MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MASTERI PUTEM INTERNETA



On-lajn studenti u laboratoriji Tehničkog fakulteta
(Foto G. Otašević)

Na Tehničkom fakultetu u Čačku školuje se prva on-lajn generacija master studenata za elektronsko učenje

Čačak – Milan Rajković (25) diplomirao je prošlog juna na Tehničkom fakultetu u Čačku, dobio posao profesora tehnike i informatike u OŠ „Sveti Sava” u Čitluku, počeo da predaje ali i nastavio da uči. Jedan je od 24 polaznika prve generacije master studija za elektronsko učenje na čačanskom Tehnološkom fakultetu (TF), koja se školuje putem Interneta.

– Svake nedelje izlaze novi materijali za sva tri obavezna predmeta, imamo sedam dana da odgovorimo na testove i zadatke i odmah dobijamo rezultate i bodove. Oni se sabiraju tokom kursa i na kraju ćemo doći na fakultet da bi nam upisali ocenu – kaže Rajković za „Politiku”.

On odmah ističe veliku prednost ovog načina školovanja – Niko nas ne prisiljava da radimo u neko zadato vreme, svako uči kad mu odgovara i gde mu odgovara, bez obaveze da sedi na času sat ili dva.

Ovaj program jedinstven je na našim prostorima, školuje mastere koji kod svojih kuća prate predavanja i rešavaju zadatke. Neophodan im je samo računar sa kvalitetnim pristupom na Internet, a kompletna nastava postavlja se na server elektronske laboratorije korišćenjem softvera koji predstavlja „Sistem za upravljanje elektronskim učenjem”.

– Svi polaznici imaju pristup na taj sistem i komunikaciju sa profesorima. Dostavljaju im se materijali, tekstualni, audio i video- dokumenti, zadaci i testovi, uskoro ćemo im postavljati i snimljena predavanja. Sistem omogućava, pored ostalog, da se vidi kada je i koliko ko prisutan i aktivan na nastavi, to jest na sistemu za učenje – opisuje za naš list dr Radojka Krneta, vanredni profesor na TF i koordinator projekta TEMPUS, koji je omogućio primenu ove novosti kod nas.

U realizaciji projekta učestvuje šest evropskih fakulteta, a to su Univerzitet u Mariboru (Slovenija), Brajtonu (Engleska) i Gracu (Austrija), Elektronski u fakultet u Nišu, FON u Beogradu i čačanski TF. Grupa u Čačku krenula je sa on-lajn nastavom u novembru lane, a prošle subote, 17. januara, sastala se drugi put u Čačku, radi neophodnih konsultacija sa profesorima i ličnog viđenja, jer nema mnogo prilika za to. U toku školovanja koje traje jednu godinu imaće najviše četiri susreta na TF-u.

Posle polaganja ispita sledi izrada i odbrana master rada i sticanje zvanja diplomiranog profesora tehnike i informatike – mastera za elektronsko učenje.

U grupi su polaznici iz raznih mesta Srbije – Vlasotinca, Smedereva, Subotice, Kruševca, Petrovca na Mlavi – zatim po jedan iz Čačka i inostranstva (Banjaluka).

G. Otašević
[objavljeno: 22/01/2009]

Preuzeo sa:
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Masteri-putem-Interneta.sr.html

image

Pročitano: 3793 puta