MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

POPUŠISMO MOSTOVE



Kako ostaviti pušenje

Imate li prijatelja koji vas truje, pravi đubre, smrdi, svakodnevno vam se grebe za pare, godišnje vam iz kuće odnese bar jedan potpuno novi televizor (nekima i video), rečju dobar je nizašta, a vi mu se obraćate kao osobi od najvećeg poverenja svakih pola sata   

Kult zdravog života, koji je u svetu već opšte mesto, prihvaćen je kod nas u svim segmentima izuzev u onom koji se tiče pušenja. S teretanama, džogingom, prodavnicama makrobiotičke hrane još smo nekako i mogli da se pomirimo, ali proterivanje pušača s javnih mesta ili specijalno oporezivanje cigareta za sada je ravno fikciji. Po rečima dr Petra Borovića iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije, samo u Beogradu se svakog dana popuši oko 20 miliona cigareta i baci oko šest tona opušaka – Beograd za cigarete dnevno potroši nešto preko milion, a Srbija preko pet miliona maraka. Još slikovitije, samo Beograđanke za cigarete godišnje izdvoje sumu približnu ceni izgradnje jednog mosta preko Dunava, dok muški deo populacije glavnog grada potroši dva do tri puta više. Zahvaljujući svemu tome, visoko se kotiramo na svetskim rang listama broja pušača: pre deset godina bili smo na devetom mestu, ali smo uspeli da dođemo do petog. Po broju pušača u Evropi pretiču nas samo Turska i Grčka, a žene beleže još bolji rejting – više od Jugoslovenki puše jedino Šveđanke.

Za ovako zavidne rezultate ne može se ipak okriviti već poslovični "ljudski faktor": ovdašnji aktivisti u borbi protiv pušenja sledili su svetske trendove, te vrlo često imamo priliku da vidimo fotografije uništenih pluća, propale kože, požutelih zuba, kao i statistike koje pokazuju koliko nam godina cigarete oduzimaju od suđenog životnog veka. "Smrt nije motivacija za život", kaže dr Borović ističući da bi u kampanjama, umesto kontraproduktivnog insistiranja na posledicama pušenja, trebalo plasirati informacije o prednostima odvikavanja od cigareta. U mini anketi koju je "Vreme" sprovelo među bivšim pušačima, pokazalo se da priče o uticaju pušenja na zdravlje zaista ne igraju presudnu ulogu pri odlučivanju da se s pušenjem prestane: samo sedmoro od osamnaestoro anketiranih reklo je da su zdravstveni razlozi bili presudni. Ostali su kao razloge naveli visoku cenu cigareta, činjenicu da im je partner(ka) nepušač (zbog čega su bili prinuđeni da se prilagode), dok se nekima "pušenje smučilo".

METODE:
Za razliku od antipušačkih kampanja, svetska iskustva u plasiranju proizvoda koji pomažu u odvikavanju od pušenja naišla su na dobar prijem – jedini porok čije se suzbijanje (sudeći po broju reklama) ipak više isplati jeste preterano konzumiranje hrane. Oni koji odluče da batale duvan mogu da biraju jer je u opticaju mnogo toga – akupunktura, hipnoza,

nikotinske žvake, nikotinski flasteri, čajevi, biljne kapi, granule, specijalne muštikle, ispiranje usta srebronitratom, korišćenje spreja nepoznatog sastava,… Najviše uspeha na našem tržištu imale su nikotinske žvake i

nikotinski flasteri – zbog prevelike potražnje trenutno se teško mogu i naći u apotekama, iako im cena nije baš pristupačna (flasteri za sedmodnevnu upotrebu staju oko 40, a žvake oko 10 maraka). Primenom ovih proizvoda

u organizam se unosi određena doza nikotina (koji, kako nam je rečeno, ni izbliza nije najštetnija komponenta cigareta), čime se izbegava apstinentska kriza koja obično prati odvikavanje od pušenja. Žvakanjem nikotinske žvake trenutno nestaje želja za cigaretom, a žvaka ostaje u ustima i po 2-3 sata.

Flasteri, koji mogu biti zalepljeni bilo gde na telu, polako otpuštaju nikotin i, u zavisnosti od količine nikotina na koju je organizam navikao, funkciju obavljaju otprilike oko 24 časa – ovde izostaje oralni efekat koji je pušačima bitan, ali nam je u apotekama rečeno da su flasteri traženiji od žvaka.

