MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KAKO PRAVOSLAVNI DA SE ODNOSE PREMA JOGI




«Ja se veoma pozitivno odnosim prema fiskulturi i sportu a evo zašto: fizička kultura je usmerena na razvoj i usavršavanje naše fizičke prirode. I to je zaista tako jer mi ne bi upotrebljavali reč «kultura» u odnosu na sport», - rekao je Patrijarh Ruske Pravoslavne Crkve, odgovarajući na pitanja mladih ljudi na susretu, organizovanom u okvirima ruskog narodnog sabora i studentskog festivala «Vera i delo».
 
Medjutim, istovremeno, Svjatijejši Patrijarh Kiril je skrenuo pažnju prisutnih na drugi aspekt započete teme: «U savremenom profesionalnom sportu postoji nešto što ne doprinosi formiranju ličnosti, već njenom narušavanju. I zato, podržavajući bavljenje fizičkom kulturom i sportom, istovremeno imam neke kritičke primedbe na to što se dešava u sferi profesionalnog sporta, pa tako i našoj zemlji».
 
Odgovarajući na pitanje o bavljenju dosta popularnom jogom i meditacijom Svjatijejši Patrijarh je rekao: «Joga ima dve komponente, jedna od njih su – fizičke vežbe. Specijalisti iz fiskulture mogu da tačno okarakterišu te vežbe, i nema ničeg lošeg u samoj tehnici tih vežbi». Njegova Svetost je napomenuo da joga nije samo fiskultura, već se ona zasniva na potpuno odredjenoj religiji i pretpostavlja odredjene duhovne prakse.
 
«Joga je praćena meditacijom, i zbog toga se ja prema tome odnosim sa velikim oprezom»,- primetio je Svjatijejši Vladika. Podvukao je da se izmedju ostalog pri korišćenju takve prakse može razrušiti nacionalna čovekova samosvest, njegov kulturni identitet.
 
«Posećujući Indiju i nalazeći se u centru hinduizma, bio sam poražen srećući etnički ruske ljude, odevene u tamo prihvaćenu odeću; s nekima od njih sam razgovarao, i sam sebi sam rekao: to nisu naši ljudi, to nisu Rusi. Oni žive drugim vrednostima, drugim idealima, imaju drukčiji pogled na svet».
Svjatijejši Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril, obraćajući se omladini, upozorio ih je da ne eksperimentišu sa meditacijom.

Svjatijejši Patrijarh Kiril

prevod sa ruskog Dr Radmila Maksimovic

preuzeto sa:
 

Pročitano: 11570 puta