MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Duhovni razgovor o.Gavrila preko Facebook sa-bratom N.P*** Pomaže Bog oče. Blagoslovite. Volio bih da nekad čujem vašu besedu, a i da se posavetujem povremeno ako bi to bilo moguće.

o.Gavrilo - Bog blagoslovio brate Nikola. Slušaj Radio Blagovesti svako veče od 22-23 h pa ćete me slušati.

*** Nisam siguran da li se taj radio cuje u Beogradu.

o.Gavrilo - Radio Blagovesti se čuje na celoj kugli zemaljskoj preko interneta,  jer  je danas ceo svet jedno glabalno selo. Svako veče možeš, kad imaš vremena,  da ukljjučiš internet na Radio Blagovesti od 22-23 h.

*** Čim bude bilo prilike - iskoristicu je! Nadam se da ste dobro.

o.Gavrilo - Da, jesam,  malo traljavo sa zdravljem,  ali nekako ide.

*** Svi se sa nečim borimo, mada ovo promenljivo vreme prosto tera čoveka da se ne oseća sjajno.Nema ništa jače do Boga.

o.Gavrilo - Evo link za Radio Blagovesti.

http://www.manastir-lepavina.org/stranica.php?id=18

*** Hvala. Oče,  jako je lepo što ste ovo osmislili, jer sam internet po sebi nosi neku težinu,  mada uvek je tu ravnoteža. Ja ću sada da postavim još jedno od pitanja, koja će Vam možda zasmetati.

o.Gavrilo - Kako znaš da će mi zasmetati? Znači li to da si ti već prozorljiv.

*** Svi smo otprilike čuli za film ,,Digitalni anđeo'' i slušali o tim teorijama zavere itd. , a sada se nešto promenilo, prosto se nešto dešava stvarno na tom planu. Ja nisam pesimista, ali sam malo uplašen od svih tih novih stvari.

o.Gavrilo -Ja s tim nisam opterećen,  jer to nije potvrđeno niti je sa blagoslovom Crkve  izdat taj DVD,  niti da se širi. Mnogi se oko toga zbune,  pogotovo oni koji nisu utvrđeni u veri da se zastraše time.

*** Upravo zbog toga sve to primam sa rezervom, ali to ne znači i da me na neki način ne muči.

o.Gavrilo -Budi ispravan i revnostan vernik i nema šta da te straši.

*** Malo sam sada na nekoj kao prekretnici, jer konačno sam dobio putovanje u Francusku (studiram francuski) i sve je kao krenulo,  a meni ističe pasoš i lična karta. Međutim odjednom sve te teme o biometriji  su me zbunile,  jer koliko god da razmuno razmišljam, pitanje koje postavljam sebi je: Šta ako su u pravu? Šta ako ja nisam jači od svega toga? Znam da zvučim kao maloveran, ali  ne bih ni da podcenjujem zlo. Čak me  i grize savest,  jer ja bih bukvalno izvadio taj pasoš da bih putovao, išao na ekskurzije, pa čak možda bih i ovo leto radio na jednom francuskom brodu, jer bi trebalo da platim školarinu. U veri  sam postojan koliko je to moguće i po mojoj meri, mada ne znam ni šta to znači zaista. Trudim se, nekad manje, nekad više, molim se, postim, idem u crkvu tj. radim sve ono što radi osoba,  koja bi se deklarisala kao pobožna. Ipak nekada dođem i do ovakvih zbunjujućih informacija,  pogotovo kada vidim da su neki stari monasi na to upozoravali, pa me to još više pokolebalo. Pokušavam da se oslonim na svoj osećaj,  ali nekako sam sada i previše zbunjen da bih osećao. Značilo bi mi bar neko mišljenje duhovnika.

o.Gavrilo - Brate sve si to ti lepo napisao, i na tebi je da odlučiš šta ćeš i kako ćeš i da li ćeš uzeti pasoš ili nećeš,  ali ipak je  mudro i pametno da prosuđuješ  šta ćeš i kako ćeš i kud ćeš. Ipak ako lične dokumente nećeš uzeti,  bez njih nikud ne možeš,  pa ni iz same tvoje kuće, a kamo li  negde preko granice da izađeš,  bez ličnih dokumenat. Kako ćeš npr. dokazati i čime da si ti taj,  koji jesi pred službama koje kontrolišu kretanje  po ovoj kugli zemaljskoj. Razmisli šta ćeš i kako ćeš i šta ćeš, i da li  uzeti ili ne uzeti dokumenta.

*** Želim da idem putem Bozijim, meni je potrebno mišljenje da ne pogrešim. Ambiciozan sam, volim, gde sam,  ali sama pomisao da sam udaljen od Gospoda me ježi i ništa mi nije bitno kao to. Pre svega želim da budem Bogu ugodan. Vama se i obraćam, jer mi je potreban savet da li sam na pravom putu. Ne želim ni da odem u prelest.

o.Gavrilo -Moraćeš za savet po tom pitanju tražiti nekog iskusnog duhovnika da te posavetuje, nekog koji se razume u  čipove.

*** Znam da po ovom pitanju ponajviše moram sam da odlučim. Stoga su molitve su najbolji način da dođem do nekog odgovora.

o.Gavrilo -Šta ćeš ako zakasniš da dobiješ odgovor,  a moraš na studije u Francusku.

*** Ma, kakva Francuska. To mi je sada najmanje važno. Svakako to nisam planirao, ali imao sam i sam ranije osećaj da neće sve to potrajati. Zanemario sa ga i vezao se za svet.

o.Gavrilo -Moraćeš i iz kuće negde izaći,  a bez ličnih dokumenata nećeš se moći kretati nikuda.

