MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVAKE GODINE OD ALKOHOLA UMIRE OKO 50 000 RUSA




U Ruskoj Federaciji predlažu da oživi državni monopol na prodaju alkohola.

MOSKVA, 16. jun – RIA Novosti. U Rusiji je svake godine alkohol uzrok smrti oko 500 000 ljudi. Zloupotreba alkoholnih sredstava je osnovni uzrok činjenice, što je dužina života ruskih miškaraca kraća nego naročito u Bangladešu, Hondurasu i Tadžikistanu, svedoči izveštaj Privredne komore Ruske Federacije o zloupotrebi alkohola.
Izveštaj “Zloupotreba alkohola u Ruskoj Federaciji: socijalno-ekonomske posledice i mere protivljenja”, sačinila je  komisija Privredne komore za socijalnu i demografsku politiku zajedno sa  Privrednim Savetom Centralnog Federalnog okruga.

"Svake godine u Savremenoj Rusiji zloupotreba alkohola dovodi do prevremene smrti oko pola miliona ljudi, pri čemu problem kvaliteta alkoholnih proizvoda nije ključni u epidemiji smrtnosti”, - kaže se u izveštaju.

Prema podacima Privredne komore, zloupotreba alkhola je glavni uzrok činjenice da je dužina života medju muškarcima u Rusiji manja nego u desetak siromašnijih zemalja kao što su: Jemen, Bangladeš, Mauritanija, Honduras, Tadžikistan, Senegal.
"Epidemija alkoholizma je dovela do toga, da je u Rusiji medju muškarcima, koji se nalaze na slobodi, smrtnost oko tri puta veća od prosečne smrtnosti medju zatvorenicima iste starosti”,   konstatuju autori izveštaja.

Medju zatvorenicima oni konstatuju osam puta manju smrtnost od spoljašnjih uzroka i dva puta od kardio-vaskularnih bolesti.
"Oko 80% ubica u Rusiji ne budu trezni u momentu ubistva. Slična situacija je i u oko 40% samoubica”, kaže se dalje u izveštaju.


RIA Novosti Boris Davidov
16/06/2009


 Izvor:

Pročitano: 2556 puta