MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

1. KOMENTARI NA TEKST "RELIGIJA PRED KOMPJUTEROM", B92



Pravo je zadovoljstvo videti kako naši duhovnici koriste moderne tehnologije, kopjutere,  inertnet, audije, džipove itd.

(dragan, 7. septembar 2009 12:07)

Ne znam zašto sveštenici moraju da nam se pravdaju zašto koriste skype i žive  normalno kao svi ostali. Kao, zbog širenja Božije reči. U redu je, shvatili smo da ste samo obični ljudi. jos od kad ste poceli da primate evre.

(Dusan, 7. septembar 2009 13:33)

I znanje (tehnologija) je od Boga! A maliciozni komentari od sitnih dusa...

(Mr. Spock, 7. septembar 2009 17:58)

Ne znam čemu  negativni komentari na sve ovo...baš lepo priča čovek. Baš ništa loše  nema u ovome. I što njega povezujete sa nekim drugim ljudima u Crkvi, o kojima imate  loše mišljenje. I oni su ljudi, tako da i kod njih ima i loših i dobrih.  To bi bilo isto kao kada bi rekli da su svi doktori ili profesori loši  samo zato što poznajete nekog od njih koji je loš čovek.

(Ivan, 7. septembar 2009 20:45)

Javljam se iz  Holandije i ovom prilikom želim da se zahvalim ocu Gavrilu na  trudu i  molitvi i što mi deca u dijaspori nismo zapostavljena. Meni je lično crkva udaljena dosta i imam prilike da odem jednom u nedelji, a ponekad  bude i jednom u mesecu.Putem skype-programa za komunikaciju i Internet- Radija Blagovesti spoznala sam našu veru, o kojoj sam tako malo znala. Duhovni razgovori sa ocem Gavrilom i molitve očeve su mi pomogli puno u životu, onda kada sam mislila da je kraj i da nema nikoga na ovom svetu, ko mi može pomoći. Hvala oče Gavrilo nas svemu.

Što se tiče interneta, koristila sam ga samo u svrhu učenja i elektronske pošte, kao i za kontakt sa mnogobrojnom familijom tako da zaista ja u internetu vidim samo dobro. Hvala Bogu.

(Zorica, 7. septembar 2009 21:54)

Pomaže Bog braćo i sestre!  Gospod nas uči da kakvom merom merimo, da će nam po istoj meri i samima biti mereno.  Cilj navedenog teksta je bio širenje Božije reči putem interneta.  Mislim da je dovoljno pogledati statistiku posecećenosti sajta i  i videti da je svakodnevno mnogo onih koji se hrane rečju Božijom ovim  putem.

(Sonja Emrekovic, 7. septembar 2009 22:04)

Duhovnici se  ne pravdaju,već putem sredstava javnog informisanja govore da se i putem  interneta može misionariti u slavu Boga. Pa ljudi 21.vek je,normalno je  da koriste automobile kao prevozna sredstva pa neće valjda na  magarcima ići po putevima. A što se evra tiče, pa i oni moraju da idu u prodavnicu, plate struju,vodu...

(Aleksandra, 7. septembar 2009 22:27)

Duhovni saveti oca  Gavrila preko skype-programa su besplatni, inovativni i za svaku  pohvalu, jer u današnjem društvu čovek svakako retko ima mogućnosti da  ga zaista neko sasluša i da pritom ne traži ništa za uzvrat tj. retka  je situacija gde ne vlada logika tržišta. Ovo je svakako svetao primer i u okviru same Crkve.

(Jovan, 8. septembar 2009 06:05)

Mislim da isti oni, koji govore da sveštenici i kaluđeri ne treba da imaju nikakav dodir  sa kompjuterima,telefonima i ostalim normalnim tekovinama savremene  civilizacije, s druge strane pricaju da crkva živi još u srednjem  vijeku, da je previše kozervativna , da ne ide u korak sa vremenom  itsl...tako dolazeći u koliziju sami sa sobom i svojim stavovima.

Apsolutno podržavam ovakav način misionarenja i propovijedanja vjere,tim prije sto ovaj uvaženi arhimandrit ljude ne upućuje na sjedenje ispred kompjutera i traćenje vremena na internetu, već na međusobno ovezivanje, na učestvovanje u životu Crkve, na popravak sopstvenoga života i naših odnosa prema bližnjem, na širenje ljubavi prema svima i svakom(a tu ne mislim samo na pravoslavnu vjeroispovijest i ljude bijele kože)..a ovo sve govorim iz moga iskustva,jer sam imala priliku da mu se obratim kad sam imala neki moralni problem,i to upravo preko skajpa.Ovim putem bih da uputim moju podrsku svakom "virtuelnom duhovniku" i internet misionaru,a svima koji na to gledaju zlurado da preporučim da kontaktiraju o.Gavrila preko skajpa,i sami se uvjere u istinitost ovih riječi.

Svako dobro svima želim.

(yo, 8. septembar 2009 09:29)

Razni ljudi, razni komentari. " Ko ima uši da čuje i oči da vidi". Na sreću više je onih  pozitivnih. Što se mene tiče, ja sam se zahvaljujući ocu Gavrilu i  internetu preporodila u vjeri. Hvala Bogu neka se još jače čuje riječ  Božija u džungli dušepogubnih tekstova, muzike, filmova... i neka bude  što više pastira pout oca Gavrila.

Niko ne komentariše one luđake što se tuku i skidaju pred kamerom i to ih ne sablažnjava, ali kada jedan monah spašava duše na ovaj način, onda se sablažnjavaju. Želim ocu Gavrilu još veće stado i dobro zdravlje da nas i dalje vodite. Slava Bogu i Presvetoj Bogorodici!

(Vladislava, 9. septembar 2009 08:47)

Moje misljenje o koriscenju interneta u duhovne,tj,duse korisne svrhe,je vrlo pozitivno.Moje licno iskustvo doprinosi tome,jer razgovori sa Ocem Gavrilom,igumanom manastira Lepavina,uvek su me izvodili iz nekih licnih nedoumica, jer na jedan nenametljiv i fin nacin Otac pronadje prave reci utehe.

(Barbara, 10. septembar 2009 12:32)


Tesko je mnogima da shvate neke bitne stvari u zivotu , a sve druge nebitne gluposti mozemo da prihvatimo bez pardona.A da prihvatimo da jedan duhovnik zeli u ovom virutalnom prostoru (internetu -skype)da nama gresnicima pomogne i da nas izvede na pravi put tesko je nekima da to shvate .

Nadajmo se i molimo se da nam Bog prosvjetli pamet i da shvatimo da ovo sto Otac Gavrilo radi za nas gresnike je za nase dobro.Hvala dragom Gospodu Bogu nasem da takvih duhovnika ima sto vise u ovom danasnjem vremenu .
Hvala je premalo reci....

Milanka i Rosa
(milanka, 12. septembar 2009 13:50)

Mislim da nema dovoljno riječi kojima bismo iskazali ocu Gavrilu zahvalnost za njegov trud kojim nastoji da odagna naše muke i pomogne svakoj duši željnoj ljubavi i utjehe Božije.Kada sam bila u najvećem očajanju bilo mi je dovoljno samo da otvorim sajt manastira Lepavine i odmah bih pronašla iskru utjehe i radosti. Neka nas sve Bog dragi čuva i podari radost i mir.

(slobodanka, 15. septembar 2009 21:45)

Pročitano: 2832 puta