MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PREVAZIDJIMO SVE NASE PODELE



Iz Božićne poslanice Srpske pravoslavne crkve

Poziv kosmetskim Srbima da izdrže

Njegova svetost patrijarh srpski Pavle u božićnoj poslanici pozvao je sve vernike da se mole kako bi prestali svi naši raskoli, da bismo pokazali čistu veru i bili jedno u Gospodu.

„Pokušajmo, u radosti božićnjeg slavlja, da se izmirimo i saberemo oko kolevke Bogomladenca i da prevaziđemo sve naše besmislene podele! Naravno, treba o svemu promišljati suočavati različite stavove i raspravljati, ali to ne sme da bude razlog za međusobnu mržnju ili za mržnju prema bilo kome. Mora da važi pravilo da „onaj ko želi da bude prvi, taj treba svima da služi”, poručio je poglavar SPC.

Patrijarh Pavle je u božićnoj poruci rekao da Srbi sa Kosova i Metohije i drugi koji su prognani sa svojih ognjišta pobeđuju svoje progonitelje, one koji misle da do cilja mogu stići nanoseći poraz drugima, i pozvao kosmetske Srbe da izdrže do kraja. „Duboko verujemo da će doći vreme kada će se nasilnici postideti. Molimo se i za neprijatelje naše da uvide da činjenje zla ne može doneti dobro nikome. Neka znaju da će, posle svih poraza kojima ponižavaju druge, na kraju sami sebe poraziti beznađem”, istakao je patrijarh Pavle.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je poručio vernicima da u vršenju dobrih dela, praštanju i molitvi treba da budu istrajni i da izdrže do kraja, „znajući da je pobeda koja pobeđuje svet – vera naša”. „Pravoslavni Srbi na Kosovu i Metohiji to najbolje osećaju i znaju, kao i mnogi drugi obeskućeni i sa ognjišta prognani.”

Patrijarh je, kako kaže, iz „ljubavi i bez omalovažavanja” opomenuo sve koji čine greh čedomorstva i pozvao vernike da pokažu nelicemernu ljubav jedni prema drugima i prema svim ljudima tako što će svako da pobedi sebe, da prevaziđe sopstvenu sebičnost, izađe iz sopstvenog interesa u žrtveno, nesebično.

„Najveći previd činimo u vezi sa čedomorstvom, jer nećemo da priznamo da je to greh ubistva deteta, motivisan sebičnošću nedostojnih roditelja. To je najgnusnije ubistvo, odbijanje blagoslova Božjeg i uskraćivanje prava na život novoj ličnosti. Još nerođeno dete nije bezimeni zametak, fetus, to je čovek – duša živa”, navodi se u poslanici. „Znamo da će neki samozvani zaštitnici opet reći kako Crkva uskraćuje ljudska prava i slobodu, ali neka znaju da mi opominjemo iz ljubavi, bez omalovažavanja! A njima Bog blagi neka oprosti greh i neka ih prizove u zajednicu ljubavi”, kazao je patrijarh Pavle.

On je podsetio i da je u Srbiji godišnje broj umrlih veći od broja rođenih za 25.000 i izrazio nadu da će ti podaci pokrenuti mnoge na odgovorno razmišljanje i još bolje činjenje.


M. S. P.
objavljeno u Politici 05.01.2007.

Pročitano: 3255 puta