Proizvodi "na bazi bilja", koji obično nailaze na dobru reakciju potrošača, u borbi protiv pušenja izgleda ipak nisu šire prihvaćeni – razlog je verovatno činjenica što se ni na jednom proizvodu ne navodi tačno bilje koje je upotrebljeno i što se, uprkos tome, njihove cene kreću od 10 do 20 maraka. Najzastupljeniji su čajevi koji se, prema uputstvu, pijuckaju svaki put kad se oseti želja za cigaretom. Pored njih, postoji nekoliko proizvoda koji se nazivaju čajevima ali im je primena specifična – bilje se pomeša sa malo vode "da bude kao žvaka", pa se ta smesa žvaće. Što se tiče kapi, one se konzumiraju sa šećerom ili sokom, ali se takođe ne navode ni sastav ni tačno dejstvo proizvoda. Najskuplji proizvod iz ove grupe sadrži "med, lekovito bilje i tinkturu", a primena podrazumeva da se prvih deset dana dnevno uzimaju tri kafene kašičice smese (koja se žvaće dva minuta, izbacuje i ispira), narednih pet dana dve kašičice, a poslednja dva dana jedna kašičica. Sve u svemu, tretman bi trebalo da traje 17 dana, ali već na prvi pogled je jasno da sadržaj bočice ne podmiruje te potrebe.

Firme TV šop tipa uglavnom nude "čudotvorne" muštikle koje "smanjuju unos štetnih materija iz cigareta za čak devedeset odsto". Oni koji su isprobali ove proizvode potvrđuju da su uz muštiklu cigarete zaista "blaže", ali da je to samo povećalo broj popušenih cigareta. "Pušač traži svoju dozu štetnih materija – u suprotnom, njemu duvan nema aromu. Da bi nadoknadio dozu, on dublje uvlači dim, puši brže i više", objašnjava za "Vreme" dr Borović. Varijacija na istu temu, mašinica koja je bušila filter cigarete, nije imala praktično nikakvu prođu i trenutno je nema na tržištu – jedan naš sagovornik kaže da je, kad god bi je koristio, imao utisak da uopšte ne uvlači dim.

U lekarskoj praksi svojevremeno je primenjivano ispiranje usta blagim rastvorom srebronitrata koji duvanu daje prilično neprijatan ukus, a i sada se pouzećem može nabaviti proizvod koji deluje na sličnom principu. Garantujući da ćete "ostaviti pušenje za sedam dana, a da pri tom nećete patiti od simptoma odvikavanja i dobijati na kilaži", firma zvučnog naziva reklamira antinikotin sprej koji se primenjuje tako što se "kada imate potrebu za pušenjem, udahne doza spreja koja odgovara ukusu jedne cigarete". U reklami se dalje navodi da "time zavaravate čula i želju za pušenjem", ali nam je ljubazan ženski glas koji se javlja na dežurni telefon to objasnio nešto slikovitije: "Sprej se prsne dva puta ispod jezika, ima ukus kao osveživač daha, ali ako zapalite cigaretu posle toga, život vam se smuči".

Takozvane alternativne metode u borbi protiv pušenja, akupunktura i hipnoza, još nisu izborile svoje mesto na ovako šarolikom tržištu. Osim standardnog nepoverenja u sve što se smatra "alternativnim", jedan od razloga je verovatno i slab marketing, koji u slučaju hipnoze praktično i ne postoji. Drugi razlog su verovatno cene: deset tretmana akupunkture uz dodatni laserski stimulans akupunkturnih tačaka u uglednijim kozmetičko-medicinskim centrima staje oko 550 maraka! Sve to uz uslov da ste, kako nam je rečeno, "sigurni da želite da prekinete, jer mi možemo samo malo da vam pomognemo".

PETODNEVNI PLAN: Većina gorenavedenih metoda, koliko god bila uspešna, podrazumeva povećanje telesne težine bivšeg pušača i dugogodišnje zadržavanje štetnih materija u organizmu. Razlozi dobijanja na težini traže se uglavnom u oralnoj fiksaciji koja kod onih koji su ostavili cigarete ostaje nezadovoljena i kompenzuje se većim unosom hrane, kao i u pojačanoj nervozi koja takođe otvara apetit. I dok taj problem može da se reši dijetama, zadržavanje štetnih materija već je kompleksnije – ukoliko je pušački staž bio dug dvadeset godina, one se nalaze u telu dodatnih 12-15 godina posle ostavljanja pušenja. Dr Borović ističe da je jedini metod kojim se sprečavaju ili ublažavaju ovi efekti takozvani petodnevni plan – on se praktikuje u više od sto zemalja sveta, a u Jugoslaviji je razvijen pre više od dvadeset godina, a trenutno ga primenjuje Savez Srbije protiv pušenja (dok se u nekim medicinskim ustanovama kombinuje sa drugim metodama). "Petodnevni plan" omogućava da se štetne materije u organizmu zadrže oko godinu dana, pacijenti se ne goje, a apstinentska kriza traje kratko.

