MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

9. KOMENTAR NA MISIONARSKI RAD O. GAVRILA - sestra Branka TalićUvaženom i cenjenom Visokoprepodobnom Arhimandritu Gavrilu (Vučkoviću),

Koristim priliku da Vam se, preblagostivi i bezporocni Visokoprepodobni Arhimandrite Gavrilo, javim s izrazitim zadovljstvom povodom Cvetne izlozbe koja Bogomilostivo krasi i ulepsava celokupno zdanje Manastira Lepavina. Svaka latica miomirisnog cveta od ruze - kraljice cveca , pa do prirodnog neodoljivo koloritnog poljskog cveca stalo je u foto - objektiv Jerodjakona Vasilija ( Srbljana).

Po mom misljenju,pre nego sto nastavim dalje pisati o cvetnoj galeriji, potrebno je podsetiti se da  je otac Vasilije ovog leta ucestovao u izradi Akatista cudotvorne ikone Majke Bozije Lepavinske, na mestu urednika navedenog akatista. Potom se otac Vasilije predstavio kao Bogomdan poznavalac i uzgajivac cveca, da bi nam na kraju pokazao da je izuzetan sluhista i pojac.

Otkuda toliki talanti i ko ih sve otkiva? Jerodjakon Vasilije u sastavu bratije revnuje ovako plodonosno i Bogugodno zahvaljuci rukovodstvenoj palici igumana Manastira Lepavine, Visokoprepodobnog Arhimandrita Gavrila. U tom smislu, ne treba izgubiti iz vida cinjenicu, vaznost i znacaj staresine koji rukovodi bratijom i manastirom. Verovatno ne gresim, kad isticem izuzetno pozitivan i produktivan osecaj ogromnog ispunjena svakog od nas koji smo imali priliku saradjivati sa ocem Gavrilom. Naime, otac Gavrilo zna da motivise svoje saradnike, da prepozna njihove talante i da ih usmerava u radu prepustajuci im potpuno slobodan prostor , vreme delovanja, cekajuci zavrsnicu bez najmanjeg grca i presije.

O, Gospode Boze kako su ovako lepe ruze oca Vasilija ? Gledam, a ne mogu se nagledati i naprosto osecam kako me njihov miris vuce ka Lepavini . Njihova lepota je ocaravajuca, bozanstveno ocaravajuca i zadivljujuca. Bice da su toliko lepe jer su manastirske ruze izrasle na ljubavi oca Gavrila , koji je bio Bogouveren, da ce otac Vasilije uzgajati krhko i nezno  cvece po Bozjoj volji i milosti.Nebesko cvece Manastira Lepavine je jedinstveno cvece na svetu. Ovo cvece ljubavi je putokaz svima nama do nama najdrazeg i najvoljenijeg naseg duhovnog oca Gavrila.

Gospode Isuse Hriste, cuvaj nam, spasi i zastiti oca Gavrila da mu vratimo bar delic ljubavi koju nam nesebicno pruza.

sestra Branka Talić

16. Septembar 2009.

Pročitano: 3014 puta