*** Ništa to nije strašno. Hvala Bogu, pa naša policija nije baš tako rigorozna, pa ću moći uz neproblematično ponašanje da je se klonim, što mi i nije problem. Što se tiče posla, pošto ionako već radim, mogu nešto kao konobar honorarno i na crno, pa dok se ne dogodi šta treba.

o.Gavrilo -Nećemo na ovoj zemlji večito da živimo,  znamo prosečan život jednog čoveka koliko može da živi, oko 70-80 godina i moraće na put ka večnosti. Tamo se prolazi bez biometrijskih pasoša i  tamo se traže dela, tako  s desne strane idu oni sa dobrim delima,  a s leve strane idu oni sa lošim delima. Tamo ćemo dobiti mesto po zasluzi , i to ono  koje smo zaslužili na ovome svetu,  a neće nas pitati za čipove,  da li  smo ih primili ili ne,  nego će nas pititi šta smo dobro činili. Po delima se sudi, a ne po čipovima.

*** Oče meni je  21. Oče, pa zar stvarno mislite da bih ja tek tako fanatično odustao od svega, od života u Beogradu,  koji mi je mnogo pomogao, od fakulteta,  kojeg jako volim,  jer sam se nadao da će mi omoguciti da se kasnije bavim za mene najlepšim poslom , da budem nastavnik, učitelj..., ali sama pomisao da takvim jednim potezom mogu da ugrozim sve  prestravila me je. Čitam novi zavet, i  niko ne može znati kad će se šta zbiti, do jedino Otac naš Nebeski.

o.Gavrilo -A ne znamo ni kad će nam biti zadnji čas, pa uvek trebamo biti spremni za večnost.

*** Ima nekih smernica,  ali to niko ne može jasno da potvrdi,  a i kako bi,  kada je ta sveta knjiga jako složena. Upravo sam  zbog svega toga i uplašen i želim da reagujem ispravno. Kad pomislim na  rodbinu, roditelje, i sve one koje bi iznenadio svojom odlukom, opet me spopadaju dileme. Hvala Bogu, jedna od rođenih sestara je popadija i jako smo duhovno bliski. Znam da i ona sada sve ovo proživljava zbog mene. Mi se podpomažemo.

o.Gavrilo -Ti si sebi velike zadatke zadao,  a sve to može da bude jednostavno zastrašivanje. Ne zaboravi da j BOG JE LJUBAV.

*** Ljubav najviše i želim da imam oče.

o.Gavrilo -I bez zatrašivanja.

*** Hvala Bogu,  u poslednje vreme sam se baš smirio sto se tiče osuđivanja, ljutnje, pa  je nekako sve sad drugačije. Iznutra se osećam bolje. Hvala Bogu. Tu je i post sada,  kada mnoge stvari mogu da naučim  neočekivano i čudno.

o.Gavrilo - Još jedino da ne uznemiravju ovi čipovi,  tek bi onda bio miran i smiren ko Egejsko more kad nema bure i uzburkanih talasa.

*** Očigledno strah nekada premašuje  veru. Sve vreme mi se vrte ove reči iz Novog Zaveta, tačnije iz Otkrovenja Jovanovog da oni koji prime žig neće moći da se odupru nečastivom,  jer smo upozoreni da žig ne primamo. Otuda potiče i taj strah.

o.Gavrilo -Samo budi miran i smiren i čuvaj se greha,  a ponajviše telesnog.

*** Ti  filmovi su definitivno probudili tu brigu u meni, i kao što rekoh, jer šta ako su u pravu? Bog me je  kao svakog od nas čudno sazdao, a po prirodi sam miran, optimista tj.  onaj koji voli da deli sa ljudima sve, a i da mašta.

o.Gavrilo -Moli se Bogu,  idi redovno u crkvu nedeljom i praznicima,  posti,  ispovedaj i pričešćuj se i budi dobar vernik i primer u svojoj okolini.

*** Ima sve to svoje prednosti i mane. Npr. ja nisam imao devojku do sada (imam 21 godinu). Nekako mi se nije dalo.  Nije da nisam pokusavao. Svo vreme ja sam tražio neku ispunjenost i istrajnost.

o.Gavrilo -Imaš li je sada?

*** Ne. Dogodilo se i to čudo da sam upoznao jednu devojku pri crkvi prema kojoj sam nešto čudno osetio. Ja nisam ograničen i  nikada nisam tako ljude deklarisao ko je pri crkvi a ko ne da bi se sa njima družio.

o.Gavrilo - I dalje se čuvaj iskušenja, jer vrebaju sa svih strana. Trudi se i ne predaj se.

*** Ovaj pomenuti susret je predstavljao nešto čudno, a samim tim i lakše,  jer nisam morao da se krijem od nje. Iz tog razloga nikud nisam želeo da žurim, što iz straha od nepoznatog, što iz želje da to bude ono pravo. Mi,  današnji mladi jako sve brzo činimo.

o.Gavrilo - I čestito.

*** Da.  Mnogo puta sam patio,  jer se prosto nisam uklapao u sve te tokove.

o.Gavrilo - Hoćemo li mi polako da završimo ovaj duhovni razgovor za danas,  pa ćemo drugi put da nastavimo

*** Kako Vi kažete,  ja sam ionako trebao još odavno da se sklonim od ovog kompjutera.  Zbogom i svako dobro.

o.Gavrilo -Bog blagoslovio. AMIN.


Na dan Sv muč. Jakova Persijanca 2009. god
.
 

Pročitano: 1586 puta