MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KAMPANJA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE "LEPŠA SRPSKA"



BANJALUKA - Kampanja zaštite životne sredine „Lepša Srpska” je najšira i najobuhvatnija ekološka akcija do sada organizovana u RS. U proteklom periodu realizovana je osnovna zamisao kampanje, a to je da se kroz niz različitih aktivnosti podiže ekološka svest građana, s ciljem da Srpska postane čistije i lepše mesto za život.

U ovu akciju, koju je pre tri godine pokrenula Vlada RS na inicijativu Sektora za informisanje - Biroa za odnose sa javnošću, uključile su se sve opštine RS, gde je sakupljeno više desetina tona različitog otpada. Tokom akcije, JP „Šume RS” je posadilo više od milion sadnica u svim gazdinstvima širom Srpske, pri čemu je Sektor za informisanje - Biro za odnose sa javnošću Vlade RS koordinisao dve akcije pošumljavanja u Kneževu i Novom Gradu, gde je posađeno oko 15.000 sadnica drveća. „Šume RS” su donirale više hiljada sadnica za uređenje dvorišta u školama na području Doboja, Šekovića, Nevesinja, Brčkog, Prijedora i Kneževa. Građanima je poklonjeno više od 50.000 sadnica saksijskog cveća, a novac je donirala „NLB Razvojna banka” koja je već tri godine pokrovitelj akcije.
U organizovanom desetodnevnom čišćenju obala Save, Drine, Željeznice, Trebišnjice, Vrbanje, Suturlije i Vrbasa sakupljeno je 20 tona otpada.
U okviru kampanje zaštite životne sredine komponovana je pesma „Lepša Srpska” i snimljen spot, štampana brošura o turističkim i ekonomskim potencijalima RS. Na filmskom festivalu u okviru ovogodišnjeg Berlinskog sajma turizma, najvećeg turističkog sajma na svetu, spot „Lepša Srpska” osvojio je drugo mesto, dok je u konkurenciji štampanog materijala brošura o RS takođe osvojila drugo mesto.

U okviru kampanje sagrađena su i dečja igrališta u Prijedoru, Istočnom Sarajevu, Doboju, Tesliću, Kotor Varoši, Skelanima, Bratuncu i Petrovu, a uređeno je i porodilište u Gradiški. Kako bi što više pobudili svest kod građana za očuvanje životne sredine, akciju „Lepša Srpska” podržaće i „EuroBlic”. Objavljivanjem priča o mestima gde je prirodna sredina zagađena i ugrožena, ali i o svetlim primerima ukazaćemo koliko je važna briga za okruženje u kojem živimo.

„Vrapčići“ promoteri
Dečji hor „Vrapčići” je promoter kampanje zaštite životne sredine „Lepša Srpska”, tokom protekle tri godine održao je više koncerata širom RS, u Beogradu i Novom Sadu. Vlada je bila pokrovitelj i dve sportske manifestacije - Otvorenog prvenstva BiH u kajaku - kanuu, povodom Dana planete Zemlje i Malih olimpijskih igara 2007, koje su održane pod sloganom „Lepša Srpska”, koja je i himna Malih olimpijskih igara. Prošle godine snimljeno je šest dečjih emisija i sedam pesama sa temom iz ekologije i zaštite životne sredine. Izgrađena su tri multimedijalna CD-a sa prezentacijom turističke ponude RS, višegradske ćuprije i prašume Perućica.

Autor: Boris Lakić | 15.04.2009. - 08:33

Preuzeto sa:

Pročitano: 3122 puta