U pripremnoj fazi, koja traje oko sedam dana, pacijentu je dozvoljeno da puši koliko hoće, ali mora da poštuje pravila koja omogućavaju revitalizaciju moždanog centra za žeđ. Naime, duvan između ostalog oštećuje upravo taj centar, što sprečava unos materija bitnih za normalno funkcionisanje organizma – prvo se javlja blokada centra, a zatim njegova inverzija, pa pušač oseća želju za cigaretom svaki put kad mu mozak zatraži vodu. Da bi se osećaj za žeđ koliko-toliko uspostavio, pacijent mora da popije dve čaše vode pre doručka, dve do ručka, i jednu do dve do večere. Osim toga, pre svake cigarete obavezno je ispijanje pola čaše mlake vode, što, kako kaže dr Borović, već samo po sebi smanjuje početnu želju za pušenjem. U pripremnoj fazi, ali i tokom samog "petodnevnog plana", primenjuje se i nešto stroži sistem ishrane: izbegavaju se namirnice koje podstiču želju za cigaretom (začini, kafa, slatkiši, senf, alkohol, žvake), a potenciraju one za kojima pušači obično ne osećaju potrebu zbog oštećenih centara za ukus i miris (voće i povrće, crni hleb). Posle pripremne faze, tokom pet dana, pacijent dolazi na dvočasovna savetovanja na kojima razgovara sa lekarima, obavlja preglede. Pošto je tokom priprema već shvatio da može da smanji broj popušenih cigareta, spreman je na promene načina života, što će podrazumevati uzimanje dosta tečnosti, što raniji odlazak na spavanje, odvajanje vremena za lične potrebe, bavljenje sportom,… Pri svemu tome nema prinude, što je presudno – pacijenti se prvo čude što im niko ne brani da puše, a potom shvataju da mogu i bez cigareta. I sve to na kraju košta oko 20 maraka.

Osim "petodnevnog plana" i sličnih metoda, zasnovanih na savetovanjima i generalnoj promeni načina života, u svetu je izuzetno popularno odvikavanje od pušenja primenom antidepresiva Zyban – a koji najbolje rezultate daje u kombinaciji sa nikotinskim žvakama i flasterima. Zašto baš antidepresiv? Cigarete, naročito u kombinaciji sa kafom, uzrokuju kod pušača lučenje hormona sreće (endorfina). Po prestanku pušenja smanjuje se količina endorfina i počinje depresija – pošto se Zyban u toj situaciji pokazao kao najprikladnije rešenje, očekuje se da će se na našem tržištu pojaviti već sredinom marta. Inače, ovaj lek je proizvod američke firme Fajzer (Pffizer), poznate po preparatu viagra.

GENETIKA: Kod skoro dve trećine pušača duvan ulazi u metabolizam nervnih ćelija i ponaša se kao droga, ali većina ipak ostaje ubeđena da može da prekine kad god poželi (što je opet jedna od karakteristika narkomana u pravom smislu te reči). Međutim, desetak odsto pušača zaista može da funkcioniše normalno i bez cigareta, zahvaljujući specifičnoj genetskoj građi, odnosno nešto "otpornijim" nervnim ćelijama.

Oni koji nisu te sreće, "obični" pušači, posle više bezuspešnih pokušaja ostavljanja cigareta takođe se na kraju pozovu na genetiku, i odustaju od dalje borbe. "Meni je pušila prababa, pušio mi je deda, puše mi mama i tata. To nam je u krvi. Neću više ni da pokušavam, živeću koliko mi je suđeno", kaže za "Vreme" Dejan (27) koji puši već deset godina. Ono što mali broj pušača želi da prizna jeste da u pušenju istinski uživa – duvan smrdi, štetan je, ubrzava starenje, ali (zahvaljujući endorfinu ili nečem drugom) pruža zadovoljstvo. Sudeći prema iskustvima bivših pušača, tek ta spoznaja – umesto standardnih kukanja kako je pušenje loše, skupo, itd. – može postepeno učiniti da pušač poželi da prestane sa pušenjem. U svakom slučaju, svest o tome da istinski uživate u nečemu što je istinski loše (a da pored vas postoje neke zanimljivije stvari u kojima se može uživati) privlačniji je motiv za ostavljanje cigareta nego snimak uništenih pluća ili podatak da sa svakom cigaretom u nepovrat odlazi i sedam minuta života…

Tamara Skrozza

Šta kaže telo

Iako sve činite za njegovo dobro, vaše telo ponaša se gore nego vaše dete. Buni se i pravi vam svakojake probleme, samo zato što ste odlučili da ga lišite nikotina. Evo šta će vam se sve događati i kako sa ovim problemima možete izaći na kraj. Izvor je internet sajt www.quitnet.org

