

Koliko je Gavrilov internet-angažman u suprotnosti sa strogim monaškim zavjetima na koje se obavezao? Obraćanje predstavnika religijskih zajednica vjernicima putem interneta, kao dominantnog savremenog sredstva komunikacije, postalo je uobičajena pojava. Premda se na samu pojavu interneta među članovima tih istih zajednica većinom nije gledalo blagonaklono, prvenstveno zbog činjenice da se radi o mediju koji ostavlja vrlo male ili nikakve mogućnosti kontrole nad korisnicima, pa samim tim otvara prostor za brojne zloupotrebe, iskušenje je, čini se, čak i za one koji su život posvetili Bogu, bilo preveliko. Nije trebalo proći puno vremena prije nego što su duhovne vođe uvidjele da je internet idealno sredstvo za poučavanje (neki bi rekli manipulaciju) širokih narodnih masa i njihovo vraćanje iskonskim vrijednostima i postulatima religije koji su ostali duboko potisnuti u dobu globalnog kapitalizma.

«Danas mnogo ima učenih, ali ne naučenih, i ne znaju koju stvar za šta i kako koristiti. Tako je i sa internetom. Mladi ga najviše koriste dušepogubno i zato se kod odraslih i bogobojažljivih ljudi stvorila fama i odbojnost prema internetu i ovoj vrsti komunikacije... Nije zlo u internetu, nego u samom čoveku, pitanje je samo čime on vlada i šta je u njemu ovladalo, dobro ili zlo», objašnjava u svojoj knjizi otac Gavrilo.

---------------------------------------------------------------------

Vladika, Reis, kardinal i «Facebook»
EFENDIJA CERIĆ VS HAFIZ BUGARI
Lik i djelo naših vjerskih poglavara nije zaobišla ni trenutno najpopularnija socijalna mreža na svijetu - Facebook. Online klubovi obožavalaca, takozvane fan-grupe koje su nekada bile svojstvene samo sportistima, estradnim ili glumačkim zvijezdama, danas se osnivaju i u čast vladika, kardinala, Pape, reisa... Aktuelni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, doduše, na Facebooku trenutno ne kotira baš najbolje. Grupa koja podržava reisa Cerića broji 65 članova, dok druge dvije grupe, pod nazivima Reis Mustafa ef. Cerić lopov i kriminalac i «Volim» reisa Mustafu ef. Cerića zajedno imaju 248 «fanova». Ozbiljnu konkurenciju reisu na Facebooku predstavlja popularni hafiz Sulejman Bugari: grupa pod imenom Da, želim(o) hfz. Sulejmana Bugarija za reisu-l-ulemu trenutno ima 531. člana. Vladika Grigorije na Facebooku Vinka Puljića, on je najmanje «fejsbuški» eksponiran - kada ukucate kardinalovo ime, otvorit će vam se tek jedan profil (sa zanimljivom fotografijom na kojoj Puljić u «prirodnom ambijentu» reže lubenicu) iz kojeg se, međutim, ne može utvrditi ko ga je osnovao, da li kardinal lično ili, pak, neko od njegovih «obožavalaca». ima čak tri grupe obožavalaca, a zajedno ih je više od šest i po hiljada.



Izvor: http://krupljani.info/
 

Pročitano: 5028 puta