MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

LETNJE ISKUSENJE



Kako su leti odeveni moji vršnjaci? Kratke suknje iznad kolena, kratke majice, sandale sa visokim štiklama ... Ako upitaš takvu devojku zašto se baš tako oblači, odgovor će biti jednostavan: danas je to moderno. Moda nas svuda okružava, i mi postepeno, i neprimetno počinjemo da joj se potčinjavamo u svemu.

Ako otvorite modne časopise za mlade videćete da je modernije sve ono što manje pokriva telo. Ko izmišlja takvu čudnu «modu»?
Savremena moda se ne sastoji samo u maniru odevanja. U poslednje vreme omladina se ukrašava na najneočekivanije načine. Veliku popularnost medju omladinom imaju pirsing i tetovaža. Običaj da se buše uši, nos, usne, kao i da se delovi tela ukrašavaju crtežima postojao je u najstarijim vremenima kod pagana. Jedni su smatrali da što je više crteža na telu, to čovek izgleda privlačnije, a drugi su na taj način plašili zle duhove (a u stvari samo su ih time privlačili).

Danas su pirsing i tetovaža jedan od načina «ukrašavanja» lica ili tela, i mnogi mladi ljudi i devojke menjaju svoju spoljašnost na taj način. Neki koji se bave tim sumnjivim «ukrašavanjem» potpuno gube osećaj mere i prosto se unakaze. Pre nego što se izmeni svoja spoljašnost treba se zamisliti – a zašto je to meni potrebno?

Bog je stvorio čoveka po Svom liku i podobiju, i zato je svaki čovek lep po svojoj prirodnoj lepoti. Ali treba zapamtiti, ako je čovek unutrašnje lep, ako ima dobro srce i blagočestive misli, ako mu je duša ispunjena čistotom i verom, onda on možda i ne mora da «ukrašava» svoju spoljašnost.

Pošto i sama pripadam omladini (imam šesnaest godina), onda je potpuno prirodno da me je dotakao problem sličnih «ukrašavanja» i odlučila sam: a zašto da ne?! I uradila sam pirsing – probušila sam hrskavicu desnog uveta na samom vrhu. Treba primetiti da je ta procedura trajala svega nekoliko minuta – bušenje ušiju i ostalih delova tela se danas radi trenutno i potpuno bezbolno. Ali čim sam izašla iz salona osetila sam da mi uvo bukvalno gori – ne da me je bolelo već je gorelo.

Vratila sam se kući sa osećanjem «ispunjene obaveze». Pošto je rana bila sveža, mindjušu sam mogla da skinem tek kroz nedelju dana. Cele nedelje sam brisala probušeno mesto i trudila se da ne diram mindjušu. Uvo me nije bolelo ali čim bih ga dodirnula ponovo bi počinjalo da gori i crveni. Posle nedelju dana sam pokušala da izvučem mindjušu i osetila sam kako mi se pomračuje pred očima, puls se povećavao, a disanje je postajalo sve otežanije. Da bi sprečila gubitak svesti, prestala sam da pokušavam da izvadim mindjušu.

Prošla je još jedna nedelja a za njom i sledeća ... Nisam više pokušavala da skidam mindjušu. Ali posle nekoliko dana su počele da me smućuju sumnje da se više nikada neću rastati od te mindjuše. I udahnuvši dosta vazduha počela sam da je vadim. Ta «operacija» je trajala skoro pola sata pošto se pokazalo prilično komplikovano izvaditi već urastao metal u uvo. Trpeći strašan bol (a tog trena sam mislila da nema ništa gore od toga) i imajući jedinu želju da se rešim mindjuše, postigla sam svoj cilj ali me je uvo nepodnošljivo bolelo. Očistila sam ponovo uvo i odlučila da nikada više ne radim pirsing. Ovog leta sam počela da pevam u Petropavlovskoj crkvi i slava Bogu nosim maramu pa se pirsing ne vidi. Ali ako neko iz hora vidi šta će pomisliti o meni? Ali najtužnije je što sada još jedan kružić ne mogu da izvučem iz uveta. Podsećajući se bola koji sam preživela, čekam da mi uvo potpuno oživi da i njega skinem.

Nedavno sam na ulici videla devojku sa probušenom usnom, obrvom i dosta malih mindjuša na levom uvetu i dvema tetrovažama. Svi prolaznici su gledali njenu «umetnost». Iz dubine duše sam se sažalila na nju: ako sam se ja mučila sa jednom mindjušom, kako je tek njoj? ...Od kako sam uradila pirsing i san mi se poremetio jer nisam mogla da spavam na bolnom mestu.Ali nije samo stvar bola ...

Svaki čovek koji uradi pirsing ili tetovažu ne može od toga da se izbavi. Naravno danas postoje razne laserske operacije za uklanjanje tetovaža, ali je njihova cena mnogo veća od cene same tetovaže. Ne treba zaboraviti da Pravoslavnom čoveku slični načini menjanja spoljašnosti nikada neće biti na korist.


Elena Kulickova, 16 godina

preuzeto sa http://www.cofe.ru/blagovest/article.asp?heading=28&article=10762
prevod sa ruskog Dr Radmila Maksimovic

Pročitano: 8326 puta