MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

FAKS I MUZIČKI CE-DE ODLAZE U PENZIJU



Telefon u obliku sata

Među tehnološkim pomagalima kojima je isteklo vreme su i upaljač za cigarete u kolima, vizitkarta, klasičan telefon, oznaka www na internet sajtovima...

Kada ste poslednji put primili poruku putem faksa? Elektronska pošta je mnogo zgodnija, čistija, jevtinija, a može i da se obogati šarenim slikama. Čisto radi upečatljivosti. Ili drugo pitanje: kada ste poslednji put svratili u video klub kako biste iznajmili neki od svetskih hit filmova? Ako ste dovoljno vešti verovatno ste ono što vas interesuje već skinuli sa Interneta. Uostalom, ponuda televizijskih programa danas je toliko bogata da u svakom trenutku možete da pronađete barem jedan film koji vas interesuje...

Neke stvari, polako ali neumitno, nestaju iz našeg života. Na listi tehnoloških pomagala kojih bi, usled zastarelosti, već naredne godine mogli da se odreknemo su i takva za koja smo, kada su izmišljena, mislili da će potrajati večito. A gore pomenuti faks je, kako tvrde, stručnjaci iz ruskog časopisa „Kompjulenta”, zastareo još pre 15 godina. Kombinacija štampača, skenera i analognog modema, prikačenih na običnu telefonsku liniju, prečesto je kao krajnji rezultat na specijalnom papiru davala nečitke poruke, koje bi ionako izbledele u roku od svega nekoliko nedelja. Čak ni daleko naprednija varijanta sa kompjuterskim slanjem faksova nije više u modi.

Ali, nije samo faksu odzvonilo. U „Kompjulenti” misle da zaborav čeka i upaljače u automobilima, vizitkarte, daljinske upravljače za televizore i slične elektronske stvarčice, muzičke ce-deove, pa čak i – telefon. Naravno onaj „stabilni” za koji ste priključak dobili uz neviđene muke i nerviranje. Na ovoj listi su i satelitska televizija i radio. Uvođenjem kablovske mreže i Interneta sa brzim protokom praktično je omogućeno praćenje televizijskih programa preko svetske komunikacione mreže. Slika, doduše, još nije vrhunskog kvaliteta, ali je već sada jasno da će i taj nedostatak uskoro biti prevaziđen.

O radiju da i ne govorimo. I najosnovniji softverski „plejer”, koji je moguće skinuti sa Interneta za nekoliko sekundi, omogućiće vam da slušate na hiljade radio-stanica iz celog sveta i sa najrazličitijim sadržajima. Ukoliko još kompjuter priključite na kućnu haj-faj liniju, zadovoljstvo će biti potpuno. Pa kome su onda još potrebni satelitski tanjiri koje ionako vremenom pojede rđa


Interesantno je da stručnjaci predviđaju kraj i nekim stvarima za koje smatramo da su nešto bez čega, jednostavno, ne možemo. To su, pre svega, daljinski upravljači. Izračunajte koliko vam se tih stvarčica svakodnevno mota po stolu: za televizor, za haj-faj liniju, za di-vi-di plejer, za ce-de plejer, za klima-uređaj... I uz svaki od pomenutih uređaja idu po dve baterije koje „crkavaju” kada se tome najmanje nadate. Probali ste sa, takozvanim, univerzalnim daljincem ali ste ubrzo shvatili da to i nije neko rešenje.

Odavno je smišljena tehnologija koja vam omogućava da isti posao (upravljanje kućnim uređajima) obavljate putem – mobilnog telefona. Ova spravica (kojih u familiji, priznajte, imate barem nekoliko komada) postala je toliko sofisticirana da nekako sve počinje da se vrti upravo oko nje – surfovanje Internetom, slanje i primanje i-mejlova, slušanje muzike, gledanje video spotova, pa čak i kompletnih filmova, putna navigacija, fotografisanje, već pomenuto kontrolisanje kućnih uređaja... E, da, možete i da telefonirate...

Protivnici pušenja opet smatraju da je došlo vreme da se iz automobila izbace upaljači za cigarete. Priključak na električnu mrežu u kolima kao takav može da opstane, ali za druge potrebe. Kako izgleda, nikome uskoro neće trebati ni ce-de diskovi. Zameniće ih di-vi-di koji omogućuje kvalitetniji zvuk, a ove uskoro, još moderniji, blu-rej. Za one koji se bave Internetom stiže informacija de će iz našeg života uskoro nestati i kratica – www. U stvari, neće baš nestati, samo će postati sastavni deo internet adrese koji će se automatski podrazumevati i nećete morati sami da ga pišete.

I, na kraju, zbogom ćemo reći još jednoj stvarčici, naizgled neizbežnoj u poslovnom svetu – vizitkarti. I njenu ulogu će preuzeti mobilni telefon i internet komunikacija.

Da li će nam život bez pomenutih „pomagala” biti lepši teško je reći. Kako vreme prolazi a tehnološki napredak dobija na ubrzanju, moraćemo da se odričemo još mnogo čega za šta smo sada vezani kao za nezamenjivo. Ali o tom-potom. Sačekajmo 2011. godinu.

S. Samardžija

[objavljeno: 01/01/2010]


 
Izvor:

Pročitano: 2428 puta