MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

23. TONOVI DUHOVNE PRAVOSLAVNE MUZIKE NA TALASIMA RADIJA BLAGOVESTITONOVI DUHOVNE PRAVOSLAVNE MUZIKE NA TALASIMA RADIJA BLAGOVESTI


Pomaže Bog, oče Gavrilo! Blagoslovite!

Jučerašnju emisiju Radio BLAGOVESTI, glavni i odgovorni urednik istoimene emisije, Visokoprepodobni Arhimandrit Gavrilo (Vučković) završio je kratkim obaveštenjem da će se u narednom periodu pravoslavna duhovna muzika emitovati tokom celog dana.

Visokocenjeni glas našeg oca Gavrila postepeno se gubio u jačini zvuka nadolazeće pravoslavne muzike. Blagošću i milosrdjem Božijim bila sam nagradjena slusanjem smirenoumljenih i opustajucih duhovnih pesama; osetim i dozivim neiscrpno bogatsvo celokupne pravoslavne muzike, potonuvsi u virtuelnu muzicku mrezu istkanu melodijama svih pravoslavnih hriscana.

Sve vreme, dok me muzika umivala i opijala svojom Božanskom smirenošću i nedokučivošću, ja sam mislila o ocu Gavrilu. Ostavivši nam prelepu, inspirativnu muziku, na zasluženi počinak otišao je naš  bogomilni i premilostivi otac Gavrilo, ali ni tada nije prestao da radi. Monah zaista, kao da nikada ne spava? Sve vreme neumorno revnuje.

Primer takvog izuzetno radnog i vrednog monaha je Visokoprepodobni Arhimandrit Gavrilo (Vučković), iguman manastira Lepavine, koji svojom zapanjujuće  krepkom i vitalnom radnom energijom besprekorno izvršava sve svoje obaveze i dužnosti kao duhovnik i misionar u virtuelnoj paučini.

Blagodarimo, oče Gavrilo, na Vašoj volji i milosrdju da nama, poštovaocima pravoslavne duhovne muzike priredite ovakav izuzetan muzički ugodjaj tokom celog dana.

Iako deluje pomalo nestvarno i neobjasnjivo,tajnim nitima pravoslavne duhovne virtuelne mreze, oce Gavrilo, mnogo crvsce i jace ste povezali sve pravoslavni braca i sestre, iskrene poklonike i postovaoce pravoslavne duhovne muzike. ..usli i najskrovitije delove duse, u srca nasih kucnih crkava blagodatnom muzikom. Jutro u Manastiru Lepavina ok 8s, ujtro, pocelo je muzikom, dok se kod mene, U Viktoriji, poalko ali sigurno primicala ponoc.

Oprostite meni grešnoj i nečistoj , oče Gavrilo, ja sam pisala ove redove slušajući muziku koju ste Vi puštali. Kod vas je bilo jutro oko 8 h, a kod mene, u Kanadi, u to vreme je 23,3o h.

Draga moja duhovna braćo i sestre, verujte da sam s puno ljubavi pisala ove redove. Ceo ovaj teskst je ispisan i praćen predivnim notama pravoslavne muzike  iz svih nam bratskih zemalja: Grčke, Rusije, Bugarske i svih pravoslavnih zemalja na tlu Afrike.

Pre nego što se prepustimo slušanju ovako nedostižne lepe muzike, pomolimo se za zdravlje i svaku dobrobit našeg preblagočestivog Visokoprepodobnog Arhimandrita Gavrila, koji nam je omogućio da se duhovno izgradjujemo i nadopunjujemo kroz pravoslavnu duhovnu muziku.


Molitvama Prečiste i Neporočne Djeve Marije, a u slavu Gospoda našega Isusa Hrista, molimo se za zdravlje i Božansku ljubav, kojom nas nesebično duhovno ispunjava i oplemenjuje naš otac Gavrilo.

Sestra Branka Talić
 
Na Dan Svete Velikomučenice Jefimije Svehvalne,
2009. Leta Gospodnjeg

Pročitano: 11605 puta