Siptom
Uzrok Trajanje Pomoć
Iritiranost Telo traži nikotin 2-4 nedelje Šetnja, topla kupka, vežbe za relaksaciju
Malaksalost Nikotin je stimulativan 2-4 nedelje Dremnite tu i tamo, nemojte se naprezati
Nesanica Nikotin ugrožava neke moždane funkcije 2-4 nedelje Izbegnite kofein posle šest popodne, relaksirajte se
Kašalj, suvo grlo, promuklost Telo se oslobađa naslaga koje su blokirale normalan dotok vazduha u pluća Nekoliko dana Pijte dosta tečnosti, uzmite malo sirupa protiv kašlja
Nesvestica Telo dobija više kiseonika 1 do 2 dana Budite pažljiviji, oprezno se krećite
Nedostatak koncentracije Telu je potrebno vreme da se prilagodi nedostatku nikotinskog stimulansa Nekoliko nedelja Planirajte rad, izbegavajte dodatni stres
Stezanje u grudima Napetost zbog telesne potrebe za nikotinom ili bol u mišićima zbog kašljanja. Nekoliko dana Dišite duboko, topla kupka, relaksiranje
Zatvor, gasovi, bol u stomaku Varenje se usporava jedno kraće vreme 1-2 nedelje Pijte puno tečnosti, jedite sveže voće i povrće, cerealije
Glad Potreba za cigaretom može se pobrkati potrebom za hranom Nekoliko nedelja Pijte vodu ili niskokalorična pića, pojedite nešto niskokalorično
Kriziranje za cigaretom “Skidanje” sa nikotina, droge koja izaziva zavisnost Najčešće traje prvih nekoliko dana, ali može trajati i nekoliko meseci pa i godina Istrpite. Krize traju tek nekoliko minuta, skrenite misli na nešto drugo, vežbajte
Glavobolje Višak kiseonika i manjak ugljen-monoksida u telu 1-2 nedelje Pijte vodu, primenite tehnike opuštanja

I pušenje i zdravlje

Naučnici su utvrdili da pušenje, pored sve štete, može organizmu doneti i pokoju korist. Zavisnost je povezana sa dopaminom, koji se proizvodi u mozgu kada se osećate naročito dobro. Kada zapalite cigaretu, nivo dopamina raste, što stvara zaštitu od Parkinsonove bolesti. Istovremeno, nikotin povećava elektronsku aktivnost mozga i poboljšava koncentraciju.
Nikotinska kiselina, niacin, deo je kompleksa vitamina B. Kada uvlačite dim, stvarate dodatnu zaštitu od pelagre, bolesti koju odlikuju problemi organa za varenje i upale na koži.
Već godinama je poznato da nikotin pomaže ljudima koji pate od Alchajmerove bolesti i šizofrenije. Najnovija istraživanja pokazuju da pomaže i kod Parkinsonove bolesti i Tureovog sindroma. 

Saveti terapeuta

Napravite listu razloga zbog kojih biste da ostavite pušenje, kao i listu razloga zbog kojih pušite. Procenite šta su vam prioriteti.
Koji god metod da koristite, koncentrišite se na to da ne pušite danas, nemojte razmišljati o narednim danima.
Nemojte misliti o sebi kao o pušaču koji nastoji da se odvikne. Tretirajte sebe kao nepušača, i ubrzo ćete to i postati.
Nakon što ostavite pušenje, imaćete krize. Iako one traju kratko, ima nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da ih prevaziđete:
- Odložite posezanje za cigaretom. Želja će vas proći za nekoliko minuta. Ne popuštajte.
- Udahnite dvaput, najpre jednom sporo i duboko, onda samo sporo. Pijte vodu u malim gutljajima i zadržavajte je malo u ustima.
- Skrenite sebi misli sa pušenja. Fokusirajte se na ono što treba da uradite, ustanite, hodajte ili čitajte nanovo razloge zbog kojih ste odlučili da prestanete da pušite. Bilo šta što će vam skrenuti misli sa pušenja na nekoliko minuta.
Podsećajte se redovno na razloge zbog kojih ostavljate pušenje. Svaki put kada se oduprete želji za pušenjem nagradite sebe na neki način (naravno, ne cigaretom)

Pušenje ili stas

Novi nepušači imaju običaj da dobiju na kilaži, što je normalno, a i zdravije je od pušenja. Naravno, i to se može izbeći, a evo i kako:
- uobičajite svakodnevnu brzu šetnju
- jedite uobičajenu hranu, ali u manjim količinama
- pijte niskokalorična pića ili jedite slatkiše bez šećera (za dijabetičare) kada ste gladni
- ustanite od stola čim završite obrok
- operite zube odmah posle obroka

Preuzeto sa:

Pročitano: 4618 puta